Artikler om Ukraine

22. marts 2019 Ukraine, Samfund

Jokeren i det ukrainske præsidentvalg

Valg | Fiktion og virkelighed glider sammen i den ukrainske valgkamp. Volodymyr Zelenskij, som spiller hovedrollen som præsident i den satiriske tv-serie Folkets Tjener, står til at blive en af kandidaterne til posten som landets reelle præsident.

18. marts 2019 Ukraine, Samfund, EU, Rusland

Præsidentvalget i Ukraine

VALG | Den 31. marts skal ukrainerne vælge landets næste præsident. Valget har stor opmærksomhed i omverdenen, da det kan få afgørende indflydelse på landets indenrigs-, udenrigs- og sikkerhedspolitiske fremtid. Magasinet rØST har talt med lektor på Forsvarsakademiet Claus Mathiesen om valget.

30. oktober 2018 Debat, Rusland, Ukraine

Russiske studerende mødte fjenden

SIKKERHEDSPOLITIK | Rusland og NATO-alliancen befinder sig i en fjendetilstand, og dialogen mellem parterne er meget begrænset. Alligevel vågede unge russiske studerende sig ind på fjendens territorium for at få svar på et hjerteskærende spørgsmål: Er der håb for fremtiden?

18. juli 2018 Samfund, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Centraleuropa, EU

Er NATO kommet i klemme mellem Trump og Putin?

STORPOLITIK | Donald Trump mødtes mandag 16. juli i Helsinki med Vladimir Putin for at diskutere forholdet mellem USA og Rusland. Celine Emma la Cour sætter mødet i perspektiv.

14. juni 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Livet mellem to floder

BOGANMELDELSE | I Sergij Zjadans Mesopotamien møder vi en lang række personer, der slås med livets udfordringer i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine. Der er tale om en poetisk roman om universelle menneskelige spørgsmål. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

23. marts 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Virkeligheden skal være mere end blot underholdning

INTERVIEW | Magasinet rØST har talt med Simon Lereng Wilmont, instruktøren bag den CPH:DOX aktuelle film The Distant Barking of Dogs om hvordan laver man en film om et barn, der lever i en krigszone.

13. marts 2018 Ukraine, Kultur

”Enhver hund er en løve i sit eget hjem”

FILM | I den CPH:DOX-aktuelle 'The Distant Barking of Dogs' skildrer filminstruktør Simon Lereng Wilmont dagligdagen i det krigshærgede østlige Ukraine, som den opleves af en tiårig dreng. Filmen undersøger, hvordan mennesker skaber tryghed og varme i en utryg verden. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

28. december 2017 Samfund, Ukraine, Rusland

Separatisterne frygter fred i Østukraine

KONFLIKT | Den fastlåste situation i Østukraines Donbass-region fortsætter med daglige kampe på trods af Minsk-aftalerne. Alex Hemmingsen, der beskæftiger sig med konflikten til dagligt, giver her sin analyse. Rasmus Lauridsen interviewede ham i København.

26. december 2017 Debat, Ukraine

Ukraine – en konflikt uden løsning?

REPORTAGE | Med konferencen ”Ukraine – en konflikt i Europa” tog den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder pulsen på situationen i Europas største land. Jon Reinhardt-Larsen var med.

19. december 2017 Samfund, Rusland, Centraleuropa, Ukraine

Nord Stream 2 - Danmark i klemme

POLITIK | Danmark er kommet i klemme i spørgsmålet om etableringen af gasledningen Nord Stream 2. Men hvad kan Danmark overhovedet gøre, og hvilke konsekvenser vil beslutningen få?

25. januar 2017 Ukraine, Kultur

Anmeldelse: På grænsen til fuldendt

BOGANMELDELSE | Andreas Kappler, Ukraines Historie (originaltitel: Kleine Geschichte der Ukraine), oversat fra tysk af Jens Ellekær, Udgivet på forlaget Ellekær. 481 sider, pris 345 kr. rØST-redaktør Rasmus Lauridsen anmelder.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

07. august 2016 Kultur, Ukraine

de forelskede/kyssede hinanden bag/barrikaderne

TWITTERPOESI | Bjarne Kim Pedersen, Min Maidan Affære. Forlaget Ravnerock. 89 sider. 160kr. Anmeldt af Rasmus Lauridsen. Bjarne Pedersens Twitter-opråb som følge af bl.a. Maidan-opstanden er nu samlet i et alternativt værk.

20. oktober 2015 Ukraine, Samfund, Rusland

Om at forstå et forsmået folk i et amputeret imperie

BOGANMELDELSE | Vibeke Sperling har i nogle kredse ry for at være ekstrem kritisk overfor Rusland. I bogen ”Russernes drømme” fortæller hun uden floromvunden diplomati om både det politiske menneskelige Rusland.

01. oktober 2015 Samfund, Ukraine

Ukraines muslimer i væbnet jihad mod Rusland

RELIGION VII | Før Euromaidan var Ukraine præget af en høj grad af islamofobi. Men under og efter demonstrationerne på Kievs Uafhængighedsplads har attituden over for ukrainske muslimer ændret sig drastisk. Denys Brylov analyserer.

19. maj 2015 Ukraine, EU, Debat

EU tøver med at hjælpe reformivrige Ukraine

UKRAINES ØKONOMI | Ukraines økonomi kollapsede i 2014, og landet står over for en truende bankerot. Det er ikke kun Donbaskonflikten, der tynger budgettet, men et akut behov for reformer. Nu er der endelig nogle i Kijev der tager fat om problemernes rod - men lederne i EU er mistroiske og holder på pengene.

08. maj 2015 Rusland, Ukraine, Samfund

Ruslands Sejrsdag

9. MAJ | Når Rusland fejrer sin vigtigste nationale helligdag, sejrsdagen d. 9. maj, bliver det med flere soldater og militært isenkram end nogensinde før. Tanks og atommissiler vil rulle i en magtdemonstration, der viser at Ruslands forhold til fortiden stadig handler om de store følelser, der bringer russerne sammen mod fælles fjender

30. april 2015 Ukraine, Debat

Ukraines demografiske bolværk

NATION | Fantasierne om en snarlig russisk invasion af Ukraine er stærkt overdrevne, skriver Ivan Nestor Nielsen. Ukraines byer er i dag højborge for ukrainsk nationalisme, og den udvikling har mere end noget andet sikret Ukraines selvstændighed.

09. marts 2015 Debat, Ukraine

Kinas ukrainske appetit

OPINION | Kina bruger krisen i Ukraine til at øge sine investeringer i landet, og samtidig tilbyde løsninger, der på sigt kan løsne Ukraine fra energiafhængigheden af Rusland. Samhandlen mellem de to er vokset stødt selv igennem 2014. Philip Sviatchenko vurderer Kinas ukrainske interesser.

03. marts 2015 Ukraine, Kultur

En unik indsigt ind i folkets oprør i Ukraine

BOG | Andrej Kurkovs dagbogs-samling ”Ukraine diaries: dispatches from Kiev” må læses af alle Ukraine og Postsovjet-interesserede. Dagbogen er en unik chance for at se tilbage på tankerne og følelserne omkring Maidan-oprøret og samtidig en enestående mulighed for at forstå nutidens begivenheder endnu bedre.

26. februar 2015 Samfund, Ukraine

"I teorien er alle for reformer i Ukraine"

INTERVIEW | Både Øst- og Vestukraine er løbet imod muren. I øst har separatisterne skræmt lokalbefolkningen væk og kan ikke mønstre flere frivillige, og i vest er reformiveren stoppet ved snakken. Peter Zacho Søgaard har talt med den politiske rådgiver i Radaen, Valentine Gladkykh.

19. februar 2015 Debat, Litauen, Ukraine, EU

"Vi ønsker magten for at kunne uddele værdier til vennerne"

TRANSITIONSDEBAT IX | Sovjetunionens efterfølgerstater havde meget forskellige vilkår for demokratisk udvikling efter unionens sammenbrud. Hanne Severinsen har oplevet transitionen i regionen på tæt hold lige fra begyndelsen.

18. februar 2015 Debat, Ukraine, Rusland

Putin reagerer ikke på slag over fingrene – det er tid til at gå efter struben

UKRAINES FREMTID | Mens EU tøver, dør og tortureres unge Maidan-aktivister ved fronten. Det nytter ikke at tale om at sende våben til Ukraine, det vil blot gøre situationen værre. Det er reelle økonomiske sanktioner, der skal til. Maxim Tucker, redaktør hos Kyiv Post, forklarer.

17. februar 2015 Debat, Ukraine

Putins kunstige konflikt: Min opvækst i Luhansk

MYTER | Krigen i Østukraine har skabt en kløft mellem russere og ukrainere, hvor der før ikke var nogen. Anna Gurzhiy Hougaard er vokset op i Luhansk og har set, hvordan russisk propaganda har gjort venner til uvenner og opfundet en borgerkrig. Selv i Danmark tror mange, at krigen er en reel konflikt mellem to befolkningsgrupper?

26. januar 2015 Ukraine, Rusland, Debat

Russisk-sponsoreret terror i Østukraine

ANALYSE | Våbenhvilen, der ikke var en våbenhvile, er slut – nu er krigen tilbage for alvor i Østukraine. Rusland fraskriver sig forsat ansvaret for de prorussiske separatisters handlinger – men hvor ligger ansvaret, når de terrorbomber civile som i Mariupol? Hvor kommer de tunge våben fra – hvis ikke fra Rusland?

11. november 2014 Tema, Ukraine, Samfund

TEMA: EUROPAS HISTORIE SKRIVES I UKRAINE

TEMA OM UKRAINE | Det er et år siden revolutionen begyndte i Ukraine. Folkemasserne strømmede til Uafhængighedspladsen i Kijev, men ingen vidste, hvad der ventede det store østeuropæiske land. Magasinet rØST ser tilbage på et begivenhedsrigt år med analyser, reportager, rejsebeskrivelser og meget mere.

10. november 2014 Kultur, Ukraine

Ind bag ikonet

CPH:DOX | Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen. (Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa).

29. oktober 2014 Debat, Ukraine, Østeuropa

Ukraines demokrati kræver Europas støtte

KOMMENTAR | Journalist Keld Broksø har været international observatør ved parlamentsvalget i Ukraine for organisationen SILBA. Han beretter her om ukrainernes forhåbninger om bedre tider og håb om mere end tomme støtteerklæringer fra EU og NATO.

27. oktober 2014 Samfund, Ukraine, Østeuropa

Rusland har tabt Ukraine

VALG | OPDATERET Et historisk pro-europæisk parlament er blevet valgt i Ukraine. Petro Porosjenkos blok fik den forventede valgsejr og ukrainerne afviste de mest nationale kræfter til fordel for ubesmittede antikorruptionspartier. Men kan det nye parlament indfri befolkningens høje forventninger? Det afgående kunne ikke.

05. september 2014 Samfund, Ukraine

Burde Ukraine opgive Donbas regionen?

KRIG | Ukraine har tre valgmuligheder i kampen mod Rusland om landets fremtid. Kæmpe, kapitulere eller opgive nogensinde at få Donbas eller Krim tilbage. Ingen af mulighederne er tillokkende.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<