Artikler om Slovakiet

04. september 2018 Samfund, Slovakiet, Centraleuropa, EU

Mordene der ændrede Slovakiet – og så alligevel ikke

POLITIK | Da man i februar fandt ligene af journalisten Jan Kuciak og hans forlovede, gik der chokbølger gennem det slovakiske samfund. Martin Rybka kigger på udviklingen i landet her seks måneder.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

17. september 2015 Samfund, Slovakiet

Sådan bryder danske landmænd kulturbarrierer i Slovakiet

ERHVERVSKULTUR I | Efter Murens fald i 1989 så adskillige danske landmænd det ændrede politiske og økonomiske landskab som en mulighed for nye markeder i det centrale og østlige Europa. Anne Zachariassen fortæller her om, hvilke udfordringer mange danske landmænd mødte i etableringen af landbrug i Slovakiet.

17. marts 2015 Debat, Slovakiet

En omvej til demokratiet

TRANSITIONSDEBAT X | Slovakiet er en overset succeshistorie i den europæiske integration. Særligt i betragtning af landets nyere historie. Anne Zachariassen ser tilbage på, hvordan Slovakiet var tæt på at blive et højre-nationalistisk diktatur under Vladimir Mečiar.

27. maj 2014 Slovakiet, Samfund

Politiske efterveer i Slovakiet

PRÆSIDENTVALG | Den 29. marts 2014 stemte den slovakiske befolkning imod en yderligere magtcentralisering, da premierminister Robert Fico tabte anden runde af præsidentvalget. På trods af at Fico ikke var overbevisende, overraskede det alligevel, at den stærke politiker i sidste ende ikke formåede at vinde valget.

26. marts 2014 Samfund, Slovakiet

Dødt løb i slovakisk valgkamp

PRÆSIDENTVALG II | En forudsigelig første runde af præsidentvalget i Slovakiet bød alligevel på overraskelser. Den magtfulde og populære premierminister Robert Fico vandt første runde, men kun med opbakning fra 28 procent. Anden valgrunde lørdag den 29. marts står derfor helt åben. Anne Zachariassen fortæller.

Fico med krykke
13. marts 2014 Samfund, Centraleuropa, Slovakiet, EU

Fico og filantropen

PRÆSIDENTVALG | Den magtfulde slovakiske premierminister, Robert Fico, er favorit i weekendens præsidentvalg. Men imod forventningen får han kamp til stregen af en uafhængig forretningsmand. De sidste TV-debatter vil afgøre første valgrunde.

31. januar 2014 Østeuropa, Polen, Litauen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Støtte til infrastruktur i Østeuropa styrker dansk eksport

TRANSPORT | En styrket infrastruktur i de Østeuropa giver stor fordel for danske eksportører, vurderer ekspert. Aktører fra logistikbranchen bakker op. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

25. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, EU, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Debat

Europa er stadig et delt kontinent

DEBAT | Finanskrisen, stigende desintegration og massive folkevandringer indenfor EU har ramt de central- og østeuropæiske lande hårdt. I den forbindelse er der opåstået en voksende pessimisme omkring EU’s eksistens. Stine Lykkebo rapporterer fra foreningen Nyt Europas debatmøde med lektor Søren Riishøj.

12. oktober 2012 Debat, Sydøsteuropa, EU, Centraleuropa, Slovakiet, Ungarn

Nuancerede roma-skildringer på film

FILMFESTIVAL III | Festivalen East by Southeast er i fuld gang i Cinemateket. Der er visninger af nye film fra Øst- og Mellemeuropa til og med den 21. oktober. I denne tredje og sidste artikel diskuterer Allan Sørensen fremstillingen af romaer på film med udgangspunkt i den tjekkiske-slovakiske ’Gypsy’ og den ungarske ’Just the Wind’.

09. oktober 2012 Samfund, EU, Centraleuropa, Slovakiet

Anti-roma protester i Slovakiet skaber bekymring

ROMAER | Stigende modsætninger mellem romaer og både løse lokale grupperinger og nynazister så senest sit udtryk, da tusindvis i byen Partizánske den 29. september demonstrerede for ’anstændige menneskers rettigheder’ under parolen ’stop de antisociale i din by’.

04. oktober 2012 Serbien, Litauen, Polen, Slovakiet, Kroatien

Hyldest til Østeuropas filmkultur

FILMFESTIVAL | Mange danskere ved kun lidt om lande som Letland, Polen eller Rumænien. Og trods en stærk filmtradition og stort potentiale finder ganske få film fra Øst- og Mellemeuropa vej til danske biografer. Cinematekets programmedarbejder, Allan Sørensen, præsenterer her festivalen East by Southeast, der åbnede i går (3/10).

26. september 2012 Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Alkoholmordere fanget i Tjekkiet

FORGIFTNING | Onsdag (26/9) anholdtes tjekken Tomáš Křepela og slovakken Rudolf Fian. Begge er anklagede for at stå bag alkoholforgiftninger, der har ledt til 26 menneskers død og endnu flere indlagte i Tjekkiet siden august.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

Who Wants to Kill Jessie?
31. maj 2012 Debat, Centraleuropa, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn

Humor bag jerntæppet

FILM | I juni måned giver Cinemateket i København en sjælden mulighed for at stifte bekendtskab med den humor, der udviklede sig bag Jerntæppet under den kolde krig. Programmedarbejder Allan Søren giver her en introduktion - og forklarer oprindelsen til citatet "den er lidt gul, den er lidt sur, men den er vores!"

03. maj 2012 Slovakiet, Debat

Danmarks centraleuropæiske tvilling

INTERVIEW | Lighederne vejer tungere end forskellene, når man sammenligner Danmark og Slovakiet. Det mener Radomir Bohac, der nu har været ambassadør i Danmark i et år. Magasinet rØST har mødt ham for at lære mere om det land han repræsenterer.

11. marts 2012 Slovakiet

Total socialdemokratisk sejr i Slovakiet

VALG | Ved lørdagens valg i Slovakiet vandt det socialdemokratiske SMER-SD 83 ud af 150 sæder i parlamentet. Partiet har nu flere mandater end alle andre partier til sammen.

Robert Fico
10. marts 2012 Debat, EU, Centraleuropa, Slovakiet

Korruptionsskandaler afgør slovakisk valg

OVERBLIK - PARLAMENTSVALG | Lav valgdeltagelse, desillusion og demonstrationer har præget dagens parlamentsvalg i Slovakiet, der afvikledes i skyggen af korruptions- og aflytningsskandaler samt regeringskollaps.

11. februar 2012 Samfund, Østeuropa, Hviderusland, Ukraine, Centraleuropa, Polen, Slovakiet

Østlande nominerer fængslet hviderusser til Nobels fredspris

NOBEL | Hvideruslands nabolande gør nu omverdenen opmærksom på en af landets mest prominente politiske fanger. Slovakiets statsminister Iveta Radicová har nomineret den fængslede Ales Bialiatski til Nobels fredspris og hun bakkes op af parlamentsmedlemmer fra både Ukraine og Polen, der stillede samme forslag i forrige måned.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

Lemonade Joe
09. januar 2012 Debat, Østeuropa, Centraleuropa, Sydøsteuropa, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Rusland, Litauen

De red mod øst – røde westernfilm i Cinemateket

FILM | Cinemateket i København byder i januar på en sjælden mulighed for at se westernfilm produceret i Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Østtyskland. Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst nemlig den amerikanske westerngenre.

Iveta Radicova og Richard Sulik
12. oktober 2011 Samfund, EU, Centraleuropa, Slovakiet

Slovakisk regering i opløsning over EU's redningspakke

KARRUSEL | Den slovakiske regering faldt tirsdag (11/10) fra hinanden, da koalitionspartneren Friheds- og Solidaritetspartiet stemte nej til en udvidelse af eurozonens krisefond EFSF. Der er siden i dag (12/10) opnået en aftale med den nuværende opposition om at støtte krisefonden og om valg den 10. marts.

Regeringsleder Iveta Radicova
16. september 2011 Samfund, EU, Centraleuropa, Slovakiet

Krisehjælp til Grækenland sender rystelser gennem Slovakiet

KRISE | Den slovakiske regering har ikke stemmer nok i parlamentet til at få vedtaget støtte til den EU-krisefond (EFSF), der skal hjælpe Grækenland ud af krisen. Det meddelte den slovakiske premierminister Iveta Radicová i går.

Statsminister Iveta Radičová
25. august 2011 Samfund, Centraleuropa, EU, Slovakiet

Standard & Poor's roser Slovakiets nedskæringspolitik

KREDITVURDERING | Det internationale kreditvurderingsinstitut Standard & Poor’s (S&P) har opgraderet Slovakiet i deres vurdering af landet. De roser på samme tid regeringens stramme finanspolitik.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

Budapest Pride 2009
18. juni 2011 Debat, EU, Centraleuropa, Sydøsteuropa, Bulgarien, Polen, Slovakiet, Ungarn

Homoseksuelle i parade for anerkendelse og rettigheder i Budapest, Warszawa, Bratislava og Sofia

OVERBLIK | Budapest lægger i dag, 18. juni, gader til Budapest Pride, en parade af homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle og støtter. De kræver først og fremmest ligestilling og anerkendelse. Og så fejrer de deres seksualitet og identitet i et hjørne af Europa, hvor den slags fejring stadig ikke er en selvfølge.

28. maj 2011 EU, Rumænien, Serbien, Slovakiet, Polen, Samfund

Boykot af Warszawa-møde

TOPMØDE | I går og i dag (27/5-28/5) afholdtes det 17. topmøde for Øst- og Centraleuropæiske lande i Warszawa. Mødet blev i år boykottet af Serbien, Rumænien og Slovakiet. I mødet deltog til gengæld USA’s præsident Barack Obama.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<