03. april 2018 Samfund, Ungarn

De troende mod de samarbejdende: Valg i Ungarn 2018 (del 1)

VALG I UNGARN | Der er parlamentsvalg i Ungarn den 8. april. Krisztina Vas Nørbæk gennemgår i to artikler valgets karakter, personer, temaer og mulige scenarier. I første del rettes fokus mod den nye valglov fra 2011 samt valgets hovedpersoner.

29. marts 2018 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Baltiske billeder på lærredet

FILMFESTIVAL | 100 års selvstændighed på Baltikum fejres i biografen i Aarhus. Fra 6. til 9. april kan man lade sig opsluge af film fra Estland, Letland og Litauen ved Baltic Frames Filmfestival.

27. marts 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen – Den polsk-danske jazzbølge

JAZZ | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne anden artikel er blikket rettet mod den kulturelle udveksling mellem polsk og dansk jazz, der har haft stor positiv indvirkning på såvel JazzPolen som JazzDanmark.

23. marts 2018 Kultur, Ukraine, Rusland

Virkeligheden skal være mere end blot underholdning

INTERVIEW | Magasinet rØST har talt med Simon Lereng Wilmont, instruktøren bag den CPH:DOX aktuelle film The Distant Barking of Dogs om hvordan laver man en film om et barn, der lever i en krigszone.

14. marts 2018 Samfund, Rusland

Den russiske opposition og præsidentvalget

VALG I RUSLAND | Ved præsidentvalget den 18. marts 2018 stiller syv kandidater op mod den nuværende præsident, Vladimir Putin. Ph.d. i post-sovjetisk historie og samfundsforhold Kim Frederichsen giver et overblik over den russiske opposition.

13. marts 2018 Ukraine, Kultur

”Enhver hund er en løve i sit eget hjem”

FILM | I den CPH:DOX-aktuelle 'The Distant Barking of Dogs' skildrer filminstruktør Simon Lereng Wilmont dagligdagen i det krigshærgede østlige Ukraine, som den opleves af en tiårig dreng. Filmen undersøger, hvordan mennesker skaber tryghed og varme i en utryg verden. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

11. marts 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Korset i Srebrenica

GRAVPLADS | Gerningsstedet for Srebrenica-massakren er i dag et mindested. Ét af de mange spørgsmål, der melder sig, når man besøger stedet, er hvorfor der blandt tusindvis af muslimske gravsten står ét kors. Jimmy Munk Larsen fortæller.

06. marts 2018 Rumænien, EU, Samfund

Magtens tredeling under angreb i Rumænien

ANALYSE | Tendensen til at svække magtens tredeling som nu gør sig gældende i Polen og Ungarn, kan også konstateres i Rumænien. Her er det dog ikke højrenationale partier, der står bag, men en socialdemokratisk regering. Kjeld Erbs analyserer.

05. marts 2018 Samfund, Rusland

Russisk præsidentvalg 2018: Naiv debutant overfor demagogiske dinosaurer?

VALG I RUSLAND | Selv om der ikke er spænding om, hvem der bliver Ruslands næste præsident, kan valget godt blive interessant takket være Ksenia Sobtjak.

02. marts 2018 Samfund, Aserbajdsjan

Det glemte kvarter i Baku

BAKU | I årevis har lokale beboere i det nu næsten nedrevne kvarter Sovjetskij kæmpet mod myndighederne for at få lov til at blive i deres historiske kvarter. Kortfilmen Facade tegner et portræt af denne kamp, mens projektet Mehelle forsøger at genopbygge kvarteret i digital form.

27. februar 2018 Samfund, Rusland

Den kollektive Putin

VALG I RUSLAND | Hvis du ønsker et indblik i russisk politik forud for det kommende præsidentvalg 18. marts, anbefales du at læse Mikhail Zygars bog om Putins inderkreds. Man kommer bag facaden og stifter bekendtskab med de mange personer, der til sammen udgør "den kollektive Putin".

22. februar 2018 Samfund, Rusland

Hvad vi kan lære af Norge - på godt og ondt

GEOPOLITIK | Erfaringerne spænder fra en succesfuld aftale med Rusland i 2010 om deling af Barentshavet til en aktuel krise vedrørende Svalbard forårsaget af vidtgående norske sanktioner mod Rusland. Danmark kan lære af disse norske erfaringer, mener forskere fra DIIS.

17. februar 2018 Serbien, Kosovo, Samfund

Identitet og ontologisk (u)sikkerhed: Serbiens uforløste bekymringer

SELVSTÆNDIGHED | 10 år efter Kosovos selvstændighed er emnet stadig et problem for Serbiens identitet. På trods af lille fysisk betydning er Kosovo et vigtigt element - og trauma - i den serbiske nationalfølelse. Vladislav Antonić analyserer forholdet.

15. februar 2018 Tjekkiet, Rumænien, Serbien, Rusland, Kultur

Østeuropa i dokumentarformat

FILM | Dokumentarfestivalen CPH:DOX 2018 bringer filmperler til København i perioden 15. - 25. marts. Programmet omfatter blandt andet rumænsk fodboldentusiasme, nynazisme i Tjekkiet, kønsroller og sport i Sibirien og politisk nostalgi i Serbien.

08. februar 2018 Kultur, Polen

Kulturkraftværk Polen - Spilproducenterne, der overraskede verden

KULTUR | Dansk Kulturinstitut sætter i en artikelserie fokus på polsk kultur. I denne første artikel er blikket rettet mod computerspilsproducenterne, der for alvor har sat Polen på det digitale verdenskort.

02. februar 2018 Debat, Rusland, Hviderusland

Zapad 17 - overdrevet eller negligeret?

MILITÆRØVELSE | I september 2017 afholdt Rusland og Hviderusland militærøvelsen Zapad 17. Debatten i landene omkring var i perioden op til øvelsen præget af alarmerende analyser af øvelsens hensigt og omfang. Efterfølgende blev alarmen afblæst, og debatten forstummede.

30. januar 2018 EU, Bulgarien, Samfund

EU-formandskab udgør en chance og en udfordring for Bulgarien

EU | Formandskabet er det første for Bulgarien, siden landet blev medlem for 10 år siden, og det er en mulighed for at fuldende integrationen i EU-fællesskabet. Det er dog ikke uden udfordringer, at Ministerrådet rykker til Sofia.

28. januar 2018 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien

Lagt til hvile mellem Gavrilo og Miloš

KIRKEGÅRDE | Begravelsespladser er ikke kun de dødes og fortidens sted. Det er i allerhøjeste grad også de levendes og nutidens. Det ses på de historier, gravminderne fortæller os. For eksempel bagsiden af en bosnisk-serbisk krigergravsten i Banja Luka.

26. januar 2018 Samfund, Tjekkiet, Centraleuropa

Mere end blot et præsidentvalg i Tjekkiet

VALG | Der er præsidentvalg i Tjekkiet 26. - 27. januar. Landet står uden regering, og udfaldet af præsidentvalget kan vise sig at have afgørende indflydelse på den parlamentariske situation.

23. januar 2018 Kosovo, Serbien, Samfund

Kosovo-serbisk politikers død eskalerer ikke etniske spændinger

ATTENTAT | Oliver Ivanović blev skudt samme dag, som Serbien og Kosovo startede tekniske forhandlinger i Bruxelles. rØST har interviewet Kosovo-eksperten Nejla Ayvazi om hvem Ivanović var og hvem, der ønsker ham død.

18. januar 2018 Kultur, Rusland

En knapt så fæl samling Dostojevskij-fortællinger

BOGANMELDELSE | En ny Dostojevskij-udgivelse med mindre kendte tekster sætter fokus på humor, social indignation og politisk filosofi. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

08. januar 2018 Kultur, Rusland

En tragikomisk fortælling om galehuset Romanov

ANMELDELSE | Huset Romanov kan ses som en forrygende tour-de-force udi russisk historie eller en endeløs rædselsrejse udi magtmisbrug, vulgaritet og ekstravagance. Bogen om den russiske tsarfamilie gennem 304 år er et storslået historisk værk.

28. december 2017 Samfund, Ukraine, Rusland

Separatisterne frygter fred i Østukraine

KONFLIKT | Den fastlåste situation i Østukraines Donbass-region fortsætter med daglige kampe på trods af Minsk-aftalerne. Alex Hemmingsen, der beskæftiger sig med konflikten til dagligt, giver her sin analyse. Rasmus Lauridsen interviewede ham i København.

26. december 2017 Debat, Ukraine

Ukraine – en konflikt uden løsning?

REPORTAGE | Med konferencen ”Ukraine – en konflikt i Europa” tog den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder pulsen på situationen i Europas største land. Jon Reinhardt-Larsen var med.

19. december 2017 Samfund, Rusland, Centraleuropa, Ukraine

Nord Stream 2 - Danmark i klemme

POLITIK | Danmark er kommet i klemme i spørgsmålet om etableringen af gasledningen Nord Stream 2. Men hvad kan Danmark overhovedet gøre, og hvilke konsekvenser vil beslutningen få?

15. december 2017 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Kan fund af massegrave bidrage til forsoning?

FORSONING | Fra domstolenes til civilsamfundets rolle i forsoningsprocessen på Balkan. Hana Đogović arbejder med et andet element: Eftersøgningen af de savnede. rØST-redaktør Helga Molbæk-Steensig interviewer.

11. december 2017 Kultur, Serbien

Kampen om den brutale sjæl i Den Hvide By

ARKITEKTUR | Det brutale udtryk i Beograd er med til at give byen sin unikke karakter, og udfordrer den konventionelle opfattelse af Balkan som en æstetisk udørk. Men med manglende opbakning fra staten og befolkningen, er det er ikke sikkert, at byen får lov til at beholde sit udtryk.

08. december 2017 Debat, Letland

Østeuropæere får ikke den nødvendige tolkebistand

DEBAT | Østeuropæiske tolke efterlyser landsdækkende tolkeregistre for kommuner og sundhedsvæsen. Hvis man gør som politiet samt garanterer en ordentlig løn, kan man sikre østeuropæere den nødvendige assistance, på hospitaler og i kommuner.

30. november 2017 Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Samfund

Sokratisk selvmord i Haag giver vind i sejlene for etnonationalister

ANALYSE | Slobodan Prljak begik selvmord i retssalen, da han igen blev dømt for forbrydelser imod menneskeheden. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

23. november 2017 Rusland, Kultur

Under anklage, retfærdiggjort af Dostojevskij

TEATERANMELDELSE | På Teater Kapellet blev en trilogi fuldendt med En Drengs Historie, en skuespiller fandt sit kald, publikum blev forladt og Rasmus Lauridsen fik oplevelser til eftertanke.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<