Artikler om Bosnien-Hercegovina

06. oktober 2018 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Rusland, EU

Bosnisk valg mellem Tyrkiet, EU og Rusland

VALG | Præsident- og parlamentsvalget i Bosnien-Hercegovina den 7. oktober sætter Izetbegović' og Erdoğans kammeratskab på prøve. Marko Milić analyserer.

28. juni 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina

KULTUR | I Det Poestiske Bureaus nye antologi 'Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina' findes alle digtene på både originalsproget og på dansk. Læs bogens redaktør Thorvald Berthelsens tale om projektet.

11. marts 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Korset i Srebrenica

GRAVPLADS | Gerningsstedet for Srebrenica-massakren er i dag et mindested. Ét af de mange spørgsmål, der melder sig, når man besøger stedet, er hvorfor der blandt tusindvis af muslimske gravsten står ét kors. Jimmy Munk Larsen fortæller.

28. januar 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien

Lagt til hvile mellem Gavrilo og Miloš

KIRKEGÅRDE | Begravelsespladser er ikke kun de dødes og fortidens sted. Det er i allerhøjeste grad også de levendes og nutidens. Det ses på de historier, gravminderne fortæller os. For eksempel bagsiden af en bosnisk-serbisk krigergravsten i Banja Luka.

15. december 2017 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Kan fund af massegrave bidrage til forsoning?

FORSONING | Fra domstolenes til civilsamfundets rolle i forsoningsprocessen på Balkan. Hana Đogović arbejder med et andet element: Eftersøgningen af de savnede. rØST-redaktør Helga Molbæk-Steensig interviewer.

30. november 2017 Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Samfund

Sokratisk selvmord i Haag giver vind i sejlene for etnonationalister

ANALYSE | Slobodan Prljak begik selvmord i retssalen, da han igen blev dømt for forbrydelser imod menneskeheden. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

26. september 2017 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Serbien, Rumænien

Balkanfilm på årets CPH PIX

FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.

25. maj 2017 Bosnien-Hercegovina, Kultur

Fra offer til overlever – krigsbarndoms-museet i Sarajevo

FORSONING | "Museet fortæller om krigen fra børnenes perspektiv, fra en gruppe ofre, der var helt uskyldige” siger direktøren for krigsbarndomsmuseet i Sarajevo i et interview med rØST-redaktør Helga Molbæk-Steensig.

22. maj 2017 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Samfund

ICTY lukker og slukker

KRIGSFORBRYDELSER | Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november, men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne. Det samme gør debatten om, hvorvidt retfærdigheden nu også er sket fyldest? Steen Ramsgaard analyserer.

19. december 2016 Debat, Bosnien-Hercegovina, EU

Den bosniske drøm om Europa

REPORTAGE | ”I ved det måske ikke, men Bosnien og Hercegovina er faktisk jeres naboland nu, hvor Kroatien er kommet med i både NATO og EU” – sådan starter den bosniske ambassadør Haris Bašić sin præsentation om Bosnien til Young Diplomats' paneldebat den første december. Helga Molbæk-Steensig rapporterer.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

08. juli 2016 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Et skridt nærmere forsoning i Bosnien?

FORSONING | Den trettende juni besøgte den bosniakiske præsident Bakir Izetbegović gerningsstedet for Kazani-massakren. Her blev en gruppe mennesker – herunder flest serbere, men også et ukrainsk par, en kroat og en bosniak - myrdet i 1993. Besøget er et vigtigt skridt mod forsoning i Bosnien, men der er stadig langt igen.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

25. januar 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Kosmopolitternes sidste bastion

SARAJEVO | Blandt historieinteresserede er Sarajevo ensbetydende med den by, hvor et par berømte skud blev begyndelsen til Første Verdenskrig. Men Sarajlijaernes hjem er også en moderne hovedstad, hvor efterdønningerne fra flere krige har sat sine spor i det urbane landskab. Annemarie Majlund Jensen rapporterer.

18. december 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

En slags retfærdighed

FORSONING | Det internationale retsopgør efter konflikten i det tidligere Jugoslavien gav stemme til ofrene for de uhyrlige krigsforbrydelser. Men var sandheden også nøglen til fred og forsoning? Tilbageblik af Frederik Harhoff, tidligere dommer ved tribunalet i Haag.

17. december 2015 Tema, Bosnien-Hercegovina, Samfund

TEMA: KRIG I FREDENS EUROPA - BOSNIEN 20 ÅR EFTER DAYTON

TEMA OM BOSNIEN | To årtier efter krigen i Bosnien sluttede oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave og en flygtningekrise, der ryster kontinentet og vækker minder om 90’erne på Balkan. I dette tema undersøger vi, hvad Dayton-aftalen har betydet for Bosnien og for Europa.

25. november 2015 Debat, Bosnien-Hercegovina

I kølvandet på Dayton-aftalen

STATUS | Hvad er resultatet af Dayton-aftalen, og hvad er perspektiverne og udfordringerne i dagens Europa? Det forsøgte en række eksperter at give bud på, da Magasinet Europa, Magasinet rØST samt Balkangruppen, Silba og EUtropolis afholdt konferencen ”Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen”

04. november 2015 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Konference: Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen

KONFERENCE | 20 år efter at krigen i Bosnien sluttede, oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave med mange tusinde ofre til følge. Har EU – der fik Nobels fredspris i 2012 – ikke lært af sine erfaringer? I et samarbejde imellem Magasinet Europa og Magasinet rØST inviterer vi til konference i anledning af 20-året for Dayton-aftalen fredag d. 13.11.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

07. april 2015 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Bosniens indre blødninger

INTERVIEW | Politisk terror og fravær af visioner og socialt engagement opretholder en statisk tilstand i Bosnien-Hercegovina, mener filminstruktøren Namik Kabil. Dalila Tatarević har talt med ham om det lille land med den store tragedie bag sig og kun et spinkelt potentiale for fremskridt.

31. marts 2015 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Under jorden er alle uniformer ens

FILM | Kakanj-minen, Bosnien, 2015. Her er territorium ikke noget, man kæmper om, det er noget, man sprænger sig igennem. Tykke lerlag, jord og klippe er den fælles fjende. Instruktøren Ines Tanović retter i filmen Rudnik sit nysgerrige og kritiske blik mod vilkårene i minen. Annemarie Majlund Jensen analyserer.

23. marts 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien

Demokratibegrebet må udvides i Bosnien-Hercegovina

ANALYSE | Seks måneder efter valget den 12. oktober 2014 har Bosnien-Hercegovina endelig fået ny ledelse. EU's udenrigsministre vedtog desuden den 16. marts at lade Stabiliserings- og Associeringsaftalen med landet træde i kraft. Men hvad så nu? Jasmin Mujanovic analyserer de udfordringer, som BiH står overfor i den kommende tid.

02. marts 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina

20 år efter Dayton: OSCE i Bosnien og Hercegovina

DAYTON | Til december er det 20 år siden, at Daytonaftalen afsluttede krigene i det tidligere Jugoslavien. OSCE fik herigennem en vigtig rolle med at bidrage til en stabil fred i Bosnien og Hercegovina. Mikkel Wichmann analyserer indsatsen.

20. november 2014 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

Ringe udsigter til forandringer i Bosnien

REGERINGSDANNELSE | Jais Thomas Møller var international observatør for den danske organisation SILBA ved valget i Bosnien-Hercegovina den 12. oktober i år. Her analyserer han valgresultatet og dets mulige indflydelse på landets nærmeste fremtid.

19. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lost in Bosnia – mellem modstridende målsætninger

FILM | Hvorfor laver vi film? Dette spørgsmål behandles i dokumentarfilmen Lost in Bosnia, som blev screenet på dette års CPH:DOX. Filmen giver anledning til at diskutere dokumentarens rolle og potentialer i en bosnisk kontekst.

18. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Er Jomfru Maria en postmester?

REJSE I BOSNIEN III | Efter at have opsøgt historiens vingesus i Sarajevo og Centralbosnien, besluttede jeg at tilføje min rejse et åndeligt tema. Så jeg lagde vejen forbi pilgrimsstedet Medjugorje i Hercegovina. Dette er tredje og sidste del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

14. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lutva’s Kaffehus og Titos konference

REJSE I BOSNIEN II | Efter at have dyrket krigsturismen i Sarajevo fortsatte jeg min rejse i historiens og de store fortællingers fodspor ind i Centralbosnien - med Ivo Andrić under armen. Læs her anden del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

12. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Suset fra Sarajevo

REJSE I BOSNIEN I | Magasinet rØST’s (ene) Sydøsteuropa-redaktør foretog i den forgangne sommer en rundrejse i Bosnien-Hercegovina. I en serie på tre artikler skildres rejsen gennem temaerne: Krigsturisme, historiens vingesus og troens kraft. I denne den første artikel starter vi i Sarajevo en helt særlig, eller almindelig, junidag i 2014…

11. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Valg i Bosnien-Hercegovina: ”Det føles, som om tiden er gået i stå”

VALG | I morgen er der valg i Bosnien-Hercegovina. Og endnu engang præsenteres valget om værende af afgørende betydning for landets fremtid. Befolkningen synes dog ikke at være overbevist. Meningsmålinger peger på, at valgdeltagelsen kan falde til et sted omkring 55-60 %. Ismar Dedovic analyserer.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<