Artikler om Tyrkiet

06. oktober 2018 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Rusland, EU

Bosnisk valg mellem Tyrkiet, EU og Rusland

VALG | Præsident- og parlamentsvalget i Bosnien-Hercegovina den 7. oktober sætter Izetbegović' og Erdoğans kammeratskab på prøve. Marko Milić analyserer.

30. august 2016 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Medier rapporterer om Usbekistans præsidents sygdom og mulige død

DØDSFALD? | Usbekistans præsident Islam Karimov er i følge oppositionsmediet Fergananews og flere russiske medier mandag eftermiddag lokal tid afgået ved døden.

04. november 2015 Tyrkiet, Samfund

Status quo i Tyrkiet?

VALGRESULTAT | Erdogan og regeringspartiet AKP’s sejr ved søndagens parlamentsvalg i Tyrkiet manifesterede Erdogans store indflydelse på tyrkisk politik. Valget slog endnu engang fast, at oppositionelle kræfter i Tyrkiet har det svært.

24. september 2015 Samfund, Tyrkiet, EU

Fem grunde til at Tyrkiet involverer sig i krigen mod Islamisk Stat

KRIG | Tyrkiet valgte i sommer at gå i krig mod IS. Anne Schøtt kommer her med fem grunde til, hvorfor Tyrkiet, som tidligere har støttet IS, nu har skiftet politisk kurs.

11. september 2015 Samfund, Tyrkiet

Etniske kampe i tyrkisk ferieparadis

ØJENVIDNEBERETNING | De voldsomme spændinger mellem tyrkere og kurdere er på ny blusset op, og har krævet talrige liv de seneste dage. Ikke kun i den kurdiske by Cizre, hvor ekstreme kampe netop nu foregår, men også i resten af Tyrkiet. Ayse, en tyrkisk gift dansker, beretter fra Antalya-området.

11. marts 2015 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Kuvvatov-gate: Tajikisk oppositionspolitiker myrdet i Istanbul

POLITISK MORD | I skyggen af mordet på den profilerede russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov mistede Tajikistan forleden en lige så vigtig politisk stemme. Umarali Kuvvatov blev skudt på åben gade i Istanbul.

30. april 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet

Tyrkerne vil få en folkevalgt konge

DEMOKRATI | Tirsdag den 22. april inviterede to danske og et tyrkisk magasin til debat om demokratiets tilstand i Tyrkiet. Et emne, der ikke kan behandles uden at komme ind på premierminister Erdogan, hans hang til magt og hans ambitioner om et styrket præsidentembede, som muligvis vil ændre det politiske system i Tyrkiet.

28. marts 2014 Sydøsteuropa, Tyrkiet, Samfund

Af med Erdoğan

VALG | Søndagens lokalvalg i Tyrkiet overskygges af Twitter-blokade og korruptionsskandaler, der involverer premierminister Erdoğan. I Istanbul handler politik primært om at komme af med netop ham. Signe Lene Christiansen rapporterer fra den tyrkiske hovedstad.

29. juni 2013 Debat, Tyrkiet

Erdogans virkelighed

KLUMME | Demonstrationerne i Gezi-parken blotlægger dilemmaerne for den tyrkiske ledelse. I denne klumme analyserer Peter von Kohl den tyrkiske premierministers udfordringer.

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

11. oktober 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU præsenterer Udvidelsespakken 2012

EU-UDVIDELSE | Den europæiske Kommission lancerede i går d. 10. oktober Udvidelsespakken 2012. Louise Buxbom var til stede, da pakken blev præsenteret på Kommissionens Repræsentation i Danmark.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

12. januar 2012 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Cypern, EU

Tyrkiet er en del af Europa

KLUMME | Danmarks EU-formandskab er en unik chance for at sætte skub i forhandlingerne med Tyrkiet. For Tyrkiets plads er inden for EU’s grænser, idet historiske og kulturelle tilhørsforhold må vægte højere end geografiske argumenter. Det skriver Zeb Meier Watz i denne klumme.

08. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Intet nyt om Vestbalkans EU-udsigter

REPORTAGE | Mange håndtryk, men få løfter, blev givet da ministre for europæisk integration fra lande på Vestbalkan og repræsentanter fra Kommissionen afholdte den elvte Balkan Konference i Bruxelles, organiseret af Friends of Europe. Fatos Kutllovci var med.

19. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Makedonien, Grækenland, Cypern, EU

Fyr op under FYROM

KLUMME | NATO bør indkalde EU-toppen plus Grækenland, Tyrkiet, Cypern og Makedonien, og tvinge Grækenland til at løse problemerne med sine naboer. Ellers bør EU smække kassen i, og NATO smide Grækenland ud, skriver Peter von Kohl i denne klumme.

28. juni 2011 Tyrkiet, Sydøsteuropa, Samfund

Ballade om nyvalgte kurdere ender i kamp med politiet

DEMONSTRATION | Flere steder i Tyrkiet opstod der i går (27/6) store demonstrationer. På Taksim-pladsen i Istanbul og i den kurdiskdominerede øst-tyrkiske storby Diyabakir endte det med voldsomme sammenstød med politiet.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

13. juni 2011 Samfund, Tyrkiet, EU

Erdogan vinder jordskredssejr i tyrkisk valg

VALG I TYRKIET | Premierminister Recep Erdogan og hans Justice and Development parti (AKP) vandt søndagens valg i Tyrkiet sikkert med 50 % af stemmerne, mens det største oppositionsparti, Republican People’s Party (CHP) under Kemal Kilicdaroglu opnåede 25,9 %. The Nationalist Movement Party (MHP) klarede spærregrænsen på 10 % med 13 % af stemmerne.

12. juni 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, EU

Valg i Tyrkiet – Europæisk eller islamistisk stat?

BAGGRUND | Tyrkerne går i dag til valg. Nuværende premierminister Recep Erdogans parti AKP ligner på forhånd sikre vindere, men spørgsmål er om de kan få nok stemmer til at lave en omfattende forfatningsændring, skriver Jais Thomas Møller i denne baggrundsartikel.

Komorowski og Gül
09. juni 2011 Samfund, Polen, Centraleuropa, EU, Tyrkiet, Sydøsteuropa

Polen understreger støtte til tyrkisk EU-medlemskab

OPTAKT TIL POLSK FORMANDSKAB | Den tyrkiske præsident Abdullah Gül har over tre dage besøgt Polen, hvor han bl.a. har diskuteret Tyrkiets mulige optagelse i EU med den polske præsident Bronislaw Komorowski.

10. marts 2011 Grækenland, Tyrkiet, EU, Sydøsteuropa, Samfund

Forårsluft imellem Grækenland og Tyrkiet

MØDE |Tyrkiets udenrigsminister Ahmet Davutoglu besøgte tirsdag sin kollega Dimitris Droutsas i Athen. Begge lovede at styrke de to landes indbyrdes forhold til trods for uenigheder.

06. marts 2011 Debat, Tyrkiet

Anatolske tigre og islamiske calvinister; Mads Skjern kommer til Istanbul

KRONIK | Journalist Staffan Dahllöf tegner i denne kronik et anderledes billede af magtkampen i det moderne Tyrkiet. En ny middelklasse er vokset frem under ledelse af muslimske forretningsmænd fra Anatolien, der har mere til fælles med Mads Skjern fra Matador end bagstræberiske islamiske fundamentalister.

12. februar 2011 Debat, EU, Tyrkiet

Den katolske lobbyist

KLUMME | Medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S) skriver i sin klumme om Pavens rolle som lobbyist og om, hvorfor Tyrkiet bør være med i det europæiske samarbejde.

23. januar 2011 Debat, Sydøsteuropa, Grækenland, Tyrkiet, EU, Cypern, Makedonien

Droutsas vil synliggøre Grækenland

BAGGRUND | Grækenlands udenrigsminister Dimitris Droutsas fremlagde for nyligt sit lands kommende udenrigspolitiske linje ved FN’s generalforsamling. Liv Holm Andersen har taget et nærmere kig på den græske udenrigspolitik.

13. januar 2011 Tyrkiet, Sydøsteuropa, Debat, Cypern, EU

Tyrkiet tvinger EU til handling

KLUMME | Når EU’s udenrigsminister, Cathrine Ashton, besøger Tyrkiet den 13. og 14. i denne måned, for derefter to uger senere at vende tilbage til Istanbul, så er den egentlige anledning Iran. Journalist og bestyrelsesmedlem af Nyt Europa, Peter von Kohl, står bag denne klumme.

16. december 2010 Sydøsteuropa, Tyrkiet, Debat, EU

Hvad vil Tyrkiet med Balkan?

BAGGRUND | Der findes stigende bekymring for at Tyrkiets øgede indflydelse på Balkan. Det fremgår blandt andet i lækkede amerikanske diplomatiske dokumenter. Magasinet rØST har spurgt den tyrkiske Europaminister om, hvordan dette nye engagement skal forklares.

14. oktober 2010 Cypern, Tyrkiet, Samfund

Cypriotiske forhandlinger

POLITIK | EU’s kommissær for udvidelse Stefan Füle besøgte i går Cypern for at åbne den syvende forbindelse imellem nord og syd på den nordvestlige del af øen. Samtidig pressede han på for at få de lokale politiske ledere til at enes.

11. oktober 2010 Tyrkiet, Sydøsteuropa, Polen, Samfund

Polsk støtte til Tyrkiet

POLITIK | I Polen erklærer regeringen nu, at de vil støtte et tyrkisk medlemskab, når de overtager EU’s formandskab til næste efterår. Samtidig viser en meningsmåling at kun hver tredje indbygger i Tyskland ønsker Tyrkiet i EU.

Orhan Pamuk
07. oktober 2010 Kultur, Tyrkiet

Et essay om Orhan Pamuks roman Uskyldens museum og kærlighedens efterliv

ESSAY | Af Henning Goldbæk, lektor, Ph.D. i litteraturvidenskab ved SDU og ven af den tyrkiske Nobelprisvinder Orhan Pamuk, hvis værker han har oversat og beskæftiget sig indgående med.

13. september 2010 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet

Demokrati uden forbehold

NYHEDSANALYSE | Med weekendens folkeafstemning rykkede Tyrkiet ét skridt nærmere et reelt demokrati. Et flertal sagde ja til de forfatningsændringer, som indvarsler et hårdt tiltrængt opgør med militærets rolle i tyrkisk politik. Analyse af Sara Bindeballe.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<