19. december 2016 Debat, Bosnien-Hercegovina, EU

Den bosniske drøm om Europa

REPORTAGE | ”I ved det måske ikke, men Bosnien og Hercegovina er faktisk jeres naboland nu, hvor Kroatien er kommet med i både NATO og EU” – sådan starter den bosniske ambassadør Haris Bašić sin præsentation om Bosnien til Young Diplomats' paneldebat den første december. Helga Molbæk-Steensig rapporterer.

18. december 2016 Samfund, Moldova

Moldovas valg mellem øst og vest

PRÆSIDENTVALG | Efter nogle års balanceakt mellem øst og vest, men med en officielt erklæret pro-europæisk kurs, tyder alt nu på, at Moldova er i gang med at knytte tættere bånd til Rusland. Den pro-russiske socialist Igor Dodon er nu landets kommende præsident efter anden valgrunde, hvor han sejrede over den pro-europæiske ’newcomer’ Maia Sandu. - Ioana Postelnicu analyse...

10. december 2016 Kultur, Rusland

God baggrundsviden om russisk politik

BOGANMELDELSE | ”Skæbnekamp” af Niels Bo Poulsen. 483 sider, Gyldendal. Anmeldt af Hans Peder Storgaard Rosholm. En historisk fortælling om ”Fædrelandskrigen”, der lader læseren forstå lidt mere af Ruslands motiver i dag.

29. november 2016 Kultur, Ungarn, Centraleuropa

Alt bliver forstørret i slowmotion

BOGANMELDELSE | Deszö Kosztolányi. ”Kornel Esti”. 240 sider. Basilisk. 200 kr. 2007 (1933). Anmeldt af Jens Geisler: Cocktailen af levende scener, parodi, surrealisme og sproglig ekvilibrisme vil fæstne sig i hukommelsen, som en læseoplevelse af de store, der trækker mange tråde til østeuropæisk litteraturs lange og dybe historie.

17. november 2016 Samfund, Bulgarien

Popsangerens folkeafstemning og Pilotens præsidentvalg

BULGARSK VALG | Den nye præsident har ingen politisk erfaring og pop-sangerens folkeafstemning om stemmepligt, partistøtte og valgsystem faldt ud til fordel for politikerleden, men er der grund til bekymring? Helga Molbæk-Steensig analyserer.

06. november 2016 Rusland, Samfund, Kultur

Mad og magt - ingredienser i et storpolitisk slagsmål

INDBLIK | Vejen til hjertet går gennem maven, plejer man at sige - og det samme kan i stigende grad siges om vejen til storpolitisk indflydelse. Fødevarer er blevet et vigtigt instrument i magtkampen mellem Rusland og Vesten.

02. november 2016 Kultur, Kroatien, Rusland, Polen, Rumænien, Tjekkiet

Østeuropæiske film der sparker røv

FILMFESTIVAL | Østeuropæiske film er langt fra kedelige. Det vidner dette års CPH PIX om, som har et særligt tema på programmet, Bad Ass East. CPH PIX giver dig her en oversigt.

28. oktober 2016 Samfund, Rusland

Jeg rejser ingen steder!

INTERVIEW | Indtil der vokser et samfundsbevidst civilsamfund frem, og der opstår en villighed til selv at tage ansvar - og holde andre ansvarlige - så vil et reelt demokratisk system næppe komme til at fungere i Rusland, mener den russiske valgobservatør Polina Kuzavljova, interviewet af Jesper Hasseriis Gormsen.

27. oktober 2016 Debat, Ungarn

Derfor blev "Folkets Frihed" suspenderet

PRESSEUFRIHED | Ungarns største oppositionsavis, Népszabadság (”Folkets Frihed”) blev lukket på grund af dårlig økonomi. Eller hvad? Krisztina Vas Nørbæk forklarer her, hvordan suspenderingen, som længe har været en torn i øjet på regeringen, er endnu et skridt mod Viktor Orbáns konsolidering af magten.

11. oktober 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Stjernegod journalistisk beretning om Balkankrigene

BOGANMELDELSE | Steen Ramsgaard. Krigen i Europas Baggård – Historien om Jugoslaviens sammenbrud. 414 sider, ill., Lindhardt og Ringhof. Pris 299,95 kr. Anmeldt af Helga Molbæk-Steensig

06. oktober 2016 Samfund, Montenegro

Montenegro: er Europas længst siddende premierminister skakmat?

VALG | Et sammenbrud i den gamle magtalliance mellem det demokratiske socialistparti og dets regeringspartnere i Montenegro, medfører at resultatet af parlamentsvalget for første gang siden 1989 ikke er givet på forhånd. Emil Saggau analyserer.

04. oktober 2016 Samfund, Østeuropa, Estland

Estland får sin første kvindelige præsident

PRÆSIDENTVALG | Det estiske parlament, Riigikogu, valgte mandag med et overbevisende flertal den 46-årige Kersti Kaljulaid som ny præsident efter en historisk langstrakt procedure. Rune Holmgaard Andersen analyserer.

02. oktober 2016 Samfund, Ungarn

Orbán positionerer sig indenrigs med "kvoteafstemning"

FLYGTNINGEKVOTER | Ungarn afholder søndag den 2. oktober en folkeafstemning, hvor befolkningen skal svare på spørgsmålet ”Ønsker De, at EU skal kunne gennemtvinge bosættelsen af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden parlamentets samtykke?”. Viktor Orbán og hans nationalpopulistiske regeringskoalition anbefaler et 'nej' til forslaget. Krisztina Vas Nørbæk analyserer.

21. september 2016 Samfund, Kroatien, Serbien

Politisk tumult i EU’s nyeste medlemsland

PARLAMENTSVALG | Det kroatiske parlamentsvalg fandt sted den 11. september 2016, i skyggen af en skærpet nationalistisk retorik på Balkan. En genopblusset retorik, som blandt andet kan ses som et udslag af den tiltagende nationalistiske retorik i de gamle EU-lande. Steen Ramsgaard analyserer.

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

11. september 2016 Østeuropa, Samfund, Rusland

Barsk valgkampagne for civilsamfundet

VALG I RUSLAND | Om en uge er der parlamentsvalg i Rusland for første gang siden den økonomiske og diplomatiske krises indtræden i 2014, og op til valget træffes der tvivlsomme foranstaltninger for at skabe opbakning til den siddende magt og forhindre kritik og protest. Særligt går det ud over civilsamfundet.

10. september 2016 Samfund, Hviderusland

Et ubetydeligt parlamentsvalg?

VALG I HVIDERUSLAND | Stemmesedlerne gøres klar i Hviderusland, et land hvor parlamentet ikke har nogen reel indflydelse, og hvor de politiske partier måske snart hører fortiden til.

09. september 2016 Kultur, Rusland

Moskovittens vitaliserende dødsrute

COCKTAILCRAWL | Moskva har ikke hidtil været kendt som et gastronomisk kraftcenter, men under radaren foregår der i disse år store forandringer. Især miksologien – kunsten at blande cocktails - blomstrer. Følg her skribentens læskende rute bagom byens afvisende facader.

04. september 2016 Hviderusland, Samfund

Et hviderussisk civilsamfund i ændring

UDVIKLING | På trods af Lukasjenkos fortsat hårde kurs over for politisk modstand er der i disse år tegn på, at det hviderussiske samfund bevæger sig i retning af en større grad af civilt engagement, hvilket også kan få politiske konsekvenser. Spirende græsrodsaktiviteter i Europas mest lukkede land kan være de første skridt mod en demokratisering af Hviderusland.

03. september 2016 Samfund

Islam Karimov begraves i Samarkand i dag

DØDSFALD BEKRÆFTET | Usbekistans stats-tv annoncerede fredag, at den siddende præsident Islam Karimov, 79, er afgået ved døden. Han blev sidste weekend ramt af en hjerneblødning, og som følge deraf erklæret død klokken 20.55 lokal tid fredag aften.

30. august 2016 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Medier rapporterer om Usbekistans præsidents sygdom og mulige død

DØDSFALD? | Usbekistans præsident Islam Karimov er i følge oppositionsmediet Fergananews og flere russiske medier mandag eftermiddag lokal tid afgået ved døden.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

17. august 2016 Serbien, Kroatien, Samfund, EU

Serbien åbner to EU-kapitler efter aftale med Kroatien

DIPLOMATI | I maj dette år analyserede rØST Kroatiens modstand mod at åbne kapitel 23 og 24 i Serbiens EU-tiltrædelsesforhandlinger. Nu kommer en kort opdatering, for i slutningen af juni underskrev de to lande en fælles deklaration og mandag den 18. juli åbnede tiltrædelseskommissionen de to kapitler.

09. august 2016 Debat, Makedonien

Makedonien: Det yngste europæiske diktatur

DEBAT | Det demokratiske valg i Makedonien er blevet udsat flere gange og fortsat ikke afholdt. Emil Bjørn Hilton Saggau argumenterer i denne artikel for, at den manglende afholdelse af valg er et skridt på vejen imod et nyt nationalkonservativt diktatur i Makedonien.

07. august 2016 Kultur, Ukraine

de forelskede/kyssede hinanden bag/barrikaderne

TWITTERPOESI | Bjarne Kim Pedersen, Min Maidan Affære. Forlaget Ravnerock. 89 sider. 160kr. Anmeldt af Rasmus Lauridsen. Bjarne Pedersens Twitter-opråb som følge af bl.a. Maidan-opstanden er nu samlet i et alternativt værk.

21. juli 2016 Kultur, Polen

Zoom på polsk fotografi

FOTOANMELDELSE | På Nordsjælland er der indtil 13. august mulighed for at opleve alsidig polsk fotokunst i udstillingen 'Zoom på Polen', hvor ni udvalgte kunstnere udstilles i regi af Hillerød Kunstforening Annaborg. Værkerne repræsenterer forskellige stilarter fra både anerkendte fotografer og talenter.

08. juli 2016 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Et skridt nærmere forsoning i Bosnien?

FORSONING | Den trettende juni besøgte den bosniakiske præsident Bakir Izetbegović gerningsstedet for Kazani-massakren. Her blev en gruppe mennesker – herunder flest serbere, men også et ukrainsk par, en kroat og en bosniak - myrdet i 1993. Besøget er et vigtigt skridt mod forsoning i Bosnien, men der er stadig langt igen.

04. juli 2016 Debat, EU, Georgien

EU fejler i eks-sovjets fastfrosne konflikter

KOMMENTAR | EU har potentialet til at spille en positiv rolle i løsningen af de fastfrosne separatistiske konflikter i sit østlige nabolag, i den postsovjetiske sfære, men har ikke formået at formulere en sammenhængende og målrettet strategi. Kommentar af Ann Sander Nielsen.

18. juni 2016 Samfund, Serbien

Korruption og ulighed i serbisk uddannelse

UDDANNELSE | Den sociale mobilitet er lav i det serbiske uddannelsessystem. Korruption, ulighed og udelukkelse af fattige og minoriteter betyder, at børn af ressourcestærke forældre har langt bedre chancer for at få en uddannelse. Anne Hove Henriksen analyserer.

15. juni 2016 Samfund, Makedonien

”Farverig Revolution” i Makedonien

REPORTAGE | I juni tog SILBA til valgobservation i Makedonien, men valget planlagt til den 5. juni blev aflyst. Iben Funch Døj beretter her om situationen i Makedonien og mødet med aktivistgruppen Solidarnost.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<