Artikler om Aserbajdsjan

22. maj 2018 Debat, Aserbajdsjan

Hundrede-års jubilæum og intet nyt under solen i Aserbajdsjan

DEBAT | 2018, som markerer hundredeåret for grundlæggelsen af Den Aserbajdsjanske Demokratiske Republik, var ikke gammel, før forhåbningerne om politiske reformer blev gjort til skamme. Güllü Djangirova tegner et dystert øjebliksbillede.

02. marts 2018 Samfund, Aserbajdsjan

Det glemte kvarter i Baku

BAKU | I årevis har lokale beboere i det nu næsten nedrevne kvarter Sovjetskij kæmpet mod myndighederne for at få lov til at blive i deres historiske kvarter. Kortfilmen Facade tegner et portræt af denne kamp, mens projektet Mehelle forsøger at genopbygge kvarteret i digital form.

28. maj 2017 Armenien, Aserbajdsjan, Debat

– Faren er krig udløst af et fejltrin

GEOPOLITIK | Nagorno-Karabakh-konflikten involverer ikke kun Aserbajdsjan og Armenien, som kæmper om retten til det autonome område. Andre militærmagter i regionen har også store interesser i situationen. De lokale myndigheder i de facto-republikken er ikke selv inddraget i forhandlingerne. Marc Fornós har interviewet Richard Giragosian i Jerevan, Armenien.

24. maj 2016 Samfund, Armenien, Aserbajdsjan

En frossen konflikt er ved at tø

KRIG I KAUKASUS | Konflikten om Nagorno-Karabakh er ikke en fastfrossen konflikt som de andre i det tidligere Sovjet. 110 mennesker mistede livet i april, og et edderkoppespind af geopolitiske interesser truer med at destabilisere hele Sydkaukasus. Ann Sander Nielsen analyserer.

08. september 2014 Samfund, Aserbajdsjan

Formandskabet for Europarådet fængsler kritikere

PARADOKSALT | Alt imens Aserbajdsjan holder formandskabet for menneskerettighedsinstitutionen Europarådet, så indskærpes menneskerettighederne på hjemmebane. Lige nu er der over 100 politiske fanger i landet, og i løbet af sommeren er flere kendte og prominente systemkritikere blevet arresteret.

16. april 2014 Kultur, Aserbajdsjan, Samfund

Østens unge skal lære selv at flyve

KUNST | København har netop haft besøg fra Aserbajdsjan. Her beretter Annika Mogensen om mødet med de tre aserbajdsjanske kunstnere. Et møde der handlede om Øst og Vest, hvad vi kan lære af hinanden og om det, at være kritisk uden at være politisk.

03. februar 2014 Debat, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Aserbajdsjan

Når en ideologi pludselig forsvinder

TRANSITIONSDEBAT | Fotojournalist Jens Malling dokumenterer forfaldet efter Sovjets sammenbrud i sine billeder. Kommunismens fald har ikke medbragt demokrati i Rusland og andre eks-sovjetrepubliker, men i stedet diktatur og korruption.

11. november 2013 Aserbajdsjan, Debat

Udenrigsministeriet udtaler til rØST - Danmark er IKKE ligeglad med Aserbajdsjan

KOMMENTAR | Udenrigsministeriet svarer her på Güllü Djangirovas og Magasinet rØSTs spørgsmål, omkring hvad Danmark vil gøre med den demokratiske udvikling i Aserbajdsjan.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

29. oktober 2013 Aserbajdsjan, Samfund

Aserbajdsjans systemkritikere tager nye metoder i brug

INDBLIK | Der har lige været præsidentvalg i den olierige stat Aserbajdsjan. Et valg med korruption, nepotisme, undertrykkelse og valgsnyd. Ilham Alijev fortsætter på posten som Aserbajdsjans leder. Den politiske situation og valget er blevet dybt kritiseret. Medierne fremstiller landet som politiske stagneret. Men måske er der nye tendenser på vej. Jelis Bosse fortæller...

10. oktober 2013 Aserbajdsjan, Debat

Smartphone app afslører valgfusk i Aserbajdsjan

KOMMENTAR | Præsidentvalget i Aserbajdsjan - dagen derpå. Güllü Djangirova kommenterer på uhyrlighederne og den omfattende svindel ved valget, hvor siddende præsident Ilham Alijev – ikke overraskende – fik hovedparten af stemmerne.

09. oktober 2013 Aserbajdsjan

Aserbajdsjans voldelige valgkamp

ANALYSE | I dag afholdes valg i den kaukasiske republik Aserbajdsjan. Et valg, som er gennemsyret af vold og korruption. Den herboende aserbajdsjaner Güllü Djangirova analyserer valgkampen og de mange brud på menneskerettigheder, som foregår i den olierige republik.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

30. maj 2013 Aserbajdsjan

Et år efter melodigrandprixet forlod Aserbajdsjan

KOMMENTAR | Efter det europæiske melodigrandprixs besøg i Aserbajdsjan sidste år fik verden øjnene op for de rettighedsproblemer, aserbajdsjanerne oplever hver dag. Men hvordan står det til nu i landet et år efter?

27. august 2012 Samfund, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Rusland, Aserbajdsjan

Østeuropæiske muslimer mest sekulariserede

RELIGION | En ny undersøgelse udført af Pew Research Center med 38.000 deltagere i 39 lande beskriver de østeuropæiske muslimer som de mest moderate. Særligt Albanien har et afslappet forhold til Islam.

03. august 2012 Debat, Aserbajdsjan

Tomme (olie)tønder buldrer mest

KOMMENTAR | Charlotte Burgess, kandidat til Europa Parlamentet for Radikale Venstre, har skrevet denne kommentar om EU og melodigrandprix-værten Aserbajdsjan.

01. juni 2012 Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Rusland, Aserbajdsjan, Georgien, EU, Ungarn

Kampen imod gasmonopolet

ANALYSE | I juni afgøres det, hvem der skal udfordre Ruslands monopol på gasleverancer til Europa. Dette kan blive det EU-støttede Nabucco-projekts endeligt.

11. maj 2012 Aserbajdsjan, Debat

Udfordring for sekulariseringens højborg

ANALYSE | Værten for årets udgave af Eurovision er kendt for sin olie, sin gas og sit diktatur. Men Aserbajdsjan er også kendt for at være en sekulær, muslimsk stat. PhD Sofie Bedford forklarer her, hvorfor statens religionsundertrykkelse ikke lykkes. Artiklen er bragt i samarbejde med den svenske blog Världen Österut.

16. januar 2012 Samfund, Aserbajdsjan

Opposition forenet i Aserbajdsjan

POLITIK | Fem oppositionspartier mødtes i Baku for at formalisere en politisk alliance under navnet ”Modstandsbevægelse for et demokratisk samfund”. Ingen af partierne er nu i parlamentet, der domineres udelukkende af præsident Ilham Alijevs ”Nye aserbajdsjanske parti”.

26. november 2011 Aserbajdsjan, Samfund

Islamkritisk forfatter myrdet i Baku

DØDSFALD | Den prominente azeriforfatter Rafiq Tagi blev i 2007 fængslet i Baku efter at have publiseret artiklen "Europa og os" med Kurt Vestergaards tegninger af Muhammed som illustration. I denne uge døde han efter brutalt overfald med kniv.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

15. januar 2011 Aserbajdsjan, Samfund, EU

EU og Aserbajdsjan indgår visum-for-gas-aftale

ØKONOMI | Kommissionsformand José Manuel Barroso og kommissær for energi Günther Oettinger besøgte torsdag Aserbajdsjans præsident Ilham Alijev i Baku for en aftale om gasleverancer til Europa.

05. oktober 2010 Kultur, Aserbajdsjan

Mysteriet Nussimbaum

BOGANMELDELSE | Kurban Said: Ali og Nino. 250 sider. Oversat fra tysk af Judity Preis og Jørgen Herman Monrad. Forlaget Vandkunsten (2008). Pris 299 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen

09. juni 2010 Samfund, Polen, Rusland, Ukraine, Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Slovakiet, Tjekkiet

Ufred i Rusland og Georgien

FRED | Global Peace Index har siden 2007 årligt forsøgt at sætte tal på, hvor fredelige verdens lande er. På det seneste indeks fra 8. juni 2010 ligger Georgien og Rusland i bunden som nummer 142 og 143 ud af 149 lande (på en liste, hvor nummer et er toppen).

12. maj 2010 Samfund, Polen, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Moldova, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Åbne grænser mod øst

VISUMFRIHED | EU tager formodentlig et stort skridt mod visumfrihed med Rusland på et topmøde 31. maj. Polen og andre presser på for også at inkludere Ukraine og andre Post-sovjetiske lande.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<