02. marts 2017 Debat, Østeuropa

Debatten om Polsk og Balkanstudiers fremtid

LEDER | I disse dage debatteres fremtiden for polsk og Balkanstudier på Københavns Universitet. rØST ridser debatten op og giver sit besyv med.

24. februar 2017 Debat, Samfund

Efter nordisk forbillede. Bliver Centralasiatisk Råd til noget?

DEBAT | Centralasien bør oprette sit eget mellemstatslige råd, og det skal ske med Nordisk Råd som forbillede. Det mener Pulat Ahunov (f. 1962), biolog og tidligere parlamentsmedlem for Usbekistan i Sovjetunionen.

20. februar 2017 Østeuropa, Kultur

Østeuropa i CPH:DOX

CPH:DOX | Dette års dokumentar-filmfestival CPH:DOX 2017 løber af stabelen den 16. - 26. marts. Vi har samlet et spændende udpluk af seks forestillinger med reference til Østeuropas regioner fra programmet.

10. februar 2017 Rusland, Lande, Debat

"Konfliktløsningen bliver et maraton, ikke en sprint"

REPORTAGE | Truslen fra Rusland vurderes i Danmark som den største siden Den Kolde Krig. Alligevel er der fortsat stor mangel på oplysning og dialog med russiske aktører, hvilket Center for Militære Studier (KU) bidrog til at rette op på med et velbesøgt seminar.

07. februar 2017 Moldova, Samfund

Moldovas stjålne stemmer

PROTEST | ”Stjålne stemmer” og ”Dodon er ikke min præsident”. Sådan lød nogle af de slogans fra herboende moldovere, der demonstrerede i Horsens og København den 20. november 2016 efter Moldovas præsidentvalg - Olga Darii og Ecaterina Capatina beskriver situationen.

25. januar 2017 Ukraine, Kultur

Anmeldelse: På grænsen til fuldendt

BOGANMELDELSE | Andreas Kappler, Ukraines Historie (originaltitel: Kleine Geschichte der Ukraine), oversat fra tysk af Jens Ellekær, Udgivet på forlaget Ellekær. 481 sider, pris 345 kr. rØST-redaktør Rasmus Lauridsen anmelder.

18. januar 2017 Samfund

Abkhasien – Georgiens interne og eksterne udfordring

FORSONING | En lille autonom region gør det svært for den georgiske regering. Og skaber muligheder for provokation og magtspil fra russisk side. Sofie Stubkjær og Henrik Vinther har interviewet den georgiske Minister for Forsoning Ketevan Tsikhelashvili om den langvarige konflikt.

12. januar 2017 Kultur, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Den poetiske baltiske filmniche

FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets poetiske filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

11. januar 2017 Samfund

Socialdemokratisk regering i Rumænien: fra ambition til stagnation?

VALG I RUMÆNIEN | Efter en kort politisk krise er Sorin Mihai Grindeanu taget i ed som premierminister, men partiformand Liviu Dragneas har fortsat megen magt. Ioana Postelnicu analyserer.

23. december 2016 Samfund, Makedonien

Valget i Makedonien har ikke løst den politiske krise

VALG| En uge efter valget var der stadig uvished omkring resultatet, og de politiske konflikter i landet ser ikke ud til nemt at kunne løses. Anton Buhl-Iversen har været valgobservatør og rapporterer.

19. december 2016 Debat, Bosnien-Hercegovina, EU

Den bosniske drøm om Europa

REPORTAGE | ”I ved det måske ikke, men Bosnien og Hercegovina er faktisk jeres naboland nu, hvor Kroatien er kommet med i både NATO og EU” – sådan starter den bosniske ambassadør Haris Bašić sin præsentation om Bosnien til Young Diplomats' paneldebat den første december. Helga Molbæk-Steensig rapporterer.

18. december 2016 Samfund, Moldova

Moldovas valg mellem øst og vest

PRÆSIDENTVALG | Efter nogle års balanceakt mellem øst og vest, men med en officielt erklæret pro-europæisk kurs, tyder alt nu på, at Moldova er i gang med at knytte tættere bånd til Rusland. Den pro-russiske socialist Igor Dodon er nu landets kommende præsident efter anden valgrunde, hvor han sejrede over den pro-europæiske ’newcomer’ Maia Sandu. - Ioana Postelnicu analyse...

10. december 2016 Kultur, Rusland

God baggrundsviden om russisk politik

BOGANMELDELSE | ”Skæbnekamp” af Niels Bo Poulsen. 483 sider, Gyldendal. Anmeldt af Hans Peder Storgaard Rosholm. En historisk fortælling om ”Fædrelandskrigen”, der lader læseren forstå lidt mere af Ruslands motiver i dag.

29. november 2016 Kultur, Ungarn, Centraleuropa

Alt bliver forstørret i slowmotion

BOGANMELDELSE | Deszö Kosztolányi. ”Kornel Esti”. 240 sider. Basilisk. 200 kr. 2007 (1933). Anmeldt af Jens Geisler: Cocktailen af levende scener, parodi, surrealisme og sproglig ekvilibrisme vil fæstne sig i hukommelsen, som en læseoplevelse af de store, der trækker mange tråde til østeuropæisk litteraturs lange og dybe historie.

17. november 2016 Samfund, Bulgarien

Popsangerens folkeafstemning og Pilotens præsidentvalg

BULGARSK VALG | Den nye præsident har ingen politisk erfaring og pop-sangerens folkeafstemning om stemmepligt, partistøtte og valgsystem faldt ud til fordel for politikerleden, men er der grund til bekymring? Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. november 2016 Rusland, Samfund, Kultur

Mad og magt - ingredienser i et storpolitisk slagsmål

INDBLIK | Vejen til hjertet går gennem maven, plejer man at sige - og det samme kan i stigende grad siges om vejen til storpolitisk indflydelse. Fødevarer er blevet et vigtigt instrument i magtkampen mellem Rusland og Vesten.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

28. oktober 2016 Samfund, Rusland

Jeg rejser ingen steder!

INTERVIEW | Indtil der vokser et samfundsbevidst civilsamfund frem, og der opstår en villighed til selv at tage ansvar - og holde andre ansvarlige - så vil et reelt demokratisk system næppe komme til at fungere i Rusland, mener den russiske valgobservatør Polina Kuzavljova, interviewet af Jesper Hasseriis Gormsen.

27. oktober 2016 Debat, Ungarn

Derfor blev "Folkets Frihed" suspenderet

PRESSEUFRIHED | Ungarns største oppositionsavis, Népszabadság (”Folkets Frihed”) blev lukket på grund af dårlig økonomi. Eller hvad? Krisztina Vas Nørbæk forklarer her, hvordan suspenderingen, som længe har været en torn i øjet på regeringen, er endnu et skridt mod Viktor Orbáns konsolidering af magten.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

06. oktober 2016 Samfund, Montenegro

Montenegro: er Europas længst siddende premierminister skakmat?

VALG | Et sammenbrud i den gamle magtalliance mellem det demokratiske socialistparti og dets regeringspartnere i Montenegro, medfører at resultatet af parlamentsvalget for første gang siden 1989 ikke er givet på forhånd. Emil Saggau analyserer.

04. oktober 2016 Samfund, Østeuropa, Estland

Estland får sin første kvindelige præsident

PRÆSIDENTVALG | Det estiske parlament, Riigikogu, valgte mandag med et overbevisende flertal den 46-årige Kersti Kaljulaid som ny præsident efter en historisk langstrakt procedure. Rune Holmgaard Andersen analyserer.

02. oktober 2016 Samfund, Ungarn

Orbán positionerer sig indenrigs med "kvoteafstemning"

FLYGTNINGEKVOTER | Ungarn afholder søndag den 2. oktober en folkeafstemning, hvor befolkningen skal svare på spørgsmålet ”Ønsker De, at EU skal kunne gennemtvinge bosættelsen af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden parlamentets samtykke?”. Viktor Orbán og hans nationalpopulistiske regeringskoalition anbefaler et 'nej' til forslaget. Krisztina Vas Nørbæk analyserer.

21. september 2016 Samfund, Kroatien, Serbien

Politisk tumult i EU’s nyeste medlemsland

PARLAMENTSVALG | Det kroatiske parlamentsvalg fandt sted den 11. september 2016, i skyggen af en skærpet nationalistisk retorik på Balkan. En genopblusset retorik, som blandt andet kan ses som et udslag af den tiltagende nationalistiske retorik i de gamle EU-lande. Steen Ramsgaard analyserer.

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

11. september 2016 Østeuropa, Samfund, Rusland

Barsk valgkampagne for civilsamfundet

VALG I RUSLAND | Om en uge er der parlamentsvalg i Rusland for første gang siden den økonomiske og diplomatiske krises indtræden i 2014, og op til valget træffes der tvivlsomme foranstaltninger for at skabe opbakning til den siddende magt og forhindre kritik og protest. Særligt går det ud over civilsamfundet.

10. september 2016 Samfund, Hviderusland

Et ubetydeligt parlamentsvalg?

VALG I HVIDERUSLAND | Stemmesedlerne gøres klar i Hviderusland, et land hvor parlamentet ikke har nogen reel indflydelse, og hvor de politiske partier måske snart hører fortiden til.

09. september 2016 Kultur, Rusland

Moskovittens vitaliserende dødsrute

COCKTAILCRAWL | Moskva har ikke hidtil været kendt som et gastronomisk kraftcenter, men under radaren foregår der i disse år store forandringer. Især miksologien – kunsten at blande cocktails - blomstrer. Følg her skribentens læskende rute bagom byens afvisende facader.

04. september 2016 Hviderusland, Samfund

Et hviderussisk civilsamfund i ændring

UDVIKLING | På trods af Lukasjenkos fortsat hårde kurs over for politisk modstand er der i disse år tegn på, at det hviderussiske samfund bevæger sig i retning af en større grad af civilt engagement, hvilket også kan få politiske konsekvenser. Spirende græsrodsaktiviteter i Europas mest lukkede land kan være de første skridt mod en demokratisering af Hviderusland.

03. september 2016 Samfund

Islam Karimov begraves i Samarkand i dag

DØDSFALD BEKRÆFTET | Usbekistans stats-tv annoncerede fredag, at den siddende præsident Islam Karimov, 79, er afgået ved døden. Han blev sidste weekend ramt af en hjerneblødning, og som følge deraf erklæret død klokken 20.55 lokal tid fredag aften.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<