15. oktober 2018 Kultur, Ungarn, Centraleuropa, EU

Moderne slaveri midt i Europa

DOKUMENTAR | Filmen 10 år som husslave følger kvinden Marish og hendes hverdag som husslave i Ungarn. Filmen stiller spørgsmålet: Kan et liv i frihed være mere skræmmende end et liv i slaveri?

11. oktober 2018 Debat, Makedonien, Rumænien

Boykot – afmægtig protest eller valgteknisk strategi?

DEBAT | To søndage med to folkeafstemninger i Sydøsteuropa med lav stemmedeltagelse på grund af boykot, rejser spørgsmålet: Hvad er boykottens plads i demokratiet? Helga Molbæk-Steensig debatterer.

09. oktober 2018 Samfund, Rumænien, EU

Ingen forfatningsændring i Rumænien denne gang

ÆGTESKAB | Et forslag om en forfatningsændring, der ville definere ægteskabet som en union mellem én mand og én kvinde, måtte søndag forkastes på grund for lav valgdeltagelse. Per Holm Hansen analyserer.

06. oktober 2018 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Rusland, EU

Bosnisk valg mellem Tyrkiet, EU og Rusland

VALG | Præsident- og parlamentsvalget i Bosnien-Hercegovina den 7. oktober sætter Izetbegović' og Erdoğans kammeratskab på prøve. Marko Milić analyserer.

05. oktober 2018 Rusland, Samfund

Kreml mellem konsensus og krise

RUSLAND | I sidste uge blev der afleveret én million underskrifter til præsident Putins administration i Moskva. Aktionen, der var en protest mod den iværksatte pensionsreform, vidner om en Krim-konsensus, der er ved at miste styrke.

04. oktober 2018 Polen, Kultur

Stærke koncerter fra Polen i oktober

FORHÅNDSOMTALE | Spillestedet ALICE bringer stærke østeuropæiske navne til Danmark. Den polske gruppe BNNT, der befinder sig mellem eksperimenterende musik, performance og visuel kunst, kommer til landets fire største byer.

28. september 2018 Samfund, Rusland, EU

Nord Stream II er også geopolitik

DILEMMA | Nord Stream II giver anledning til bekymring. Vil Rusland bruge gas som et politisk magtmiddel overfor Vesteuropa? Rusland er i forvejen EU’s vigtigste leverandør af energi, så hvori ligger problematikken? Helene Grøn analyserer.

22. september 2018 Samfund, Kosovo, Serbien

Intern og ekstern splid om Kosovos grænser

KOSOVO | Rygterne om en endelig aftale mellem Serbien og det albanskdominerede Kosovo er taget til, og det forlyder, at efteråret muligvis kan bringe en afslutning på den dybfrosne situation mellem de to lande. Interne og eksterne kræfter påvirker de mulige udfald. Emil Bjørn Saggau analyserer.

20. september 2018 Kultur

CPH PIX stiller skarpt på Østeuropa

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er velrepræsenteret i dette års udgave af CPH PIX, som afholdes i de københavnske biografer fra 27. september til 10. oktober. Her er både krigssatire fra Ukraine, rumænsk snæversyn og prisvindende forpremiere på polsk koldkrigsdrama.

19. september 2018 Samfund, Rusland, Østeuropa

Krigeriske Kreml?

BOGOMTALE | Er Rusland er en aggressiv magt? Er Rusland overhovedet en stærk stat? Hvad kendetegner russisk militærstrategisk tænkning? Dette er blot nogle af de spørgsmål, som bogen Kreml i krig forsøger at besvare. Jon Reinhardt-Larsen præsenterer og anmelder værket.

12. september 2018 Samfund, Ungarn, EU

Det ungarske civilsamfund håber på EU-sanktioner onsdag

CIVILSAMFUND | Demokratiske værdier er under pres i Ungarn. Det ungarske civilsamfund håber på en hjælpende hånd fra Europa-Parlamentet, når der i dag stemmes om igangsættelsen af en mulig Artikel 7-proces.

04. september 2018 Samfund, Slovakiet, Centraleuropa, EU

Mordene der ændrede Slovakiet – og så alligevel ikke

POLITIK | Da man i februar fandt ligene af journalisten Jan Kuciak og hans forlovede, gik der chokbølger gennem det slovakiske samfund. Martin Rybka kigger på udviklingen i landet her seks måneder.

03. september 2018 Polen, Kultur

Jubilæumskoncert med polsk klaverkomet og symfoniorkester

MUSIK | Søndag 9. september skiftes DR’s Symfoniorkester ud med nogle af de store stjerner på den polske klassiske musikhimmel. Koncerten afholdes som led i fejringen af 100-årsjubilæet for genoprettelsen af den polske stat i 1918.

31. august 2018 Kultur, Rusland

Umodne stikkelsbær

BOGANMELDELSE | Med tolv noveller fra 1980'erne og frem til 00'erne giver samlingen Umodne stikkelsbær et fint indblik i Ljudmila Petrusjevskajas omfattende forfatterskab. selv om ikke alle noveller rammer samme niveau. Jens Geisler anmelder.

21. august 2018 Samfund, Polen

Abortstramninger igen i Sejmen

ABORT | Abortmodstandere forsøger at lukrere på den polske regerings konservative værdipolitik. André Swierczewski gennemgår de seneste initiativer på abortområdet.

17. august 2018 Samfund, Rumænien

Diasporaens demonstration i Bukarest den 10. august

DEMONSTRATION | Den 10. august dannede Victoriapladsen i Bukarest skue for et voldsomt sammenstød mellem politi og demonstranter. Kjeld Erbs opridser den spændte stemning i Rumænien.

14. august 2018 Samfund, Moldova, Rumænien, Rusland, EU

Moldovas udenrigspolitiske udfordringer

POLITIK | Moldovas geografiske placering mellem Rumænien og Ukraine er afgørende for såvel landets indenrigs- som udenrigspolitiske udfordringer. Kjeld Erbs ser nærmere på det oversete land.

07. august 2018 Samfund, Rusland

Det hybride Rusland – mellem fortid og nutid

ERINDRING | I Rusland blandes politik og historie ofte sammen. Men for den helt almindelige russer er historie og erindring meget mere end politik. Her er historien et holdepunkt, der minder russerne om, hvem de er i en nutid, der kan være svær at finde sig selv i.

18. juli 2018 Samfund, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Centraleuropa, EU

Er NATO kommet i klemme mellem Trump og Putin?

STORPOLITIK | Donald Trump mødtes mandag 16. juli i Helsinki med Vladimir Putin for at diskutere forholdet mellem USA og Rusland. Celine Emma la Cour sætter mødet i perspektiv.

12. juli 2018 Samfund, Polen, Centraleuropa

Magtens (tre-)deling

REPORTAGE | Polens premierminister, Mateusz Morawiecki stillede den 4. juli op i Europa-Parlamentet i Strasbourg for at redegøre for den polske regerings visioner for EU’s fremtid. rØSTs reporter Torben Hede Hansen var til stede og diskuterer i nærværende artikel begivenheden og implikationerne for Polens fremtid i Europa.

28. juni 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina

KULTUR | I Det Poestiske Bureaus nye antologi 'Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina' findes alle digtene på både originalsproget og på dansk. Læs bogens redaktør Thorvald Berthelsens tale om projektet.

26. juni 2018 Kultur, Rusland

En græsrod i VM-plænen

VM | VM 2018 er i gang i Rusland, og med sig trækker det en lang stribe af arrangementer, kommercielle interesser og lokale initiativer rundt omkring i gaderne i værtsbyerne. Et af disse initiativer – Diversity House i midten af Skt. Petersborg – er organiseret af lokale aktivister i tanken om, at fodbold er for alle.

21. juni 2018 Samfund, Polen

Når fortiden tilhører staten

HISTORIESTRID | Nye kontroversielle love åbner op for endnu et kapitel i striden om Polens fortid og polakkernes rolle under Anden Verdenskrig. Den polske regering vil kriminalisere dem, der giver polakkerne medansvar for Holocaust.

19. juni 2018 Samfund, Rumænien, Ungarn, Centraleuropa

Ny euroskeptisk akse i Central- og Østeuropa?

POLITIK | Trods historiske og geopolitiske spændinger mellem Rumænien og Ungarn er der mulighed for, at de to nabolande knytter tættere bånd. Det fælles grundlag er en stigende euroskepsis og højrenationalisme i Rumænien.

14. juni 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Livet mellem to floder

BOGANMELDELSE | I Sergij Zjadans Mesopotamien møder vi en lang række personer, der slås med livets udfordringer i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine. Der er tale om en poetisk roman om universelle menneskelige spørgsmål. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

13. juni 2018 Makedonien, Grækenland, Samfund

Republikken Makedonien bliver til Nordmakedonien

NORDMAKEDONIEN | Premierministrene Zaev og Tsipras i Skopje og Athen har på hver sine nyhedskanaler offentliggjort deres fælles løsning på den årelange navnestrid. Republikken Makedonien skal nu hedde Nordmakedonien.

07. juni 2018 Samfund, EU, Rumænien

Fri bevægelighed i EU - nu også for homoseksuelle

LGBTQIAK+ | Ny EU-dom ligestiller homo- og heteroseksuelle ægteskaber, samtidig gør Rumænien klar til folkeafstemning om en forfatningsændring, der umuliggør homoseksuelle ægteskaber. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

05. juni 2018 Kultur, Rusland

Vi river himlen ned på jorden

BOGANMELDELSE | Med udgangspunkt i nye kildestudier skildrer Erik Kulavig dagligdagen i revolutionens Rusland 1917-22, set gennem både tilhængeres og modstanderes øjne. En akademisk distance til stoffet medfører dog, at vi aldrig kommer helt tæt på de menneskelige skæbner. Jens Geisler anmelder.

01. juni 2018 Samfund, Rusland

Den trætte Putin

POLITIK | Putin er blevet genvalgt som præsident for den Russiske Føderation. Men han ønsker slet ikke at være det, hvis man skal tro en af de førende internationale forskere, Mark Galeotti, der gæstede Center for Militære Studier på Københavns Universitet 17. maj. Putin er nemlig kørt træt.

22. maj 2018 Debat, Aserbajdsjan

Hundrede-års jubilæum og intet nyt under solen i Aserbajdsjan

DEBAT | 2018, som markerer hundredeåret for grundlæggelsen af Den Aserbajdsjanske Demokratiske Republik, var ikke gammel, før forhåbningerne om politiske reformer blev gjort til skamme. Güllü Djangirova tegner et dystert øjebliksbillede.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<