Artikler om Polen

29. januar 2019 Samfund, Polen

Dræbt borgmester i Gdansk understreger politisk splittelse i Polen

POLEN | Mordet på Gdansks populære borgmester Pawel Adamowicz har sendt chokbølger igennem Polen. André Swierczewski gennemgår sagen og den spændte stemning i polsk politik.

11. december 2018 Samfund, Polen

Lokalvalg understreger splittelse men også uforudsigelighed i Polen

VALG | På trods af en procentmæssig sejr til regeringspartiet Lov og Retfærdighed ved lokal- og regionsrådsvalgene i Polen kan valgresultatet være et tegn på forandring. Nathalie Kold-Hansen gennemgår valget og fremtidsperspektiverne i polsk politik.

09. november 2018 Kultur, Polen

Polsk selvstændighed og musikoplevelse

FOROMTALE | Søndag 11. november fejrer Polen 100 år som republik i storbyer verden over. I Danmark markeres det med prisvindende musikalske bidrag i Den Sorte Diamant. Her vil både være kammermusik, folkesange og strygekvartet.

04. oktober 2018 Polen, Kultur

Stærke koncerter fra Polen i oktober

FORHÅNDSOMTALE | Spillestedet ALICE bringer stærke østeuropæiske navne til Danmark. Den polske gruppe BNNT, der befinder sig mellem eksperimenterende musik, performance og visuel kunst, kommer til landets fire største byer.

03. september 2018 Polen, Kultur

Jubilæumskoncert med polsk klaverkomet og symfoniorkester

MUSIK | Søndag 9. september skiftes DR’s Symfoniorkester ud med nogle af de store stjerner på den polske klassiske musikhimmel. Koncerten afholdes som led i fejringen af 100-årsjubilæet for genoprettelsen af den polske stat i 1918.

21. august 2018 Samfund, Polen

Abortstramninger igen i Sejmen

ABORT | Abortmodstandere forsøger at lukrere på den polske regerings konservative værdipolitik. André Swierczewski gennemgår de seneste initiativer på abortområdet.

12. juli 2018 Samfund, Polen, Centraleuropa

Magtens (tre-)deling

REPORTAGE | Polens premierminister, Mateusz Morawiecki stillede den 4. juli op i Europa-Parlamentet i Strasbourg for at redegøre for den polske regerings visioner for EU’s fremtid. rØSTs reporter Torben Hede Hansen var til stede og diskuterer i nærværende artikel begivenheden og implikationerne for Polens fremtid i Europa.

21. juni 2018 Samfund, Polen

Når fortiden tilhører staten

HISTORIESTRID | Nye kontroversielle love åbner op for endnu et kapitel i striden om Polens fortid og polakkernes rolle under Anden Verdenskrig. Den polske regering vil kriminalisere dem, der giver polakkerne medansvar for Holocaust.

13. maj 2018 Samfund, Polen

Katolicismen og den polske bølge af nationalkonservative EU-skeptikere

POLITIK | Nathalie Kold-Hansen gennemgår sammenhængen mellem den store EU-skepticisme og Den Katolske Kirkes indflydelse i Polen.

24. april 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen – Jazz i Polen og Danmark

JAZZ | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne tredje artikel fortsætter vi med den kulturelle udveksling mellem polsk og dansk jazz, der har haft stor positiv indvirkning på såvel JazzPolen som JazzDanmark.

27. marts 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen – Den polsk-danske jazzbølge

JAZZ | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne anden artikel er blikket rettet mod den kulturelle udveksling mellem polsk og dansk jazz, der har haft stor positiv indvirkning på såvel JazzPolen som JazzDanmark.

08. februar 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen - Spilproducenterne, der overraskede verden

KULTUR | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne første artikel er blikket rettet mod computerspilsproducenterne, der for alvor har sat Polen på det digitale verdenskort.

14. marts 2017 Debat, Polen

Åbent brev fra ambassadør: Fasthold universitetsstudie i polsk

DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

21. juli 2016 Kultur, Polen

Zoom på polsk fotografi

FOTOANMELDELSE | På Nordsjælland er der indtil 13. august mulighed for at opleve alsidig polsk fotokunst i udstillingen 'Zoom på Polen', hvor ni udvalgte kunstnere udstilles i regi af Hillerød Kunstforening Annaborg. Værkerne repræsenterer forskellige stilarter fra både anerkendte fotografer og talenter.

24. februar 2016 EU, Centraleuropa, Polen, Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Storbritanniens nye sorteper

BYGGEPLADSER | Østarbejdere spiller en stor og negativ rolle i forhandlingerne om et nyt forhold mellem EU og Storbritannien. Men i følge økonomiprofessor Allan Manning har briterne nydt godt af den høje indvandring.

03. februar 2016 Kultur, Polen

Tomasz Stanko – Polens lyriske avantgardist

PORTRÆT | På jagt efter enkeltheden og den lyrisk/melodiske skønhed i musikken. Den polske stjernetrompetist og pionér Tomasz Stanko optræder til Vinterjazz 2016 både med det nye internationale projekt The Tomasz Stanko Experience og det banebrydende Globe Unity Orchestra, som i år kan fejre 50 års jubilæum.

01. februar 2016 Samfund, EU, Polen

Polsk opfattelse af danskerne: Kolde og kyniske

ERHVERVSKULTUR | Den polsk-danske kulturspecialist Marcin Nowakowski mener, at kulturaspektet er undervurderet i tværnationale virksomhedsrelationer. Det kan betyde, at man går glip af de rigtige samarbejdspartnere.

12. januar 2016 Debat, Polen, EU

Polen: Ny magt, ny orden

PROTEST | Polens nye regering vedtager og underskriver nye upopulære reformer om natten og i ferierne. Efter det seneste valg er landet vågnet op til en helt ny politisk virkelighed. Tomasz Archutowski analyserer.

08. december 2015 Kultur, Polen

Nye jødiske toner

KONCERT | Klarinettisten Paweł Szamburski er en af de mest innovative skikkelser på den nutidige polske musikscene. Den 11. december besøger han Global med det psykedeliske jazz- og klezmerband Cukunft og giver ved samme lejlighed en solokoncert baseret på det liturgisk-inspirerede album Ceratitis Capitata. Artiklen bringes i samarbejde med Jazzhouse Global Magasin.

22. oktober 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Magtskifte i Polen?

VALG I POLEN | Det moderat-konservative regeringsparti PO frygter at miste magten til national-konservative PiS, når Polen går til valg søndag. Valgkampen har især handlet om de polakker, der endnu ikke mærker meget til de gode tider. Michael B. Lauritsen tegner et kort over det polske politiske landskab lige nu.

07. oktober 2015 Samfund, Polen

Når både flygtninge og EU bliver en trussel

FLYGTNINGE | Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet har afvist at modtage flygtninge som ikke er kristne. Med stor kritik fra EU til følge. Tine Toft Jørgensen undersøger Polens dilemma mellem EU-samarbejde og flygtningestrømme. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Atlas.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

26. maj 2015 Samfund, Polen

Polen drejer mod højre

PRÆSIDENTVALG | Polens vælgere har valgt et nyt ansigt til præsidentposten. Efter otte år med Borgerplatformen ved roret i Polen ønsker polakkerne forandring og Andrzej Duda har overrasket alle ved at slå den etablerede Bronisław Komorowski af pinden. Nye vinde blæser i polsk politik

20. maj 2015 Samfund, Polen

Det polske præsidentvalg efter første valgrunde

VALG | Søndag den 10. maj stemte polakkerne ved første runde af forårets præsidentvalg. Resultatet tegner et delvist uventet billede af det politiske landskab i Polen. Carina Christiansen analyserer valget forud for anden runde den 24. maj.

14. april 2015 Samfund, Polen

Præsidentvalg i Polen

PRÆSIDENTVALG | Søndag den 10. maj skal polakkerne bestemme, hvem der bliver Polens præsident de næste fem år. På trods af at præsidenten ikke har meget reelt politisk magt i Polen, er embedet repræsentativt og prestigefuldt og valgkampen er i fuld gang.

12. marts 2015 Kultur, Polen

“Idas” favntag – filmen der både fascinerer og skaber kontroverser

FILMANMELDELSE | Mens Vesten jubler over de mange filmpriser, der tilfalder den polsk-dansk producerede “Ida”, er der en ambivalent stemning omkring filmen i Polen. Beskyldninger om antisemitisk og antipolsk indhold skaber debat om fremstilling af Polens historie. Det kan være tegn på en begyndende forandring i den kollektive erindring, skriver Beata Hoffmann Pedersen.

Kapusta
06. marts 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Et polsk samfund i Thisted

REPORTAGE | Central- og østeuropæere flytter til udkants-Danmark. En gevinst for de kommuner, der ellers oplever affolkning, lyder en ny analyse. Emilie Ellehauge tog til Thisted for at møde polakker, der lever og arbejder i lokalmiljøet. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet NOTAT.

20. februar 2015 Kultur, Polen

Bittersød emigrations-cabaret

MUSIKANMELDELSE | Det polsk-danske orkester Czesław Śpiewa, anført af Czesław Mozil, har skabt en vellykket samtidscabaret over emigrantens splittelse og fremmedgørelse. Men det teatralske udtryk bliver til tider en hæmsko.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<