04. august 2017 Kultur, Rusland

Ny leder af Dansk Kulturinstituts afdeling i Sankt Petersborg

INTERVIEW | Den 1. januar 2018 tiltræder kulturjournalist og ruslandsekspert Marie Tetzlaff stillingen som leder af Dansk Kulturinstituts afdeling i Sankt Petersborg. Rasmus Lauridsen har interviewet hende.

23. juni 2017 Samfund, Rusland

Indblik i en russisk tænketank

INTERVIEW | Direktøren for den russiske tænketank RIAC, Ivan Timofejev, ser det som sin fornemste opgave at bistå regeringen og forskningsmiljøet med åben, objektiv ekspertise. Caroline Bilde har interviewet Timofejev i Moskva.

15. juni 2017 Kultur, Rusland

En bog om resterne efter Sovjet

LITTERATUR | Den anerkendte norske forfatter Kjartan Fløgstad har rejst Rusland på kryds og tværs i 40 år, og oplevelserne har fulgt ham gennem karrieren. I bogen Trans-Sovjet ekspress, ser han på sovjetisk arkitektur og bygningskunst som resterne af ideerne bag den enorme union. Her fortæller Fløgstad om, hvorfor han blev inspireret til at skrive bogen.

12. juni 2017 Debat

Kriminaliseringen af marginaliseringen

KOMMENTAR | Debatten om, hvad løsningen på ’Romaproblemet’ skal være i Danmark, raser i disse dage. De begejstrede politikere glemmer dog noget centralt: Vi har allerede både en fælles-europæisk og en dansk strategi for at løse udfordringerne. Helga Molbæk-Steensig kommenterer.

06. juni 2017 Samfund, Litauen

Unge vender hjem til Litauen

MIGRATION | Siden 1990 er godt en femtedel af Litauens befolkning emigreret. Ved sidste års parlamentsvalg stemte litauerne på et anti-emigrations parti, der vil sætte prop i de unges udflytning. Nu vender flere unge hjem med vigtig erfaring og er klar til at skabe et stærkere land. Emil Staulund Larsen rapporterer.

31. maj 2017 Rusland, Debat

Hvad er Putin ude på i Baltikum?

DEBAT | Hvad er Ruslands Vladimir Putin ude på i Baltikum? Spørgsmålet deler vandene og optager eksperter og debattører. Debatklimaet kan deles op i tre hovedopfattelser af Putins hensigter. Rasmus Lauridsen analyserer debatten.

28. maj 2017 Armenien, Aserbajdsjan, Debat

– Faren er krig udløst af et fejltrin

GEOPOLITIK | Nagorno-Karabakh-konflikten involverer ikke kun Aserbajdsjan og Armenien, som kæmper om retten til det autonome område. Andre militærmagter i regionen har også store interesser i situationen. De lokale myndigheder i de facto-republikken er ikke selv inddraget i forhandlingerne. Marc Fornós har interviewet Richard Giragosian i Jerevan, Armenien.

25. maj 2017 Bosnien-Hercegovina, Kultur

Fra offer til overlever – krigsbarndoms-museet i Sarajevo

FORSONING | "Museet fortæller om krigen fra børnenes perspektiv, fra en gruppe ofre, der var helt uskyldige” siger direktøren for krigsbarndomsmuseet i Sarajevo i et interview med rØST-redaktør Helga Molbæk-Steensig.

23. maj 2017 Debat

Erindringer ved Vibeke Sperlings død

NEKROLOG | Journalisten Vibeke Sperling gik bort den 13. maj 2017. Hun var en vigtig stemme for Central- og Østeuropa i en tid, hvor der taltes lidt om disse regioner. Michael H. Clemmesen deler sine erindringer om og med Vibeke Sperling.

22. maj 2017 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Samfund

ICTY lukker og slukker

KRIGSFORBRYDELSER | Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november, men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne. Det samme gør debatten om, hvorvidt retfærdigheden nu også er sket fyldest? Steen Ramsgaard analyserer.

16. maj 2017 Samfund, Makedonien

Demokratiet holder i Makedonien

FORFATNINGSKRISE | En turbulent tid uden regering kulminerede med, at demonstranter stormede parlamentet i Skopje. Nu ser det ud til, at det politiske system bestod prøven. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. maj 2017 Armenien, Samfund

Sikkerhed og nationalisme i Armenien

KONFLIKTER | Ved det seneste valg i Armenien vandt det siddende parti med overvældende majoritet. Sejren var ikke overraskende, men en forsættelse af en næsten tyve år lang regeringsperiode, i hvilken politikken har været drevet af en diskurs om militære konflikter, nationalisme og national sikkerhed. Af Maria Møller Kursch.

20. april 2017 Georgien, Samfund

Usikkerhed og nostalgi i Georgiens flygtningelejre

STATUS QUO | Ni år efter Krigen i Sydossetien er Georgiens flygtningelejre for internt fordrevne nu blevet tilsyneladende permanente. Frivillige arbejder for at styrke håbet om fremtiden blandt indbyggerne i lejrene, men udfordres af status quo.

15. april 2017 Ungarn, Samfund

Orbán mødt med protester på nationaldagen

Da Ungarns præsident holdt tale den 15. marts, kom der stærke reaktioner fra tilskuerne. Oppositionen syntes, regeringens handlinger stod i kontrast til de værdier, der skulle hyldes. Krisztina Vas Nørbæk beretter.

30. marts 2017 Samfund, Makedonien

Makedonien i politisk blindgyde

DEMONSTRATIONER | Den makedonske præsident nægter at udnævne en regering, der bakkes op af parlamentet. Dermed er Makedonien fortsat hærget af politisk krise. Iagttagere frygter, at krisen kan munde ud i etniske spændinger mellem makedonere og det store albanske mindretal. Klaus Bjerre analyserer.

23. marts 2017 Samfund, Bulgarien

Det bulgarske parlamentsvalg og den Ankara-ianske hest

VALG | På søndag den 26. marts afholdes parlamentsvalg i Bulgarien. Valget foregår i et klima med diplomatiske spændinger med nabolandet Tyrkiet og debat om valglovens demokratiske legitimitet. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

16. marts 2017 Kultur, Rusland, Østeuropa, Samfund

Puls i periferien

KULTUR | I Rusland har den vigtigste skillelinje altid været grænsen mellem centrum og periferi. Dette bliver i disse år udfordret af kunstnere og iværksættere, som ønsker at skabe liv langt fra Moskva og Skt. Petersborg. rØSTs Caroline Bilde ser på tre projekter, der i nord, syd og øst har haft succes med at tilføre periferien ny værdi og eksponering.

14. marts 2017 Debat, Polen

Åbent brev fra ambassadør: Fasthold universitetsstudie i polsk

DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind.

04. marts 2017 Kultur

Derfor måtte jeg skrive ”Koldfronter”

KLUMME | Bogen om små mennesker klemt i et storpolitisk, europæisk spil er skrevet ud fra lige dele frustration og bekymring over fremmarchen af en ny kold krig på tværs af Europa. I denne klumme fortæller forfatteren om motivationen til at skrive bogen.

03. marts 2017 Rumænien, Samfund

Protester i Rumænien: Kampen mod korruption

OPSTAND | Søndag den 5. februar var seks hundrede tusinde mennesker på gaden i Rumæniens største byer. Demonstrationerne har været i gang i flere uger og er de største siden revolutionen i 1989. Ioana Postelnicu analyserer.

02. marts 2017 Debat, Østeuropa

Debatten om Polsk og Balkanstudiers fremtid

LEDER | I disse dage debatteres fremtiden for polsk og Balkanstudier på Københavns Universitet. rØST ridser debatten op og giver sit besyv med.

24. februar 2017 Debat, Samfund

Efter nordisk forbillede. Bliver Centralasiatisk Råd til noget?

DEBAT | Centralasien bør oprette sit eget mellemstatslige råd, og det skal ske med Nordisk Råd som forbillede. Det mener Pulat Ahunov (f. 1962), biolog og tidligere parlamentsmedlem for Usbekistan i Sovjetunionen.

20. februar 2017 Østeuropa, Kultur

Østeuropa i CPH:DOX

CPH:DOX | Dette års dokumentar-filmfestival CPH:DOX 2017 løber af stabelen den 16. - 26. marts. Vi har samlet et spændende udpluk af seks forestillinger med reference til Østeuropas regioner fra programmet.

10. februar 2017 Rusland, Lande, Debat

"Konfliktløsningen bliver et maraton, ikke en sprint"

REPORTAGE | Truslen fra Rusland vurderes i Danmark som den største siden Den Kolde Krig. Alligevel er der fortsat stor mangel på oplysning og dialog med russiske aktører, hvilket Center for Militære Studier (KU) bidrog til at rette op på med et velbesøgt seminar.

07. februar 2017 Moldova, Samfund

Moldovas stjålne stemmer

PROTEST | ”Stjålne stemmer” og ”Dodon er ikke min præsident”. Sådan lød nogle af de slogans fra herboende moldovere, der demonstrerede i Horsens og København den 20. november 2016 efter Moldovas præsidentvalg - Olga Darii og Ecaterina Capatina beskriver situationen.

25. januar 2017 Ukraine, Kultur

Anmeldelse: På grænsen til fuldendt

BOGANMELDELSE | Andreas Kappler, Ukraines Historie (originaltitel: Kleine Geschichte der Ukraine), oversat fra tysk af Jens Ellekær, Udgivet på forlaget Ellekær. 481 sider, pris 345 kr. rØST-redaktør Rasmus Lauridsen anmelder.

18. januar 2017 Samfund

Abkhasien – Georgiens interne og eksterne udfordring

FORSONING | En lille autonom region gør det svært for den georgiske regering. Og skaber muligheder for provokation og magtspil fra russisk side. Sofie Stubkjær og Henrik Vinther har interviewet den georgiske Minister for Forsoning Ketevan Tsikhelashvili om den langvarige konflikt.

12. januar 2017 Kultur, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Den poetiske baltiske filmniche

FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets poetiske filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

11. januar 2017 Samfund

Socialdemokratisk regering i Rumænien: fra ambition til stagnation?

VALG I RUMÆNIEN | Efter en kort politisk krise er Sorin Mihai Grindeanu taget i ed som premierminister, men partiformand Liviu Dragneas har fortsat megen magt. Ioana Postelnicu analyserer.

23. december 2016 Samfund, Makedonien

Valget i Makedonien har ikke løst den politiske krise

VALG| En uge efter valget var der stadig uvished omkring resultatet, og de politiske konflikter i landet ser ikke ud til nemt at kunne løses. Anton Buhl-Iversen har været valgobservatør og rapporterer.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<