Artikler om Tjekkiet

15. februar 2018 Tjekkiet, Rumænien, Serbien, Rusland, Kultur

Østeuropa i dokumentarformat

FILM | Dokumentarfestivalen CPH:DOX 2018 bringer filmperler til København i perioden 15. - 25. marts. Programmet omfatter blandt andet rumænsk fodboldentusiasme, nynazisme i Tjekkiet, kønsroller og sport i Sibirien og politisk nostalgi i Serbien.

26. januar 2018 Samfund, Tjekkiet, Centraleuropa

Mere end blot et præsidentvalg i Tjekkiet

VALG | Der er præsidentvalg i Tjekkiet 26. - 27. januar. Landet står uden regering, og udfaldet af præsidentvalget kan vise sig at have afgørende indflydelse på den parlamentariske situation.

05. oktober 2017 Samfund, Tjekkiet

Valg i Tjekkiet: Bliver ANO regeringsparti?

VALG | Der afholdes parlamentsvalg i Tjekkiet 20.-21. oktober. Lektor i Statskundskab Søren Riishøj giver her et overblik over den politiske situation i landet forud for det spændende valg.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

31. januar 2014 Østeuropa, Polen, Litauen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Støtte til infrastruktur i Østeuropa styrker dansk eksport

TRANSPORT | En styrket infrastruktur i de Østeuropa giver stor fordel for danske eksportører, vurderer ekspert. Aktører fra logistikbranchen bakker op. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

28. november 2013 Samfund, Rumænien, Bulgarien, Polen, Tjekkiet, Ungarn

Tidobling af øst-studerende i Danmark

GÆSTESTUDERENDE | På ti år er antallet af internationale studerende mere end tredoblet, og især de nye EU-lande sender mange studerende til Danmark. Godt for Danmark, lyder det fra DI og uddannelserne. Artiklen er bragt i samarbejde med Altinget.dk.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

Petr Necas
14. oktober 2013 EU, Centraleuropa, Tjekkiet, Samfund

Endnu et korruptionsvalg i Tjekkiet

KORRUPTION | Tjekkerne går til valg 25.-26. oktober. Det sker efter en pinlig korruptionsskandale toppet op med statsministerielt trekantsdrama og magtkamp mellem præsident og parlament. Udkommet bliver sandsynligvis et sceneskift til fordel for venstrefløjen. rØSTs Centralredaktør skrev denne analyse til oktobernummeret af Magasinet NOTAT.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

25. juni 2013 Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, EU, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Debat

Europa er stadig et delt kontinent

DEBAT | Finanskrisen, stigende desintegration og massive folkevandringer indenfor EU har ramt de central- og østeuropæiske lande hårdt. I den forbindelse er der opåstået en voksende pessimisme omkring EU’s eksistens. Stine Lykkebo rapporterer fra foreningen Nyt Europas debatmøde med lektor Søren Riishøj.

11. februar 2013 Tjekkiet, Centraleuropa, Samfund

Svinsk valgkamp gør ekskommunist til tjekkisk præsident

TJEKKISK PRÆSIDENTVALG | Milos Zeman blev den første folkevalgte tjekkiske præsident efter en aggressiv kampagne, hvor hans modstander, udenrigsminister Karel Swarzenberg, blev beskyldt for at være for solidarisk over for sudetertyskerne og for at have pådraget sig en underlig accent i sit eksil under kommunismen.

27. januar 2013 Polen, Kultur, Tjekkiet

Dyrenes vogter

BOGANMELDELSE | Olga Tokarczuk: Kør din plov over de dødes knogler. 240 sider. Oversat fra polsk af Hanne Lone Tønnesen. Forlaget Tiderne Skifter 2012. Pris 279 kr. Anmeldt af Mette Christensen.

16. oktober 2012 Samfund, EU, Centraleuropa, Tjekkiet

Tjekkiet stemte imod nedskæring og korruption søndag

VALG | Ved regionalvalget i Tjekkiet søndag den 14. oktober vandt venstrefløjen kraftigt frem.

26. september 2012 Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Alkoholmordere fanget i Tjekkiet

FORGIFTNING | Onsdag (26/9) anholdtes tjekken Tomáš Křepela og slovakken Rudolf Fian. Begge er anklagede for at stå bag alkoholforgiftninger, der har ledt til 26 menneskers død og endnu flere indlagte i Tjekkiet siden august.

Pride i Prag 2012
20. august 2012 Samfund, Centraleuropa, EU, Tjekkiet

Pride i Prag med dansk støtte

HOMORETTIGHEDER | Tusinder festede fortsat lørdag aften, 18.august, med koncerter på Skarpskytternes Ø i Prag. Det blev kulminationen på byens anden Pride march.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

08. juni 2012 Kultur, Tjekkiet

Den sejrende sandhed

BOGANMELDELSE | Heda Margolius Kovály: Under en ond stjerne – Mit liv i Prag 1941-1968. 267 sider. Oversat af Peter Dürfeld. Kristeligt Dagblads Forlag. Pris: 249 kr. Anmeldt af Mette Christensen.

Who Wants to Kill Jessie?
31. maj 2012 Debat, Centraleuropa, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn

Humor bag jerntæppet

FILM | I juni måned giver Cinemateket i København en sjælden mulighed for at stifte bekendtskab med den humor, der udviklede sig bag Jerntæppet under den kolde krig. Programmedarbejder Allan Søren giver her en introduktion - og forklarer oprindelsen til citatet "den er lidt gul, den er lidt sur, men den er vores!"

Roman Janoušek
03. april 2012 Debat, Centraleuropa, Tjekkiet

Borgmesteren og lobbyisten

MAGT | Det tjekkiske regeringsparti ODS står i blæst, efter at historien om en tidligere borgmester, en indflydelsesrig forretningsmand, en efterretningstjenestelig aflytning, en korruptionssigtet parlamentariker, et privatejet vagtselskab, en alkoholpåvirket flugtbilist og en lyssky efterforskning har hjemsøgt tjekkiske medier siden 21. marts.

kulkraftværk i Polen
09. marts 2012 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen, Tjekkiet, Rumænien, Sydøsteuropa

Polen kan blive en sten i Danmarks sko

KLIMA | Danmark og Kommissionen foreslår en CO2-reduktion på 25% inden 2020, men Polen leder en blok, der er imod, når EU’s miljøministre mødes i dag fredag for at diskutere fremtidig klimapolitisk kurs. Artiklen bringes i samarbejde med notat.dk.

David Cameron og Petr Necas
08. marts 2012 Debat, EU, Centraleuropa, Tjekkiet

Ekskluderer Tjekkiet sig fra det gode selskab i EU?

EU-DEBAT | Imens Irland tager EU's finanspagt til folkeafstemning, er Tjekkiet og Storbritannien de eneste lande, der ikke underskrev pagten den 2. marts. Det har skabt stor debat i Tjekkiet.

Anti-ACTA-demonstration i Polen
09. februar 2012 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen, Tjekkiet

Polens Premierminister ændrer holdning til ACTA

ACTA | Den seneste tids højlydte protester og et bemærkelsesværdigt fald i meningsmålingernes opbakning til regeringen har fået den polske premierminister til at ryste på hånden i ACTA-sagen. Tjekkiet følger trop.

06. februar 2012 Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Polen, Rusland

Den hvide død

KULDE | Den værste vinter i årtier har grebet Østeuropa og flere hundrede er omkommet i kulden, der så sydligt som Bulgarien nåede minus 31.4 grader. Snestorm og oversvømmelser har ligeledes bidraget til dødstallet.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

Franz Kafka
11. januar 2012 Kultur, Centraleuropa, Tjekkiet

Om at blive kvalt i sig selv

BOGANMELDELSE | Franz Kafka: Dagbøger 1-3. 1040 sider. Oversat fra tysk af Karsten Sand Iversen. Forlaget Vandkunsten. Anmeldt af Mette Christensen.

Lemonade Joe
09. januar 2012 Debat, Østeuropa, Centraleuropa, Sydøsteuropa, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Rusland, Litauen

De red mod øst – røde westernfilm i Cinemateket

FILM | Cinemateket i København byder i januar på en sjælden mulighed for at se westernfilm produceret i Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Østtyskland. Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst nemlig den amerikanske westerngenre.

Lys for Vaclav Havel
22. december 2011 Debat, Centraleuropa, Tjekkiet, EU

Vaclav Havel er død, en æra i Tjekkiet er slut

NEKROLOG | Vaclav Havel døde søndag morgen, den 18. december. Hans betydning som symbol, som et moralsk fyrtårn, i Tjekkiet såvel som Slovakiet og resten af verden, kan næppe overvurderes. Hans integritet ej heller. At Havel til gengæld ikke var en klassisk realpolitiker står også klart. Helge Schjørring skriver fra Prag.

Menneskerettighedskommissær Thomas Hammarberg, Europarådet
20. december 2011 Debat, Centraleuropa, Tjekkiet, EU

Europarådet har fokus på romaernes fremtid

REPORTAGE | Dette efterår mødtes politikere, NGO’er, borgmestre og eksperter i Europarådet for at sætte skub i integrationen af romaer i EU-landene. Kristian Foss Brandt rapporterer fra topmødet i denne sidste artikel ud af en artikelserie på fire.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<