Artikler om Makedonien

18. februar 2019 Makedonien, Grækenland, Samfund

Varme følelser for Makedonien

NAVNESTRID | Løsningen af den græsk-makedonske navnestrid har givet Zaev og Tspiras pladser på listen over potentielle nobel-prismodtagere, men lokale grækere er rasende. Jonas Madsen giver indblik i konflikten set fra den græske side af grænsen.

23. november 2018 Makedonien, Samfund, Ungarn

Lynhurtig asylbehandling til Orbans kammerat

Det er ikke helt lige til at få asyl i Ungarn og da slet ikke efter en sagsbehandling på kun en uge. Men for Makedoniens tidligere premierminister gik det nu meget nemt. Klaus Bjerre analyserer.

07. november 2018 Samfund, Makedonien

På vej mod Republikken Nordmakedonien

NAVNESTRID | Den 19. oktober gav parlamentet i Skopje grønt lys for at arbejde henimod at ændre landets navn til Republikken Nordmakedonien. Skridtet ses af mange som en sejr for demokratiet i Makedonien og et skridt i retning af forsoning med Grækenland. Helt så simpelt er det desværre ikke.

11. oktober 2018 Debat, Makedonien, Rumænien

Boykot – afmægtig protest eller valgteknisk strategi?

DEBAT | To søndage med to folkeafstemninger i Sydøsteuropa med lav stemmedeltagelse på grund af boykot, rejser spørgsmålet: Hvad er boykottens plads i demokratiet? Helga Molbæk-Steensig debatterer.

13. juni 2018 Makedonien, Grækenland, Samfund

Republikken Makedonien bliver til Nordmakedonien

NORDMAKEDONIEN | Premierministrene Zaev og Tsipras i Skopje og Athen har på hver sine nyhedskanaler offentliggjort deres fælles løsning på den årelange navnestrid. Republikken Makedonien skal nu hedde Nordmakedonien.

13. november 2017 Makedonien, Grækenland, Samfund

Alexander den Store må måske forlade Skopje

DIPLOMATI | Turister, der vil se Republikken Makedoniens kulturkanon i Skopje 2014-gevandter, skal snart afsted. Såvel Alexander den Store som Filip II må væk, forudser en arbejdsgruppe udpeget af regeringen.

16. september 2017 Albanien, Kultur, Makedonien

Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen

KUNST | En mosaik med motiver fra albansk national historie blev 28. august afsløret på Skanderbeg-pladsen. Pladsen er under opførelse som led i Skopje 2014-projektet.

05. september 2017 Samfund, Makedonien

Makedoniens nye udenrigspolitik

ANALYSE | Makedonien har fået ny regering, som vil bryde med klientilismen og knytte Makedonien tættere til NATO og EU, ordne forholdet til Bulgarien og løse navnestriden med Grækenland. Nemt bliver det dog næppe, for der er både udenrigs- og indenrigspolitiske udfordringer. Klaus Bjerre analyserer.

16. maj 2017 Samfund, Makedonien

Demokratiet holder i Makedonien

FORFATNINGSKRISE | En turbulent tid uden regering kulminerede med, at demonstranter stormede parlamentet i Skopje. Nu ser det ud til, at det politiske system bestod prøven. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

30. marts 2017 Samfund, Makedonien

Makedonien i politisk blindgyde

DEMONSTRATIONER | Den makedonske præsident nægter at udnævne en regering, der bakkes op af parlamentet. Dermed er Makedonien fortsat hærget af politisk krise. Iagttagere frygter, at krisen kan munde ud i etniske spændinger mellem makedonere og det store albanske mindretal. Klaus Bjerre analyserer.

23. december 2016 Samfund, Makedonien

Valget i Makedonien har ikke løst den politiske krise

VALG| En uge efter valget var der stadig uvished omkring resultatet, og de politiske konflikter i landet ser ikke ud til nemt at kunne løses. Anton Buhl-Iversen har været valgobservatør og rapporterer.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

09. august 2016 Debat, Makedonien

Makedonien: Det yngste europæiske diktatur

DEBAT | Det demokratiske valg i Makedonien er blevet udsat flere gange og fortsat ikke afholdt. Emil Bjørn Hilton Saggau argumenterer i denne artikel for, at den manglende afholdelse af valg er et skridt på vejen imod et nyt nationalkonservativt diktatur i Makedonien.

15. juni 2016 Samfund, Makedonien

”Farverig Revolution” i Makedonien

REPORTAGE | I juni tog SILBA til valgobservation i Makedonien, men valget planlagt til den 5. juni blev aflyst. Iben Funch Døj beretter her om situationen i Makedonien og mødet med aktivistgruppen Solidarnost.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

21. maj 2015 Makedonien, Samfund

Internationalt perspektiv på den makedonske krise

MAKEDONSK KRISE IV | Søndag den 17. maj var der store demonstrationer mod regeringen og dagen efter en moddemonstration til støtte for regeringen. Makedoniens politiske krise fortsætter, fortæller Klaus Bjerre.

13. maj 2015 Debat, Makedonien

På knivsæggen mellem demokrati og diktatur

MAKEDONSK KRISE III | Der gisnes i disse dage om årsager til og konsekvenser af den seneste tids uro i Makedonien. Emil Saggau vurderer ikke, at en ny krig er under opsejling, men mener, at det makedonske demokrati kan blive offer for premierminister Gruevskis ambitioner og et storpolitisk spil mellem Rusland og NATO.

12. maj 2015 Samfund, Makedonien

Demokratisk forår eller etnisk borgerkrig?

MAKEDONSK KRISE II | Hændelserne i Kumanovo, hvor 22 meldes dræbt, ligner et etnisk opgør mellem den makedonske stat og albanske oprørere. Men handler det snarere om en desperat afledningsmanøvre fra en presset premierminister? Qëndrim Fazliu forklarer.

11. maj 2015 Samfund, Makedonien

Frygt for etnisk konflikt i Makedonien

MAKEDONSK KRISE I | I de seneste uger har den politiske situation i Makedonien været på kogepunktet som følge af alvorlige korruptionsanklager mod regeringen. I weekenden kulminerede situationen med sammenstød mellem politi og ukendte bevæbnede grupper i byen Kumanovo. Belkisa Selmani analyserer forløbet.

29. maj 2014 Kultur, Makedonien

Skopjes sjæls vogter

SKOPJES UNDERGRUND | PMG Recordings har som mål at forhindre åndelig krise i Makedonien. De dokumenterer undergrundsscenen og sørger for kulturel kontinuitet. Musikken og festerne er blevet en livsstil og en måde at håndtere virkeligheden for mange unge Skopjeboer. Vi har talt med folkene bag.

28. april 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Makedonien

Valg i Makedonien: Stor sejr til siddende regering

VALGRESULTAT | Sent søndag nat kunne det store nationalkonservative parti, VRMO DPNME, fejrer en hidtil uset triumf. Partiet beholdt præsidentposten og sikrede sig flertal i parlamentet. OSCE har dog udtalt skarp kritik af valghandlingen. Emil B. H. Saggau opsummerer valget.

25. april 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Makedonien

EU, NATO og den makedonske tragedie

KOMMENTAR | Makedonien har siden 1990’erne arbejdet hen imod medlemskab af NATO og EU. Landet har længe levet op til optagelseskravene i begge organisationer, men i begge tilfælde er medlemskab konsekvent blevet blokeret af Grækenland. Skuffelsen har nu skubbet Makedonien i en mere nationalistisk, illiberal og udemokratisk retning, skriver Rasmus Jacobsen og Sarah Gandrup ...

24. april 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Makedonien

De bedste venner og fjender

VALG I MAKEDONIEN | På søndag afholdes anden runde af præsidentvalget i Makedonien sammen med et hastigt udskrevet nyvalg til parlamentet. Emil B. H. Saggau beskriver her det særegent teatralske drama, der udspillede sig i en valgkamp, som bar præg af nationalistisk retorik, korruptionsbeskyldninger og de siddende regeringspartiers markante ulyst til politisk debat.

11. april 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Makedonien

Statuer, kors og politik

VALG | April står i valgets tegn i Makedonien, der afholder både parlaments- og præsidentvalg. På søndag gælder det første runde af præsidentvalget, som boykottes af det albanske regeringsparti DUI og byder på en kandidat, der i sin kampagne har omtalt Jacques Chirac som tidligere præsident i USA.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

21. marts 2013 Sydøsteuropa, Makedonien

Valg eller fald i Makedonien

INTERVIEW | Makedoniens lokalvalg den 24. marts kan øge ustabiliteten i landet og føre til nye etniske sammenstød. Det vurderer menneskerettighedsaktivist Xhabir Deralla, hvis organisation Civil leder en kampagne for frie og ikke-voldige valghandlinger i Makedonien. Thomas Gam Nielsen har interviewet ham.

08. marts 2013 Makedonien, Sydøsteuropa

Etniske uroligheder i Makedonien

URO I MAKEDONIEN | Den tidligere albanske guerillaleder, Thalat Xhaferi, blev for nylig udnævnt til forsvarsminister i Makedonien. Udnævnelsen udløste i den forgangne weekend både en anti-albansk og pro-albansk demonstration, der endte i vold og afbrændinger. Emil Saggau ser her nærmere på den ulmende uro i Makedonien.

15. november 2012 Sydøsteuropa, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU-lande vil suspendere visumfrihed for Balkan

EU-UDVIDELSE | Flere og flere statsborgere fra Balkan søger asyl i EU for at undslippe fattigdom. Udviklingen får flere EU-medlemsstater til at udtrykke stadig stærkere utilfredshed med visumliberaliseringen fra 2009, og dermed er den største enkeltbedrift for EU’s udvidelsesproces på Balkan i risiko for at blive rullet tilbage.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<