06. oktober 2016 Samfund, Montenegro

Montenegro: er Europas længst siddende premierminister skakmat?

VALG | Et sammenbrud i den gamle magtalliance mellem det demokratiske socialistparti og dets regeringspartnere i Montenegro, medfører at resultatet af parlamentsvalget for første gang siden 1989 ikke er givet på forhånd. Emil Saggau analyserer.

04. oktober 2016 Samfund, Østeuropa, Estland

Estland får sin første kvindelige præsident

PRÆSIDENTVALG | Det estiske parlament, Riigikogu, valgte mandag med et overbevisende flertal den 46-årige Kersti Kaljulaid som ny præsident efter en historisk langstrakt procedure. Rune Holmgaard Andersen analyserer.

02. oktober 2016 Samfund, Ungarn

Orbán positionerer sig indenrigs med "kvoteafstemning"

FLYGTNINGEKVOTER | Ungarn afholder søndag den 2. oktober en folkeafstemning, hvor befolkningen skal svare på spørgsmålet ”Ønsker De, at EU skal kunne gennemtvinge bosættelsen af ikke-ungarske statsborgere i Ungarn uden parlamentets samtykke?”. Viktor Orbán og hans nationalpopulistiske regeringskoalition anbefaler et 'nej' til forslaget. Krisztina Vas Nørbæk analyserer.

21. september 2016 Samfund, Kroatien, Serbien

Politisk tumult i EU’s nyeste medlemsland

PARLAMENTSVALG | Det kroatiske parlamentsvalg fandt sted den 11. september 2016, i skyggen af en skærpet nationalistisk retorik på Balkan. En genopblusset retorik, som blandt andet kan ses som et udslag af den tiltagende nationalistiske retorik i de gamle EU-lande. Steen Ramsgaard analyserer.

16. september 2016 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Samfund, Kroatien, Montenegro, Serbien

”Vi er meget langt fra forsoning”

INTERVIEW | Forsoning er ikke det samme som at glemme fortiden, og processen går i stå, når politikerne tror det. Det fastslår den serbiske historiker Marijana Toma i denne dialog med den polske forsker Tomasz Lachowski.

11. september 2016 Østeuropa, Samfund, Rusland

Barsk valgkampagne for civilsamfundet

VALG I RUSLAND | Om en uge er der parlamentsvalg i Rusland for første gang siden den økonomiske og diplomatiske krises indtræden i 2014, og op til valget træffes der tvivlsomme foranstaltninger for at skabe opbakning til den siddende magt og forhindre kritik og protest. Særligt går det ud over civilsamfundet.

10. september 2016 Samfund, Hviderusland

Et ubetydeligt parlamentsvalg?

VALG I HVIDERUSLAND | Stemmesedlerne gøres klar i Hviderusland, et land hvor parlamentet ikke har nogen reel indflydelse, og hvor de politiske partier måske snart hører fortiden til.

09. september 2016 Kultur, Rusland

Moskovittens vitaliserende dødsrute

COCKTAILCRAWL | Moskva har ikke hidtil været kendt som et gastronomisk kraftcenter, men under radaren foregår der i disse år store forandringer. Især miksologien – kunsten at blande cocktails - blomstrer. Følg her skribentens læskende rute bagom byens afvisende facader.

04. september 2016 Hviderusland, Samfund

Et hviderussisk civilsamfund i ændring

UDVIKLING | På trods af Lukasjenkos fortsat hårde kurs over for politisk modstand er der i disse år tegn på, at det hviderussiske samfund bevæger sig i retning af en større grad af civilt engagement, hvilket også kan få politiske konsekvenser. Spirende græsrodsaktiviteter i Europas mest lukkede land kan være de første skridt mod en demokratisering af Hviderusland.

03. september 2016 Samfund

Islam Karimov begraves i Samarkand i dag

DØDSFALD BEKRÆFTET | Usbekistans stats-tv annoncerede fredag, at den siddende præsident Islam Karimov, 79, er afgået ved døden. Han blev sidste weekend ramt af en hjerneblødning, og som følge deraf erklæret død klokken 20.55 lokal tid fredag aften.

30. august 2016 Samfund, Østeuropa, Tyrkiet

Medier rapporterer om Usbekistans præsidents sygdom og mulige død

DØDSFALD? | Usbekistans præsident Islam Karimov er i følge oppositionsmediet Fergananews og flere russiske medier mandag eftermiddag lokal tid afgået ved døden.

22. august 2016 Kultur, Ukraine, Polen

"Jeg er forfatter, ikke en politisk figur"

LITTERATUR | "...men i realiteten er jeg politisk alligevel", siger Olga Tokarczuk, en af Polens største nulevende forfattere, i sit liveinterview den 19. august ved litteraturfestivalen Louisiana Literature 2016.

17. august 2016 Serbien, Kroatien, Samfund, EU

Serbien åbner to EU-kapitler efter aftale med Kroatien

DIPLOMATI | I maj dette år analyserede rØST Kroatiens modstand mod at åbne kapitel 23 og 24 i Serbiens EU-tiltrædelsesforhandlinger. Nu kommer en kort opdatering, for i slutningen af juni underskrev de to lande en fælles deklaration og mandag den 18. juli åbnede tiltrædelseskommissionen de to kapitler.

09. august 2016 Debat, Makedonien

Makedonien: Det yngste europæiske diktatur

DEBAT | Det demokratiske valg i Makedonien er blevet udsat flere gange og fortsat ikke afholdt. Emil Bjørn Hilton Saggau argumenterer i denne artikel for, at den manglende afholdelse af valg er et skridt på vejen imod et nyt nationalkonservativt diktatur i Makedonien.

07. august 2016 Kultur, Ukraine

de forelskede/kyssede hinanden bag/barrikaderne

TWITTERPOESI | Bjarne Kim Pedersen, Min Maidan Affære. Forlaget Ravnerock. 89 sider. 160kr. Anmeldt af Rasmus Lauridsen. Bjarne Pedersens Twitter-opråb som følge af bl.a. Maidan-opstanden er nu samlet i et alternativt værk.

21. juli 2016 Kultur, Polen

Zoom på polsk fotografi

FOTOANMELDELSE | På Nordsjælland er der indtil 13. august mulighed for at opleve alsidig polsk fotokunst i udstillingen 'Zoom på Polen', hvor ni udvalgte kunstnere udstilles i regi af Hillerød Kunstforening Annaborg. Værkerne repræsenterer forskellige stilarter fra både anerkendte fotografer og talenter.

08. juli 2016 Bosnien-Hercegovina, Samfund

Et skridt nærmere forsoning i Bosnien?

FORSONING | Den trettende juni besøgte den bosniakiske præsident Bakir Izetbegović gerningsstedet for Kazani-massakren. Her blev en gruppe mennesker – herunder flest serbere, men også et ukrainsk par, en kroat og en bosniak - myrdet i 1993. Besøget er et vigtigt skridt mod forsoning i Bosnien, men der er stadig langt igen.

04. juli 2016 Debat, EU, Georgien

EU fejler i eks-sovjets fastfrosne konflikter

KOMMENTAR | EU har potentialet til at spille en positiv rolle i løsningen af de fastfrosne separatistiske konflikter i sit østlige nabolag, i den postsovjetiske sfære, men har ikke formået at formulere en sammenhængende og målrettet strategi. Kommentar af Ann Sander Nielsen.

18. juni 2016 Samfund, Serbien

Korruption og ulighed i serbisk uddannelse

UDDANNELSE | Den sociale mobilitet er lav i det serbiske uddannelsessystem. Korruption, ulighed og udelukkelse af fattige og minoriteter betyder, at børn af ressourcestærke forældre har langt bedre chancer for at få en uddannelse. Anne Hove Henriksen analyserer.

15. juni 2016 Samfund, Makedonien

”Farverig Revolution” i Makedonien

REPORTAGE | I juni tog SILBA til valgobservation i Makedonien, men valget planlagt til den 5. juni blev aflyst. Iben Funch Døj beretter her om situationen i Makedonien og mødet med aktivistgruppen Solidarnost.

24. maj 2016 Samfund, Armenien, Aserbajdsjan

En frossen konflikt er ved at tø

KRIG I KAUKASUS | Konflikten om Nagorno-Karabakh er ikke en fastfrossen konflikt som de andre i det tidligere Sovjet. 110 mennesker mistede livet i april, og et edderkoppespind af geopolitiske interesser truer med at destabilisere hele Sydkaukasus. Ann Sander Nielsen analyserer.

15. maj 2016 Samfund, Serbien, Kroatien

Kroatien forsinker Serbiens EU-medlemsskab

BAGGRUND | Kroatien nægter at støtte åbningen af to nye kapitler i Serbiens tiltrædelsesproces til EU. Stridpunktet er Serbiens lov om universel jurisdiktion over krigsforbrydelser, men sagen går dybere. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

11. april 2016 Samfund, Bulgarien

Bulgarien er Europas ulykkeligste land

POLITIKERLEDE | Danmark kan endnu engang bryste sig af at være verdens lykkeligste land, men i den anden ende af skalaen snupper Bulgarien den tvivlsomme ære som Europas ulykkeligste. Casper Eicke Frederiksen har undersøgt hvorfor.

10. april 2016 Samfund, Rusland, Estland

Sommeruniversitet med perspektiver

MOSKVA | Sommeren nærmer sig. I den anledning bringer vi den følgende erfaringsbaserede opfordring fra Lars Grønbjerg til de ambitiøse og eventyrparate: tag på sommeruniversitet i Moskva!

24. februar 2016 EU, Centraleuropa, Polen, Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Storbritanniens nye sorteper

BYGGEPLADSER | Østarbejdere spiller en stor og negativ rolle i forhandlingerne om et nyt forhold mellem EU og Storbritannien. Men i følge økonomiprofessor Allan Manning har briterne nydt godt af den høje indvandring.

09. februar 2016 Kultur, Hviderusland

Den lille kønskrig i den store verdenskrig

BOGANMELDELSE | Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt anstigt. 371 sider. Forlaget Palomar. 299,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler. Hvordan var det at være kvindelig russisk soldat under anden verdenskrig? Det har hviderussiske Svetlana Aleksijevitj sat sig for at beskrive.

03. februar 2016 Kultur, Polen

Tomasz Stanko – Polens lyriske avantgardist

PORTRÆT | På jagt efter enkeltheden og den lyrisk/melodiske skønhed i musikken. Den polske stjernetrompetist og pionér Tomasz Stanko optræder til Vinterjazz 2016 både med det nye internationale projekt The Tomasz Stanko Experience og det banebrydende Globe Unity Orchestra, som i år kan fejre 50 års jubilæum.

01. februar 2016 Samfund, EU, Polen

Polsk opfattelse af danskerne: Kolde og kyniske

ERHVERVSKULTUR | Den polsk-danske kulturspecialist Marcin Nowakowski mener, at kulturaspektet er undervurderet i tværnationale virksomhedsrelationer. Det kan betyde, at man går glip af de rigtige samarbejdspartnere.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

25. januar 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Kosmopolitternes sidste bastion

SARAJEVO | Blandt historieinteresserede er Sarajevo ensbetydende med den by, hvor et par berømte skud blev begyndelsen til Første Verdenskrig. Men Sarajlijaernes hjem er også en moderne hovedstad, hvor efterdønningerne fra flere krige har sat sine spor i det urbane landskab. Annemarie Majlund Jensen rapporterer.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<