Artikler om Moldova

14. august 2018 Samfund, Moldova, Rumænien, Rusland, EU

Moldovas udenrigspolitiske udfordringer

POLITIK | Moldovas geografiske placering mellem Rumænien og Ukraine er afgørende for såvel landets indenrigs- som udenrigspolitiske udfordringer. Kjeld Erbs ser nærmere på det oversete land.

22. september 2017 Kultur, Moldova

Historisk roman er både velskrevet og detaljerig

BOGANMELDELSE | Med bred historisk spændvidde levendegør Claes Johanssen elementære menneskelige traumer og valg i et væltet samfund. I sin nye bog berører forfatteren både store politiske og menneskelige dilemmaer. Jens Geisler anmelder.

07. februar 2017 Moldova, Samfund

Moldovas stjålne stemmer

PROTEST | ”Stjålne stemmer” og ”Dodon er ikke min præsident”. Sådan lød nogle af de slogans fra herboende moldovere, der demonstrerede i Horsens og København den 20. november 2016 efter Moldovas præsidentvalg - Olga Darii og Ecaterina Capatina beskriver situationen.

18. december 2016 Samfund, Moldova

Moldovas valg mellem øst og vest

PRÆSIDENTVALG | Efter nogle års balanceakt mellem øst og vest, men med en officielt erklæret pro-europæisk kurs, tyder alt nu på, at Moldova er i gang med at knytte tættere bånd til Rusland. Den pro-russiske socialist Igor Dodon er nu landets kommende præsident efter anden valgrunde, hvor han sejrede over den pro-europæiske ’newcomer’ Maia Sandu. - Ioana Postelnicu analyse...

05. oktober 2015 Kultur, Moldova

Moldova og Moskva-patriarkatet

RELIGION VIII | I Moldova har Moskva-patriarkatet formået, hvad Sovjetunionen aldrig evnede – nemlig at imødekomme befolkningens krav om selvstændighed og moldovisk/rumænsk sprog og kultur. Således har patriarkatet siden 1992 vundet støtte fra skiftende moldoviske regeringer. Christoffer Størup forklarer hvorfor.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

17. september 2012 Rumænien, Bulgarien, Moldova, Ukraine, Debat

Prisen på sex

FILM | Organiseret handel med kvinder fra Østeuropa er stadig et stort uløst problem i Danmark og Vesten. Cinemateket sætter fokus på trafficking i samarbejde med Reden International med den prisbelønnede dokumentar ”the Price of Sex”. Sira Støhrman har set filmen.

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

16. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova

Præsident valgt i Moldova

POLITIK | Efter 2 ½ år uden formelt statsoverhoved er det endeligt lykkes det moldoviske parlament at vælge en ny præsident og afslutte det politiske dødvande i landet.

12. september 2011 Moldova, Samfund

Moldova og Transdniestr genoptager forhandlinger

FORSONING | Moldovas premierminister Vlad Filat og hans modpart Igor Smirnov fra den moldaviske udbryderrepublik Transdniestr afloldte lørdag (10/9) det første af en række møder, der skal hjælpe med at afslutte den 20 år gamle konflikt.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

20. juni 2011 Moldova, Debat, Sydøsteuropa, EU, Rusland

Lokalvalg i Moldova: Ruslands indflydelse

ANALYSE | Koalitionen Alliancen for Europæisk Integration formåede ikke at sikre genvalget af deres borgmesterkandidat ved den første runde af lokalvalget i Moldova den 5. juni 2011. Ifølge magasinet Stratfor kan dette indikere, at Ruslands bestræbelser på at fremme interne magtkampe inden for den pro-europæiske koalition har virket.

19. juni 2011 Moldova

Lokalvalg i Moldova: Kampen om Chisinau

VALGOBSERVATION | Skribent for Magasinet rØST Anne Hald Petersen var valgobservatør for SILBA ved lokalvalget i Moldova, søndag den 5.juni 2011. Du kan læse om lokalvalget og den fortsatte kamp om borgmesterpladsen i Chisinau her.

05. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova

Moldova går til lokalvalg

LOKALVALG | I dag, søndag den 5. juni, går Moldovas befolkning til stemmeurnerne for at vælge nye repræsentanter til de lokale regeringer.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

Illustration: Line Refstrup
05. april 2011 Debat, EU, Sydøsteuropa, Moldova, Østeuropa, Centraleuropa, Tjekkiet, Ungarn, Rusland, Ukraine

Fest i øst og vest

ANALYSE | Månedsmagasinet NOTAT er netop udkommet med et tema om EU og oprørene i Nordafrika. På bladets bagside har Kenneth Haar kigget på alkoholforbrug i verden, og her ligger Europa og Østeuropa i særdeleshed rigtig lunt i svinget.

24. marts 2011 Moldova, Samfund, EU

Moldova efterlyser fokus på visumlettelser

ØSTPARTNERSKABER | Da Moldovas udenrigsminister Iurie Leanca forleden besøgte Danmark benyttede han lejligheden til at pointere nogle forskellige svagheder ved de Østpartnerskaber, som EU i øjeblikket er ved at lancere.

29. november 2010 Samfund, Moldova

Politisk dødvande fortsætter efter parlamentsvalg i Moldova

VALG | Efter søndagens parlamentsvalg i Moldova har den siddende centrum-højre koalition fået stemmer nok til at forsætte i regering, men ikke til at løse den langvarige politiske krise i landet.

26. november 2010 Samfund, Moldova, Rumænien

Moldovas præsident afviser traktat med Rumænien

TRAKTAT | Forleden underskrev Moldova og Rumænien endelig en traktat om grænsedragningen langs floden Prut, men nu har den moldoviske midlertidige præsident Mihai Ghimpu besluttet ikke at anerkende dokumentet. Observatører mener, det er et strategisk træk forud for søndagens valg.

19. november 2010 Samfund, Moldova

På den sorte liste

VALG | Et borgerinitiativ i Moldova har fremlagt en liste på 30 kandidater, som de mener ikke egner sig til at sidde i parlamentet. Der er valg på næste søndag.

16. november 2010 Rumænien, Moldova, Samfund

Prut bliver anerkendt som grænse

TRAKTAT | Efter tres år anerkender Rumænien nu officielt grænsedragningen langs floden Prut. Det lykkedes i sidste uge at få underskrevet en grænsetraktat med Moldova.

06. september 2010 Moldova, Samfund

Folkeafstemning tyder på et nej

POLITIK | I Moldova gik befolkningen i går til stemmeurnerne for at stemme om en ændring af det politiske system. Hidtil har parlamentet skulle vælge landets præsident, men skal moldoverne i fremtiden vælge præsidenten direkte? Det tyder det ikke på.

12. maj 2010 Samfund, Polen, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Moldova, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Åbne grænser mod øst

VISUMFRIHED | EU tager formodentlig et stort skridt mod visumfrihed med Rusland på et topmøde 31. maj. Polen og andre presser på for også at inkludere Ukraine og andre Post-sovjetiske lande.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<