Artikler om Serbien

11. december 2017 Kultur, Serbien

Kampen om den brutale sjæl i Den Hvide By

ARKITEKTUR | Det brutale udtryk i Beograd er med til at give byen sin unikke karakter, og udfordrer den konventionelle opfattelse af Balkan som en æstetisk udørk. Men med manglende opbakning fra staten og befolkningen, er det er ikke sikkert, at byen får lov til at beholde sit udtryk.

26. september 2017 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Serbien, Rumænien

Balkanfilm på årets CPH PIX

FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.

22. maj 2017 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Samfund

ICTY lukker og slukker

KRIGSFORBRYDELSER | Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november, men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne. Det samme gør debatten om, hvorvidt retfærdigheden nu også er sket fyldest? Steen Ramsgaard analyserer.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

21. september 2016 Samfund, Kroatien, Serbien

Politisk tumult i EU’s nyeste medlemsland

PARLAMENTSVALG | Det kroatiske parlamentsvalg fandt sted den 11. september 2016, i skyggen af en skærpet nationalistisk retorik på Balkan. En genopblusset retorik, som blandt andet kan ses som et udslag af den tiltagende nationalistiske retorik i de gamle EU-lande. Steen Ramsgaard analyserer.

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

17. august 2016 Serbien, Kroatien, Samfund, EU

Serbien åbner to EU-kapitler efter aftale med Kroatien

DIPLOMATI | I maj dette år analyserede rØST Kroatiens modstand mod at åbne kapitel 23 og 24 i Serbiens EU-tiltrædelsesforhandlinger. Nu kommer en kort opdatering, for i slutningen af juni underskrev de to lande en fælles deklaration og mandag den 18. juli åbnede tiltrædelseskommissionen de to kapitler.

18. juni 2016 Samfund, Serbien

Korruption og ulighed i serbisk uddannelse

UDDANNELSE | Den sociale mobilitet er lav i det serbiske uddannelsessystem. Korruption, ulighed og udelukkelse af fattige og minoriteter betyder, at børn af ressourcestærke forældre har langt bedre chancer for at få en uddannelse. Anne Hove Henriksen analyserer.

15. maj 2016 Samfund, Serbien, Kroatien

Kroatien forsinker Serbiens EU-medlemsskab

BAGGRUND | Kroatien nægter at støtte åbningen af to nye kapitler i Serbiens tiltrædelsesproces til EU. Stridpunktet er Serbiens lov om universel jurisdiktion over krigsforbrydelser, men sagen går dybere. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

05. oktober 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Forbud mod reality-programmer i Serbien?

KULTUR | I de seneste uger har der i Serbien raset en diskussion om reality-programmer, og en underskriftindsamling er sågar blevet gennemført for at få forbudt disse programmer. Her giver Dejan Ilic et kort overblik over debatten og sin vurdering af sagens indhold.

22. september 2015 Samfund, Serbien, EU

Kampen om asyl i Serbien

SYRISKE FLYGTNINGE | Serbien er transitland for hundredetusindvis af flygtninge på vej mod EU. Men flere og flere ansøger om asyl i Serbien, selv om blot få opnår asyl. Annika Maigaard Mogensen har talt med en af de heldige.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

05. maj 2015 Samfund, Serbien

Er det serbiske demokrati dødt?

DEMOKRATI | Det serbiske demokrati er godt i gang med at afvikle sig selv, i hvert fald hvis man spørger blandt journalister og NGO’er. De skyder skylden på en uskøn blanding af en særlig politisk kultur, apati og afmagt samt manglende tiltag fra EU. Tine Møller Sørensen rapporterer fra Beograd.

22. april 2015 Samfund, Serbien

Hjemvendt Seselj skaber uro i Beograd

FORTID | Den serbiske nationalist Vojislav Šešelj brændte for nylig det kroatiske flag af midt i Beograd og erklærede, at han før eller siden vil returnere til Kroatien på toppen af en tank for at befri de dele af landet, der ifølge ham retteligt tilhører serberne. Kroaterne trak straks deres ambassadør hjem. Michael Poulsen beretter.

23. marts 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien

Demokratibegrebet må udvides i Bosnien-Hercegovina

ANALYSE | Seks måneder efter valget den 12. oktober 2014 har Bosnien-Hercegovina endelig fået ny ledelse. EU's udenrigsministre vedtog desuden den 16. marts at lade Stabiliserings- og Associeringsaftalen med landet træde i kraft. Men hvad så nu? Jasmin Mujanovic analyserer de udfordringer, som BiH står overfor i den kommende tid.

15. januar 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Forbud som universalmiddel

FORBUD | En kritisk artikel om den serbiske regerings forslag om at forbyde unge at køre bil om natten udviklede sig til en diskussion internt i rØST’s Sydøsteuropa-redaktion. rØST bringer her sin første artikel med tilhørende kommentarspor om den serbiske regerings (måske) totalitære tilbøjeligheder.

03. december 2014 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Serbien mellem Moskva og Bruxelles

KOMMENTAR | Da det storalbanske flag i oktober dalede ned over Partizan Stadion i Beograd og udløste uro under EM-kvalifikationskampen Albanien-Serbien, tegnedes et velkendt billede i medierne af aggressive og afstumpede serbere. Michael Poulsen fortæller her en anden og mere kompleks historie om Serbien.

03. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

På denne side af regnbuen

PRIDE | I søndags afholdtes for første gang i fire år Gay Pride i Beograd. Den serbiske stat besluttede endelig at give deltagerne den beskyttelse mod voldelige angreb, som har gjort det muligt at gennemføre Priden. Men er Priden en succes, når opbuddet af politi er større end deltagere? Artiklen bringes i samarbejde med Peščanik.net

28. juni 2014 Samfund, Debat, Kultur, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien

Tyranmorder eller terrorist? - Gavrilo Princips første 100 år

HISTORIE | 100 år efter Gavrilo Princip skød Ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo, er der på Balkan mere uenigihed end nogensinde om, hvordan man skal forstå manden og hans handling. Ismar Dedovic forklarer her hvorfor.

23. maj 2014 Bosnien-Hercegovina, Serbien, Debat

Serbien og Bosnien efter syndfloden

ANALYSE | Oversvømmelserne i Serbien og Bosnien-Hercegovina har efterladt voldsomme materielle skader, og 40 har mistet livet. Ismar Dedovic analyserer, hvordan den lokale befolkning, politikere og medier har håndteret situationen.

02. maj 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Ny domstol skal efterforske Kosovos krigsforbrydere

KRIGSFORBRYDELSER | Efter en ophedet debat vedtog Kosovos parlament forrige onsdag et lovforslag om at etablere en krigsforbryderdomstol, der skal undersøge Kosovos befrielseshærs (KLA) mulige involvering i krigsforbrydelser og handel med organer taget fra serbiske krigsfanger under og efter konflikten i Kosovo i slutningen i 1990erne.

15. april 2014 Kultur, Sydøsteuropa, Serbien

Følelsen af at høre hjemme

UDSTILLING | Fotoudstillingen HJEM.DOM.HOME, der sidste år var at se i Danmark, vises igen fra den 23. april på den serbiske ambassade i København. Magasinet rØST bringer derfor kurator Tine Møller Sørensens artikel fra januar 2013 om baggrunden for projektet.

19. marts 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Magtkoncentration i Serbien efter parlamentsvalg

VALGRESULTAT | Søndagens parlamentsvalg i Serbien bød på en overvældende sejr til Serbiens Progressive Parti og dets leder Aleksandar Vučić, der nu har absolut flertal i parlamentet.

14. marts 2014 Samfund, Lande, Sydøsteuropa, Serbien

Valg i Serbien: Stærke mænd, svage institutioner og hårde reformer

VALG | På søndag går serberne til parlamentsvalg. Alt tyder på en jordskredssejr til det siddende regeringsparti SNS, som derved vil få et stærkt mandat til at gennemføre hårde reformer i de kommende år. Magasinet rØST’s sydøsteuroparedaktør er taget med organisationen SILBA til Beograd for at observere valget og bringer her en indledende analyse.

13. marts 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Den mest betændte sag i nyere serbisk politik

MORDGÅDE | Serbiske politikere har igen i år skulle forholde sig til sagen om attentatet på tidligere premierminister Zoran Djindjic. Denne gang er affæren dog nået hele vejen til Bruxelles, der ønsker mordgåden opklaret inden videre forhandlinger.

29. januar 2014 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Montenegro, Serbien

Historie på det politiske menukort - en samtale med Dubravka Stojanovic

INTERVIEW | I dette interview forklarer historiker Dubravka Stojanovic, hvordan historie bruges og misbruges i Serbien samt hvorfor landet har så svært med at komme videre fra det 20. århundredes nationale programmer.

14. november 2013 Georgien, Serbien, Samfund

Valg i Georgien: Velspillet kamp uden større betydning

PRÆSIDENTVALG | Under det nyligt afholdte præsidentvalg i Georgien holdt magthaverne sig inden for de demokratiske spilleregler. Men valgobservatør Louise Løhde Mikkelsen, fra den danske organisation SILBA, fortæller her hvorfor, der ikke var nogen reel magt i spil og derfor intet incitament til valgfusk.

14. november 2013 Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Djokovic vinder ATP World Tour Finals

TENNIS | Den serbiske tennisstjerne Novak Djokovic sikrede sig mandag aften titlen i Barclays ATP World Tour Finals med en overbevisende sejr på 6-3, 6-4 over den spanske verdensetter Rafael Nadal i en medrivende kamp, der strakte sig over 1 time og 37 minutter i Londons O2 Arena.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<