Artikler om Hviderusland

03. marts 2019 Debat, Rusland, Hviderusland, Armenien, EU

Er Den Eurasiske Økonomiske Union en trussel eller en mulighed?

DILEMMA | Den Eurasiske Økonomiske Union (EAEU) er det ukendte dyr i EU’s baghave men også det mest ambitiøse integrationsprojekt mellem Rusland og postsovjetiske lande siden Sovjetunionens fald. EAEU giver anledning til at gennemtænke og måske endda nytænke økonomisk samarbejde og sikkerhed mellem EU, Rusland og landene imellem.

02. februar 2018 Debat, Rusland, Hviderusland

Zapad 17 - overdrevet eller negligeret?

MILITÆRØVELSE | I september 2017 afholdt Rusland og Hviderusland militærøvelsen Zapad 17. Debatten i landene omkring var i perioden op til øvelsen præget af alarmerende analyser af øvelsens hensigt og omfang. Efterfølgende blev alarmen afblæst, og debatten forstummede.

14. september 2017 Kultur, Rusland, Hviderusland

Litteratur i humanismens navn

LITTERATUR | Den 25. august gæstede den nobelprisvindende hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj Louisiana til en snak om sit forfatterskab. Jon Reinhardt-Larsen var med og deler sit indtryk.

10. september 2016 Samfund, Hviderusland

Et ubetydeligt parlamentsvalg?

VALG I HVIDERUSLAND | Stemmesedlerne gøres klar i Hviderusland, et land hvor parlamentet ikke har nogen reel indflydelse, og hvor de politiske partier måske snart hører fortiden til.

04. september 2016 Hviderusland, Samfund

Et hviderussisk civilsamfund i ændring

UDVIKLING | På trods af Lukasjenkos fortsat hårde kurs over for politisk modstand er der i disse år tegn på, at det hviderussiske samfund bevæger sig i retning af en større grad af civilt engagement, hvilket også kan få politiske konsekvenser. Spirende græsrodsaktiviteter i Europas mest lukkede land kan være de første skridt mod en demokratisering af Hviderusland.

09. februar 2016 Kultur, Hviderusland

Den lille kønskrig i den store verdenskrig

BOGANMELDELSE | Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt anstigt. 371 sider. Forlaget Palomar. 299,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler. Hvordan var det at være kvindelig russisk soldat under anden verdenskrig? Det har hviderussiske Svetlana Aleksijevitj sat sig for at beskrive.

14. september 2015 Samfund, Hviderusland, Østeuropa

Valget uden vindere

PRÆSIDENTVALG | Hvideruslands præsident Aleksander Lukashenko står til endnu et genvalg i oktober. Men timingen uheldig med forværret økonomi og ustabile relationer med Rusland, hvilket kan påvirke valgkampen. Jonathan Nielsen analyserer.

23. juni 2015 Kultur, Rusland, Hviderusland

Ytringsfrihed? Det har vi mere af i Rusland end i Vesten

INTERVIEW | Ondřej Mrázek har talt med den russiske forfatter, oppositionelle avisredaktør og radikale aktivist Zachar Prilepin om en rasende Putin, om irrationel angst for Rusland, om ytringsfrihed og situationen i Luhansk og Donetsk.

10. marts 2015 Hviderusland, Debat

Live: Forår i Minsk

EVENT | I Hviderusland får konflikten imellem Rusland og Vesten konsekvenser. Magasinet rØST inviterer til gratis debatmøde med tre af de største kendere af hviderussisk identitetspolitik i Danmark den 18. marts.

16. februar 2015 Samfund, Hviderusland

Præsident uden plan

ANALYSE | Præsident Alexander Lukasjenko i Hviderusland har grund til at spinde som en kat i solen, efter at fredsforhandlingerne i Minsk om Ukraine kortvarigt gjorde ham til festens midtpunkt. Han har god grund til at udnytte situationen. Hviderusland er presset af storebror Ruslands udenrigspolitiske fremfærd og økonomiske nedtur.

16. september 2014 Hviderusland, Samfund

Lukasjenkos stjernestund

DIPLOMATI | Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko øjner diplomatiske muligheder i sin nye rolle som mægler mellem Rusland og Ukraine. Han er stadig en russisk skødehund når det kommer til stykket, men mæglerrollen giver ham noget at handle med overfor donoren Rusland, og mulighed for et bedre forhold til EU.

03. februar 2014 Debat, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Aserbajdsjan

Når en ideologi pludselig forsvinder

TRANSITIONSDEBAT | Fotojournalist Jens Malling dokumenterer forfaldet efter Sovjets sammenbrud i sine billeder. Kommunismens fald har ikke medbragt demokrati i Rusland og andre eks-sovjetrepubliker, men i stedet diktatur og korruption.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

22. august 2013 Hviderusland, Samfund

Under overfladen i Hviderusland

POLITISK OPPOSITION | I Hviderusland synes det politiske liv som altid statisk og autoritært. Men under overfladen er oppositionsgrupper begyndt at røre på sig i kampen for en bedre fremtid. Læs her Jonathan Nielsens indblik om, hvem disse nye kræfter er og om deres nyskabende tilgang for at opnå politisk indflydelse.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

09. april 2013 Hviderusland

Intet nyt fra østfronten

BAGGRUND | For nogle år siden kørte Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko en kampagne under overskriften “for stabilitet”. I lang tid har han ikke kunnet leve op til det budskab – økonomien var i frit fald, og oppositionen vejede morgenluft – men i 2013’s første kvartal er det, i hvert fald for en vis tid, lykkedes ham at stabilisere situationen.

20. marts 2013 Rusland, Hviderusland, Ukraine, Kultur

Animationsnostalgi fra det tidligere Sovjet

BAGGRUND | I mange tidligere sovjetlande finder man i dag en stærk nostalgi for sovjetisk tegnefilm og animation. På nogle måder kan de minde om populære tegne- og animationsfilm vi kender fra vesten, men sovjetanimationen adskiller sig på sin egen unikke måde.

20. september 2012 Debat, Hviderusland

”Valg” er knap det rette ord i Hviderusland

VALG | Valgkampen er i gang i Hviderusland, men vanen tro er der ingen tvivl om hvem der kommer til at sidde på magten. I øjeblikket er Lukasjenkos største udfordrer iingen politisk modstander, men landets alvorlige økonomiske situation, skriver Jonathan Nielsen i denne analyse.

16. april 2012 Hviderusland, Østeuropa, Samfund

Lukasjenko løslader oppositionsleder

LØSLADELSE | Præsident Aleksander Lukasjenkos vigtigste modkandidat i præsidentvalget i 2010, Andrej Sannikau, er netop blevet løsladt. Han blev arresteret på valgaftenen for halvandet år siden.

Slovenien-Hviderusland
29. marts 2012 Debat, Østeuropa, Hviderusland, EU, Centraleuropa, Polen, Slovenien

Slovensk menneskerettighedsagenda på afveje

ANALYSE | Slovenien har kæmpet målrettet for at slække EUs sanktioner mod den hviderussiske elite af hensyn til slovenske erhvervsinteresser. Det har mødt kritik fra Frankrig og Polens udenrigsministre, men historien har fået ringe dækning i Slovenien, hvor homoseksuelle netop er blevet nægtet adgang til registreret partnerskab.

19. marts 2012 Samfund, Østeuropa, Hviderusland

Hviderusland gennemfører henrettelser

DØDSSTRAF | I weekenden meddelte myndighederne i Hviderusland, at man havde gennemført henrettelserne af to unge mænd, der var dømt for at stå bag en terrorbombe i Minsk sidste år. Henrettelserne har mødt massiv international kritik.

04. marts 2012 Kultur, Polen, Hviderusland, Rusland, Ukraine, Litauen, Letland, Estland

Stemmer fra Europas dødsbælte

ANMELDELSE | Bloodlands – Europa mellem Hitler og Stalin: Timothy Snyder. 556 sider. Oversat af Peter Dürrfeld. Jyllands Postens Forlag. Pris 400 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

29. februar 2012 Samfund, Østeuropa, Hviderusland, EU

Dramatisk udvikling mellem EU og Hviderusland

DIPLOMATISK KRISE | Forholdet mellem EU og Hviderusland er på et historisk lavpunkt. Tirsdag (28/2) valgte EU’s medlemslande i en samlet aktion at trække samtlige ambassadører hjem fra Hviderusland, som reaktion på regimets udvisning af EU-ambassadøren.

23. februar 2012 Debat, Østeuropa, Hviderusland

Hviderusland privatiserer det sovjetiske arvesølv

BAGGRUND | Den dårlige hviderussiske økonomi har tvunget landet til at privatisere en stor del af de statsejede virksomheder. Målet er at tiltrække vestlige investorer. Jonathan Nielsen har kigget nærmere på fænomenet.

13. februar 2012 Debat, Rusland, Ukraine, Hviderusland

Skulder ved skulder

ANALYSE | I det tyske netmagasin The European diskuterer ruslandskenderen Richard Sakwa Putins motiver for at skabe en Eurasisk Union. Er det mere end valgkampstaktik?

11. februar 2012 Samfund, Østeuropa, Hviderusland, Ukraine, Centraleuropa, Polen, Slovakiet

Østlande nominerer fængslet hviderusser til Nobels fredspris

NOBEL | Hvideruslands nabolande gør nu omverdenen opmærksom på en af landets mest prominente politiske fanger. Slovakiets statsminister Iveta Radicová har nomineret den fængslede Ales Bialiatski til Nobels fredspris og hun bakkes op af parlamentsmedlemmer fra både Ukraine og Polen, der stillede samme forslag i forrige måned.

Ales Bialiatski
27. november 2011 Samfund, Østeuropa, Hviderusland, EU

Politikens prismodtager idømt 4½ års fængsel

OPPOSITION | Den hviderussiske menneskerettighedsaktivist Ales Bialiatski, der for nylig modtog Politikens frihedspris for sit arbejde i organisationen Viasna (forår) er blevet fundet skyldig i skatteunddragelse og idømt 4 ½ års fængsel.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<