Artikler om Polen

14. marts 2017 Debat, Polen

Åbent brev fra ambassadør: Fasthold universitetsstudie i polsk

DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

21. juli 2016 Kultur, Polen

Zoom på polsk fotografi

FOTOANMELDELSE | På Nordsjælland er der indtil 13. august mulighed for at opleve alsidig polsk fotokunst i udstillingen 'Zoom på Polen', hvor ni udvalgte kunstnere udstilles i regi af Hillerød Kunstforening Annaborg. Værkerne repræsenterer forskellige stilarter fra både anerkendte fotografer og talenter.

24. februar 2016 EU, Centraleuropa, Polen, Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Storbritanniens nye sorteper

BYGGEPLADSER | Østarbejdere spiller en stor og negativ rolle i forhandlingerne om et nyt forhold mellem EU og Storbritannien. Men i følge økonomiprofessor Allan Manning har briterne nydt godt af den høje indvandring.

03. februar 2016 Kultur, Polen

Tomasz Stanko – Polens lyriske avantgardist

PORTRÆT | På jagt efter enkeltheden og den lyrisk/melodiske skønhed i musikken. Den polske stjernetrompetist og pionér Tomasz Stanko optræder til Vinterjazz 2016 både med det nye internationale projekt The Tomasz Stanko Experience og det banebrydende Globe Unity Orchestra, som i år kan fejre 50 års jubilæum.

01. februar 2016 Samfund, EU, Polen

Polsk opfattelse af danskerne: Kolde og kyniske

ERHVERVSKULTUR | Den polsk-danske kulturspecialist Marcin Nowakowski mener, at kulturaspektet er undervurderet i tværnationale virksomhedsrelationer. Det kan betyde, at man går glip af de rigtige samarbejdspartnere.

12. januar 2016 Debat, Polen, EU

Polen: Ny magt, ny orden

PROTEST | Polens nye regering vedtager og underskriver nye upopulære reformer om natten og i ferierne. Efter det seneste valg er landet vågnet op til en helt ny politisk virkelighed. Tomasz Archutowski analyserer.

08. december 2015 Kultur, Polen

Nye jødiske toner

KONCERT | Klarinettisten Paweł Szamburski er en af de mest innovative skikkelser på den nutidige polske musikscene. Den 11. december besøger han Global med det psykedeliske jazz- og klezmerband Cukunft og giver ved samme lejlighed en solokoncert baseret på det liturgisk-inspirerede album Ceratitis Capitata. Artiklen bringes i samarbejde med Jazzhouse Global Magasin.

22. oktober 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Magtskifte i Polen?

VALG I POLEN | Det moderat-konservative regeringsparti PO frygter at miste magten til national-konservative PiS, når Polen går til valg søndag. Valgkampen har især handlet om de polakker, der endnu ikke mærker meget til de gode tider. Michael B. Lauritsen tegner et kort over det polske politiske landskab lige nu.

07. oktober 2015 Samfund, Polen

Når både flygtninge og EU bliver en trussel

FLYGTNINGE | Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet har afvist at modtage flygtninge som ikke er kristne. Med stor kritik fra EU til følge. Tine Toft Jørgensen undersøger Polens dilemma mellem EU-samarbejde og flygtningestrømme. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Atlas.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

26. maj 2015 Samfund, Polen

Polen drejer mod højre

PRÆSIDENTVALG | Polens vælgere har valgt et nyt ansigt til præsidentposten. Efter otte år med Borgerplatformen ved roret i Polen ønsker polakkerne forandring og Andrzej Duda har overrasket alle ved at slå den etablerede Bronisław Komorowski af pinden. Nye vinde blæser i polsk politik

20. maj 2015 Samfund, Polen

Det polske præsidentvalg efter første valgrunde

VALG | Søndag den 10. maj stemte polakkerne ved første runde af forårets præsidentvalg. Resultatet tegner et delvist uventet billede af det politiske landskab i Polen. Carina Christiansen analyserer valget forud for anden runde den 24. maj.

14. april 2015 Samfund, Polen

Præsidentvalg i Polen

PRÆSIDENTVALG | Søndag den 10. maj skal polakkerne bestemme, hvem der bliver Polens præsident de næste fem år. På trods af at præsidenten ikke har meget reelt politisk magt i Polen, er embedet repræsentativt og prestigefuldt og valgkampen er i fuld gang.

12. marts 2015 Kultur, Polen

“Idas” favntag – filmen der både fascinerer og skaber kontroverser

FILMANMELDELSE | Mens Vesten jubler over de mange filmpriser, der tilfalder den polsk-dansk producerede “Ida”, er der en ambivalent stemning omkring filmen i Polen. Beskyldninger om antisemitisk og antipolsk indhold skaber debat om fremstilling af Polens historie. Det kan være tegn på en begyndende forandring i den kollektive erindring, skriver Beata Hoffmann Pedersen.

Kapusta
06. marts 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Et polsk samfund i Thisted

REPORTAGE | Central- og østeuropæere flytter til udkants-Danmark. En gevinst for de kommuner, der ellers oplever affolkning, lyder en ny analyse. Emilie Ellehauge tog til Thisted for at møde polakker, der lever og arbejder i lokalmiljøet. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet NOTAT.

20. februar 2015 Kultur, Polen

Bittersød emigrations-cabaret

MUSIKANMELDELSE | Det polsk-danske orkester Czesław Śpiewa, anført af Czesław Mozil, har skabt en vellykket samtidscabaret over emigrantens splittelse og fremmedgørelse. Men det teatralske udtryk bliver til tider en hæmsko.

28. januar 2015 Samfund, Polen

Året der gik i polsk politik

ANALYSE | På trods af de enkelte politiske skandaler som eksempelvis aflytningsskandalen eller skandalen omkring nogle politikers rejseudgifter, var 2014 generelt et godt år for Polen, skriver Tomasz Archutowski.

22. januar 2015 Kultur, Polen

Arven fra en fremmed fortid

FILMANALYSE | Pawel Pawlikowski reflekterer over komplekse eksistentielle forhold gennem minimalistisk filmkunst. IDA er hans prisbelønnede fortælling om en ung kvinde, hvis identitet oprodes, da hun konfronteres med en ukendt fortid. Dalila Tatarević analyserer.

25. oktober 2014 Samfund, Polen

Kopacz’ udfordringer

ANALYSE | At den polske premierminister Donald Tusk har forladt landet til fordel for posten som rådsformand i EU har betydet, at kortene igen er blevet blandet i regeringen i Warszawa. Tomasz Archutowski giver et overblik over den nye polske regering.

15. oktober 2014 Debat, Polen

Polen: EU's nye drivkraft

ANALYSE | Dagene hvor den franske præsident Jacques Chirac lavede tyste alliancer i korridorerne ved EU-topmøderne, for at mindske Schröders, Berlusconis og Tony Blairs magt i Europa, er ovre. For Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien er ikke længere de eneste lande, der styrer tingene i EU.

26. september 2014 Kultur, Centraleuropa, Polen

Musikkens mytiske flod

MUSIKANMELDELSE | Der er god grund til, at ikke bare polske anmeldere, men også internationale medier er faldet i svime over Stara Rzeka fra Bydgoszcz. Albummet “Cień chmury nad ukrytym polem” ér en imponerende bedrift og en foruroligende smuk lytteoplevelse. Rasmus Steffensen anmelder.

06. august 2014 Rumænien, Letland, Østeuropa, Sydøsteuropa, Polen, Samfund

Mangel på reformer tømmer Letland og Rumænien for arbejdskraft

AFFOLKNING | Flere østeuropæiske EU-lande har det seneste årti lidt af hastigt svindende befolkninger. Arbejdsstyrken søger mod vest for bedre arbejdsforhold. I de værst ramte lande, Rumænien og Letland, er der brug for store reformer, hvis blødningen skal standses, lyder det fra landenes fagbevægelser.

02. juli 2014 Samfund, Polen

Aflytningsskandale ryster den polske regering

AFLYTNING | Polen er bragt i international forlegenhed af en aflytningsskandale, der har rystet den politiske top. Premierminister Donald Tusk har indtil videre redet stormen af, men Polens omdømme er skadet af optagelserne, der afslører rævekager, korruption og bagtalelser i magtens inderste cirkler. Tomasz Archutowski har kigget på polsk politiks største sag lige nu.

05. maj 2014 Debat, Centraleuropa, Polen

Transitionen til en grøn ø i et krisehærget Europa

TRANSITIONSDEBAT IV | Lektor emeritus i historie Kay Lundgreen-Nielsen fra Syddansk Universitet, Odense, giver her sin vurdering af, hvorfor Polen har haft en overraskende succesfuld transition fra kommunisme til markedsøkonomi.

01. maj 2014 Debat, Polen

Polens højrefløj slår tilbage

COMEBACK | Polens store højrefløjsparti, PiS, der er kendt for Kaczynski-tvillingerne, er på vej tilbage i polsk Politik, vurderer Tomasz Archutowski, der er PhD-studerende på Gdansk Universitet. Han har set på PiS’ nye partiprogram.

Dansk-polsk ordbog
23. april 2014 Kultur, EU, Centraleuropa, Polen

Ny dansk-polsk ordbog falder på et tørt sted

ORDBOGSANMELDELSE | Forlaget Bostrups dansk-polske ordbog bringer langt om længe det leksikografiske område på højde med de senere års stærkt stigende samkvem mellem Danmark og Polen.

07. februar 2014 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Mulighedernes land

POLEN | I takt med at Polen får flere penge fra EU, vokser fordelene ved at investere i landet. Både infrastruktur og lovgrundlag er blevet forbedret og tilpasset udenlandske investorer. Intet land i EU har modtaget så meget i støtte som Polen. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

31. januar 2014 Østeuropa, Polen, Litauen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Støtte til infrastruktur i Østeuropa styrker dansk eksport

TRANSPORT | En styrket infrastruktur i de Østeuropa giver stor fordel for danske eksportører, vurderer ekspert. Aktører fra logistikbranchen bakker op. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<