Artikler om Albanien

03. marts 2019 Kultur, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Ungarn, Rusland

Jugoslavien, Putin og Orbán på programmet

FOROMTALE | I næste måned indtager dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX Københavns biografer, spillesteder og kunstmuseer med mere end 200 dokumentarfilm fra hele verden. Her er fire dokumentarfilm om Østeuropas politik, kultur og historie.

27. oktober 2017 Kultur, Albanien

Albanien-kenderen Robert Elsie er død

NEKROLOG | Albanien-forskeren Robert Elsie blev ved sin død i begyndelsen af oktober hædret af den albanske kulturminister som en ’albaner af lidenskab’. Klaus Bjerre, som har fulgt hans karriere og sat pris på hans skrifter, skriver nekrolog.

16. september 2017 Albanien, Kultur, Makedonien

Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen

KUNST | En mosaik med motiver fra albansk national historie blev 28. august afsløret på Skanderbeg-pladsen. Pladsen er under opførelse som led i Skopje 2014-projektet.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

24. august 2015 Kultur, Albanien

”Jeg er sandheden” – sufi-mystik på albansk

RELIGION VI | Bektashierne, en sufi-orden der stammer fra middelalderens Anatolien, er ad historiens veje og vildveje endt med næsten kun at have overlevet op til vor tid blandt nutidens albanske befolkninger. Emil Saggau fortæller om den mystiske retning inden for islam, der tidligere var frontkæmpere for albansk nationalisme.

09. oktober 2013 Sydøsteuropa, Albanien, Kultur

Albanske bunkere får nyt liv

INTERVIEW | I Albanien bliver bunkerne fra kommunisttiden i stigende grad brugt i kreative sammenhænge. “De blev bygget til krig, men hvorfor ikke bruge dem til kærlighed,” forklarer Zhujeta Cima, der har dedikeret en kunst- og musikfestival til bunkerne. Signe Lene Christensen har talt med hende om passionen for Albaniens talrige betonsvampe.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

22. juni 2013 Sydøsteuropa, Albanien

Albansk nationalisme skaber bekymring

KOMMENTAR | Den 23. juni gik Albanien til valg til valg. Med udsigt til et tæt opgør med oppositionen tyede landets premierminister siden 2005, Sali Berisha, til en skarp nationalistisk retorik for at fastholde vælgernes gunst. Men naboerne er vrede, og USA har løftet pegefingeren. Jais Thomas Møller ser nærmere på den albanske nationalisme.

15. november 2012 Sydøsteuropa, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU-lande vil suspendere visumfrihed for Balkan

EU-UDVIDELSE | Flere og flere statsborgere fra Balkan søger asyl i EU for at undslippe fattigdom. Udviklingen får flere EU-medlemsstater til at udtrykke stadig stærkere utilfredshed med visumliberaliseringen fra 2009, og dermed er den største enkeltbedrift for EU’s udvidelsesproces på Balkan i risiko for at blive rullet tilbage.

11. oktober 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU præsenterer Udvidelsespakken 2012

EU-UDVIDELSE | Den europæiske Kommission lancerede i går d. 10. oktober Udvidelsespakken 2012. Louise Buxbom var til stede, da pakken blev præsenteret på Kommissionens Repræsentation i Danmark.

27. september 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien

Politiske beregninger forværrer politisk krise i Albanien

POLITISK KRISE | Det albanske parlament har overskredet deres egen deadline for udpegningen af en ny valgkommission i landet. Den langvarige politiske krise i landet fortsætter dermed i forstærket form.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

27. august 2012 Samfund, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Rusland, Aserbajdsjan

Østeuropæiske muslimer mest sekulariserede

RELIGION | En ny undersøgelse udført af Pew Research Center med 38.000 deltagere i 39 lande beskriver de østeuropæiske muslimer som de mest moderate. Særligt Albanien har et afslappet forhold til Islam.

14. juni 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien

Ny præsident i Albanien

POLITIK | Den nye præsident blev valgt med smallest mulige flertal i parlamentet, og den politiske krise, der truer med at forsinke forhandlingerne med EU, forsætter.

21. maj 2012 Makedonien, Albanien, Debat

Ekspert: Risiko for krig i Makedonien

INTERVIEW | De etniske stridigheder i Makedonien risikerer at bryde ud igen, når Albanien i år fejrer 100 året som selvstændig stat og åbner for krav om vestmakedonsk løsrivelse. Thomas Albrektsen har talt med Balkanekspert Karsten Fledelius.

02. april 2012 Kosovo, Albanien, Sydøsteuropa, Samfund

Kosovo afvist til Eurovision

EUROVISION | Da Kosovo fortsat ikke er medlem af European Broadcasting Union, får landet ikke lov til at stille op til Eurovision i år. Til gengæld er Albaniens deltager kosovoalbansk og født i Mitrovica.

28. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien, EU

Fordømmelse af opfordring til vold mod homoseksuelle i Albanien

PRIDE | EU, internationale ngo’er og den albanske premierminister kritiserer kraftigt en albansk viceministers opfordring til fysisk at angribe deltagerne i den kommende Pride Parade i Tirana. Paraden er den første i Albaniens historie.

23. marts 2012 Albanien, Samfund

EU investerer millioner i albanske kloaker

ØKONOMI | Albanien har underskrevet en række aftaler med den tyske KfW Bankkoncern, der skal sikre renovationer af vand- og kloaksystemer i flere albanske byer.

08. september 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien

Socialistpartiet opgiver protest i Albanien

NORMALISERING | Efter tre måneders boykot af parlamentet vendte Albaniens socialistiske parlamentsgruppe mandag tilbage til parlamentet. Dermed opgiver partiet sin protest mod de påståede uregelmæssigheder ved lokalvalget den 8. maj 2011.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

17. juni 2011 Albanien, Samfund

Lokalvalg i Albanien: Genoptælling af omstridte stemmesedler

VALG I ALBANIEN | En albansk appeldomstol har besluttet, at en række omstridte stemmesedler fra lokalvalget i Tirana den 8. maj 2011 skal tælles om. Beslutningen annullerer det nuværende resultat, der gav regeringspartiets kandidat Lulzim Basha sejren og pladsen som borgmester i Tirana.

30. maj 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien

Domstol afviser klage over lokalvalg i Tirana

LOKALVALG | En albansk domstol afviste torsdag den 25. maj 2011 den første af to klager over afgørelsen af lokalvalget den 8. maj 2011 i Tirana. Afgørelsen af den anden klage forventes offentliggjort den 3. juni 2011.

25. maj 2011 Bosnien-Hercegovina, Albanien, Serbien, Montenegro, EU

Mulighed for genindførelse af visumkrav for Vestbalkan

GRÆNSER | Nu, ca. halvandet år efter flere lande på Vestbalkan fik adgang til EU uden visumkrav, overvejer man nu fra EU’s side, om der skal være mulighed for hurtigt at kunne indskrænke visumfriheden.

20. maj 2011 Kosovo, Albanien, Serbien, EU, Samfund

Tiltrængt EU besøg til Serbien, Kosovo og Albanien

BESØG | I går (19/5) indledte kommissionsformand José Manuel Barroso ledsaget af Kommissæren for Udvidelse og EU’s Naboskabspolitik (ENP) Stefan Füle et besøg i Serbien, Kosovo og Albanien.

19. maj 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Albanien

Valgkommission omstøder oppositionens sejr i Tirana

LOKALVALG | Den Centrale Valgkommision i Albanien valgte onsdag den 18. maj 2011 at omstøde resultatet af lokalvalget den 8. maj 2011 i Tirana. Afgørelsen medfører, at lederen af det største oppositionsparti, Socialistpartiet, må trække sig som borgmester i hovedstaden.

09. maj 2011 Albanien, Samfund

Roligt valg i Albanien

VALG | Søndagens lokalvalg i Albanien (8/5) forløb ifølge officielle kilder generelt roligt, og der er således kun rapporteret om mindre episoder ved de i alt 4.865 valgsteders spredt ud over hele landet.

07. maj 2011 Debat, Albanien, EU

Hård politisk valgkamp i Albanien

BAGGRUND | Søndag 8/5 afholdes der lokalvalg i Albanien. alget kommer midt i en alvorlig politisk krise og valgkampen har været barsk. Anne Hald Petersen giver et overblik over, hvorfor dette valg har så stor betydning.

12. april 2011 Samfund, Albanien

Politisk pres på tv-stationerne i Albanien

VALG I ALBANIEN | To førende tv-stationer i Albanien tog mandag den 11. april kampen op imod de politiske partier forud for kommunalvalget den 8. maj. Partierne har hidtil presset stationerne til at sende materiale produceret af deres egne pressekontorer.

11. april 2011 Samfund, Østeuropa, Centraleuropa, Polen, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland

Velnæret verdensnært kvartalsmagasin

ØSTEUROPAUDGIVELSE | Med faste intervaller, hvert kvartal, dumper en tung gang intellektuel føde ind i vores postkasse. Således også i fredags, hvor det svenskproducerede Baltic Worlds for anden gang i 2011 forkælede sine læsere med 60 siders gratis, engelsksproget højoktan-brændstof om Østeuropa, skrevet af toppen af skandinavisk og europæisk intelligentsia.

06. april 2011 Samfund, Albanien

Embedsmand skudt i Tirana

VOLD | Det spændte politiske klima forud for de albanske kommunalvalg den 8.maj blev mandag forværret, da en embedsmand blev ramt af skud i centrum af Tirana. Ifølge oppositionsleder Edi Rama er skyderiet politisk motiveret.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<