07. august 2018 Samfund, Rusland

Det hybride Rusland – mellem fortid og nutid

ERINDRING | I Rusland blandes politik og historie ofte sammen. Men for den helt almindelige russer er historie og erindring meget mere end politik. Her er historien et holdepunkt, der minder russerne om, hvem de er i en nutid, der kan være svær at finde sig selv i.

18. juli 2018 Samfund, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Centraleuropa, EU

Er NATO kommet i klemme mellem Trump og Putin?

STORPOLITIK | Donald Trump mødtes mandag 16. juli i Helsinki med Vladimir Putin for at diskutere forholdet mellem USA og Rusland. Celine Emma la Cour sætter mødet i perspektiv.

12. juli 2018 Samfund, Polen, Centraleuropa

Magtens (tre-)deling

REPORTAGE | Polens premierminister, Mateusz Morawiecki stillede den 4. juli op i Europa-Parlamentet i Strasbourg for at redegøre for den polske regerings visioner for EU’s fremtid. rØSTs reporter Torben Hede Hansen var til stede og diskuterer i nærværende artikel begivenheden og implikationerne for Polens fremtid i Europa.

28. juni 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina

KULTUR | I Det Poestiske Bureaus nye antologi 'Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina' findes alle digtene på både originalsproget og på dansk. Læs bogens redaktør Thorvald Berthelsens tale om projektet.

26. juni 2018 Kultur, Rusland

En græsrod i VM-plænen

VM | VM 2018 er i gang i Rusland, og med sig trækker det en lang stribe af arrangementer, kommercielle interesser og lokale initiativer rundt omkring i gaderne i værtsbyerne. Et af disse initiativer – Diversity House i midten af Skt. Petersborg – er organiseret af lokale aktivister i tanken om, at fodbold er for alle.

21. juni 2018 Samfund, Polen

Når fortiden tilhører staten

HISTORIESTRID | Nye kontroversielle love åbner op for endnu et kapitel i striden om Polens fortid og polakkernes rolle under Anden Verdenskrig. Den polske regering vil kriminalisere dem, der giver polakkerne medansvar for Holocaust.

19. juni 2018 Samfund, Rumænien, Ungarn, Centraleuropa

Ny euroskeptisk akse i Central- og Østeuropa?

POLITIK | Trods historiske og geopolitiske spændinger mellem Rumænien og Ungarn er der mulighed for, at de to nabolande knytter tættere bånd. Det fælles grundlag er en stigende euroskepsis og højrenationalisme i Rumænien.

14. juni 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Livet mellem to floder

BOGANMELDELSE | I Sergij Zjadans Mesopotamien møder vi en lang række personer, der slås med livets udfordringer i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine. Der er tale om en poetisk roman om universelle menneskelige spørgsmål. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

13. juni 2018 Makedonien, Grækenland, Samfund

Republikken Makedonien bliver til Nordmakedonien

NORDMAKEDONIEN | Premierministrene Zaev og Tsipras i Skopje og Athen har på hver sine nyhedskanaler offentliggjort deres fælles løsning på den årelange navnestrid. Republikken Makedonien skal nu hedde Nordmakedonien.

07. juni 2018 Samfund, EU, Rumænien

Fri bevægelighed i EU - nu også for homoseksuelle

LGBTQIAK+ | Ny EU-dom ligestiller homo- og heteroseksuelle ægteskaber, samtidig gør Rumænien klar til folkeafstemning om en forfatningsændring, der umuliggør homoseksuelle ægteskaber. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

05. juni 2018 Kultur, Rusland

Vi river himlen ned på jorden

BOGANMELDELSE | Med udgangspunkt i nye kildestudier skildrer Erik Kulavig dagligdagen i revolutionens Rusland 1917-22, set gennem både tilhængeres og modstanderes øjne. En akademisk distance til stoffet medfører dog, at vi aldrig kommer helt tæt på de menneskelige skæbner. Jens Geisler anmelder.

01. juni 2018 Samfund, Rusland

Den trætte Putin

POLITIK | Putin er blevet genvalgt som præsident for den Russiske Føderation. Men han ønsker slet ikke at være det, hvis man skal tro en af de førende internationale forskere, Mark Galeotti, der gæstede Center for Militære Studier på Københavns Universitet 17. maj. Putin er nemlig kørt træt.

22. maj 2018 Debat, Aserbajdsjan

Hundrede-års jubilæum og intet nyt under solen i Aserbajdsjan

DEBAT | 2018, som markerer hundredeåret for grundlæggelsen af Den Aserbajdsjanske Demokratiske Republik, var ikke gammel, før forhåbningerne om politiske reformer blev gjort til skamme. Güllü Djangirova tegner et dystert øjebliksbillede.

17. maj 2018 Kroatien, Kultur

Vandtårnet i Vukovar

KIRKEGÅRDE | Grad Heroj betyder helteby. Vi kender dem fra 2. Verdenskrig, hvor sovjetiske byer fik æresprædikatet. I Kroatien har de også en helteby - Vukovar. Læs tredje afsnit af Jimmy Munks fortællinger om gravpladser.

13. maj 2018 Samfund, Polen

Katolicismen og den polske bølge af nationalkonservative EU-skeptikere

POLITIK | Nathalie Kold-Hansen gennemgår sammenhængen mellem den store EU-skepticisme og Den Katolske Kirkes indflydelse i Polen.

07. maj 2018 Armenien, Rusland, Samfund

Et nyt kapitel i Armeniens historie hver eneste dag

AFSÆTTELSE | Den 23. april trådte Armeniens premierminister Sersj Sargsjan tilbage. Dagen efter, den 24. april, markeredes Det Armenske Folkedrab i efterdønningerne af fejringen fra dagen før. Marie Hermine Markossian analyserer.

04. maj 2018 Kultur, Rusland

Spinkelt og tavst nødråb i russisk portræt

FILMANALYSE | I jagten på egoistiske mål har Moder Rusland løbet og løbet uden at flytte sig ud af stedet og netop nu – (måske) alt for sent – stopper hun op og kigger eftertænksomt frem for sig selv: Har hun svigtet? Kan filmen Loveless ses som mere end blot et flot stykke familiedrama? Rasmus Lauridsen analyserer.

01. maj 2018 Debat, Ungarn, Centraleuropa

Ungarn – it’s the Economy, Juncker!

DEBAT | Ungarns seneste politiske udvikling vækker bekymrede miner mange steder i Europa. Jonas Deleuran Larsen argumenterer dog for, at den ungarnske befolkning og internationale investorer kræver dialog om økonomien. Dette kan styrke demokratiet på længere sigt.

24. april 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen – Jazz i Polen og Danmark

JAZZ | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne tredje artikel fortsætter vi med den kulturelle udveksling mellem polsk og dansk jazz, der har haft stor positiv indvirkning på såvel JazzPolen som JazzDanmark.

13. april 2018 Samfund, Montenegro

Djukanovic, Montenegros politiske fugl Fønix

VALG I MONTENEGRO | Søndag 15. april er der præsidentvalg i Montenegro. Spørgsmålet er, om Montenegros nye medlemskab af NATO, grænseaftalen med Kosovo og det påståede mordforsøg på regeringslederen Djukanović forrige år vil få nogen indflydelse.

10. april 2018 Debat, Rusland

Vor fjende Rusland?

KOMMENTAR | I løbet af de sidste fire år er fjendebilledet af Rusland i mange lande vokset – ind i mellem på et unuanceret grundlag. Parallelt med det, er styret i Rusland blevet sværere at forsvare. Minda Holm fra DIIS kommenterer udviklingen og splittelsen.

07. april 2018 Rumænien, Ungarn, Samfund

Transsylvaniens ungarske mindretal

MINDRETAL | En halv million af de ungarske vælgere, der har stemmeret på søndag, bor i Transsylvanien. Minoritetsspørgsmålet har været kilde til mange spændinger mellem Ungarn og Rumænien. I to artikler gennemgår Kjeld Erbst den historiske baggrund og fremtidige udvikling.

04. april 2018 Samfund, Ungarn

De troende mod de samarbejdende: Valg i Ungarn 2018 (del 2)

VALG I UNGARN | Der er parlamentsvalg i Ungarn den 8. april. Krisztina Vas Nørbæk gennemgår i to artikler valget. I anden del rettes fokus mod oppositionens muligheder for at udfordre Orbán, samt de skandaler, der kan blive en udfordring for regimet.

03. april 2018 Samfund, Ungarn

De troende mod de samarbejdende: Valg i Ungarn 2018 (del 1)

VALG I UNGARN | Der er parlamentsvalg i Ungarn den 8. april. Krisztina Vas Nørbæk gennemgår i to artikler valgets karakter, personer, temaer og mulige scenarier. I første del rettes fokus mod den nye valglov fra 2011 samt valgets hovedpersoner.

29. marts 2018 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Baltiske billeder på lærredet

FILMFESTIVAL | 100 års selvstændighed på Baltikum fejres i biografen i Aarhus. Fra 6. til 9. april kan man lade sig opsluge af film fra Estland, Letland og Litauen ved Baltic Frames Filmfestival.

27. marts 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen – Den polsk-danske jazzbølge

JAZZ | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne anden artikel er blikket rettet mod den kulturelle udveksling mellem polsk og dansk jazz, der har haft stor positiv indvirkning på såvel JazzPolen som JazzDanmark.

23. marts 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Virkeligheden skal være mere end blot underholdning

INTERVIEW | Magasinet rØST har talt med Simon Lereng Wilmont, instruktøren bag den CPH:DOX aktuelle film The Distant Barking of Dogs om hvordan laver man en film om et barn, der lever i en krigszone.

14. marts 2018 Samfund, Rusland

Den russiske opposition og præsidentvalget

VALG I RUSLAND | Ved præsidentvalget den 18. marts 2018 stiller syv kandidater op mod den nuværende præsident, Vladimir Putin. Ph.d. i post-sovjetisk historie og samfundsforhold Kim Frederichsen giver et overblik over den russiske opposition.

13. marts 2018 Ukraine, Kultur

”Enhver hund er en løve i sit eget hjem”

FILM | I den CPH:DOX-aktuelle 'The Distant Barking of Dogs' skildrer filminstruktør Simon Lereng Wilmont dagligdagen i det krigshærgede østlige Ukraine, som den opleves af en tiårig dreng. Filmen undersøger, hvordan mennesker skaber tryghed og varme i en utryg verden. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

11. marts 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Korset i Srebrenica

GRAVPLADS | Gerningsstedet for Srebrenica-massakren er i dag et mindested. Ét af de mange spørgsmål, der melder sig, når man besøger stedet, er hvorfor der blandt tusindvis af muslimske gravsten står ét kors. Jimmy Munk Larsen fortæller.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<