Artikler om Grækenland

13. juni 2018 Makedonien, Grækenland, Samfund

Republikken Makedonien bliver til Nordmakedonien

NORDMAKEDONIEN | Premierministrene Zaev og Tsipras i Skopje og Athen har på hver sine nyhedskanaler offentliggjort deres fælles løsning på den årelange navnestrid. Republikken Makedonien skal nu hedde Nordmakedonien.

13. november 2017 Makedonien, Grækenland, Samfund

Alexander den Store må måske forlade Skopje

DIPLOMATI | Turister, der vil se Republikken Makedoniens kulturkanon i Skopje 2014-gevandter, skal snart afsted. Såvel Alexander den Store som Filip II må væk, forudser en arbejdsgruppe udpeget af regeringen.

19. juni 2015 Samfund, Grækenland

Religion uden nationalisme – ny græsk ortodoksi

RELIGION IV | Den græsk-ortodokse kirke har længe været forbundet med nationalisme, men en intern kritik af kirkens forståelse af sig selv som nationens vogter er vokset frem. Trine Stauning Willert analyserer.

02. februar 2015 Samfund, Grækenland

Grækere skaber alternativt økonomisk netværk

ØKONOMI | I den græske havneby Volos forsøger en gruppe borgere at løse de problemer, der er udløst af den økonomiske krise i landet. Løsningen kalder de TEM-netværket, et netværk der bygger på solidaritet, ligestilling og politisk gennemsigtighed. Alexandra L. Delamare og Marie Torup Thomsen fortæller om fænomenet.

29. januar 2015 Samfund, Grækenland

Historisk sejr til græsk enfant terrible

VALGSEJR | Kun få timer efter søndagens valg, stod det klart, at Grækenland havde skrevet historie. Det er første gang siden militærjuntaens fald i 1974, at et venstreorienteret parti styrer landet. Jonas Madsen ser nærmere på Europas nye frække dreng i klassen.

23. januar 2015 Samfund, Grækenland

Derfor vil hver tredje græker stemme på SYRIZA

VALG | Det venstreorienterede parti SYRIZA står til at vinde det græske parlamentsvalg på søndag. Partiet forårsager mange panderynker udenfor Grækenland. Men hvad får grækerne til at søge til det tilsyneladende kompromisløse protestparti, som er blevet en hovedaktør på den politiske scene i Grækenland? Jonas Madsen analyserer.

29. september 2013 Grækenland

Gyldent Daggry – det græske smertensbarn

HØJRERADIKALISME | Lederne af det ultranationalistiske parti Gyldent Daggry blev lørdag arresteret under en storstilet politiaktion i Athen. De sigtes for mord, afpresning og hvidvaskning af penge. Aktionen kommer i kølvandet på drabet af den antifascistiske rapper Pavlos Fyssas den 18. september. Jais Thomas Møller ser nærmere på det højreradikale parti.

06. august 2013 Grækenland, Kultur

I Zorbas ånd

REPORTAGE | Magasinet rØST rapporterer fra et solbeskinnet Kreta, der – trods Grækenlands økonomiske krise – byder på overdådige bryllupsfester og stærkt sammenhold i et samfund, hvor tilliden til staten aldrig har været stor... men sjældent har været mindre.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

23. august 2012 Cypern, Grækenland, Debat

Grækenland trækker EU-formandsland med sig i dybet

ANALYSE | Den cypriotiske banksektor er dybt involveret i den græske gældskrise og EU's nuværende formandsland måtte for nylig bede om EU-lån. Simon Fløe Nielsen ser nærmere på krisen i Cypern.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

21. juni 2012 Debat, Cypern, Grækenland

Frygt for ufrugtbart cypriotisk EU-formandskab

ANALYSE | EU’s mest fjerne medlem, Cypern, bør udnytte sin chance som unionens centrum til at vise, at man kan opnå resultater. Men oddsene er små for den delte ø med en turbulent fortid, skriver Simon Fløe Nielsen.

18. juni 2012 Grækenland

Konservativ sejr i Grækenland

VALG (OPDATERET) | Søndag (17/6) afholdt Grækenland et ekstraordinært parlamentsvalg, da det ikke lykkedes for nogen af landets partier at danne koalition efter valget 6. maj. Nea Demokratia (ND) skal nu danne Grækenlands nye regering.

01. juni 2012 Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Rusland, Aserbajdsjan, Georgien, EU, Ungarn

Kampen imod gasmonopolet

ANALYSE | I juni afgøres det, hvem der skal udfordre Ruslands monopol på gasleverancer til Europa. Dette kan blive det EU-støttede Nabucco-projekts endeligt.

19. maj 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Makedonien, Grækenland

Stadig lang vej til makedonsk medlemskab af NATO

NAVNESTRID | På trods af den økonomiske og politiske krise i Grækenland blokerer landet stadig for Makedoniens optagelse i NATO. Problemet er fortsat strid om retten til navnet ”Makedonien”.

07. maj 2012 Grækenland, Samfund

Valgresultat præsenterer fragmenteret græsk parlament

VALG | Efter valget i går, vil græsk politik komme til at se noget anderledes ud end sædvanligt. Det tidligere regeringsparti PASOK er nu blot tredjestørst, overhalet af SYRIZA fra det yderste venstre. Mange nye partier er kommet ind, bl.a ultranationalisterne ”Det Gyldne Daggry”.

31. januar 2012 Debat, Sydøsteuropa, Grækenland, EU

Den græske krise lige nu

ANALYSE | I samarbejde med magasinet NOTAT bringer rØST her redaktør Ole Aabenhus’ analyse af den nuværende gældskrise i Grækenland.

21. november 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Grækenland

Demonstrationerne fortsætter i Grækenland trods ny regering

DEMONSTRATIONER | 17. novembers demonstrationer i Athen og Thessaloniki blev i år forstærket af en frustreret græsk befolkning, i et forsøg på at lægge pres på den nyvalgte premierminister Lucas Papademos.

19. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Makedonien, Grækenland, Cypern, EU

Fyr op under FYROM

KLUMME | NATO bør indkalde EU-toppen plus Grækenland, Tyrkiet, Cypern og Makedonien, og tvinge Grækenland til at løse problemerne med sine naboer. Ellers bør EU smække kassen i, og NATO smide Grækenland ud, skriver Peter von Kohl i denne klumme.

17. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Makedonien, Grækenland, EU

En gordisk knude

KLUMME | ”Navnestriden” mellem Grækenland og Makedonien er både en politisk kamp, og en strid om national identitet. Kun en accept af, at de to folk deler en fælles kulturarv, vil kunne bringe gensidig forståelse på tværs af grænsen, skriver Zeb Meier Watz fra De Radikale i sit andet klummeindlæg til rØST.

15. september 2011 Sydøsteuropa, Grækenland, Debat, EU

Grækenland – oh, hvilken tragedie!

KLUMME | Grækenland er alvorligt truet af bankerot. Måske er det alligevel en idé at sælge ud af øerne? Klummeskribent Peter von Kohl kommenterer situationen i landet.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

11. juni 2011 Grækenland, Sydøsteuropa, Debat, EU

”De indignerede” – på gaden i den græske hovedstad

INTERVIEW | Det græske folk er igen på gaden i Athen. Både unge og gamle og folk fra alle samfundsklasser deltager i protesterne. Liv Holm Andersen har mødt Elina Makri, der er med til at organisere demonstrationerne for bevægelsen "Aganaktismenoi".

10. juni 2011 Debat, Sydøsteuropa, Grækenland, EU

Status på Grækenlands økonomi et år efter EU og IMF’s redningspakke

ØKONOMI | De seneste tolv månederne er opmærksomheden på Grækenland fortsat med ufortrøden styrke. Det er de økonomiske problemer imidlertidig også. Faktisk ser det nu her ca. et år efter EU og IMF’s redningspakke temmelig dystert ud.

28. maj 2011 Debat, Sydøsteuropa, Cypern, Grækenland, EU

EU’s rødeste præsident blegner

KLUMME | Journalist Peter von Kohl skriver i denne klumme om udsigterne til forsoning for mellem græsk- og tyrk-cyprioterne, efter Cyperns valg sidste søndag. Valget blev et nederlag for den regerende koalition med præsident Christofias i spidsen, muligvis på baggrund af Christofias’ pragmatiske linje overfor Nordcypern.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

10. marts 2011 Grækenland, Tyrkiet, EU, Sydøsteuropa, Samfund

Forårsluft imellem Grækenland og Tyrkiet

MØDE |Tyrkiets udenrigsminister Ahmet Davutoglu besøgte tirsdag sin kollega Dimitris Droutsas i Athen. Begge lovede at styrke de to landes indbyrdes forhold til trods for uenigheder.

10. februar 2011 Albanien, Debat, Grækenland, Sydøsteuropa

De andres ulidelige fællestræk

INTERVIEW | I anledning af at hans bog ”En grænsedagbog” udkommer på dansk, har den albanske forfatter Gazmend Kapllani besøgt Danmark. Magasinet rØST mødte ham til en snak om identitet, grænser og immigration.

02. februar 2011 Sydøsteuropa, Albanien, Debat, Grækenland, EU

Albanien set med græske øjne

BAGGRUND | Både Albanien og Grækenland gennemlever i øjeblikket en hård tid med økonomisk krise, politisk uro og demonstrationer. Liv Holm Andersen har kastet et blik på de to landes indbyrdes relationer.

Enver Hoxhas mausoleum
31. januar 2011 Kultur, Albanien, Grækenland, EU

Albansk ABC i kunsten at overleve

BOGANMELDELSE | Albanske Gazmend Kapllanis bog 'En lille grænsedagbog' er netop udkommet på dansk. Den handler om flugten fra Albanien til forjættede EU; om tiden før og efter. Rasmus Bertelsen anmelder.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<