Artikler om Litauen

29. marts 2018 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Baltiske billeder på lærredet

FILMFESTIVAL | 100 års selvstændighed på Baltikum fejres i biografen i Aarhus. Fra 6. til 9. april kan man lade sig opsluge af film fra Estland, Letland og Litauen ved Baltic Frames Filmfestival.

25. oktober 2017 Debat, Litauen

Myten om østkriminelles femstjernede danske fængselsophold

DEBAT | En solid myte om østeuropæiske kriminelle er, at de lever for godt i de danske fængsler, og dermed ikke anser en fængsling i Danmark som en straf. Ida Harboe Knudsen kommenterer.

06. juni 2017 Samfund, Litauen

Unge vender hjem til Litauen

MIGRATION | Siden 1990 er godt en femtedel af Litauens befolkning emigreret. Ved sidste års parlamentsvalg stemte litauerne på et anti-emigrations parti, der vil sætte prop i de unges udflytning. Nu vender flere unge hjem med vigtig erfaring og er klar til at skabe et stærkere land. Emil Staulund Larsen rapporterer.

12. januar 2017 Kultur, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Den poetiske baltiske filmniche

FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets poetiske filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

08. januar 2016 Debat, Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, EU

Burkaforbud, brain drain og Baltikum

KONFERENCE | Mens flygtningekrisen var på sit højeste, diskuterede burkaforbud i de baltiske lande. Eftertanker ovenpå decemberkonference om europæisk migration i Riga.

05. januar 2016 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Ny baltisk filmfestival i Aarhus

FILMFEST | 25 år efter de tre baltiske landes løsrivelse fra Sovjet sætter ny Århusiansk fokus på en lille region med en unik poetisk filmtradition. Dokumentarfilmfestivalen ’Baltic Frames: Documentaries Conversing with the Soviet Past’ åbner lørdag d. 9. januar med litauiske ’Master and Tatyana’.

15. juni 2015 Litauen, Kultur

Litauens tatarmuslimer gennem 700 år

RELIGION II | Siden det 14. århundrede har en minoritet af tatarmuslimer levet i det, der i dag er nationalstaten Litauen. De er anerkendt som et traditionelt trossamfund, er stærkt sekulariserede og udgør 50 % af Litauens muslimer. Egdūnas Račius ser her nærmere på deres rolle i det litauiske samfund.

19. februar 2015 Debat, Litauen, Ukraine, EU

"Vi ønsker magten for at kunne uddele værdier til vennerne"

TRANSITIONSDEBAT IX | Sovjetunionens efterfølgerstater havde meget forskellige vilkår for demokratisk udvikling efter unionens sammenbrud. Hanne Severinsen har oplevet transitionen i regionen på tæt hold lige fra begyndelsen.

31. januar 2014 Østeuropa, Polen, Litauen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Støtte til infrastruktur i Østeuropa styrker dansk eksport

TRANSPORT | En styrket infrastruktur i de Østeuropa giver stor fordel for danske eksportører, vurderer ekspert. Aktører fra logistikbranchen bakker op. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

29. november 2013 Rusland, Litauen, Ukraine, EU, Debat

Ukraine: Penduldiplomatiets yderste grænse

ANALYSE | Forberedelserne til topmødet i Vilnius og underskrivelsen af associeringsaftalen er sat i bero i 11. time og de afgørende reformer påkrævet for underskrivelse er ikke vedtaget i Radaen. Rusland skal nu involveres i nye trepartsforhandlinger om en associeringsaftale med EU, lyder det pludselig fra Kiev i en monumental kovending. Peter Zacho Søgaard analyserer.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

03. juli 2013 Litauen, Samfund, EU

Litauen overtager EU-formandskabet for første gang

FORMANDSKAB | Den første juli overtog den tidligere sovjetrepublik Litauen EU-formandskabet fra Irland. Det er første gang den lille baltiske nation sætter kursen i den store europæiske båd, der styrer i et økonomisk oprørt farvand.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

25. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, EU, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Debat

Europa er stadig et delt kontinent

DEBAT | Finanskrisen, stigende desintegration og massive folkevandringer indenfor EU har ramt de central- og østeuropæiske lande hårdt. I den forbindelse er der opåstået en voksende pessimisme omkring EU’s eksistens. Stine Lykkebo rapporterer fra foreningen Nyt Europas debatmøde med lektor Søren Riishøj.

07. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Samfund

EU-midler åbner flere muligheder i Baltikum

EU-STØTTE | De baltiske lande har meget at byde på for danske investorer, entreprenører og eksportører, vurderer eksperter. Estland, Letland og Litauen er blandt de lande i EU, der er bedst til at anvende EU-penge. Og flere penge venter efter 2014.

18. oktober 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen

"Jeg har ham hverken levende eller død"

FILMANMELDELSE | Hvis ikke det var fordi, Barzakh skildrer Tjetjeniens krigsofre og menneskers møde med ligegyldig vold, ville filmen udelukkende være en smuk skildring af tid, der er gået i stå. Rikke Sofie Møller anmelder dokumentarfilmen Barzakh, som vises i Cinemateket lørdag den 20. oktober kl. 14:15.

16. oktober 2012 Samfund, Østeuropa, Litauen, EU

Litauerne dumpede borgerlig regering ved valget søndag

VALG | Ved første runde af parlamentsvalget i Litauen søndag den 14. oktober blev den borgerlige regering kraftigt decimeret på bekostning af en blandet venstrefløj. Den hårde nedskæringspolitik får skylden i kommentarer. De sidste pladser i parlamentet fordeles om to uger.

04. oktober 2012 Serbien, Litauen, Polen, Slovakiet, Kroatien

Hyldest til Østeuropas filmkultur

FILMFESTIVAL | Mange danskere ved kun lidt om lande som Letland, Polen eller Rumænien. Og trods en stærk filmtradition og stort potentiale finder ganske få film fra Øst- og Mellemeuropa vej til danske biografer. Cinematekets programmedarbejder, Allan Sørensen, præsenterer her festivalen East by Southeast, der åbnede i går (3/10).

13. august 2012 Debat, Litauen

Litauiske atomdrømme i modvind

ANALYSE | Lukningen af mastodont-atomkraftværket Ignalina har ikke blot skabt en både indenrigs- og udenrigspolitisk kamp om ny energiforsyning. En strid med EU-kommissionen om finansieringen af nedrivning og oprydning har medført høj bølgegang i Litauens EU-relationer. Jacob Lester rapporterer fra Vilnius.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

26. april 2012 Kultur, Rusland, Litauen

Velkommen Lena Eltang!

ANMELDELSE | Rikke Sofie Møller har talt med den russiske forfatter Lena Eltang om hendes forfatterskab, som endnu ikke er tilgængeligt på dansk.

04. marts 2012 Kultur, Polen, Hviderusland, Rusland, Ukraine, Litauen, Letland, Estland

Stemmer fra Europas dødsbælte

ANMELDELSE | Bloodlands – Europa mellem Hitler og Stalin: Timothy Snyder. 556 sider. Oversat af Peter Dürrfeld. Jyllands Postens Forlag. Pris 400 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

Lemonade Joe
09. januar 2012 Debat, Østeuropa, Centraleuropa, Sydøsteuropa, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Rusland, Litauen

De red mod øst – røde westernfilm i Cinemateket

FILM | Cinemateket i København byder i januar på en sjælden mulighed for at se westernfilm produceret i Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Østtyskland. Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst nemlig den amerikanske westerngenre.

07. oktober 2011 Samfund, Østeuropa, Rusland, Litauen

Rusland og Litauen bygger bro

TRANSPORT | Tirsdag den 10. oktober underskrev Den Russiske Føderations transportminister, Igor Levitin og Litauens udenrigsminister, Audronius Ažubalis, i Klaipeda en fælles deklaration om påbegyndelsen af et nyt broprojekt over floden Neman, der flyder mellem Kaliningrad og Litauen.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<