Artikler om Estland

12. marts 2019 Samfund, Estland

Indenrigspolitik efter valget i Estland

VALG | Reformpartiet blev den store vinder i parlamentsvalget i Estland den 3. marts. Det var ventet, at det ville blive tæt løb mellem oppositionspartiet Reformpartiet og Centerpartiet, men at Reformpartiet blev så meget større end Centerpartiet har givet mulighed for mange kombinationer af koalitioner.

31. januar 2019 Samfund, Estland

Uforudsigeligt valg i Estland

VALG | Den 3. marts er der parlamentsvalg i Estland for første gang siden 2015. Mads Michael Hastrup Nilsson giver os et indblik i landets mange partier og deres komplekse indbyrdes forhold.

23. januar 2019 Kultur, Estland

Vores glemte nabo Estland

BOGANMELDELSE | Ny udførlig bog på dansk giver et passioneret indblik i Estland. Selv om den kritiske læser kan finde værket en anelse romantiserende, får man unægteligt lyst til at besøge landet med det samme.

29. marts 2018 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Baltiske billeder på lærredet

FILMFESTIVAL | 100 års selvstændighed på Baltikum fejres i biografen i Aarhus. Fra 6. til 9. april kan man lade sig opsluge af film fra Estland, Letland og Litauen ved Baltic Frames Filmfestival.

12. januar 2017 Kultur, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Den poetiske baltiske filmniche

FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets poetiske filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

04. oktober 2016 Samfund, Østeuropa, Estland

Estland får sin første kvindelige præsident

PRÆSIDENTVALG | Det estiske parlament, Riigikogu, valgte mandag med et overbevisende flertal den 46-årige Kersti Kaljulaid som ny præsident efter en historisk langstrakt procedure. Rune Holmgaard Andersen analyserer.

10. april 2016 Samfund, Rusland, Estland

Sommeruniversitet med perspektiver

MOSKVA | Sommeren nærmer sig. I den anledning bringer vi den følgende erfaringsbaserede opfordring fra Lars Grønbjerg til de ambitiøse og eventyrparate: tag på sommeruniversitet i Moskva!

08. januar 2016 Debat, Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, EU

Burkaforbud, brain drain og Baltikum

KONFERENCE | Mens flygtningekrisen var på sit højeste, diskuterede burkaforbud i de baltiske lande. Eftertanker ovenpå decemberkonference om europæisk migration i Riga.

05. januar 2016 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Ny baltisk filmfestival i Aarhus

FILMFEST | 25 år efter de tre baltiske landes løsrivelse fra Sovjet sætter ny Århusiansk fokus på en lille region med en unik poetisk filmtradition. Dokumentarfilmfestivalen ’Baltic Frames: Documentaries Conversing with the Soviet Past’ åbner lørdag d. 9. januar med litauiske ’Master and Tatyana’.

17. juni 2015 Samfund, Estland, Letland

Nationsbygning og ortodoks kristendom i Estland og Letland

RELIGION III | Estland og Letland er to af verdens mest sekulariserede lande. Sebastian Rimestad fra Erfurt Universitet analyserer den lutherske og ortodokse kirkes roller i de to lande såvel som den russiske påvirkning i historisk lys.

25. marts 2015 Samfund, Estland

Valg i Estland – Reformpartiet fortsætter

PARLAMENTSVALG | Da esterne gik til stemmeurnerne ved parlamentsvalget den 1. marts, valgte de kontinuitet. Premierminister Taavi Rõivas’ Reformparti blev valgets store vinder, men svære koalitionsforhandlinger foregår stadig, fortæller Katja Nørgaard Hansen.

05. februar 2015 Kultur, Georgien, Estland

Tangerines – Estisk/georgisk anti-krigsfilm

FILMANMELDELSE | Estland møder Georgien i et underspillet Oscarnomineret krigsdrama. Filmen handler om en krig i Georgien og om den meningsløse menneskelige deltagelse. En lille filmperle som bestemt er en visning værd.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

19. august 2013 Estland, Kultur

Den klodsede edderkop

BOGANMELDELSE | Sofi Oksanen: Da duerne forsvandt. 368 sider. På dansk ved Birgita Bonde Hansen. Rosinante (2013). Pris 299.95 Anmeldt af Mette Christensen

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

25. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, EU, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Debat

Europa er stadig et delt kontinent

DEBAT | Finanskrisen, stigende desintegration og massive folkevandringer indenfor EU har ramt de central- og østeuropæiske lande hårdt. I den forbindelse er der opåstået en voksende pessimisme omkring EU’s eksistens. Stine Lykkebo rapporterer fra foreningen Nyt Europas debatmøde med lektor Søren Riishøj.

07. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Samfund

EU-midler åbner flere muligheder i Baltikum

EU-STØTTE | De baltiske lande har meget at byde på for danske investorer, entreprenører og eksportører, vurderer eksperter. Estland, Letland og Litauen er blandt de lande i EU, der er bedst til at anvende EU-penge. Og flere penge venter efter 2014.

30. april 2013 Estland, Samfund

Estisk fairtradebank får pengene til at vokse

PENGE | Vi vil erobre Europa, lyder det fra isePankurs direktør, Pärtel Tomberg. Peer-to-peer er en ny måde at låne og udlåne penge, som oplever stor succes i Estland. Men konceptet vil få svære kår i Danmark, vurderer eksperter.

16. maj 2012 Kultur, Estland, Østeuropa

Satans prøvelser på estisk

BOGANMELDELSE | Anton Tammsaare: The Misadventures of the New Satan. (Põrgupõhja uus vanapagan, 1939) 255 sider. Oversat af Olga Shartze i 1978 og revideret i 2008 af Christopher Moseley. Nordik Press. Anmeldt af Brian Hjære Andersen

Lærerstrejke i Estland
09. marts 2012 Samfund, Østeuropa, Estland

Tomme skoler i Estland

STREJKE | De estiske lærere og pædagoger begyndte onsdag d. 7. marts en tre dage lang strejke, efter lønforhandlingerne brød sammen om aftenen den 6. marts.

04. marts 2012 Kultur, Polen, Hviderusland, Rusland, Ukraine, Litauen, Letland, Estland

Stemmer fra Europas dødsbælte

ANMELDELSE | Bloodlands – Europa mellem Hitler og Stalin: Timothy Snyder. 556 sider. Oversat af Peter Dürrfeld. Jyllands Postens Forlag. Pris 400 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

03. februar 2012 Samfund, Østeuropa, Estland

Verdensrekord i Estland

FOLKETÆLLING | Estland har sat ny verdensrekord i folketælling over internettet.

Tallinn
13. oktober 2011 Samfund, Østeuropa, Estland

Hvorfor blive i Estland?

UDLÆNGSEL | Det er måske ikke euro-zonens største økonomi, men det er et af de lande med den højeste vækstrate og helt på toppen i Baltikum. Estland er på vej frem. Dog søger indbyggerne stadig mod nabolandet.

02. oktober 2011 Samfund, Estland

Boligkøb er vejen ind i Schengen

SCHENGEN | Det estiske boligmarked vrimler med russere, der ikke har tænkt sig at flytte til Estland. De ønsker blot en bolig i et Schengen-land, som gør deres videre vej ind i resten af Schengen nemmere.

03. september 2011 Debat, Østeuropa, Estland

Tilbage på bænken

SKOLESTART | Første september begynder skolen igen i Estland. Der er fest i gaderne og alle de nye elever, der over sommeren har bestået prøverne for at komme ind på de mest eftertragtede privatskoler kan nu stolt fremvise deres huer i gadebilledet. Blomster, kage, fint tøj. Første dag er en festdag.

31. august 2011 Estland, Samfund, EU

Alt ved det gamle i det estiske præsidentvalg

VALG | Toomas Hendrik Ilves, Estlands præsident siden 9. oktober 2006, vandt forleden (29/8) overbevisende den første runde i Estlands præsident valg med stemmeforholdet 73 til 25 over sin modkandidat Indrek Tarand fra Centerpartiet.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<