10. januar 2019 Samfund, Rumænien

Rumæniens omskiftelige politiske landskab

POLITIK | På blot to år har Rumænien haft tre regeringer og ikke mindre end 68 udskiftninger af ministre. I to artikler gennemgår Kjeld Erbs den omskiftelige situation i rumænsk politik med særligt fokus på landets overtagelses af EU-formandskabet.

21. december 2018 Samfund, Ungarn, EU

Orbán og CEU: en fortælling om et moderne exodus

UNGARN | Det er for første gang siden anden verdenskrig, at et universitet er blevet fordrevet fra et land. Krisztina Vas Nørbæk og Johan Erik Andersen analyserer sagen om lukningen af CEU i Budapest.

11. december 2018 Samfund, Polen

Lokalvalg understreger splittelse men også uforudsigelighed i Polen

VALG | På trods af en procentmæssig sejr til regeringspartiet Lov og Retfærdighed ved lokal- og regionsrådsvalgene i Polen kan valgresultatet være et tegn på forandring. Nathalie Kold-Hansen gennemgår valget og fremtidsperspektiverne i polsk politik.

05. december 2018 Samfund, Rumænien, EU

Rumænsk korruption og hvordan den bekæmpes

KORRUPTION | Rumænsk politik og samfund er gennemsyret af korruption, Kjeld Erbs gennemgår de historiske forudsætninger, fænomenets udbredelse i dag samt diskutere fremtidsperspektiverne.

23. november 2018 Makedonien, Samfund, Ungarn

Lynhurtig asylbehandling til Orbans kammerat

Det er ikke helt lige til at få asyl i Ungarn og da slet ikke efter en sagsbehandling på kun en uge. Men for Makedoniens tidligere premierminister gik det nu meget nemt. Klaus Bjerre analyserer.

15. november 2018 Kultur, Rusland

En rejse til Ruslands tabte tid

BOGANMELDELSE | I Sergej Lebedevs roman "Ved glemslens rand" møder man en fortættet pløjemark af erindringer, filosofiske digressioner og sammentræf. Men også et sirligt tilrettelagt spor, der sætter ud for at finde bag om Ruslands tabte tid.

13. november 2018 Samfund, Rumænien, EU

Retsreformen i Rumænien

JURA | Den rumænske regering har igennem længere tid forsøgt at ændre landets retssystem. Officielt anses processen som det sidste opgør med kommunismens spøgelse, men kritikerne advarer om, at retssikkerheden er under pres. Kjeld Erbs gennemgår forløbet.

09. november 2018 Kultur, Polen

Polsk selvstændighed og musikoplevelse

FOROMTALE | Søndag 11. november fejrer Polen 100 år som republik i storbyer verden over. I Danmark markeres det med prisvindende musikalske bidrag i Den Sorte Diamant. Her vil både være kammermusik, folkesange og strygekvartet.

07. november 2018 Samfund, Makedonien

På vej mod Republikken Nordmakedonien

NAVNESTRID | Den 19. oktober gav parlamentet i Skopje grønt lys for at arbejde henimod at ændre landets navn til Republikken Nordmakedonien. Skridtet ses af mange som en sejr for demokratiet i Makedonien og et skridt i retning af forsoning med Grækenland. Helt så simpelt er det desværre ikke.

30. oktober 2018 Debat, Rusland, Ukraine

Russiske studerende mødte fjenden

SIKKERHEDSPOLITIK | Rusland og NATO-alliancen befinder sig i en fjendetilstand, og dialogen mellem parterne er meget begrænset. Alligevel vågede unge russiske studerende sig ind på fjendens territorium for at få svar på et hjerteskærende spørgsmål: Er der håb for fremtiden?

26. oktober 2018 Rumænien, Samfund

Rumænsk regering lukker munden på EU-minister

POLITIK | Rumæniens EU-ministers forslag om at lovliggøre registrerede partnerskaber kan vise sig at have meget lidt at gøre med homoseksuelles rettigheder og rigtigt meget at gøre med korruption. Balkanredaktør Helga Molbæk-Steensig analyserer.

21. oktober 2018 Debat, Rusland

Det siger de om os i Rusland - eller omvendt

MEDIER | 'Det siger de om os i Rusland' var overskriften på en debat i Nordisk Råds telt på Folkemødet på Bornholm 14. juni i år. Debatten kom næsten udelukkende til at handle om præcis det modsatte - nemlig: Hvordan ser danske medier på Rusland? Rasmus Lauridsen overværede seancen.

18. oktober 2018 Samfund, Rumænien, Ungarn, EU

Storslået fejring af Rumæniens Hundrede-års jubilæum

STORRUMÆNIEN | Den 1. december fejrer man 100-året for dannelsen af Storrumænien. Kjeld Erbs sætter begivenheden i en historisk og nutidig kontekst.

15. oktober 2018 Kultur, Ungarn, Centraleuropa, EU

Moderne slaveri midt i Europa

DOKUMENTAR | Filmen 10 år som husslave følger kvinden Marish og hendes hverdag som husslave i Ungarn. Filmen stiller spørgsmålet: Kan et liv i frihed være mere skræmmende end et liv i slaveri?

11. oktober 2018 Debat, Makedonien, Rumænien

Boykot – afmægtig protest eller valgteknisk strategi?

DEBAT | To søndage med to folkeafstemninger i Sydøsteuropa med lav stemmedeltagelse på grund af boykot, rejser spørgsmålet: Hvad er boykottens plads i demokratiet? Helga Molbæk-Steensig debatterer.

09. oktober 2018 Samfund, Rumænien, EU

Ingen forfatningsændring i Rumænien denne gang

ÆGTESKAB | Et forslag om en forfatningsændring, der ville definere ægteskabet som en union mellem én mand og én kvinde, måtte søndag forkastes på grund for lav valgdeltagelse. Per Holm Hansen analyserer.

06. oktober 2018 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Rusland, EU

Bosnisk valg mellem Tyrkiet, EU og Rusland

VALG | Præsident- og parlamentsvalget i Bosnien-Hercegovina den 7. oktober sætter Izetbegović' og Erdoğans kammeratskab på prøve. Marko Milić analyserer.

05. oktober 2018 Rusland, Samfund

Kreml mellem konsensus og krise

RUSLAND | I sidste uge blev der afleveret én million underskrifter til præsident Putins administration i Moskva. Aktionen, der var en protest mod den iværksatte pensionsreform, vidner om en Krim-konsensus, der er ved at miste styrke.

04. oktober 2018 Polen, Kultur

Stærke koncerter fra Polen i oktober

FORHÅNDSOMTALE | Spillestedet ALICE bringer stærke østeuropæiske navne til Danmark. Den polske gruppe BNNT, der befinder sig mellem eksperimenterende musik, performance og visuel kunst, kommer til landets fire største byer.

28. september 2018 Samfund, Rusland, EU

Nord Stream II er også geopolitik

DILEMMA | Nord Stream II giver anledning til bekymring. Vil Rusland bruge gas som et politisk magtmiddel overfor Vesteuropa? Rusland er i forvejen EU’s vigtigste leverandør af energi, så hvori ligger problematikken? Helene Grøn analyserer.

22. september 2018 Samfund, Kosovo, Serbien

Intern og ekstern splid om Kosovos grænser

KOSOVO | Rygterne om en endelig aftale mellem Serbien og det albanskdominerede Kosovo er taget til, og det forlyder, at efteråret muligvis kan bringe en afslutning på den dybfrosne situation mellem de to lande. Interne og eksterne kræfter påvirker de mulige udfald. Emil Bjørn Saggau analyserer.

20. september 2018 Kultur

CPH PIX stiller skarpt på Østeuropa

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er velrepræsenteret i dette års udgave af CPH PIX, som afholdes i de københavnske biografer fra 27. september til 10. oktober. Her er både krigssatire fra Ukraine, rumænsk snæversyn og prisvindende forpremiere på polsk koldkrigsdrama.

19. september 2018 Samfund, Rusland, Østeuropa

Krigeriske Kreml?

BOGOMTALE | Er Rusland er en aggressiv magt? Er Rusland overhovedet en stærk stat? Hvad kendetegner russisk militærstrategisk tænkning? Dette er blot nogle af de spørgsmål, som bogen Kreml i krig forsøger at besvare. Jon Reinhardt-Larsen præsenterer og anmelder værket.

12. september 2018 Samfund, Ungarn, EU

Det ungarske civilsamfund håber på EU-sanktioner onsdag

CIVILSAMFUND | Demokratiske værdier er under pres i Ungarn. Det ungarske civilsamfund håber på en hjælpende hånd fra Europa-Parlamentet, når der i dag stemmes om igangsættelsen af en mulig Artikel 7-proces.

04. september 2018 Samfund, Slovakiet, Centraleuropa, EU

Mordene der ændrede Slovakiet – og så alligevel ikke

POLITIK | Da man i februar fandt ligene af journalisten Jan Kuciak og hans forlovede, gik der chokbølger gennem det slovakiske samfund. Martin Rybka kigger på udviklingen i landet her seks måneder.

03. september 2018 Polen, Kultur

Jubilæumskoncert med polsk klaverkomet og symfoniorkester

MUSIK | Søndag 9. september skiftes DR’s Symfoniorkester ud med nogle af de store stjerner på den polske klassiske musikhimmel. Koncerten afholdes som led i fejringen af 100-årsjubilæet for genoprettelsen af den polske stat i 1918.

31. august 2018 Kultur, Rusland

Umodne stikkelsbær

BOGANMELDELSE | Med tolv noveller fra 1980'erne og frem til 00'erne giver samlingen Umodne stikkelsbær et fint indblik i Ljudmila Petrusjevskajas omfattende forfatterskab. selv om ikke alle noveller rammer samme niveau. Jens Geisler anmelder.

21. august 2018 Samfund, Polen

Abortstramninger igen i Sejmen

ABORT | Abortmodstandere forsøger at lukrere på den polske regerings konservative værdipolitik. André Swierczewski gennemgår de seneste initiativer på abortområdet.

17. august 2018 Samfund, Rumænien

Diasporaens demonstration i Bukarest den 10. august

DEMONSTRATION | Den 10. august dannede Victoriapladsen i Bukarest skue for et voldsomt sammenstød mellem politi og demonstranter. Kjeld Erbs opridser den spændte stemning i Rumænien.

14. august 2018 Samfund, Moldova, Rumænien, Rusland, EU

Moldovas udenrigspolitiske udfordringer

POLITIK | Moldovas geografiske placering mellem Rumænien og Ukraine er afgørende for såvel landets indenrigs- som udenrigspolitiske udfordringer. Kjeld Erbs ser nærmere på det oversete land.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<