30. august 2016 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Medier rapporterer om Usbekistans præsidents sygdom og mulige død

DØDSFALD? | Usbekistans præsident Islam Karimov er i følge oppositionsmediet Fergananews og flere russiske medier mandag eftermiddag lokal tid afgået ved døden.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

17. august 2016 Serbien, Kroatien, Samfund, EU

Serbien åbner to EU-kapitler efter aftale med Kroatien

DIPLOMATI | I maj dette år analyserede rØST Kroatiens modstand mod at åbne kapitel 23 og 24 i Serbiens EU-tiltrædelsesforhandlinger. Nu kommer en kort opdatering, for i slutningen af juni underskrev de to lande en fælles deklaration og mandag den 18. juli åbnede tiltrædelseskommissionen de to kapitler.

09. august 2016 Debat, Makedonien

Makedonien: Det yngste europæiske diktatur

DEBAT | Det demokratiske valg i Makedonien er blevet udsat flere gange og fortsat ikke afholdt. Emil Bjørn Hilton Saggau argumenterer i denne artikel for, at den manglende afholdelse af valg er et skridt på vejen imod et nyt nationalkonservativt diktatur i Makedonien.

07. august 2016 Kultur, Ukraine

de forelskede/kyssede hinanden bag/barrikaderne

TWITTERPOESI | Bjarne Kim Pedersen, Min Maidan Affære. Forlaget Ravnerock. 89 sider. 160kr. Anmeldt af Rasmus Lauridsen. Bjarne Pedersens Twitter-opråb som følge af bl.a. Maidan-opstanden er nu samlet i et alternativt værk.

21. juli 2016 Kultur, Polen

Zoom på polsk fotografi

FOTOANMELDELSE | På Nordsjælland er der indtil 13. august mulighed for at opleve alsidig polsk fotokunst i udstillingen 'Zoom på Polen', hvor ni udvalgte kunstnere udstilles i regi af Hillerød Kunstforening Annaborg. Værkerne repræsenterer forskellige stilarter fra både anerkendte fotografer og talenter.

08. juli 2016 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Et skridt nærmere forsoning i Bosnien?

FORSONING | Den trettende juni besøgte den bosniakiske præsident Bakir Izetbegović gerningsstedet for Kazani-massakren. Her blev en gruppe mennesker – herunder flest serbere, men også et ukrainsk par, en kroat og en bosniak - myrdet i 1993. Besøget er et vigtigt skridt mod forsoning i Bosnien, men der er stadig langt igen.

04. juli 2016 Debat, EU, Georgien

EU fejler i eks-sovjets fastfrosne konflikter

KOMMENTAR | EU har potentialet til at spille en positiv rolle i løsningen af de fastfrosne separatistiske konflikter i sit østlige nabolag, i den postsovjetiske sfære, men har ikke formået at formulere en sammenhængende og målrettet strategi. Kommentar af Ann Sander Nielsen.

18. juni 2016 Samfund, Serbien

Korruption og ulighed i serbisk uddannelse

UDDANNELSE | Den sociale mobilitet er lav i det serbiske uddannelsessystem. Korruption, ulighed og udelukkelse af fattige og minoriteter betyder, at børn af ressourcestærke forældre har langt bedre chancer for at få en uddannelse. Anne Hove Henriksen analyserer.

15. juni 2016 Samfund, Makedonien

”Farverig Revolution” i Makedonien

REPORTAGE | I juni tog SILBA til valgobservation i Makedonien, men valget planlagt til den 5. juni blev aflyst. Iben Funch Døj beretter her om situationen i Makedonien og mødet med aktivistgruppen Solidarnost.

24. maj 2016 Samfund, Armenien, Aserbajdsjan

En frossen konflikt er ved at tø

KRIG I KAUKASUS | Konflikten om Nagorno-Karabakh er ikke en fastfrossen konflikt som de andre i det tidligere Sovjet. 110 mennesker mistede livet i april, og et edderkoppespind af geopolitiske interesser truer med at destabilisere hele Sydkaukasus. Ann Sander Nielsen analyserer.

15. maj 2016 Samfund, Serbien, Kroatien

Kroatien forsinker Serbiens EU-medlemsskab

BAGGRUND | Kroatien nægter at støtte åbningen af to nye kapitler i Serbiens tiltrædelsesproces til EU. Stridpunktet er Serbiens lov om universel jurisdiktion over krigsforbrydelser, men sagen går dybere. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

11. april 2016 Samfund, Bulgarien

Bulgarien er Europas ulykkeligste land

POLITIKERLEDE | Danmark kan endnu engang bryste sig af at være verdens lykkeligste land, men i den anden ende af skalaen snupper Bulgarien den tvivlsomme ære som Europas ulykkeligste. Casper Eicke Frederiksen har undersøgt hvorfor.

10. april 2016 Samfund, Rusland, Estland

Sommeruniversitet med perspektiver

MOSKVA | Sommeren nærmer sig. I den anledning bringer vi den følgende erfaringsbaserede opfordring fra Lars Grønbjerg til de ambitiøse og eventyrparate: tag på sommeruniversitet i Moskva!

24. februar 2016 EU, Centraleuropa, Polen, Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Storbritanniens nye sorteper

BYGGEPLADSER | Østarbejdere spiller en stor og negativ rolle i forhandlingerne om et nyt forhold mellem EU og Storbritannien. Men i følge økonomiprofessor Allan Manning har briterne nydt godt af den høje indvandring.

09. februar 2016 Kultur, Hviderusland

Den lille kønskrig i den store verdenskrig

BOGANMELDELSE | Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt anstigt. 371 sider. Forlaget Palomar. 299,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler. Hvordan var det at være kvindelig russisk soldat under anden verdenskrig? Det har hviderussiske Svetlana Aleksijevitj sat sig for at beskrive.

03. februar 2016 Kultur, Polen

Tomasz Stanko – Polens lyriske avantgardist

PORTRÆT | På jagt efter enkeltheden og den lyrisk/melodiske skønhed i musikken. Den polske stjernetrompetist og pionér Tomasz Stanko optræder til Vinterjazz 2016 både med det nye internationale projekt The Tomasz Stanko Experience og det banebrydende Globe Unity Orchestra, som i år kan fejre 50 års jubilæum.

01. februar 2016 Samfund, EU, Polen

Polsk opfattelse af danskerne: Kolde og kyniske

ERHVERVSKULTUR | Den polsk-danske kulturspecialist Marcin Nowakowski mener, at kulturaspektet er undervurderet i tværnationale virksomhedsrelationer. Det kan betyde, at man går glip af de rigtige samarbejdspartnere.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

25. januar 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Kosmopolitternes sidste bastion

SARAJEVO | Blandt historieinteresserede er Sarajevo ensbetydende med den by, hvor et par berømte skud blev begyndelsen til Første Verdenskrig. Men Sarajlijaernes hjem er også en moderne hovedstad, hvor efterdønningerne fra flere krige har sat sine spor i det urbane landskab. Annemarie Majlund Jensen rapporterer.

22. januar 2016 Rusland, Samfund

1917 - nye perspektiver!

FORELÆSNINGSRÆKKE | Næste år erindres 100-året for den russiske revolution. Men allerede fra februar sætter Folkeuniversitet i København fokus på begivenhederne i 1917. Hvordan erindres 1917 i Moskva? Hvordan ser russerne i dag på begivenhederne i 1917?

12. januar 2016 Debat, Polen, EU

Polen: Ny magt, ny orden

PROTEST | Polens nye regering vedtager og underskriver nye upopulære reformer om natten og i ferierne. Efter det seneste valg er landet vågnet op til en helt ny politisk virkelighed. Tomasz Archutowski analyserer.

11. januar 2016 Samfund, Kroatien

En korrespondent krydser sit spor

DAYTON-TEMA | Thomas Ubbesen var i starten af 1990’erne korrespondent under krigene i ex-Jugoslavien. For første gang vender han i 2013 tilbage til den kroatiske by Vukovar, hvor han skal lave et indslag om landets forestående medlemskab af EU og fredens genkomst i et hadfyldt hjørne af Europa. Men ender i et skænderi.

08. januar 2016 Debat, Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, EU

Burkaforbud, brain drain og Baltikum

KONFERENCE | Mens flygtningekrisen var på sit højeste, diskuterede burkaforbud i de baltiske lande. Eftertanker ovenpå decemberkonference om europæisk migration i Riga.

05. januar 2016 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Ny baltisk filmfestival i Aarhus

FILMFEST | 25 år efter de tre baltiske landes løsrivelse fra Sovjet sætter ny Århusiansk fokus på en lille region med en unik poetisk filmtradition. Dokumentarfilmfestivalen ’Baltic Frames: Documentaries Conversing with the Soviet Past’ åbner lørdag d. 9. januar med litauiske ’Master and Tatyana’.

18. december 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

En slags retfærdighed

FORSONING | Det internationale retsopgør efter konflikten i det tidligere Jugoslavien gav stemme til ofrene for de uhyrlige krigsforbrydelser. Men var sandheden også nøglen til fred og forsoning? Tilbageblik af Frederik Harhoff, tidligere dommer ved tribunalet i Haag.

17. december 2015 Tema, Bosnien-Hercegovina, Samfund

TEMA: KRIG I FREDENS EUROPA - BOSNIEN 20 ÅR EFTER DAYTON

TEMA OM BOSNIEN | To årtier efter krigen i Bosnien sluttede oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave og en flygtningekrise, der ryster kontinentet og vækker minder om 90’erne på Balkan. I dette tema undersøger vi, hvad Dayton-aftalen har betydet for Bosnien og for Europa.

08. december 2015 Kultur, Polen

Nye jødiske toner

KONCERT | Klarinettisten Paweł Szamburski er en af de mest innovative skikkelser på den nutidige polske musikscene. Den 11. december besøger han Global med det psykedeliske jazz- og klezmerband Cukunft og giver ved samme lejlighed en solokoncert baseret på det liturgisk-inspirerede album Ceratitis Capitata. Artiklen bringes i samarbejde med Jazzhouse Global Magasin.

25. november 2015 Debat, Bosnien-Hercegovina

I kølvandet på Dayton-aftalen

STATUS | Hvad er resultatet af Dayton-aftalen, og hvad er perspektiverne og udfordringerne i dagens Europa? Det forsøgte en række eksperter at give bud på, da Magasinet Europa, Magasinet rØST samt Balkangruppen, Silba og EUtropolis afholdt konferencen ”Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen”

24. november 2015 Tema, Kultur

TEMA: RELIGION - KUN FRA ØST KOMMER LYSET

TEMA OM RELIGION | I 40 år under autoritære styrer i Østblokken fandtes én religion: socialismen. Til trods for dette findes en stor mangfoldighed af religiøse retninger med gamle traditioner i hele området. I denne udgivelse går vi på opdagelse i Østeuropas ukendte religiøse kulter, kringelkroge og konflikter.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<