Artikler om Bulgarien

30. januar 2018 EU, Bulgarien, Samfund

EU-formandskab udgør en chance og en udfordring for Bulgarien

EU | Formandskabet er det første for Bulgarien, siden landet blev medlem for 10 år siden, og det er en mulighed for at fuldende integrationen i EU-fællesskabet. Det er dog ikke uden udfordringer, at Ministerrådet rykker til Sofia.

26. september 2017 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Serbien, Rumænien

Balkanfilm på årets CPH PIX

FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.

23. marts 2017 Samfund, Bulgarien

Det bulgarske parlamentsvalg og den Ankara-ianske hest

VALG | På søndag den 26. marts afholdes parlamentsvalg i Bulgarien. Valget foregår i et klima med diplomatiske spændinger med nabolandet Tyrkiet og debat om valglovens demokratiske legitimitet. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

17. november 2016 Samfund, Bulgarien

Popsangerens folkeafstemning og Pilotens præsidentvalg

BULGARSK VALG | Den nye præsident har ingen politisk erfaring og pop-sangerens folkeafstemning om stemmepligt, partistøtte og valgsystem faldt ud til fordel for politikerleden, men er der grund til bekymring? Helga Molbæk-Steensig analyserer.

11. april 2016 Samfund, Bulgarien

Bulgarien er Europas ulykkeligste land

POLITIKERLEDE | Danmark kan endnu engang bryste sig af at være verdens lykkeligste land, men i den anden ende af skalaen snupper Bulgarien den tvivlsomme ære som Europas ulykkeligste. Casper Eicke Frederiksen har undersøgt hvorfor.

06. november 2015 Bulgarien, Samfund

Bulgarsk valg med få uregelmæssigheder

VALGOBSERVATION | Der er de seneste ti år sket en forbedring i korruptionen i Bulgarien. Men alligevel var der visse uregelmæssigheder ved både det lokalvalg og det referendum, der fandt sted for to uger siden i Bulgarien. Kristoffer Skovgaard Jakobsen giver her rapport på baggrund af egne observationer.

27. januar 2015 Samfund, Bulgarien, Rusland

Bulgariens gas-skandale

ENERGIPOLITIK | Det kuldsejlede russiske energiprojekt South Stream har medvirket til en kraftig udtynding af Kreml-venlige stemmer i Bulgarien. Yuri Boyanin analyserer her landets rolle i projektet, som lige fra starten var omgærdet af mystik og hemmeligheder.

17. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valgets taber er det bulgarske folk

VALG | Regeringsforhandlingerne efter forrige søndags parlamentsvalg i Bulgarien åbner efter nogen tøven op for dannelsen af en stor koalitionsregering. Det er på høje tid, for bulgarerne har hverken tålmodighed eller råd til endeløse politiske kævlerier. Helle Thomsen Dalgaard analyserer.

04. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valg i Bulgarien: Frustration, inerti og håb

VALG | I morgen går Bulgarien til valg midt i en voldsom eksistentiel og politisk krise. Helle Thomsen Dalgaard analyserer begivenhederne, der har ledt op til valget.

21. januar 2014 Bulgarien, Rumænien, Samfund

Danske bønder i Rumænien trodser krisen

LANDBRUGSSTØTTE | Landbrugstradition og stordriftsfordele gør det muligt for danske bønder i de nye EU-lande at klare sig langt bedre i den lokale konkurrence. Og indtjeningen stiger drastisk. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

16. januar 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Sex, frås og dobbeltmoral i den bulgarske kirke

MORAL | Afsløringer af homoseksuelle munke har bragt Bulgariens ortodokse kirke i defensiven. Under overfladen gemmer sig også en sag om en druknet biskop. Yuri Boyanin beretter om moral og dobbeltmoral i Bulgariens gejstlighed.

11. december 2013 Sydøsteuropa, Bulgarien, Samfund

Den forbrydelse det er ikke at se tilstrækkelig bulgarsk ud

INTOLERANCE | Mens bulgarernes gadeprotester mod deres folkevalgte lader til at fortsætte i det uendelige, og politikerne tilsyneladende er komplet handlingslammede, så øges intolerancen i landet. Hadforbrydelser er på fremmarch, og et nyt ultranationalistisk parti så for nylig dagens lys. Den bulgarske journalist Anthony Georgieff beretter om situationen i Bulgarien.

28. november 2013 Samfund, Rumænien, Bulgarien, Polen, Tjekkiet, Ungarn

Tidobling af øst-studerende i Danmark

GÆSTESTUDERENDE | På ti år er antallet af internationale studerende mere end tredoblet, og især de nye EU-lande sender mange studerende til Danmark. Godt for Danmark, lyder det fra DI og uddannelserne. Artiklen er bragt i samarbejde med Altinget.dk.

22. november 2013 Sydøsteuropa, Bulgarien, Debat

Den bulgarske regering undervurderer befolkningen

KOMMENTAR | Bulgariens studerende har protesteret i månedsvis. De er utilfredse med landets nyvalgte regering, med korruption, klientilisme og med den oligarkiske magtelite. Dobrin Stanev skriver i denne kommentar, at protesterne vil fortsætte, så længe regeringen ikke forstår befolkningens krav.

15. november 2013 Debat, Sydøsteuropa, Bulgarien, Rumænien

Europas skræk?

KOMMENTAR | Bulgarien og Rumænien er blevet Europas sorte får. EU's hykleriske og usunde økonomiske politik skaber splid i unionen, og der bliver set ned på Balkans befolkningsgrupper. Hvor er den fair behandling, skriver den bulgarske redaktør Dobrin Stanev i dette debatindlæg.

31. oktober 2013 Sydøsteuropa, Bulgarien, Samfund

Bulgarien er havnet i en politisk og moralsk blindgyde

INTERVIEW | Magasinet rØST har mødt den bulgarske journalist Anthony Georgieff til en snak om et Bulgarien i økonomisk, politisk og moralsk krise – om et demokrati, der endnu ikke har slået rødder, en desperat befolkning og en afgået premierminister med en lyssky fortid og hang til tennis i arbejdstiden.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

25. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, EU, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Debat

Europa er stadig et delt kontinent

DEBAT | Finanskrisen, stigende desintegration og massive folkevandringer indenfor EU har ramt de central- og østeuropæiske lande hårdt. I den forbindelse er der opåstået en voksende pessimisme omkring EU’s eksistens. Stine Lykkebo rapporterer fra foreningen Nyt Europas debatmøde med lektor Søren Riishøj.

25. marts 2013 Sydøsteuropa, Bulgarien

Bulgarerne er udslidte, trætte og vrede

POLITISK KRISE | Februar måneds voldsomme folkelige protester i Bulgarien bevirkede regeringens pludselige afgang. Befolkningens vrede retter sig mod uigennemsigtige magtstrukturer og dårlige leveforhold. Cand.mag i russisk og bulgarsk, Helle Thomsen Dalgaard, giver her sin analyse af den politiske krise i landet.

17. september 2012 Rumænien, Bulgarien, Moldova, Ukraine, Debat

Prisen på sex

FILM | Organiseret handel med kvinder fra Østeuropa er stadig et stort uløst problem i Danmark og Vesten. Cinemateket sætter fokus på trafficking i samarbejde med Reden International med den prisbelønnede dokumentar ”the Price of Sex”. Sira Støhrman har set filmen.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

01. juni 2012 Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Rusland, Aserbajdsjan, Georgien, EU, Ungarn

Kampen imod gasmonopolet

ANALYSE | I juni afgøres det, hvem der skal udfordre Ruslands monopol på gasleverancer til Europa. Dette kan blive det EU-støttede Nabucco-projekts endeligt.

21. marts 2012 Rumænien, Bulgarien, Samfund

Gasfund genaktualiserer grænsestrid i Sortehavet

GRÆNSER | I tyve år har Bulgarien og Rumænien forsøgt at opnå enighed om ejerskabet af et 17 km stort territorium i Sortehavet uden resultat. Efter at man har sporet gasforekomster i området er forholdet blevet mere følsomt.

07. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien, Rumænien, Serbien, EU

Ingen nye Schengen-forhandlinger før september

SCHENGEN | Holland blokerede endnu engang for Rumænien og Bulgariens optagelse i Schengen-samarbejdet ved det seneste EU-topmøde. Næste forhandlingsrunde bliver tidligst til september.

28. februar 2012 Bulgarien, Ungarn, Debat

Bulgarien går ikke i Ungarns fodspor

ANALYSE | Trods stærk centralisering risikerer Bulgariens politiske system, vælgeradfærd og nationalisme ikke at gå i samme retning som Ungarn, vurderer ekspert. Niklas Stribolt har set nærmere på regeringspartiet GERB.

25. februar 2012 Bulgarien, Samfund

Bulgarien i protest over ACTA

LOVGIVNING | Selvom Bulgarien allerede har underskrevet aftalen om beskyttelse af rettigheder på internettet, ACTA, afholdes i dag store demonstrationer over hele Bulgarien.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<