Artikler om Ukraine

25. januar 2017 Ukraine, Kultur

Anmeldelse: På grænsen til fuldendt

BOGANMELDELSE | Andreas Kappler, Ukraines Historie (originaltitel: Kleine Geschichte der Ukraine), oversat fra tysk af Jens Ellekær, Udgivet på forlaget Ellekær. 481 sider, pris 345 kr. rØST-redaktør Rasmus Lauridsen anmelder.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

07. august 2016 Kultur, Ukraine

de forelskede/kyssede hinanden bag/barrikaderne

TWITTERPOESI | Bjarne Kim Pedersen, Min Maidan Affære. Forlaget Ravnerock. 89 sider. 160kr. Anmeldt af Rasmus Lauridsen. Bjarne Pedersens Twitter-opråb som følge af bl.a. Maidan-opstanden er nu samlet i et alternativt værk.

20. oktober 2015 Ukraine, Samfund, Rusland

Om at forstå et forsmået folk i et amputeret imperie

BOGANMELDELSE | Vibeke Sperling har i nogle kredse ry for at være ekstrem kritisk overfor Rusland. I bogen ”Russernes drømme” fortæller hun uden floromvunden diplomati om både det politiske menneskelige Rusland.

01. oktober 2015 Samfund, Ukraine

Ukraines muslimer i væbnet jihad mod Rusland

RELIGION VII | Før Euromaidan var Ukraine præget af en høj grad af islamofobi. Men under og efter demonstrationerne på Kievs Uafhængighedsplads har attituden over for ukrainske muslimer ændret sig drastisk. Denys Brylov analyserer.

19. maj 2015 Ukraine, EU, Debat

EU tøver med at hjælpe reformivrige Ukraine

UKRAINES ØKONOMI | Ukraines økonomi kollapsede i 2014, og landet står over for en truende bankerot. Det er ikke kun Donbaskonflikten, der tynger budgettet, men et akut behov for reformer. Nu er der endelig nogle i Kijev der tager fat om problemernes rod - men lederne i EU er mistroiske og holder på pengene.

08. maj 2015 Rusland, Ukraine, Samfund

Ruslands Sejrsdag

9. MAJ | Når Rusland fejrer sin vigtigste nationale helligdag, sejrsdagen d. 9. maj, bliver det med flere soldater og militært isenkram end nogensinde før. Tanks og atommissiler vil rulle i en magtdemonstration, der viser at Ruslands forhold til fortiden stadig handler om de store følelser, der bringer russerne sammen mod fælles fjender

30. april 2015 Ukraine, Debat

Ukraines demografiske bolværk

NATION | Fantasierne om en snarlig russisk invasion af Ukraine er stærkt overdrevne, skriver Ivan Nestor Nielsen. Ukraines byer er i dag højborge for ukrainsk nationalisme, og den udvikling har mere end noget andet sikret Ukraines selvstændighed.

09. marts 2015 Debat, Ukraine

Kinas ukrainske appetit

OPINION | Kina bruger krisen i Ukraine til at øge sine investeringer i landet, og samtidig tilbyde løsninger, der på sigt kan løsne Ukraine fra energiafhængigheden af Rusland. Samhandlen mellem de to er vokset stødt selv igennem 2014. Philip Sviatchenko vurderer Kinas ukrainske interesser.

03. marts 2015 Ukraine, Kultur

En unik indsigt ind i folkets oprør i Ukraine

BOG | Andrej Kurkovs dagbogs-samling ”Ukraine diaries: dispatches from Kiev” må læses af alle Ukraine og Postsovjet-interesserede. Dagbogen er en unik chance for at se tilbage på tankerne og følelserne omkring Maidan-oprøret og samtidig en enestående mulighed for at forstå nutidens begivenheder endnu bedre.

26. februar 2015 Samfund, Ukraine

"I teorien er alle for reformer i Ukraine"

INTERVIEW | Både Øst- og Vestukraine er løbet imod muren. I øst har separatisterne skræmt lokalbefolkningen væk og kan ikke mønstre flere frivillige, og i vest er reformiveren stoppet ved snakken. Peter Zacho Søgaard har talt med den politiske rådgiver i Radaen, Valentine Gladkykh.

19. februar 2015 Debat, Litauen, Ukraine, EU

"Vi ønsker magten for at kunne uddele værdier til vennerne"

TRANSITIONSDEBAT IX | Sovjetunionens efterfølgerstater havde meget forskellige vilkår for demokratisk udvikling efter unionens sammenbrud. Hanne Severinsen har oplevet transitionen i regionen på tæt hold lige fra begyndelsen.

18. februar 2015 Debat, Ukraine, Rusland

Putin reagerer ikke på slag over fingrene – det er tid til at gå efter struben

UKRAINES FREMTID | Mens EU tøver, dør og tortureres unge Maidan-aktivister ved fronten. Det nytter ikke at tale om at sende våben til Ukraine, det vil blot gøre situationen værre. Det er reelle økonomiske sanktioner, der skal til. Maxim Tucker, redaktør hos Kyiv Post, forklarer.

17. februar 2015 Debat, Ukraine

Putins kunstige konflikt: Min opvækst i Luhansk

MYTER | Krigen i Østukraine har skabt en kløft mellem russere og ukrainere, hvor der før ikke var nogen. Anna Gurzhiy Hougaard er vokset op i Luhansk og har set, hvordan russisk propaganda har gjort venner til uvenner og opfundet en borgerkrig. Selv i Danmark tror mange, at krigen er en reel konflikt mellem to befolkningsgrupper?

26. januar 2015 Ukraine, Rusland, Debat

Russisk-sponsoreret terror i Østukraine

ANALYSE | Våbenhvilen, der ikke var en våbenhvile, er slut – nu er krigen tilbage for alvor i Østukraine. Rusland fraskriver sig forsat ansvaret for de prorussiske separatisters handlinger – men hvor ligger ansvaret, når de terrorbomber civile som i Mariupol? Hvor kommer de tunge våben fra – hvis ikke fra Rusland?

11. november 2014 Tema, Ukraine, Samfund

TEMA: EUROPAS HISTORIE SKRIVES I UKRAINE

TEMA OM UKRAINE | Det er et år siden revolutionen begyndte i Ukraine. Folkemasserne strømmede til Uafhængighedspladsen i Kijev, men ingen vidste, hvad der ventede det store østeuropæiske land. Magasinet rØST ser tilbage på et begivenhedsrigt år med analyser, reportager, rejsebeskrivelser og meget mere.

10. november 2014 Kultur, Ukraine

Ind bag ikonet

CPH:DOX | Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen. (Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa).

29. oktober 2014 Debat, Ukraine, Østeuropa

Ukraines demokrati kræver Europas støtte

KOMMENTAR | Journalist Keld Broksø har været international observatør ved parlamentsvalget i Ukraine for organisationen SILBA. Han beretter her om ukrainernes forhåbninger om bedre tider og håb om mere end tomme støtteerklæringer fra EU og NATO.

27. oktober 2014 Samfund, Ukraine, Østeuropa

Rusland har tabt Ukraine

VALG | OPDATERET Et historisk pro-europæisk parlament er blevet valgt i Ukraine. Petro Porosjenkos blok fik den forventede valgsejr og ukrainerne afviste de mest nationale kræfter til fordel for ubesmittede antikorruptionspartier. Men kan det nye parlament indfri befolkningens høje forventninger? Det afgående kunne ikke.

05. september 2014 Samfund, Ukraine

Burde Ukraine opgive Donbas regionen?

KRIG | Ukraine har tre valgmuligheder i kampen mod Rusland om landets fremtid. Kæmpe, kapitulere eller opgive nogensinde at få Donbas eller Krim tilbage. Ingen af mulighederne er tillokkende.

03. september 2014 Østeuropa, Rusland, Ukraine, Samfund

Energisikkerhed: Østeuropa har sovet i timen

ENERGI | Mens Vesteuropa har sikret sig alternativer til russisk energi, har energisikkerhed og alternative forsyningskilder ligget nederst på listen af reformer i Østeuropa.

24. juni 2014 Debat, Ukraine

Om Ukraine og konfliktens identiteter

INTERVIEW | Det kan lyde ligetil når vestlige medier fortæller om de “prorussiske kræfter” i Ukraine og horder af seperatister der raserer landet og dets befolkning. I sådanne tilfælde må vesten selvfølgeligt støtte befolkningen og dets regering. Men er billedet af konfliktens identiteter og den klare politiske løsning nu også så ligetil?

05. juni 2014 Samfund, Ukraine

Maidan skal leve videre i ånden

KIJEV | Teltene på den centrale uafhængighedsplads i Kijev er ikke længere fyldt med aktivister, men pladsen lader sig ikke sådan rydde af den grund. Det har Kijevs nye borgmester, Vitalji Klitskjo måtte sande

03. juni 2014 Ukraine, Samfund

Hvem er hvem i Østukraine?

ØSTUKRAINE | De selvudråbte magthavere i Donetsk har tabt styringen til en ny professionel gruppe, der ligner dem selv. Hvem er hvem hos separatisterne i øst? Philip Sviatchenko har set på ”Bataljon Vostok” og hvem der reelt kontrollerer den selvudnævnte "Folkerepublik Donetsk"

02. juni 2014 Ukraine, Samfund

Petro Porosjenkos 100 dage

KRIGSPRÆSIDENT | Den nyvalgte præsident i Ukraine, Petro Porosjenko, står overfor en hårrejsende dagsorden. Østukraine er i kaos, økonomien i ruiner og hans politiske opbakning kan forsvinde, før han aner det, hvis der ikke leveres resultater omgående. Han får brug for Vestens hjælp, hvis det skal lykkes.

28. maj 2014 Samfund, Ukraine

24 timers stemmeoptælling senere

VALG | Valgdeltagelsen var høj og folk ventede i helt op mod 6 timer for at få lov at sætte deres kryds ved søndagens valg i Ukraine. Valget var præget af ønsket om, at alt skulle foregå korrekt. Men det levede ikke op til standarderne. Den danske observatør Anders Gydesen fortæller om det første præsidentvalg efter revolutionen i Ukraine.

24. maj 2014 Samfund, Ukraine

Mens Kiev er i venteposition

VALGOPTAKT | Der er historisk præsidentvalg i Ukraine d.25.maj 2014. De to valgobservatører Kamilla og Kristian beretter fra stemningen og forventningerne i Kiev i dagene op til valget. Hvad forventes der at ske efter valget?

29. april 2014 Kultur, Ukraine

Reportage: Kælderen under Kijev

REPORTAGE | Urban Exploration, udforskning af byens rum, bliver mere og mere populært. I Kijev er der rigeligt med forladte bygninger og gamle kloakker at gå på opdagelse i. Dog skal man ikke være mørkeræd eller klaustrofob - Peter Zacho Søgaard rapporterer fra Kijev.

11. april 2014 Østeuropa, Samfund, Rusland, Ukraine

Her er Putins trumfer i spillet om Ukraine

UKRAINE | Udviklingen i Ukraine ser ud til at køre fuldstændig efter Vladimir Putins køreplan. Krimscenariet gentager sig, nu i Ukraines østlige provinser, Donetsk, Luhansk og Kharkiv, men ikke som optakt til annektering. Uroen skal derimod sikre Putin en plads ved bordet når Ukraines fremtid skal forhandles

28. marts 2014 Ukraine, Samfund

Krigsturismen lever i bedste velgående i Ukraine

INDBLIK| Mennesker af forskellig art strømmer til Ukraine fra hele verden. De ønsker at være en del af historiens vingesus. Kristian Foss Brandt fortæller her historierne om dem.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<