Artikler om Georgien

15. november 2017 Georgien, Kultur

“Krigen har intet ansigt”

KONFLIKTLØSNING | Næste år får Georgien sit eget fredsmuseum i Tbilisi, hvor personlige vidnesbyrd skal bygge broer på tværs af landets betændte konflikter. Kræfterne bag projektet tror på, at man ved at lægge dyster historie bag sig kan skabe den nødvendige forandring.

20. april 2017 Georgien, Samfund

Usikkerhed og nostalgi i Georgiens flygtningelejre

STATUS QUO | Ni år efter Krigen i Sydossetien er Georgiens flygtningelejre for internt fordrevne nu blevet tilsyneladende permanente. Frivillige arbejder for at styrke håbet om fremtiden blandt indbyggerne i lejrene, men udfordres af status quo.

04. juli 2016 Debat, EU, Georgien

EU fejler i eks-sovjets fastfrosne konflikter

KOMMENTAR | EU har potentialet til at spille en positiv rolle i løsningen af de fastfrosne separatistiske konflikter i sit østlige nabolag, i den postsovjetiske sfære, men har ikke formået at formulere en sammenhængende og målrettet strategi. Kommentar af Ann Sander Nielsen.

10. august 2015 Georgien, Samfund

Georgiens vej tilbage til Europa

NATIONALITET | Georgien er en integreret del af Europa. Sådan lyder det blandt andet fra det georgiske udenrigsministerium. Men hvordan kan et land på den anden side af Sortehavet være europæisk? Og hvorfor vælger det lille eks-sovjetiske land at fokusere på integrationen med Europa når nabolandene ikke gør det?

05. februar 2015 Kultur, Georgien, Estland

Tangerines – Estisk/georgisk anti-krigsfilm

FILMANMELDELSE | Estland møder Georgien i et underspillet Oscarnomineret krigsdrama. Filmen handler om en krig i Georgien og om den meningsløse menneskelige deltagelse. En lille filmperle som bestemt er en visning værd.

20. august 2014 Debat, Georgien

Stalinstatuen i Gori – mere end bare Sovjetnostalgi

TRANSITIONSDEBAT V | Helt frem til 2010 stod der en statue af Josef Stalin i den georgiske by Gori. Statuen var for mange et symbol på Sovjet-nostalgi og en ufuldstændig transition i Georgien. Katrine Gotfredsen debatterer her, hvad der ligger bag Stalin-nostalgien i Gori og konkluderer, at nostalgien måske i stedet kan forstås som et ønske om en anden demokratisk udviklin...

14. november 2013 Georgien, Serbien, Samfund

Valg i Georgien: Velspillet kamp uden større betydning

PRÆSIDENTVALG | Under det nyligt afholdte præsidentvalg i Georgien holdt magthaverne sig inden for de demokratiske spilleregler. Men valgobservatør Louise Løhde Mikkelsen, fra den danske organisation SILBA, fortæller her hvorfor, der ikke var nogen reel magt i spil og derfor intet incitament til valgfusk.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

26. oktober 2013 Georgien, Samfund

Optakt: Præsidentvalg i Georgien

BAGGRUND | Søndag den 27. oktober går georgierne til stemmeurnerne for at vælge deres fjerde præsident. Valget bliver en prøve på for både regering og opposition, der begge kæmper med dalende opbakning. Annemette Harding Sørensen analyserer.

24. oktober 2013 Tema, Georgien

TEMA: ET SPLITTET GEORGIEN

TEMA OM GEORGIEN | Der er præsidentvalg i Georgien på søndag og det er nu fem år siden, krigen imellem Georgien og Rusland afsluttedes. Dette har givet anledning til at Magasinet rØST har sat særligt fokus på Georgien i denne temaudgivelse.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

09. maj 2013 Georgien

Georgien: På en udfordrende vej mod et stærkere demokrati

ANALYSE | Georgien havde i oktober sidste år parlamentsvalg og blev internationalt rost for sine skridt mod et endnu stærkere demokrati. I det politiske liv er der mere dynamik end nogensinde før. Men op mod præsidentvalget kommende oktober, kan det nu forstærkede demokrati komme på en hård prøve.

19. april 2013 Georgien

Landet der gør fattigdom til skamme

REPORTAGE | Hellere leve over evne end under værdighed: I Georgien bliver du proppet med dårlig mad og pudsige oplevelser, du aldrig glemmer. Ræk landet en lillefinger – og det giver dig hele armen.

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

02. oktober 2012 Georgien

Miliardær vinder georgisk valg

VALG | I Georgien har præsident Mikheil Saakashvili erkendt sit partis nederlag i mandagens (1/10) parlamentsvalg. En samlet opposition under oligarken Bidzina Ivanishvili kan nu danne regering.

12. september 2012 Georgien, Debat

Saakashvilis facade krakelerer

ANALYSE | Georgiens præsident Mikhail Saakashvili er ikke på valg til parlamentsvalget i oktober. Alligevel drejer valget sig om hans person og den retning han på godt og ondt har ført Georgien i. Ph.D Martin Demant Frederiksen har set nærmere på valgkampen.

22. august 2012 Debat, Georgien

Revolutionære metoder og georgisk politik

INTERVIEW | Georgien er havnet i et svært limbo imellem Rusland og Vesten. Samtidig handler georgisk politik nu blot om: Saakasjvili eller ikke Saakasjvili. Han har oplevet stor modstand de seneste år, men oppositionens politiske dagsorden er svær at få øje på. Hvad er georgisk politik? Magasinet rØST har søgt svar hos den største kender på området.

20. juni 2012 Georgien, Kultur, Debat

Tæt på georgisk madkultur

BOGUDDRAG | Skribent på rØST, Rikke Elisabeth Frederiksen, har netop udgivet kogebogen "Georgisk mad". Her kan du læse et uddrag og få indblik i georgisk madkultur.

01. juni 2012 Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Rusland, Aserbajdsjan, Georgien, EU, Ungarn

Kampen imod gasmonopolet

ANALYSE | I juni afgøres det, hvem der skal udfordre Ruslands monopol på gasleverancer til Europa. Dette kan blive det EU-støttede Nabucco-projekts endeligt.

26. marts 2012 Georgien, Samfund

Ingen afgørelse om sydossetisk leder

VALG | I den russisk-anerkendte georgiske udbryderrepublik Sydossetien har man igen afholdt præsidentvalg i går (25/3), efter at valget i november 2011 blev annulleret. Der er fortsat ingen klar vinder.

21. januar 2012 Georgien, Debat

En historie om interne flygtninge

REPORTAGE | Antropolog Margharita Lundkvist-Houndoumadi har arbejdet med interne fordrevne i Georgien for Dansk Flygtningehjælp siden 2010. Her beretter hun fra Tskaltubo om forvandlingen af landets Sovjetsanatorier.

Bidzina Ivanishvili
18. december 2011 Georgien, Samfund

Ny bevægelse skal vælte Saakashvili

POLITIK | Den georgiske milliardær Bidzina Ivanishvili har besluttet at skabe et bedre Georgien, og til formålet har han skabt bevægelsen ”Den Georgiske Drøm”, der stiller op til det kommende parlamentsvalg.

29. november 2011 Georgien, Samfund

Første kvindelige præsident i Kaukasus

VALG | Præsidentvalget i Sydossetien endte med en sejr til oppositionskandidaten Alla Dzhioyeva med 56,7 procent af stemmerne foran den moskvastøttede Anatoly Bibilov med 40 procent.

17. november 2011 Samfund, Østeuropa, Georgien, EU

Præsidentkandidater i Sydossetien skal ud i anden valgrunde

VALG | Ingen af kandidaterne ved søndagens (13. november) præsidentvalg i den lille udbryderrepublik fik stemmer nok til at overtage præsidentposten. Anden valgrunde forventes afholdt den 27. november.

27. august 2011 Georgien, Samfund

Ny præsident i Abkhasien

VALG | Fredag stemte befolkningen i den georgiske udbryderrepublik Abkhasien om en ny præsident. Vinderen blev Aleksander Zolotinskovitj - også kendt som Ankvab.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

29. maj 2011 Georgien, Østeuropa, Samfund

Abkhasiens præsident er død

DØDSFALD | Sergei Bagapsh døde i dag (29/5) på et hospital i Moskva efter en lungeoperation. Hans efterfølger som Abkhasisk præsident skal findes ved præsidentvalg inden for de næste tre måneder.

27. maj 2011 Georgien, Samfund

Demonstrationer i Georgien på uafhængighedsdagen

PROTEST | Mindst 1500 demonstranter har været på gaden i Georgiens hovedstad Tbilisi på landets uafhængighedsdag for at protestere mod præsident Mikael Saakasjvili. To er blevet dræbt og flere blevet såret.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<