Artikler om Montenegro

03. marts 2019 Kultur, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Ungarn, Rusland

Jugoslavien, Putin og Orbán på programmet

FOROMTALE | I næste måned indtager dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX Københavns biografer, spillesteder og kunstmuseer med mere end 200 dokumentarfilm fra hele verden. Her er fire dokumentarfilm om Østeuropas politik, kultur og historie.

13. april 2018 Samfund, Montenegro

Djukanovic, Montenegros politiske fugl Fønix

VALG I MONTENEGRO | Søndag 15. april er der præsidentvalg i Montenegro. Spørgsmålet er, om Montenegros nye medlemskab af NATO, grænseaftalen med Kosovo og det påståede mordforsøg på regeringslederen Djukanović forrige år vil få nogen indflydelse.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

06. oktober 2016 Samfund, Montenegro

Montenegro: er Europas længst siddende premierminister skakmat?

VALG | Et sammenbrud i den gamle magtalliance mellem det demokratiske socialistparti og dets regeringspartnere i Montenegro, medfører at resultatet af parlamentsvalget for første gang siden 1989 ikke er givet på forhånd. Emil Saggau analyserer.

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

29. januar 2014 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Montenegro, Serbien

Historie på det politiske menukort - en samtale med Dubravka Stojanovic

INTERVIEW | I dette interview forklarer historiker Dubravka Stojanovic, hvordan historie bruges og misbruges i Serbien samt hvorfor landet har så svært med at komme videre fra det 20. århundredes nationale programmer.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

25. maj 2013 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Kroatien, Kosovo

Har Beograd opgivet støtten til Republika Srpska? (Del II)

DEBAT | Den serbiske præsident, Tomislav Nikolics, nylige undskyldning for Serbiens ansvar for folkemordet i Srebrenica samt Serbiens positive signaler overfor Kosovo og Kroatien har sendt, primært positive, rystelser i regionen og synes at have skabt en ny dynamik i serbisk udenrigspolitik. Denne dynamik og dens betydninger for regionen og især for forholdet mellem Beogra...

10. april 2013 Sydøsteuropa, Montenegro

Spænding til det sidste i montenegrinsk præsidentvalg

PRÆSIDENTVALG I MONTENEGRO | Der var overraskende spænding i det ellers på overfladen så forudsigelige præsidentvalg i Montenegro søndag den 7. april. Siddende præsident Filip Vujanović’s føring snævrede ind fra godt 10 % til kun få procentpoint i den sidste meningsmåling, og på valgdagen adskilte kun få tusinde stemmer de to kandidater.

05. april 2013 Sydøsteuropa, Montenegro

Manden der var, er og vil være præsident

PRÆSIDENTVALG I MONTENEGRO | Søndag den 7. april afholdes præsidentvalg i Montenegro. Valgkampen har budt på hårde beskyldninger om nepotisme og manipulation, og den siddende præsident Filip Vujanović’s kandidatur blev først muligt efter rådføring med Højesteret. Emil Bjørn Saggau analyserer situationen i det lille bjergland op til valget.

13. marts 2013 Sydøsteuropa, Montenegro

Striden om en tinkirke

KIRKESTRID I MONTENEGRO | I november 2012 blev lederen af den serbiske ortodokse kirke i Montenegro, Amfilohije Radovic, kendt skyldig i fornærmelse af den montenegrinske stat. Kendelsen er endnu et led i en langvarig strid om en illegal tinkirke på bjerget Rumija. Emil Saggau ser her nærmere på kirkestriden i Montenegro.

21. december 2012 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Serbien, Montenegro, Debat

Tak Sverige fordi vi fik en ny fremtid

KOMMENTAR | 50 svenskere med rødder i det tidligere Jugoslavien fortæller: Vi er de flygtninge i tog imod i 90’erne. I anledning af 20-året for udbruddet af krigen i Bosnien-Hercegovina viser de deres taknemmelighed for hjælpen fra Sverige til de 80.000 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien som dengang ankom.

15. november 2012 Sydøsteuropa, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU-lande vil suspendere visumfrihed for Balkan

EU-UDVIDELSE | Flere og flere statsborgere fra Balkan søger asyl i EU for at undslippe fattigdom. Udviklingen får flere EU-medlemsstater til at udtrykke stadig stærkere utilfredshed med visumliberaliseringen fra 2009, og dermed er den største enkeltbedrift for EU’s udvidelsesproces på Balkan i risiko for at blive rullet tilbage.

17. oktober 2012 Montenegro, Sydøsteuropa, Samfund

Montenegros regering mister absolut flertal

VALG | Montenegros ledende parti Det Demokratiske Socialistparti (DPS) vandt parlamentsvalget søndag d. 14. oktober. Partiet kan således tage endnu en regeringsperiode i landet, der netop har startet optagelsesforhandlinger med EU. Sejren til trods mistede DPS, der har siddet i regering siden 1990, sit absolutte flertal og kom således stækket ud af valget.

11. oktober 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU præsenterer Udvidelsespakken 2012

EU-UDVIDELSE | Den europæiske Kommission lancerede i går d. 10. oktober Udvidelsespakken 2012. Louise Buxbom var til stede, da pakken blev præsenteret på Kommissionens Repræsentation i Danmark.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

11. juni 2012 Montenegro, Debat, Sydøsteuropa

Oprør mod mafiastaten

BAGGRUND | Den ellers fredelige lille adriaterhavsstat Montenegro har på det seneste været plaget af store demonstrationer mod regeringen. Ismar Dedovic forklarer baggrunden for beskyldningerne om korruption, som premierminister Igor Luksic har fået på halsen.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

08. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Intet nyt om Vestbalkans EU-udsigter

REPORTAGE | Mange håndtryk, men få løfter, blev givet da ministre for europæisk integration fra lande på Vestbalkan og repræsentanter fra Kommissionen afholdte den elvte Balkan Konference i Bruxelles, organiseret af Friends of Europe. Fatos Kutllovci var med.

07. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Til den sidste premierminister

PORTRÆT | I anledning af Jugoslaviens sidste premierminister Ante Markovics død den 28. november bringer Magasinet rØST i samarbejde med den serbiske avis Pescanik et politisk portræt af manden og hans tid som premierminister.

15. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Montenegro, Serbien, EU

Valglove, sprog og identiteter i Montenegro

ANALYSE | Montenegro har hurtigere end de fleste Balkanlande bevæget sig i retning mod EU. Men en stor del af befolkningen i landet føler sig klemt i processen, og modsætter sig Montenegros distancering fra Serbien. Ismar Dedovic giver her et overblik over situationen.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

25. maj 2011 Bosnien-Hercegovina, Albanien, Serbien, Montenegro, EU

Mulighed for genindførelse af visumkrav for Vestbalkan

GRÆNSER | Nu, ca. halvandet år efter flere lande på Vestbalkan fik adgang til EU uden visumkrav, overvejer man nu fra EU’s side, om der skal være mulighed for hurtigt at kunne indskrænke visumfriheden.

06. januar 2011 Samfund, Kosovo, Serbien, Montenegro

Ortodokse overhoveder deltager i debatten om Kosovo

RELIGION | Patriarken for den serbiske ortodokse kirke samt ærkebiskoppen i Montenegro har brugt den kommende ortodokse julehøjtid til at markere deres utilfredshed med situationen i Kosovo.

19. december 2010 Montenegro, Sydøsteuropa, Samfund, EU

Montenegro ny EU-kandidat

UDVIDELSE | I fredags godkendtes Montenegro som kandidat til EU-medlemskab, da EU’s regeringschefer mødtes i Bruxelles. Montenegro er dermed det femte kandidatland efter Tyrkiet, Kroatien, Makedonien og Island.

30. november 2010 Montenegro, Sydøsteuropa, Samfund

EP ønsker at indlede forhandlinger med Montenegro

UDVIDELSE | På torsdag kommer Europa-Parlamentet med en resolution, der støtter Kommissionens anbefaling om at give Montenegro kandidatstatus. Man er samtidig uenig med Kommissionen om, at optagelsesforhandlingerne bør udskydes.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<