Artikler om Kosovo

22. september 2018 Samfund, Kosovo, Serbien

Intern og ekstern splid om Kosovos grænser

KOSOVO | Rygterne om en endelig aftale mellem Serbien og det albanskdominerede Kosovo er taget til, og det forlyder, at efteråret muligvis kan bringe en afslutning på den dybfrosne situation mellem de to lande. Interne og eksterne kræfter påvirker de mulige udfald. Emil Bjørn Saggau analyserer.

17. februar 2018 Serbien, Kosovo, Samfund

Identitet og ontologisk (u)sikkerhed: Serbiens uforløste bekymringer

SELVSTÆNDIGHED | 10 år efter Kosovos selvstændighed er emnet stadig et problem for Serbiens identitet. På trods af lille fysisk betydning er Kosovo et vigtigt element - og trauma - i den serbiske nationalfølelse. Vladislav Antonić analyserer forholdet.

23. januar 2018 Kosovo, Serbien, Samfund

Kosovo-serbisk politikers død eskalerer ikke etniske spændinger

ATTENTAT | Oliver Ivanović blev skudt samme dag, som Serbien og Kosovo startede tekniske forhandlinger i Bruxelles. rØST har interviewet Kosovo-eksperten Nejla Ayvazi om hvem Ivanović var og hvem, der ønsker ham død.

22. maj 2017 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Samfund

ICTY lukker og slukker

KRIGSFORBRYDELSER | Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november, men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne. Det samme gør debatten om, hvorvidt retfærdigheden nu også er sket fyldest? Steen Ramsgaard analyserer.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

21. august 2014 Kosovo, Debat

EU rapport kaster mørk skygge over Kosovo

KOMMENTAR | Ny EU-rapport anklager tidligere højtstående medlemmer af Kosovos Befrielseshær, der i dag menes at bestride ledende politiske positioner, for forbrydelser mod etniske minoriteter i Kosovo efter NATO’s intervention i Jugoslavien i 1999. Jais Thomas Møller kommenterer.

02. maj 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Ny domstol skal efterforske Kosovos krigsforbrydere

KRIGSFORBRYDELSER | Efter en ophedet debat vedtog Kosovos parlament forrige onsdag et lovforslag om at etablere en krigsforbryderdomstol, der skal undersøge Kosovos befrielseshærs (KLA) mulige involvering i krigsforbrydelser og handel med organer taget fra serbiske krigsfanger under og efter konflikten i Kosovo i slutningen i 1990erne.

13. november 2013 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, Kultur

På Balkan er vi dygtige til at udarbejde papirer

INTERVIEW | Kosovos vicepremierminister Edita Tahiri og EU diplomaten Robert Cooper var centrale i forhandlingerne mellem Kosovo og Serbien i 2011-2012. For nylig var de i København i anledning af verdenspremieren på den danske dokumentarfilm Forhandleren, som skildrer den nervepirrende vej til en aftale. Magasinet rØST talte ved den lejlighed med dem begge.

08. november 2013 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, Kultur

Konflikt og diplomati på lærredet

INTERVIEW | I aften får dokumentarfilmen Forhandleren premiere på den københavnske festival CPH:DOX. Filmen giver et indblik i de forhandlinger, der fandt sted mellem Serbien og Kosovo i slutningen af 2011 og begyndelsen af 2012. Magasinet rØST har mødt instruktør Karen Stokkendal Poulsen til en snak om filmens tilblivelse.

01. september 2013 Sydøsteuropa, Kosovo, Kultur

Filmfestival i Kosovo giver håb til unge filmskabere

REPORTAGE | I Kosovo blomstrer en ung generation af filmmagere. “Med film vil jeg være med til at transformere folks tankesæt til at være mere åbent og venligt,” fortæller filmskaber Brilant Pireva. Signe Lene Christiansen har besøgt filmfestivalen Dokufest i Prizren.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

25. maj 2013 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Kroatien, Kosovo

Har Beograd opgivet støtten til Republika Srpska? (Del II)

DEBAT | Den serbiske præsident, Tomislav Nikolics, nylige undskyldning for Serbiens ansvar for folkemordet i Srebrenica samt Serbiens positive signaler overfor Kosovo og Kroatien har sendt, primært positive, rystelser i regionen og synes at have skabt en ny dynamik i serbisk udenrigspolitik. Denne dynamik og dens betydninger for regionen og især for forholdet mellem Beogra...

23. maj 2013 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien

Har Beograd opgivet støtten til Republika Srpska?

DEBAT | Den serbiske præsident, Tomislav Nikolics, nylige undskyldning for Serbiens ansvar for folkemordet i Srebrenica samt Serbiens positive signaler overfor Kosovo og Kroatien har sendt, primært positive, rystelser i regionen og synes at have skabt en ny dynamik i serbisk udenrigspolitik. Denne dynamik og dens betydninger for regionen og især for forholdet mellem Beogra...

05. februar 2013 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kosovo

Hvad er der egentlig sket i Serbien?

ANALYSE | Den politiske udvikling siden sidste valg i Serbien har, ifølge Vesna Pesic, været præget af stor forvirring. Forfatteren forsøger her at give en analyse af situationen og forklarer hvorfor de før så frygtede nationalister kan lette Serbiens vej mod EU.

21. december 2012 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Serbien, Montenegro, Debat

Tak Sverige fordi vi fik en ny fremtid

KOMMENTAR | 50 svenskere med rødder i det tidligere Jugoslavien fortæller: Vi er de flygtninge i tog imod i 90’erne. I anledning af 20-året for udbruddet af krigen i Bosnien-Hercegovina viser de deres taknemmelighed for hjælpen fra Sverige til de 80.000 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien som dengang ankom.

24. november 2012 Kosovo, Kultur

En anden version af Kosovo

INTERVIEW | Mere en to tredjedele af Kosovos indbyggere er under 35 år. Men indtil for nylig har de unge kosovarer ikke haft nogen platform at præge samfundsdebatten. Magasinet rØST har mødt Besa Luci, grundlæggeren af magasinet Kosovo 2.0, der giver det unge Kosovo en stemme.

15. november 2012 Sydøsteuropa, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU-lande vil suspendere visumfrihed for Balkan

EU-UDVIDELSE | Flere og flere statsborgere fra Balkan søger asyl i EU for at undslippe fattigdom. Udviklingen får flere EU-medlemsstater til at udtrykke stadig stærkere utilfredshed med visumliberaliseringen fra 2009, og dermed er den største enkeltbedrift for EU’s udvidelsesproces på Balkan i risiko for at blive rullet tilbage.

08. november 2012 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Fornyet engagement i dialogen mellem Beograd og Pristina

DIALOG | EU’s Høje Repræsentant, Cathrine Ashton, mødtes i går i Bruxelles med regeringslederne fra Serbien og Kosovo til anden runde af den genstartede dialog mellem de to parter. Ashton understregede efter mødet, at diskussionerne havde været åbenhjertige og ærlige.

31. oktober 2012 Kosovo

Eks-general vil omdanne Kosovo-kul til grøn energi

ØKONOMI | Den tidligere NATO-general Wesley Clark, meddelte forleden på et møde i Pristina, at han vil investere i Kosovos kulressourcer. Med en særlig forureningsfri teknik skal kullet omdannes til flydende brændstof.

11. oktober 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU præsenterer Udvidelsespakken 2012

EU-UDVIDELSE | Den europæiske Kommission lancerede i går d. 10. oktober Udvidelsespakken 2012. Louise Buxbom var til stede, da pakken blev præsenteret på Kommissionens Repræsentation i Danmark.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

27. august 2012 Samfund, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Rusland, Aserbajdsjan

Østeuropæiske muslimer mest sekulariserede

RELIGION | En ny undersøgelse udført af Pew Research Center med 38.000 deltagere i 39 lande beskriver de østeuropæiske muslimer som de mest moderate. Særligt Albanien har et afslappet forhold til Islam.

28. april 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Valg i Serbien: Fire års parløb med EU står ved en skillevej

ANALYSE | Når serberne går til valg den 6. maj, kan de se tilbage på fire års tæt parløb mellem deres nuværende regering og EU, kulminerende med tildelingen af kandidatstatus til Serbien d. 1. marts i år. Det er dog langt fra sikkert, at samarbejdet vil gå lige så glat efter valget. Det skriver Louise Buxbom i denne analyse.

02. april 2012 Kosovo, Albanien, Sydøsteuropa, Samfund

Kosovo afvist til Eurovision

EUROVISION | Da Kosovo fortsat ikke er medlem af European Broadcasting Union, får landet ikke lov til at stille op til Eurovision i år. Til gengæld er Albaniens deltager kosovoalbansk og født i Mitrovica.

13. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Parlamentsvalg udskrevet i Serbien

VALG | Serberne skal til stemmeurnerne til både parlaments- og lokalvalg den 6. maj. I en kontroversiel beslutning, har man valgt at inkludere Kosovo i lokalvalgene, og risikerer derved at sætte det gode forhold til EU på spil.

02. marts 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Perspektiver på serbisk kandidatstatus

INTERVIEW | I anledning af, at Serbien i går (1/3) opnåede status som kandidatland til EU ved topmødet i Bruxelles, bringer rØST et interview med lektor på Sydøsteuropastudier på Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen om de udfordringer, Serbien endnu står overfor.

24. februar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Støtte til serbisk EU-kandidatur

EU-UDVIDELSE | Den positive udvikling i forholdet mellem Kosovo og Serbien i de sidste uger, har fået en række store EU-lande til officielt at støtte Serbiens kandidatur til EU op til topmødet 1. marts.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<