Artikler om Rusland

15. november 2018 Kultur, Rusland

En rejse til Ruslands tabte tid

BOGANMELDELSE | I Sergej Lebedevs roman "Ved glemslens rand" møder man en fortættet pløjemark af erindringer, filosofiske digressioner og sammentræf. Men også et sirligt tilrettelagt spor, der sætter ud for at finde bag om Ruslands tabte tid.

30. oktober 2018 Debat, Rusland, Ukraine

Russiske studerende mødte fjenden

SIKKERHEDSPOLITIK | Rusland og NATO-alliancen befinder sig i en fjendetilstand, og dialogen mellem parterne er meget begrænset. Alligevel vågede unge russiske studerende sig ind på fjendens territorium for at få svar på et hjerteskærende spørgsmål: Er der håb for fremtiden?

21. oktober 2018 Debat, Rusland

Det siger de om os i Rusland - eller omvendt

MEDIER | 'Det siger de om os i Rusland' var overskriften på en debat i Nordisk Råds telt på Folkemødet på Bornholm 14. juni i år. Debatten kom næsten udelukkende til at handle om præcis det modsatte - nemlig: Hvordan ser danske medier på Rusland? Rasmus Lauridsen overværede seancen.

06. oktober 2018 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Rusland, EU

Bosnisk valg mellem Tyrkiet, EU og Rusland

VALG | Præsident- og parlamentsvalget i Bosnien-Hercegovina den 7. oktober sætter Izetbegović' og Erdoğans kammeratskab på prøve. Marko Milić analyserer.

05. oktober 2018 Rusland, Samfund

Kreml mellem konsensus og krise

RUSLAND | I sidste uge blev der afleveret én million underskrifter til præsident Putins administration i Moskva. Aktionen, der var en protest mod den iværksatte pensionsreform, vidner om en Krim-konsensus, der er ved at miste styrke.

28. september 2018 Samfund, Rusland, EU

Nord Stream II er også geopolitik

DILEMMA | Nord Stream II giver anledning til bekymring. Vil Rusland bruge gas som et politisk magtmiddel overfor Vesteuropa? Rusland er i forvejen EU’s vigtigste leverandør af energi, så hvori ligger problematikken? Helene Grøn analyserer.

19. september 2018 Samfund, Rusland, Østeuropa

Krigeriske Kreml?

BOGOMTALE | Er Rusland er en aggressiv magt? Er Rusland overhovedet en stærk stat? Hvad kendetegner russisk militærstrategisk tænkning? Dette er blot nogle af de spørgsmål, som bogen Kreml i krig forsøger at besvare. Jon Reinhardt-Larsen præsenterer og anmelder værket.

31. august 2018 Kultur, Rusland

Umodne stikkelsbær

BOGANMELDELSE | Med tolv noveller fra 1980'erne og frem til 00'erne giver samlingen Umodne stikkelsbær et fint indblik i Ljudmila Petrusjevskajas omfattende forfatterskab. selv om ikke alle noveller rammer samme niveau. Jens Geisler anmelder.

14. august 2018 Samfund, Moldova, Rumænien, Rusland, EU

Moldovas udenrigspolitiske udfordringer

POLITIK | Moldovas geografiske placering mellem Rumænien og Ukraine er afgørende for såvel landets indenrigs- som udenrigspolitiske udfordringer. Kjeld Erbs ser nærmere på det oversete land.

07. august 2018 Samfund, Rusland

Det hybride Rusland – mellem fortid og nutid

ERINDRING | I Rusland blandes politik og historie ofte sammen. Men for den helt almindelige russer er historie og erindring meget mere end politik. Her er historien et holdepunkt, der minder russerne om, hvem de er i en nutid, der kan være svær at finde sig selv i.

18. juli 2018 Samfund, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Centraleuropa, EU

Er NATO kommet i klemme mellem Trump og Putin?

STORPOLITIK | Donald Trump mødtes mandag 16. juli i Helsinki med Vladimir Putin for at diskutere forholdet mellem USA og Rusland. Celine Emma la Cour sætter mødet i perspektiv.

26. juni 2018 Kultur, Rusland

En græsrod i VM-plænen

VM | VM 2018 er i gang i Rusland, og med sig trækker det en lang stribe af arrangementer, kommercielle interesser og lokale initiativer rundt omkring i gaderne i værtsbyerne. Et af disse initiativer – Diversity House i midten af Skt. Petersborg – er organiseret af lokale aktivister i tanken om, at fodbold er for alle.

14. juni 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Livet mellem to floder

BOGANMELDELSE | I Sergij Zjadans Mesopotamien møder vi en lang række personer, der slås med livets udfordringer i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine. Der er tale om en poetisk roman om universelle menneskelige spørgsmål. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

05. juni 2018 Kultur, Rusland

Vi river himlen ned på jorden

BOGANMELDELSE | Med udgangspunkt i nye kildestudier skildrer Erik Kulavig dagligdagen i revolutionens Rusland 1917-22, set gennem både tilhængeres og modstanderes øjne. En akademisk distance til stoffet medfører dog, at vi aldrig kommer helt tæt på de menneskelige skæbner. Jens Geisler anmelder.

01. juni 2018 Samfund, Rusland

Den trætte Putin

POLITIK | Putin er blevet genvalgt som præsident for den Russiske Føderation. Men han ønsker slet ikke at være det, hvis man skal tro en af de førende internationale forskere, Mark Galeotti, der gæstede Center for Militære Studier på Københavns Universitet 17. maj. Putin er nemlig kørt træt.

07. maj 2018 Armenien, Rusland, Samfund

Et nyt kapitel i Armeniens historie hver eneste dag

AFSÆTTELSE | Den 23. april trådte Armeniens premierminister Sersj Sargsjan tilbage. Dagen efter, den 24. april, markeredes Det Armenske Folkedrab i efterdønningerne af fejringen fra dagen før. Marie Hermine Markossian analyserer.

04. maj 2018 Kultur, Rusland

Spinkelt og tavst nødråb i russisk portræt

FILMANALYSE | I jagten på egoistiske mål har Moder Rusland løbet og løbet uden at flytte sig ud af stedet og netop nu – (måske) alt for sent – stopper hun op og kigger eftertænksomt frem for sig selv: Har hun svigtet? Kan filmen Loveless ses som mere end blot et flot stykke familiedrama? Rasmus Lauridsen analyserer.

10. april 2018 Debat, Rusland

Vor fjende Rusland?

KOMMENTAR | I løbet af de sidste fire år er fjendebilledet af Rusland i mange lande vokset – ind i mellem på et unuanceret grundlag. Parallelt med det, er styret i Rusland blevet sværere at forsvare. Minda Holm fra DIIS kommenterer udviklingen og splittelsen.

23. marts 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Virkeligheden skal være mere end blot underholdning

INTERVIEW | Magasinet rØST har talt med Simon Lereng Wilmont, instruktøren bag den CPH:DOX aktuelle film The Distant Barking of Dogs om hvordan laver man en film om et barn, der lever i en krigszone.

14. marts 2018 Samfund, Rusland

Den russiske opposition og præsidentvalget

VALG I RUSLAND | Ved præsidentvalget den 18. marts 2018 stiller syv kandidater op mod den nuværende præsident, Vladimir Putin. Ph.d. i post-sovjetisk historie og samfundsforhold Kim Frederichsen giver et overblik over den russiske opposition.

05. marts 2018 Samfund, Rusland

Russisk præsidentvalg 2018: Naiv debutant overfor demagogiske dinosaurer?

VALG I RUSLAND | Selv om der ikke er spænding om, hvem der bliver Ruslands næste præsident, kan valget godt blive interessant takket være Ksenia Sobtjak.

27. februar 2018 Samfund, Rusland

Den kollektive Putin

VALG I RUSLAND | Hvis du ønsker et indblik i russisk politik forud for det kommende præsidentvalg 18. marts, anbefales du at læse Mikhail Zygars bog om Putins inderkreds. Man kommer bag facaden og stifter bekendtskab med de mange personer, der til sammen udgør "den kollektive Putin".

22. februar 2018 Samfund, Rusland

Hvad vi kan lære af Norge - på godt og ondt

GEOPOLITIK | Erfaringerne spænder fra en succesfuld aftale med Rusland i 2010 om deling af Barentshavet til en aktuel krise vedrørende Svalbard forårsaget af vidtgående norske sanktioner mod Rusland. Danmark kan lære af disse norske erfaringer, mener forskere fra DIIS.

15. februar 2018 Tjekkiet, Rumænien, Serbien, Rusland, Kultur

Østeuropa i dokumentarformat

FILM | Dokumentarfestivalen CPH:DOX 2018 bringer filmperler til København i perioden 15. - 25. marts. Programmet omfatter blandt andet rumænsk fodboldentusiasme, nynazisme i Tjekkiet, kønsroller og sport i Sibirien og politisk nostalgi i Serbien.

02. februar 2018 Debat, Rusland, Hviderusland

Zapad 17 - overdrevet eller negligeret?

MILITÆRØVELSE | I september 2017 afholdt Rusland og Hviderusland militærøvelsen Zapad 17. Debatten i landene omkring var i perioden op til øvelsen præget af alarmerende analyser af øvelsens hensigt og omfang. Efterfølgende blev alarmen afblæst, og debatten forstummede.

18. januar 2018 Kultur, Rusland

En knapt så fæl samling Dostojevskij-fortællinger

BOGANMELDELSE | En ny Dostojevskij-udgivelse med mindre kendte tekster sætter fokus på humor, social indignation og politisk filosofi. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

08. januar 2018 Kultur, Rusland

En tragikomisk fortælling om galehuset Romanov

ANMELDELSE | Huset Romanov kan ses som en forrygende tour-de-force udi russisk historie eller en endeløs rædselsrejse udi magtmisbrug, vulgaritet og ekstravagance. Bogen om den russiske tsarfamilie gennem 304 år er et storslået historisk værk.

28. december 2017 Samfund, Ukraine, Rusland

Separatisterne frygter fred i Østukraine

KONFLIKT | Den fastlåste situation i Østukraines Donbass-region fortsætter med daglige kampe på trods af Minsk-aftalerne. Alex Hemmingsen, der beskæftiger sig med konflikten til dagligt, giver her sin analyse. Rasmus Lauridsen interviewede ham i København.

19. december 2017 Samfund, Rusland, Centraleuropa, Ukraine

Nord Stream 2 - Danmark i klemme

POLITIK | Danmark er kommet i klemme i spørgsmålet om etableringen af gasledningen Nord Stream 2. Men hvad kan Danmark overhovedet gøre, og hvilke konsekvenser vil beslutningen få?

23. november 2017 Rusland, Kultur

Under anklage, retfærdiggjort af Dostojevskij

TEATERANMELDELSE | På Teater Kapellet blev en trilogi fuldendt med En Drengs Historie, en skuespiller fandt sit kald, publikum blev forladt og Rasmus Lauridsen fik oplevelser til eftertanke.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<