26. september 2017 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Serbien, Rumænien

Balkanfilm på årets CPH PIX

FILM | Fra romantik mellem rumænske macho-mænd til serbisk kafka-bureaukrati. Der er både komedie og tragedie fra Østeuropa på årets CPH PIX.

24. september 2017 Samfund, Rusland

Ruslands oppositionskræfter – Khodorkovskij og Åbent Rusland

OPPOSITION | Der er godt et halvt år til det russiske præsidentvalg den 18. marts 2018. Rasmus Lauridsen tager pulsen på den russiske opposition.

22. september 2017 Kultur, Moldova

Historisk roman er både velskrevet og detaljerig

BOGANMELDELSE | Med bred historisk spændvidde levendegør Claes Johanssen elementære menneskelige traumer og valg i et væltet samfund. I sin nye bog berører forfatteren både store politiske og menneskelige dilemmaer. Jens Geisler anmelder.

18. september 2017 Rusland, Samfund

Putinismen versus populismen

ANALYSE | Putinismen er ikke en variant af populisme, og Kremls forsøg på at depolitisere det russiske samfund er dømt til at mislykkes, mener to russiske sociologer. Jesper Gormsen analyserer.

16. september 2017 Albanien, Kultur, Makedonien

Skopje: Albansk mosaik præger nu Skanderbeg-pladsen

KUNST | En mosaik med motiver fra albansk national historie blev 28. august afsløret på Skanderbeg-pladsen. Pladsen er under opførelse som led i Skopje 2014-projektet.

14. september 2017 Kultur, Rusland, Hviderusland

Litteratur i humanismens navn

LITTERATUR | Den 25. august gæstede den nobelprisvindende hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj Louisiana til en snak om sit forfatterskab. Jon Reinhardt-Larsen var med og deler sit indtryk.

11. september 2017 Samfund, Ungarn

Momentum forsøger det umulige

CIVILSAMFUND | Er der en chance for, at oppositionen kan overtage magten efter parlamentsvalget i Ungarn i april 2018? En bevægelse er blevet til et politisk parti og søger nu ud til borgere i hele landet gennem fællesskab og lokale aktiviteter. Af Krisztina Vas Nørbæk.

05. september 2017 Samfund, Makedonien

Makedoniens nye udenrigspolitik

ANALYSE | Makedonien har fået ny regering, som vil bryde med klientilismen og knytte Makedonien tættere til NATO og EU, ordne forholdet til Bulgarien og løse navnestriden med Grækenland. Nemt bliver det dog næppe, for der er både udenrigs- og indenrigspolitiske udfordringer. Klaus Bjerre analyserer.

31. august 2017 Østeuropa, Kultur

Østeuropas historie på gymnasieskemaet

BOGANMELDELSE | Ny lærebog om Østeuropas historie vil øge interessen for ”den anden halvdel af kontinentet”. Nok er den lovende, men den lover også mere, end den kan holde. Jon Reinhardt-Larsen anmelder.

22. august 2017 Kultur, Centraleuropa

Moderne mytedannelse forener Baltikum og Danmark

DIPLOMATI | Danmarks plads i Europa diskuteres heftigt i disse år. I mange europæiske lande vokser lysten til at dyrke det lokale, og i Danmark ses et øget fokus på det såkaldte ’nære Europa’ , hvor Baltikum spiller en vigtig rolle.

04. august 2017 Kultur, Rusland

Ny leder af Dansk Kulturinstituts afdeling i Sankt Petersborg

INTERVIEW | Den 1. januar 2018 tiltræder kulturjournalist og ruslandsekspert Marie Tetzlaff stillingen som leder af Dansk Kulturinstituts afdeling i Sankt Petersborg. Rasmus Lauridsen har interviewet hende.

23. juni 2017 Samfund, Rusland

Indblik i en russisk tænketank

INTERVIEW | Direktøren for den russiske tænketank RIAC, Ivan Timofejev, ser det som sin fornemste opgave at bistå regeringen og forskningsmiljøet med åben, objektiv ekspertise. Caroline Bilde har interviewet Timofejev i Moskva.

15. juni 2017 Kultur, Rusland

En bog om resterne efter Sovjet

LITTERATUR | Den anerkendte norske forfatter Kjartan Fløgstad har rejst Rusland på kryds og tværs i 40 år, og oplevelserne har fulgt ham gennem karrieren. I bogen Trans-Sovjet ekspress, ser han på sovjetisk arkitektur og bygningskunst som resterne af ideerne bag den enorme union. Her fortæller Fløgstad om, hvorfor han blev inspireret til at skrive bogen.

12. juni 2017 Debat

Kriminaliseringen af marginaliseringen

KOMMENTAR | Debatten om, hvad løsningen på ’Romaproblemet’ skal være i Danmark, raser i disse dage. De begejstrede politikere glemmer dog noget centralt: Vi har allerede både en fælles-europæisk og en dansk strategi for at løse udfordringerne. Helga Molbæk-Steensig kommenterer.

06. juni 2017 Samfund, Litauen

Unge vender hjem til Litauen

MIGRATION | Siden 1990 er godt en femtedel af Litauens befolkning emigreret. Ved sidste års parlamentsvalg stemte litauerne på et anti-emigrations parti, der vil sætte prop i de unges udflytning. Nu vender flere unge hjem med vigtig erfaring og er klar til at skabe et stærkere land. Emil Staulund Larsen rapporterer.

31. maj 2017 Rusland, Debat

Hvad er Putin ude på i Baltikum?

DEBAT | Hvad er Ruslands Vladimir Putin ude på i Baltikum? Spørgsmålet deler vandene og optager eksperter og debattører. Debatklimaet kan deles op i tre hovedopfattelser af Putins hensigter. Rasmus Lauridsen analyserer debatten.

28. maj 2017 Armenien, Aserbajdsjan, Debat

– Faren er krig udløst af et fejltrin

GEOPOLITIK | Nagorno-Karabakh-konflikten involverer ikke kun Aserbajdsjan og Armenien, som kæmper om retten til det autonome område. Andre militærmagter i regionen har også store interesser i situationen. De lokale myndigheder i de facto-republikken er ikke selv inddraget i forhandlingerne. Marc Fornós har interviewet Richard Giragosian i Jerevan, Armenien.

25. maj 2017 Bosnien-Hercegovina, Kultur

Fra offer til overlever – krigsbarndoms-museet i Sarajevo

FORSONING | "Museet fortæller om krigen fra børnenes perspektiv, fra en gruppe ofre, der var helt uskyldige” siger direktøren for krigsbarndomsmuseet i Sarajevo i et interview med rØST-redaktør Helga Molbæk-Steensig.

23. maj 2017 Debat

Erindringer ved Vibeke Sperlings død

NEKROLOG | Journalisten Vibeke Sperling gik bort den 13. maj 2017. Hun var en vigtig stemme for Central- og Østeuropa i en tid, hvor der taltes lidt om disse regioner. Michael H. Clemmesen deler sine erindringer om og med Vibeke Sperling.

22. maj 2017 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Samfund

ICTY lukker og slukker

KRIGSFORBRYDELSER | Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november, men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne. Det samme gør debatten om, hvorvidt retfærdigheden nu også er sket fyldest? Steen Ramsgaard analyserer.

16. maj 2017 Samfund, Makedonien

Demokratiet holder i Makedonien

FORFATNINGSKRISE | En turbulent tid uden regering kulminerede med, at demonstranter stormede parlamentet i Skopje. Nu ser det ud til, at det politiske system bestod prøven. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. maj 2017 Armenien, Samfund

Sikkerhed og nationalisme i Armenien

KONFLIKTER | Ved det seneste valg i Armenien vandt det siddende parti med overvældende majoritet. Sejren var ikke overraskende, men en forsættelse af en næsten tyve år lang regeringsperiode, i hvilken politikken har været drevet af en diskurs om militære konflikter, nationalisme og national sikkerhed. Af Maria Møller Kursch.

20. april 2017 Georgien, Samfund

Usikkerhed og nostalgi i Georgiens flygtningelejre

STATUS QUO | Ni år efter Krigen i Sydossetien er Georgiens flygtningelejre for internt fordrevne nu blevet tilsyneladende permanente. Frivillige arbejder for at styrke håbet om fremtiden blandt indbyggerne i lejrene, men udfordres af status quo.

15. april 2017 Ungarn, Samfund

Orbán mødt med protester på nationaldagen

Da Ungarns præsident holdt tale den 15. marts, kom der stærke reaktioner fra tilskuerne. Oppositionen syntes, regeringens handlinger stod i kontrast til de værdier, der skulle hyldes. Krisztina Vas Nørbæk beretter.

30. marts 2017 Samfund, Makedonien

Makedonien i politisk blindgyde

DEMONSTRATIONER | Den makedonske præsident nægter at udnævne en regering, der bakkes op af parlamentet. Dermed er Makedonien fortsat hærget af politisk krise. Iagttagere frygter, at krisen kan munde ud i etniske spændinger mellem makedonere og det store albanske mindretal. Klaus Bjerre analyserer.

23. marts 2017 Samfund, Bulgarien

Det bulgarske parlamentsvalg og den Ankara-ianske hest

VALG | På søndag den 26. marts afholdes parlamentsvalg i Bulgarien. Valget foregår i et klima med diplomatiske spændinger med nabolandet Tyrkiet og debat om valglovens demokratiske legitimitet. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

16. marts 2017 Kultur, Rusland, Østeuropa, Samfund

Puls i periferien

KULTUR | I Rusland har den vigtigste skillelinje altid været grænsen mellem centrum og periferi. Dette bliver i disse år udfordret af kunstnere og iværksættere, som ønsker at skabe liv langt fra Moskva og Skt. Petersborg. rØSTs Caroline Bilde ser på tre projekter, der i nord, syd og øst har haft succes med at tilføre periferien ny værdi og eksponering.

14. marts 2017 Debat, Polen

Åbent brev fra ambassadør: Fasthold universitetsstudie i polsk

DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind.

04. marts 2017 Kultur

Derfor måtte jeg skrive ”Koldfronter”

KLUMME | Bogen om små mennesker klemt i et storpolitisk, europæisk spil er skrevet ud fra lige dele frustration og bekymring over fremmarchen af en ny kold krig på tværs af Europa. I denne klumme fortæller forfatteren om motivationen til at skrive bogen.

03. marts 2017 Rumænien, Samfund

Protester i Rumænien: Kampen mod korruption

OPSTAND | Søndag den 5. februar var seks hundrede tusinde mennesker på gaden i Rumæniens største byer. Demonstrationerne har været i gang i flere uger og er de største siden revolutionen i 1989. Ioana Postelnicu analyserer.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<