16. maj 2017 Samfund, Makedonien

Demokratiet holder i Makedonien

FORFATNINGSKRISE | En turbulent tid uden regering kulminerede med, at demonstranter stormede parlamentet i Skopje. Nu ser det ud til, at det politiske system bestod prøven. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. maj 2017 Armenien, Samfund

Sikkerhed og nationalisme i Armenien

KONFLIKTER | Ved det seneste valg i Armenien vandt det siddende parti med overvældende majoritet. Sejren var ikke overraskende, men en forsættelse af en næsten tyve år lang regeringsperiode, i hvilken politikken har været drevet af en diskurs om militære konflikter, nationalisme og national sikkerhed. Af Maria Møller Kursch.

20. april 2017 Georgien, Samfund

Usikkerhed og nostalgi i Georgiens flygtningelejre

STATUS QUO | Ni år efter Krigen i Sydossetien er Georgiens flygtningelejre for internt fordrevne nu blevet tilsyneladende permanente. Frivillige arbejder for at styrke håbet om fremtiden blandt indbyggerne i lejrene, men udfordres af status quo.

15. april 2017 Ungarn, Samfund

Orbán mødt med protester på nationaldagen

Da Ungarns præsident holdt tale den 15. marts, kom der stærke reaktioner fra tilskuerne. Oppositionen syntes, regeringens handlinger stod i kontrast til de værdier, der skulle hyldes. Krisztina Vas Nørbæk beretter.

30. marts 2017 Samfund, Makedonien

Makedonien i politisk blindgyde

DEMONSTRATIONER | Den makedonske præsident nægter at udnævne en regering, der bakkes op af parlamentet. Dermed er Makedonien fortsat hærget af politisk krise. Iagttagere frygter, at krisen kan munde ud i etniske spændinger mellem makedonere og det store albanske mindretal. Klaus Bjerre analyserer.

23. marts 2017 Samfund, Bulgarien

Det bulgarske parlamentsvalg og den Ankara-ianske hest

VALG | På søndag den 26. marts afholdes parlamentsvalg i Bulgarien. Valget foregår i et klima med diplomatiske spændinger med nabolandet Tyrkiet og debat om valglovens demokratiske legitimitet. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

16. marts 2017 Kultur, Rusland, Østeuropa, Samfund

Puls i periferien

KULTUR | I Rusland har den vigtigste skillelinje altid været grænsen mellem centrum og periferi. Dette bliver i disse år udfordret af kunstnere og iværksættere, som ønsker at skabe liv langt fra Moskva og Skt. Petersborg. rØSTs Caroline Bilde ser på tre projekter, der i nord, syd og øst har haft succes med at tilføre periferien ny værdi og eksponering.

14. marts 2017 Debat, Polen

Åbent brev fra ambassadør: Fasthold universitetsstudie i polsk

DEBAT | Nedlæggelsen af polskuddannelsen på Københavns Universitet har fået den polske ambassadør i Danmark, Henryka Mościcka-Dendys, til at tage til orde over for uddannelses- og forskningminister Søren Pind.

04. marts 2017 Kultur

Derfor måtte jeg skrive ”Koldfronter”

KLUMME | Bogen om små mennesker klemt i et storpolitisk, europæisk spil er skrevet ud fra lige dele frustration og bekymring over fremmarchen af en ny kold krig på tværs af Europa. I denne klumme fortæller forfatteren om motivationen til at skrive bogen.

03. marts 2017 Rumænien, Samfund

Protester i Rumænien: Kampen mod korruption

OPSTAND | Søndag den 5. februar var seks hundrede tusinde mennesker på gaden i Rumæniens største byer. Demonstrationerne har været i gang i flere uger og er de største siden revolutionen i 1989. Ioana Postelnicu analyserer.

02. marts 2017 Debat, Østeuropa

Debatten om Polsk og Balkanstudiers fremtid

LEDER | I disse dage debatteres fremtiden for polsk og Balkanstudier på Københavns Universitet. rØST ridser debatten op og giver sit besyv med.

24. februar 2017 Debat, Samfund

Efter nordisk forbillede. Bliver Centralasiatisk Råd til noget?

DEBAT | Centralasien bør oprette sit eget mellemstatslige råd, og det skal ske med Nordisk Råd som forbillede. Det mener Pulat Ahunov (f. 1962), biolog og tidligere parlamentsmedlem for Usbekistan i Sovjetunionen.

20. februar 2017 Østeuropa, Kultur

Østeuropa i CPH:DOX

CPH:DOX | Dette års dokumentar-filmfestival CPH:DOX 2017 løber af stabelen den 16. - 26. marts. Vi har samlet et spændende udpluk af seks forestillinger med reference til Østeuropas regioner fra programmet.

10. februar 2017 Rusland, Lande, Debat

"Konfliktløsningen bliver et maraton, ikke en sprint"

REPORTAGE | Truslen fra Rusland vurderes i Danmark som den største siden Den Kolde Krig. Alligevel er der fortsat stor mangel på oplysning og dialog med russiske aktører, hvilket Center for Militære Studier (KU) bidrog til at rette op på med et velbesøgt seminar.

07. februar 2017 Moldova, Samfund

Moldovas stjålne stemmer

PROTEST | ”Stjålne stemmer” og ”Dodon er ikke min præsident”. Sådan lød nogle af de slogans fra herboende moldovere, der demonstrerede i Horsens og København den 20. november 2016 efter Moldovas præsidentvalg - Olga Darii og Ecaterina Capatina beskriver situationen.

25. januar 2017 Ukraine, Kultur

Anmeldelse: På grænsen til fuldendt

BOGANMELDELSE | Andreas Kappler, Ukraines Historie (originaltitel: Kleine Geschichte der Ukraine), oversat fra tysk af Jens Ellekær, Udgivet på forlaget Ellekær. 481 sider, pris 345 kr. rØST-redaktør Rasmus Lauridsen anmelder.

18. januar 2017 Samfund

Abkhasien – Georgiens interne og eksterne udfordring

FORSONING | En lille autonom region gør det svært for den georgiske regering. Og skaber muligheder for provokation og magtspil fra russisk side. Sofie Stubkjær og Henrik Vinther har interviewet den georgiske Minister for Forsoning Ketevan Tsikhelashvili om den langvarige konflikt.

12. januar 2017 Kultur, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Den poetiske baltiske filmniche

FILMFESTIVAL | Fredag d. 13 januar åbner anden udgave af filmfestivalen Baltic Frames i Aarhus. Få et overblik over årets poetiske filmoplevelser fra Estland, Letland og Litauen.

11. januar 2017 Samfund

Socialdemokratisk regering i Rumænien: fra ambition til stagnation?

VALG I RUMÆNIEN | Efter en kort politisk krise er Sorin Mihai Grindeanu taget i ed som premierminister, men partiformand Liviu Dragneas har fortsat megen magt. Ioana Postelnicu analyserer.

23. december 2016 Samfund, Makedonien

Valget i Makedonien har ikke løst den politiske krise

VALG| En uge efter valget var der stadig uvished omkring resultatet, og de politiske konflikter i landet ser ikke ud til nemt at kunne løses. Anton Buhl-Iversen har været valgobservatør og rapporterer.

19. december 2016 Debat, Bosnien-Hercegovina, EU

Den bosniske drøm om Europa

REPORTAGE | ”I ved det måske ikke, men Bosnien og Hercegovina er faktisk jeres naboland nu, hvor Kroatien er kommet med i både NATO og EU” – sådan starter den bosniske ambassadør Haris Bašić sin præsentation om Bosnien til Young Diplomats' paneldebat den første december. Helga Molbæk-Steensig rapporterer.

18. december 2016 Samfund, Moldova

Moldovas valg mellem øst og vest

PRÆSIDENTVALG | Efter nogle års balanceakt mellem øst og vest, men med en officielt erklæret pro-europæisk kurs, tyder alt nu på, at Moldova er i gang med at knytte tættere bånd til Rusland. Den pro-russiske socialist Igor Dodon er nu landets kommende præsident efter anden valgrunde, hvor han sejrede over den pro-europæiske ’newcomer’ Maia Sandu. - Ioana Postelnicu analyse...

10. december 2016 Kultur, Rusland

God baggrundsviden om russisk politik

BOGANMELDELSE | ”Skæbnekamp” af Niels Bo Poulsen. 483 sider, Gyldendal. Anmeldt af Hans Peder Storgaard Rosholm. En historisk fortælling om ”Fædrelandskrigen”, der lader læseren forstå lidt mere af Ruslands motiver i dag.

29. november 2016 Kultur, Ungarn, Centraleuropa

Alt bliver forstørret i slowmotion

BOGANMELDELSE | Deszö Kosztolányi. ”Kornel Esti”. 240 sider. Basilisk. 200 kr. 2007 (1933). Anmeldt af Jens Geisler: Cocktailen af levende scener, parodi, surrealisme og sproglig ekvilibrisme vil fæstne sig i hukommelsen, som en læseoplevelse af de store, der trækker mange tråde til østeuropæisk litteraturs lange og dybe historie.

17. november 2016 Samfund, Bulgarien

Popsangerens folkeafstemning og Pilotens præsidentvalg

BULGARSK VALG | Den nye præsident har ingen politisk erfaring og pop-sangerens folkeafstemning om stemmepligt, partistøtte og valgsystem faldt ud til fordel for politikerleden, men er der grund til bekymring? Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. november 2016 Rusland, Samfund, Kultur

Mad og magt - ingredienser i et storpolitisk slagsmål

INDBLIK | Vejen til hjertet går gennem maven, plejer man at sige - og det samme kan i stigende grad siges om vejen til storpolitisk indflydelse. Fødevarer er blevet et vigtigt instrument i magtkampen mellem Rusland og Vesten.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

28. oktober 2016 Samfund, Rusland

Jeg rejser ingen steder!

INTERVIEW | Indtil der vokser et samfundsbevidst civilsamfund frem, og der opstår en villighed til selv at tage ansvar - og holde andre ansvarlige - så vil et reelt demokratisk system næppe komme til at fungere i Rusland, mener den russiske valgobservatør Polina Kuzavljova, interviewet af Jesper Hasseriis Gormsen.

27. oktober 2016 Debat, Ungarn

Derfor blev "Folkets Frihed" suspenderet

PRESSEUFRIHED | Ungarns største oppositionsavis, Népszabadság (”Folkets Frihed”) blev lukket på grund af dårlig økonomi. Eller hvad? Krisztina Vas Nørbæk forklarer her, hvordan suspenderingen, som længe har været en torn i øjet på regeringen, er endnu et skridt mod Viktor Orbáns konsolidering af magten.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<