Artikler om Slovenien

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

11. marts 2013 Slovenien

Sloveniens midlertidige regering kan skabe fløjkrig

POLITISK KRISE: Efter længere tids politisk krise i Slovenien stemte parlamentet den 27. februar for at fjerne Janez Jansa fra posten som landets premierminister. Alenka Bratušek fra Positiv Slovenien (PS) kan blive den nye leder for en centrumvenstre-koalition bestående af fire politiske partier.

13. februar 2013 Slovenien

Slovenerne på gaden mod korruption og nedskæringer

SLOVENSK KRISE | 8. februar strømmede tusindvis af mennesker på gaden i Sloveniens hovedstad, Ljubljana, i protest imod landets centrum-højre regering. Det var den hidtidige kulmination på en række af demonstrationer, der begyndte for godt to måneder siden. Både regeringschef og oppositionsleder er under alvorlige korruptionsanklager.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

12. maj 2012 Slovenien, Kultur

Journalistisk spænding i Ljubljana

BOGANMELDELSE | Den danske lokkedue. 2011. Henrik Brun. 594 sider. Turbine. Pris 299. Anmeldt af Rikke Elisabeth Frederiksen.

Slovenien-Hviderusland
29. marts 2012 Debat, Østeuropa, Hviderusland, EU, Centraleuropa, Polen, Slovenien

Slovensk menneskerettighedsagenda på afveje

ANALYSE | Slovenien har kæmpet målrettet for at slække EUs sanktioner mod den hviderussiske elite af hensyn til slovenske erhvervsinteresser. Det har mødt kritik fra Frankrig og Polens udenrigsministre, men historien har fået ringe dækning i Slovenien, hvor homoseksuelle netop er blevet nægtet adgang til registreret partnerskab.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

Ljubljana
08. januar 2012 Debat, Centraleuropa, Slovenien, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Slovenien - et idols forfald?

KOMMENTAR | Hvorfor er Slovenien idol for resten af eks-jugoslavien, og hvor længe bliver det ved at være sådan, spørger Milutin Mitrovic i denne kommentar, som Magasinet rØST bringer i samarbejde med den serbiske avis Pescanik.

Zoran Jankovic
12. december 2011 Debat, Centraleuropa, Slovenien

Jankovic – Morgendagens mand eller en ny Berlusconi?

ANALYSE | Slovenerne valgte forrige søndag, den 5. december, milliardæren Zoran Jankovic som ny regeringsleder. Annika Maigaard Mogensen kigger nærmere på, hvem han er, og hvilke udfordringer, han står overfor.

Ljubljana
05. december 2011 Samfund, Slovenien, Centraleuropa

Centrum-venstre til magten i Slovenien

PARLAMENTSVALG | Søndag den 4. december var store valgdag i Østeuropa. Rusland, Kroatien og Slovenien gik til valg. og Slovenien kan nu se frem til ny regering, efter en sejr til centrum-venstrepartiet Et Positivt Slovenien.

15. november 2011 Kultur, Slovenien

Sigøjnersarkasme og samfundsrealisme

ANMELDELSE | Feri Lainšček: De urørlige. 160 sider. Oversat til dansk af Sofie Hauch Winiarczyk. Turbine Forlaget. Pris 249 kr. Anmeldelse af Rikke Elisabeth Frederiksen.

Udsigt over Ljubljana
22. september 2011 Samfund, EU, Centraleuropa, Slovenien

Slovensk regeringsfald forværrer redningspakke-panik

EURO-URO | Den slovenske statsminister Borut Pahor og hans centrum-venstrefløjsregering tabte i tirsdags et mistillidsvotum i det slovenske parlament og skal nu gå af. Det lille eurolands ustabilitet komplicerer dermed Europas gældskrise yderligere.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

Ljubljana
12. juni 2011 Samfund, Slovenien, Centraleuropa, EU

Regeringskrise i Slovenien

REFORMER | Sloveniens premierminister Borut Pahor (SD) og hans centrum-venstre-mindretalsregering er kommet under stort pres efter nederlag i tre folkeafstemninger, søndag den 5. juni. Disse kommer efter en længere periode med interne uoverensstemmelser i regeringen, som kulminerede, da Pensionistpartiet (DeSUS) trådte ud af samarbejdet i maj.

19. maj 2011 Debat, Centraleuropa, Slovenien

Balkan-ekspressen: Togtur, tobak og turbofolk III

REJSEBESKRIVELSE | Tag med Liv Holm Andersen på hendes første rejse igennem det tidligere Jugoslavien. Vi bringer hendes rejsebeskrivelse fra Thessaloniki i Grækenland til Ljubljana i Slovenien i tre afsnit. I del tre ankommer Liv til Sloveniens hovedstad, Ljubljana.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

10. maj 2011 Samfund, Slovenien

Koalitionsparti forlader Sloveniens regering

POLITIK | Den slovenske premierminister Borut Pahors centrum-venstre koalitionsregering er fra den 9. maj decimeret til mindretalsregering efter Pensionisternes Demokratiske Parti (DeSUS) er trådt ud af regeringssamarbejdet.

08. april 2011 Serbien, Kroatien, Slovenien, Sydøsteuropa, Samfund

Topmøde på Balkan

SAMARBEJDE | Den 1. april mødtes den kroatiske premierminister, Jadranka Kosor, med sin slovenske kollega, Borut Pahor, og den serbiske præsident, Boris Tadic, til en række drøftelser omkring hvordan de tre lande kunne forbedre deres samarbejde.

19. juni 2010 Debat, Slovakiet, Polen, Slovenien, Ungarn, Tjekkiet

Da Østeuropa indtog Entré Scenen

BAGGRUND | Over fire dage i juni blev Entré Scenen i Århus omdannet til et mekka for østeuropæisk scenekunst. Dans, teater, performance og musik fra syv forskellige lande fandt 3. - 6. juni vej fra den tidligere østblok til glade og engagerede tilskuere fra ind- og udland.

08. juni 2010 Samfund, Sydøsteuropa, Kroatien, Slovenien

Lille slovensk flertal redder Kroatien

FOLKEAFSTEMNING | I søndags gik slovenerne til stemmeurnerne for at afklare en sag om grænsestridigheder med nabolandet Kroatien. Et lille flertal godkendte det kompromis, som de to lande var net frem til.

06. juni 2010 Slovenien, Kroatien, Sydøsteuropa, Samfund

Slovenien stemmer om kroatisk medlemskab

FOLKEAFSTEMNING | Den populære feriedestination Kroatien står på EU's dørtærskel og har meget få strukturelle former tilbage, før landet kan indtræde i Unionen. Men i dag afholdes en folkeafstemning i Slovenien, der kan udsætte processen. Slovenien, der som bekendt blev optaget i Big Bang-udvidelsen i 2004, har igennem længere tid blokeret for Kroatiens optagelse på grund...

02. juni 2010 Samfund, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn

East Gate Europe

TEATERFESTIVAL. Entré Scenen i Århus slår i weekenden 3.-6. juni dørene op for East Gate Europe - en teaterfestival for nyt østeuropæisk performanceteater og dans. Mød op og oplev de hotteste europæiske tendenser indenfor scenekunst.

Dead Souls/By SkRAT (SK)
21. maj 2010 Samfund, Polen, Slovenien, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn

East Gate Europe - festival for performanceteater og dans fra Østeuropa

PRESSEMEDDELELSE. Entré Scenen slår 3.-6. juni dørene op for East Gate Europe - en teaterfestival i Århus for nyt østeuropæisk performanceteater og dans. I fire dage vil Grønnegade 93D lægge scene til syv spændende forestillinger fra Slovakiet, Polen, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn og Danmark samt stor åbningsfest med balkanorkestret Tako Lako.

Det selvstændige Kosovos flag
04. maj 2010 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, Slovenien

Rent flag - stor sag

UBEHAG. Det spanske EU-formandskab arbejder for tiden sammen med EU’s udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton og udvidelseskommissæren, Stefan Füle, med at arrangere et EU-Balkan topmøde i Sarajevo i juni. Füle og Ashton deltager imidlertid kun på betingelse af, at samtlige parter i regionen også deltager i topmødet. Og at sikre en sådan deltagelse kræver diplom...

03. januar 2010 Samfund, Estland, Letland, Litauen, Østeuropa, Slovenien, Tjekkiet

Topplaceringer til Tjekkiet og Slovenien

SAMFUND Endnu engang kom Tjekkiet og Slovenien ind som hhv. nummer 1 og 2 på Bertelmann Stiftelsens liste over politisk og økonomisk transformation. Listen, der udarbejdes hvert andet år, sætter tal på, hvor langt transformationen fra et autoritært regime og en centralt styret økonomi til demokrati og markedsøkonomi er kommet. Også Estland og Litauen kunne holde dere...

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<