Artikler om Ungarn

21. december 2018 Samfund, Ungarn, EU

Orbán og CEU: en fortælling om et moderne exodus

UNGARN | Det er for første gang siden anden verdenskrig, at et universitet er blevet fordrevet fra et land. Krisztina Vas Nørbæk og Johan Erik Andersen analyserer sagen om lukningen af CEU i Budapest.

23. november 2018 Makedonien, Samfund, Ungarn

Lynhurtig asylbehandling til Orbans kammerat

Det er ikke helt lige til at få asyl i Ungarn og da slet ikke efter en sagsbehandling på kun en uge. Men for Makedoniens tidligere premierminister gik det nu meget nemt. Klaus Bjerre analyserer.

18. oktober 2018 Samfund, Rumænien, Ungarn, EU

Storslået fejring af Rumæniens Hundrede-års jubilæum

STORRUMÆNIEN | Den 1. december fejrer man 100-året for dannelsen af Storrumænien. Kjeld Erbs sætter begivenheden i en historisk og nutidig kontekst.

15. oktober 2018 Kultur, Ungarn, Centraleuropa, EU

Moderne slaveri midt i Europa

DOKUMENTAR | Filmen 10 år som husslave følger kvinden Marish og hendes hverdag som husslave i Ungarn. Filmen stiller spørgsmålet: Kan et liv i frihed være mere skræmmende end et liv i slaveri?

12. september 2018 Samfund, Ungarn, EU

Det ungarske civilsamfund håber på EU-sanktioner onsdag

CIVILSAMFUND | Demokratiske værdier er under pres i Ungarn. Det ungarske civilsamfund håber på en hjælpende hånd fra Europa-Parlamentet, når der i dag stemmes om igangsættelsen af en mulig Artikel 7-proces.

19. juni 2018 Samfund, Rumænien, Ungarn, Centraleuropa

Ny euroskeptisk akse i Central- og Østeuropa?

POLITIK | Trods historiske og geopolitiske spændinger mellem Rumænien og Ungarn er der mulighed for, at de to nabolande knytter tættere bånd. Det fælles grundlag er en stigende euroskepsis og højrenationalisme i Rumænien.

01. maj 2018 Debat, Ungarn, Centraleuropa

Ungarn – it’s the Economy, Juncker!

DEBAT | Ungarns seneste politiske udvikling vækker bekymrede miner mange steder i Europa. Jonas Deleuran Larsen argumenterer dog for, at den ungarnske befolkning og internationale investorer kræver dialog om økonomien. Dette kan styrke demokratiet på længere sigt.

07. april 2018 Rumænien, Ungarn, Samfund

Transsylvaniens ungarske mindretal

MINDRETAL | En halv million af de ungarske vælgere, der har stemmeret på søndag, bor i Transsylvanien. Minoritetsspørgsmålet har været kilde til mange spændinger mellem Ungarn og Rumænien. I to artikler gennemgår Kjeld Erbst den historiske baggrund og fremtidige udvikling.

04. april 2018 Samfund, Ungarn

De troende mod de samarbejdende: Valg i Ungarn 2018 (del 2)

VALG I UNGARN | Der er parlamentsvalg i Ungarn den 8. april. Krisztina Vas Nørbæk gennemgår i to artikler valget. I anden del rettes fokus mod oppositionens muligheder for at udfordre Orbán, samt de skandaler, der kan blive en udfordring for regimet.

03. april 2018 Samfund, Ungarn

De troende mod de samarbejdende: Valg i Ungarn 2018 (del 1)

VALG I UNGARN | Der er parlamentsvalg i Ungarn den 8. april. Krisztina Vas Nørbæk gennemgår i to artikler valgets karakter, personer, temaer og mulige scenarier. I første del rettes fokus mod den nye valglov fra 2011 samt valgets hovedpersoner.

11. september 2017 Samfund, Ungarn

Momentum forsøger det umulige

CIVILSAMFUND | Er der en chance for, at oppositionen kan overtage magten efter parlamentsvalget i Ungarn i april 2018? En bevægelse er blevet til et politisk parti og søger nu ud til borgere i hele landet gennem fællesskab og lokale aktiviteter. Af Krisztina Vas Nørbæk.

15. april 2017 Ungarn, Samfund

Orbán mødt med protester på nationaldagen

Da Ungarns præsident holdt tale den 15. marts, kom der stærke reaktioner fra tilskuerne. Oppositionen syntes, regeringens handlinger stod i kontrast til de værdier, der skulle hyldes. Krisztina Vas Nørbæk beretter.

29. november 2016 Kultur, Ungarn, Centraleuropa

Alt bliver forstørret i slowmotion

BOGANMELDELSE | Deszö Kosztolányi. ”Kornel Esti”. 240 sider. Basilisk. 200 kr. 2007 (1933). Anmeldt af Jens Geisler: Cocktailen af levende scener, parodi, surrealisme og sproglig ekvilibrisme vil fæstne sig i hukommelsen, som en læseoplevelse af de store, der trækker mange tråde til østeuropæisk litteraturs lange og dybe historie.

27. oktober 2016 Debat, Ungarn

Derfor blev "Folkets Frihed" suspenderet

PRESSEUFRIHED | Ungarns største oppositionsavis, Népszabadság (”Folkets Frihed”) blev lukket på grund af dårlig økonomi. Eller hvad? Krisztina Vas Nørbæk forklarer her, hvordan suspenderingen, som længe har været en torn i øjet på regeringen, er endnu et skridt mod Viktor Orbáns konsolidering af magten.

02. oktober 2016 Samfund, Ungarn

Orbán positionerer sig indenrigs med "kvoteafstemning"

FLYGTNINGEKVOTER | Ungarn afholder søndag den 2. oktober en folkeafstemning, hvor befolkningen skal svare på spørgsmålet ”Ønsker De, at EU skal kunne gennemtvinge bosættelsen af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden parlamentets samtykke?”. Viktor Orbán og hans nationalpopulistiske regeringskoalition anbefaler et 'nej' til forslaget. Krisztina Vas Nørbæk analyserer.

09. november 2015 Ungarn, Samfund

Ungarn: Hastigt på vej imod en åben investeringskultur

BUSINESS CULTURE | Det er en fordel at kende til den lokale kultur, når man investerer i Ungarn. Men de kulturelle forskelle imellem Danmark og Ungarn er blevet meget mindre på meget kort tid, lyder det fra erfarne aktører i Ungarn.

15. september 2015 Centraleuropa, Ungarn, Debat

Forsvarer Ungarn Europas grænser?

DEBAT | Kritikken er haglet ned over det hegn, som Viktor Orbán lod bygge ved den ungarsk-serbiske grænse for at holde migranterne ude. Men har Ungarn i virkeligheden blot beskyttet europæisk territorium, mens andre EU-ledere først nu begynder at realisere omfanget af menneskestrømmene?

25. maj 2015 Debat, Ungarn, Centraleuropa

Orbán - diktator eller konservativ demokrat?

DEBAT | Viktor Orbán er efterhånden en velkendt mand i Europa. Han er Ungarns ministerpræsident og leder af det konservative parti, Fidesz, i Ungarn. Men hvorfor nyder Orbán stor opbakning blandt den ungarske befolkning, når nærmest samtlige vestlige medier stempler ham som diktator, løgner, udemokratisk?

24. februar 2015 Debat, Ungarn

Fejlslået ungarsk udenrigspolitik

ANALYSE | Ungarns premierminister Viktor Orbán modtog i februar Angela Merkel og Vladimir Putin. Orbán rejste også til Polen for at hilse på den nye premierminister Ewa Kopacz. Trods stor aktivitet synes Orbáns udenrigspolitik (igen) at have slået fejl, skriver Krisztina Vas Nørbæk.

28. november 2014 Debat, Rusland, Ungarn, Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa

Historien med stort H endte i ’89

TRANSITIONSDEBAT VI | Uffe Østergaard, professor i europæisk historie, CBS, tager os med op og betragter debatten om årsagerne til, og betydningen af, Murens fald i fugleperspektiv. Hvorfor var der ingen, der havde forudset begivenhederne?

06. november 2014 Debat, Ungarn

Orbáns internetskat har øget utilfredsheden med hele hans system

INTERNETSKAT | Efter massive folkelige demonstrationer trak Viktor Orbán for nylig sin annoncerede internetskat tilbage. Det kaotiske forløb har givet civilsamfundet fornyet håb om, at det nytter at kæmpe for sine frihedsrettigheder.

03. juli 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk civilsamfund under pres

UNGARN EFTER VALGET III | I den tredje og sidste analyse af Ungarn efter valget har Kristina Vas Nørbæk set på konsekvenserne for civilsamfundet i landet. En sag om "norske fonde" lægger pres på NGO'ernes frihed i Ungarn.

30. juni 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk centralisering: Orbáns regering 3.0

UNGARN EFTER VALGET II | Viktor Orbán har ikke flyttet meget rundt på ministerposterne efter genvalget. Men den nye regeringssammensætning betyder alligevel en endnu mere centraliseret magt. Kristina Vas Nørbæk giver et overblik.

27. juni 2014 Debat, Ungarn

Fidesz-valgstrategi var en succes

UNGARN EFTER VALGET I | Oppositionen fortsætter med at smuldre i Ungarn, og alternativerne til Viktor Orbán er få. Selv nationalistpartiet Jobbik er holdt op med at vokse. Krisztina Vas Nørbæk gør status på parlaments- og EU-valg i Ungarn. Dette er den først artikel om Ungarn i en serie på tre.

14. april 2014 Samfund, Ungarn

Ekstremt højre-fløjs parti hitter blandt Ungarns universitetsstuderende

VALG | Blomsten af Ungarns ungdom er ikke bleg for at slutte sig til det ekstreme højrefløjs-parti, Jobbik. Ved parlamentsvalget for nylig gik partiet yderligere frem.

10. april 2014 Ungarn, Samfund

De usynlige romaer i Ungarn

VALG | Det ungarske parlamentsvalg d. 6. april gav ikke romaerne plads i parlamentet. Det på trods af, at minoritetskandidater har lempeligere vilkår på grund af ny minoritetsliste. Men listen er meget problematisk, og kun få har registreret sig som minoritet, siger den ungarske professor Tóka Gábor.

04. april 2014 Debat, Ungarn

Valg med stærk slagside i Ungarn

ANALYSE | Ungarn nærmer sig parlamentsvalget og det er mere og mere tydeligt, at regeringspartiet Fidesz har benyttet sit to-tredjedels-flertal til, navnlig at sikre at genvinde magten. Ved at holde oppositionen helt uden for indflydelse er valgloven blevet tilpasset, så både de politiske og de administrative redskaber kan give partiet flertal og helst to tredjedel igen, s...

18. februar 2014 Ungarn, Samfund

Uforudsigeligt valg truer Ungarn

VALGKAMP | Ungarns præsident János Áder har udskrevet valg til parlamentet til søndag den 6. april. Der er flere forhindringer, som står i vejen for oppositionen, hvis de vil genvinde regeringsmagten fra det nationalkonservative Fidesz-parti.

31. januar 2014 Østeuropa, Polen, Litauen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet, Samfund

Støtte til infrastruktur i Østeuropa styrker dansk eksport

TRANSPORT | En styrket infrastruktur i de Østeuropa giver stor fordel for danske eksportører, vurderer ekspert. Aktører fra logistikbranchen bakker op. Artiklen er bragt i samarbejde med Exporter.dk.

Hjemløs arresteres i Budapest
09. december 2013 Debat, Centraleuropa, Ungarn, EU

Ungarn leger med grundloven

KLUMME | Distancering til Europa, intolerance over for romaer og kriminalisering af hjemløse. Ungarns regering skaber fjendebilleder i stedet for at håndtere landets økonomiske og sociale problemer. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet NOTAT.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<