Artikler om Rumænien

26. september 2017 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Serbien, Rumænien

Balkanfilm på årets CPH PIX

FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.

03. marts 2017 Rumænien, Samfund

Protester i Rumænien: Kampen mod korruption

OPSTAND | Søndag den 5. februar var seks hundrede tusinde mennesker på gaden i Rumæniens største byer. Demonstrationerne har været i gang i flere uger og er de største siden revolutionen i 1989. Ioana Postelnicu analyserer.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

12. november 2015 Samfund, Rumænien

Rumænsk politik i brand

FORANDRING? | Det startede med en brandulykke i en natklub og udviklede sig til en væltet regering. Ruxandra Lupu Dinesen giver her indblik i, hvad der sker i rumænsk politik lige nu. Er vi vidne til en ny kurs eller er det business as usual?

03. november 2015 Kultur, Østeuropa, Rusland, Rumænien

Et vindue til en verden mod øst

DOKUMENTARFILMFESTIVAL | Verdens tredjestørste dokumentarfestival CPH:DOX byder på historiske og højaktuelle film om livet bag jerntæppet og på spekulationer og hemmelighedskræmmeri, der trækker tråde til det moderne Rusland anno 2015.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

22. december 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Rumænien

Det skete i de dage: At man henrettede en diktator for åben skærm

EUROPAHISTORIE | Den 22. december 1989 forlod Nicolae og Elena Ceaușescu med helikopter taget af den kommunistiske centralkomite i Bukarest. Få rumænere forventede på det tidspunkt, at diktatoren og hans kone tre dage senere ville være døde og borte. Lucian Ștefănescu beskriver de dramatiske decemberdage. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa.

17. november 2014 Samfund, Rumænien

Outsideren Iohannis ny præsident i Rumænien

PRÆSIDENTVALG | Det blev en nervepirrende slutspurt ved det rumænske præsidentvalgs anden runde i går. Men i sidste ende slog outsideren Klaus Iohannis med 54,5 % af stemmerne overraskende den siddende premierminister Victor Ponta fra Socialdemokratiet.

01. november 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Rumænien

Valg i Rumænien: Efter ti år med Băsescu

INTERVIEW | I morgen afholdes første runde af præsidentvalget i et korruptionsplaget Rumænien. Magasinet rØST har talt med Ruxandra Lupu Dinesen om afgående præsident Traian Băsescu og hans mulige efterfølgere.

06. august 2014 Rumænien, Letland, Østeuropa, Sydøsteuropa, Polen, Samfund

Mangel på reformer tømmer Letland og Rumænien for arbejdskraft

AFFOLKNING | Flere østeuropæiske EU-lande har det seneste årti lidt af hastigt svindende befolkninger. Arbejdsstyrken søger mod vest for bedre arbejdsforhold. I de værst ramte lande, Rumænien og Letland, er der brug for store reformer, hvis blødningen skal standses, lyder det fra landenes fagbevægelser.

11. juni 2014 Samfund, Rumænien

Rumænien til salg – II

PROTEST | Udenlandske landbrugsinvestorer og det amerikanske gasselskab Chevron forcerer i øjeblikket deres opkøb af rumænsk jord. Mange rumænere mener, at det vil få store sociale og miljømæssige konsekvenser. Johannes Eske Andersen rapporterer fra et Rumænien i offensiven. Denne er den anden af to artikler. Den første artikel blev bragt i går.

10. juni 2014 Rumænien, Samfund

Rumænien til salg - I

PROTEST | Den rumænske befolkning har fået nok af udenlandske virksomheders rovdrift på deres lands naturressourcer. Massive protester har det seneste år rejst sig mod virksomhederne og den rumænske regering. Johannes Eske Andersen rapporterer fra et Rumænien i offensiven.

21. januar 2014 Bulgarien, Rumænien, Samfund

Danske bønder i Rumænien trodser krisen

LANDBRUGSSTØTTE | Landbrugstradition og stordriftsfordele gør det muligt for danske bønder i de nye EU-lande at klare sig langt bedre i den lokale konkurrence. Og indtjeningen stiger drastisk. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

28. november 2013 Samfund, Rumænien, Bulgarien, Polen, Tjekkiet, Ungarn

Tidobling af øst-studerende i Danmark

GÆSTESTUDERENDE | På ti år er antallet af internationale studerende mere end tredoblet, og især de nye EU-lande sender mange studerende til Danmark. Godt for Danmark, lyder det fra DI og uddannelserne. Artiklen er bragt i samarbejde med Altinget.dk.

15. november 2013 Debat, Sydøsteuropa, Bulgarien, Rumænien

Europas skræk?

KOMMENTAR | Bulgarien og Rumænien er blevet Europas sorte får. EU's hykleriske og usunde økonomiske politik skaber splid i unionen, og der bliver set ned på Balkans befolkningsgrupper. Hvor er den fair behandling, skriver den bulgarske redaktør Dobrin Stanev i dette debatindlæg.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

14. maj 2013 Sydøsteuropa, Rumænien, Kultur

Jeg protesterer mod mig selv

RUMÆNSK KUNST | Kunstmuseet ARKEN stiller med sin kommende udstilling HOTSPOT CLUJ – Ny rumænsk kunst skarpt på ni rumænske samtidskunstnere med base i en nedlagt penselfabrik i byen Cluj. Magasinet rØST mødte museumsinspektør Dorthe Juul Rugaard til en snak om, hvorfor kunstnerne fra Cluj har tiltrukket sig international interesse og anerkendelse.

09. december 2012 Sydøsteuropa, Rumænien, Samfund

Valg i Rumænien: Fortsættelse af den politiske krise

VALG I RUMÆNIEN | Rumænien går i dag til valg midt i en politisk krise, der har stået på siden i sommer, men som har rødder langt tilbage i tiden. Ruxandra Lupu Dinesen, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, giver her sin analyse af demokratiets tilstand i landet op til valget.

07. december 2012 Samfund, Rumænien

Rumænske kvinder fanges i Europas sexindustri

PROSTITUTION | Da Rumænien i 2007 blev medlem af EU, var det med et håb om at løfte befolkningen ud af fattigdom. I dag er landet storleverandør af handlede kvinder til resten af Europa. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet NOTAT.

17. oktober 2012 Rumænien

Europæiske konservative holder kongres i Bukarest

KONFERENCE | Den europæiske alliance af konservative partier EPP afholder i dag kongres i Bukarest. Ved mødet deltager en lang række europæiske profiler som Angela Merkel, Manuel Barroso, Herman van Rompuy, Donald Tusk, Mariano Rajoy og Jean-Claude Juncker.

Hertha Müller
14. oktober 2012 Kultur, Sydøsteuropa, Rumænien

Traumets labyrint

BOGANMELDELSE Hertha Müller: I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv. 168 sider. Oversat af Karsten Sand Iversen. Anmeldt af Mette Christensen.

17. september 2012 Rumænien, Bulgarien, Moldova, Ukraine, Debat

Prisen på sex

FILM | Organiseret handel med kvinder fra Østeuropa er stadig et stort uløst problem i Danmark og Vesten. Cinemateket sætter fokus på trafficking i samarbejde med Reden International med den prisbelønnede dokumentar ”the Price of Sex”. Sira Støhrman har set filmen.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

30. august 2012 Rumænien, Samfund

Højrefløj styrket i Rumænien

POLITIK | Den mislykkede folkeafstemning om at vælte den liberale præsident Traian Basescu har givet det liberaldemokratiske parti PDL vind i sejlene. Samtidig forenes højrefløjspartierne i en fælles alliance for at stå stærkere op til valget 2. december.

13. august 2012 Rumænien, Samfund

Frankrig deporterer atter romaer til Rumænien

MINDRETAL | I sommeren 2010 oplevede den franske præsident Nicolas Sarkozy en storm af protester imod et initiativ, hvor franske roma-lejre blev ryddet og indbyggerne sendt til Rumænien. 8. august i år blev 240 romaer atter sendt af sted.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

01. juli 2012 Ungarn, Rumænien

Ungarsk diplomatisk skandale om antisemitisme

BAGGRUND | Ungarns parlamentsformand László Kövérs tydelige interesse for rumænsk-født Nazi-sympatisør bringer Ungarns omdømme på historisk lavt niveau. Krisztina Vas Nørbæk forklarer baggrunden.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<