28. april 2015 Samfund, Østeuropa

Kazakhstans præsident genvalgt

VALG I STEPPELANDET | Søndag den 26 april bød på en ikke overraskende sejr på 97.7% af de afgivne stemmer til siddende præsident Nursultan Nazarbajev. Mia Tarp Hansen beretter fra Almaty, Kazakhstan.

22. april 2015 Samfund, Serbien

Hjemvendt Seselj skaber uro i Beograd

FORTID | Den serbiske nationalist Vojislav Šešelj brændte for nylig det kroatiske flag af midt i Beograd og erklærede, at han før eller siden vil returnere til Kroatien på toppen af en tank for at befri de dele af landet, der ifølge ham retteligt tilhører serberne. Kroaterne trak straks deres ambassadør hjem. Michael Poulsen beretter.

14. april 2015 Samfund, Polen

Præsidentvalg i Polen

PRÆSIDENTVALG | Søndag den 10. maj skal polakkerne bestemme, hvem der bliver Polens præsident de næste fem år. På trods af at præsidenten ikke har meget reelt politisk magt i Polen, er embedet repræsentativt og prestigefuldt og valgkampen er i fuld gang.

10. april 2015 Debat, Østeuropa

Enden på transitionen

TRANSITIONSDEBAT XI | Den kommunistiske periode i EU’s østeuropæiske landes nyere historie har efterladt sig mange spor i både fysisk og kulturel form. Alligevel giver det mening at opgive tanken om, at disse lande befinder sig i overgangsfasen imellem planøkonomisk diktatur og liberalt markedsøkonomisk demokrati, mener Kristoffer Hecquet.

07. april 2015 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Bosniens indre blødninger

INTERVIEW | Politisk terror og fravær af visioner og socialt engagement opretholder en statisk tilstand i Bosnien-Hercegovina, mener filminstruktøren Namik Kabil. Dalila Tatarević har talt med ham om det lille land med den store tragedie bag sig og kun et spinkelt potentiale for fremskridt.

31. marts 2015 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Under jorden er alle uniformer ens

FILM | Kakanj-minen, Bosnien, 2015. Her er territorium ikke noget, man kæmper om, det er noget, man sprænger sig igennem. Tykke lerlag, jord og klippe er den fælles fjende. Instruktøren Ines Tanović retter i filmen Rudnik sit nysgerrige og kritiske blik mod vilkårene i minen. Annemarie Majlund Jensen analyserer.

25. marts 2015 Samfund, Estland

Valg i Estland – Reformpartiet fortsætter

PARLAMENTSVALG | Da esterne gik til stemmeurnerne ved parlamentsvalget den 1. marts, valgte de kontinuitet. Premierminister Taavi Rõivas’ Reformparti blev valgets store vinder, men svære koalitionsforhandlinger foregår stadig, fortæller Katja Nørgaard Hansen.

23. marts 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien

Demokratibegrebet må udvides i Bosnien-Hercegovina

ANALYSE | Seks måneder efter valget den 12. oktober 2014 har Bosnien-Hercegovina endelig fået ny ledelse. EU's udenrigsministre vedtog desuden den 16. marts at lade Stabiliserings- og Associeringsaftalen med landet træde i kraft. Men hvad så nu? Jasmin Mujanovic analyserer de udfordringer, som BiH står overfor i den kommende tid.

19. marts 2015 Kultur, Rusland

Mental opdagelsesrejse i Rusland

BOGANMELDELSE | Tidligere Moskva korrespondent Kalle Kniivilä har sat sig for at undersøge grundlaget for Putins store opbakning i Rusland. Gennem interviews og hverdagsberetninger bringer Kniivilä os helt ud i de små flækker i det store ingenting’. Derude hvor opbakningen til Putin egentlig ikke er så mærkelig endda.

17. marts 2015 Debat, Slovakiet

En omvej til demokratiet

TRANSITIONSDEBAT X | Slovakiet er en overset succeshistorie i den europæiske integration. Særligt i betragtning af landets nyere historie. Anne Zachariassen ser tilbage på, hvordan Slovakiet var tæt på at blive et højre-nationalistisk diktatur under Vladimir Mečiar.

12. marts 2015 Kultur, Polen

“Idas” favntag – filmen der både fascinerer og skaber kontroverser

FILMANMELDELSE | Mens Vesten jubler over de mange filmpriser, der tilfalder den polsk-dansk producerede “Ida”, er der en ambivalent stemning omkring filmen i Polen. Beskyldninger om antisemitisk og antipolsk indhold skaber debat om fremstilling af Polens historie. Det kan være tegn på en begyndende forandring i den kollektive erindring, skriver Beata Hoffmann Pedersen.

11. marts 2015 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Kuvvatov-gate: Tajikisk oppositionspolitiker myrdet i Istanbul

POLITISK MORD | I skyggen af mordet på den profilerede russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov mistede Tajikistan forleden en lige så vigtig politisk stemme. Umarali Kuvvatov blev skudt på åben gade i Istanbul.

10. marts 2015 Hviderusland, Debat

Live: Forår i Minsk

EVENT | I Hviderusland får konflikten imellem Rusland og Vesten konsekvenser. Magasinet rØST inviterer til gratis debatmøde med tre af de største kendere af hviderussisk identitetspolitik i Danmark den 18. marts.

09. marts 2015 Debat, Ukraine

Kinas ukrainske appetit

OPINION | Kina bruger krisen i Ukraine til at øge sine investeringer i landet, og samtidig tilbyde løsninger, der på sigt kan løsne Ukraine fra energiafhængigheden af Rusland. Samhandlen mellem de to er vokset stødt selv igennem 2014. Philip Sviatchenko vurderer Kinas ukrainske interesser.

Kapusta
06. marts 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Et polsk samfund i Thisted

REPORTAGE | Central- og østeuropæere flytter til udkants-Danmark. En gevinst for de kommuner, der ellers oplever affolkning, lyder en ny analyse. Emilie Ellehauge tog til Thisted for at møde polakker, der lever og arbejder i lokalmiljøet. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet NOTAT.

03. marts 2015 Ukraine, Kultur

En unik indsigt ind i folkets oprør i Ukraine

BOG | Andrej Kurkovs dagbogs-samling ”Ukraine diaries: dispatches from Kiev” må læses af alle Ukraine og Postsovjet-interesserede. Dagbogen er en unik chance for at se tilbage på tankerne og følelserne omkring Maidan-oprøret og samtidig en enestående mulighed for at forstå nutidens begivenheder endnu bedre.

02. marts 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina

20 år efter Dayton: OSCE i Bosnien og Hercegovina

DAYTON | Til december er det 20 år siden, at Daytonaftalen afsluttede krigene i det tidligere Jugoslavien. OSCE fik herigennem en vigtig rolle med at bidrage til en stabil fred i Bosnien og Hercegovina. Mikkel Wichmann analyserer indsatsen.

26. februar 2015 Samfund, Ukraine

"I teorien er alle for reformer i Ukraine"

INTERVIEW | Både Øst- og Vestukraine er løbet imod muren. I øst har separatisterne skræmt lokalbefolkningen væk og kan ikke mønstre flere frivillige, og i vest er reformiveren stoppet ved snakken. Peter Zacho Søgaard har talt med den politiske rådgiver i Radaen, Valentine Gladkykh.

24. februar 2015 Debat, Ungarn

Fejlslået ungarsk udenrigspolitik

ANALYSE | Ungarns premierminister Viktor Orbán modtog i februar Angela Merkel og Vladimir Putin. Orbán rejste også til Polen for at hilse på den nye premierminister Ewa Kopacz. Trods stor aktivitet synes Orbáns udenrigspolitik (igen) at have slået fejl, skriver Krisztina Vas Nørbæk.

20. februar 2015 Kultur, Polen

Bittersød emigrations-cabaret

MUSIKANMELDELSE | Det polsk-danske orkester Czesław Śpiewa, anført af Czesław Mozil, har skabt en vellykket samtidscabaret over emigrantens splittelse og fremmedgørelse. Men det teatralske udtryk bliver til tider en hæmsko.

19. februar 2015 Debat, Litauen, Ukraine, EU

"Vi ønsker magten for at kunne uddele værdier til vennerne"

TRANSITIONSDEBAT IX | Sovjetunionens efterfølgerstater havde meget forskellige vilkår for demokratisk udvikling efter unionens sammenbrud. Hanne Severinsen har oplevet transitionen i regionen på tæt hold lige fra begyndelsen.

18. februar 2015 Debat, Ukraine, Rusland

Putin reagerer ikke på slag over fingrene – det er tid til at gå efter struben

UKRAINES FREMTID | Mens EU tøver, dør og tortureres unge Maidan-aktivister ved fronten. Det nytter ikke at tale om at sende våben til Ukraine, det vil blot gøre situationen værre. Det er reelle økonomiske sanktioner, der skal til. Maxim Tucker, redaktør hos Kyiv Post, forklarer.

17. februar 2015 Debat, Ukraine

Putins kunstige konflikt: Min opvækst i Luhansk

MYTER | Krigen i Østukraine har skabt en kløft mellem russere og ukrainere, hvor der før ikke var nogen. Anna Gurzhiy Hougaard er vokset op i Luhansk og har set, hvordan russisk propaganda har gjort venner til uvenner og opfundet en borgerkrig. Selv i Danmark tror mange, at krigen er en reel konflikt mellem to befolkningsgrupper?

16. februar 2015 Samfund, Hviderusland

Præsident uden plan

ANALYSE | Præsident Alexander Lukasjenko i Hviderusland har grund til at spinde som en kat i solen, efter at fredsforhandlingerne i Minsk om Ukraine kortvarigt gjorde ham til festens midtpunkt. Han har god grund til at udnytte situationen. Hviderusland er presset af storebror Ruslands udenrigspolitiske fremfærd og økonomiske nedtur.

05. februar 2015 Kultur, Georgien, Estland

Tangerines – Estisk/georgisk anti-krigsfilm

FILMANMELDELSE | Estland møder Georgien i et underspillet Oscarnomineret krigsdrama. Filmen handler om en krig i Georgien og om den meningsløse menneskelige deltagelse. En lille filmperle som bestemt er en visning værd.

04. februar 2015 Samfund, EU, Centraleuropa

Den fleksible arbejdsstyrke

ARBEJDSMARKED | Inden for visse sektorer anvendes østarbejdere i vidt omfang. På enkelte områder går østarbejdere under meget dårlige vilkår. Overordnet set påvirker brugen af østarbejdere ikke det danske arbejdsmarked, men gavner den danske økonomi. Få overblikket her i en artikel bragt i samarbejde med Magasinet NOTAT.

02. februar 2015 Samfund, Grækenland

Grækere skaber alternativt økonomisk netværk

ØKONOMI | I den græske havneby Volos forsøger en gruppe borgere at løse de problemer, der er udløst af den økonomiske krise i landet. Løsningen kalder de TEM-netværket, et netværk der bygger på solidaritet, ligestilling og politisk gennemsigtighed. Alexandra L. Delamare og Marie Torup Thomsen fortæller om fænomenet.

29. januar 2015 Samfund, Grækenland

Historisk sejr til græsk enfant terrible

VALGSEJR | Kun få timer efter søndagens valg, stod det klart, at Grækenland havde skrevet historie. Det er første gang siden militærjuntaens fald i 1974, at et venstreorienteret parti styrer landet. Jonas Madsen ser nærmere på Europas nye frække dreng i klassen.

28. januar 2015 Samfund, Polen

Året der gik i polsk politik

ANALYSE | På trods af de enkelte politiske skandaler som eksempelvis aflytningsskandalen eller skandalen omkring nogle politikers rejseudgifter, var 2014 generelt et godt år for Polen, skriver Tomasz Archutowski.

27. januar 2015 Samfund, Bulgarien, Rusland

Bulgariens gas-skandale

ENERGIPOLITIK | Det kuldsejlede russiske energiprojekt South Stream har medvirket til en kraftig udtynding af Kreml-venlige stemmer i Bulgarien. Yuri Boyanin analyserer her landets rolle i projektet, som lige fra starten var omgærdet af mystik og hemmeligheder.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<