24. maj 2016 Samfund, Armenien, Aserbajdsjan

En frossen konflikt er ved at tø

KRIG I KAUKASUS | Konflikten om Nagorno-Karabakh er ikke en fastfrossen konflikt som de andre i det tidligere Sovjet. 110 mennesker mistede livet i april, og et edderkoppespind af geopolitiske interesser truer med at destabilisere hele Sydkaukasus. Ann Sander Nielsen analyserer.

15. maj 2016 Samfund, Serbien, Kroatien

Kroatien forsinker Serbiens EU-medlemsskab

BAGGRUND | Kroatien nægter at støtte åbningen af to nye kapitler i Serbiens tiltrædelsesproces til EU. Stridpunktet er Serbiens lov om universel jurisdiktion over krigsforbrydelser, men sagen går dybere. Helga Molbæk-Steensig analyserer.

11. april 2016 Samfund, Bulgarien

Bulgarien er Europas ulykkeligste land

POLITIKERLEDE | Danmark kan endnu engang bryste sig af at være verdens lykkeligste land, men i den anden ende af skalaen snupper Bulgarien den tvivlsomme ære som Europas ulykkeligste. Casper Eicke Frederiksen har undersøgt hvorfor.

10. april 2016 Samfund, Rusland, Estland

Sommeruniversitet med perspektiver

MOSKVA | Sommeren nærmer sig. I den anledning bringer vi den følgende erfaringsbaserede opfordring fra Lars Grønbjerg til de ambitiøse og eventyrparate: tag på sommeruniversitet i Moskva!

24. februar 2016 EU, Centraleuropa, Polen, Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Storbritanniens nye sorteper

BYGGEPLADSER | Østarbejdere spiller en stor og negativ rolle i forhandlingerne om et nyt forhold mellem EU og Storbritannien. Men i følge økonomiprofessor Allan Manning har briterne nydt godt af den høje indvandring.

09. februar 2016 Kultur, Hviderusland

Den lille kønskrig i den store verdenskrig

BOGANMELDELSE | Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt anstigt. 371 sider. Forlaget Palomar. 299,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler. Hvordan var det at være kvindelig russisk soldat under anden verdenskrig? Det har hviderussiske Svetlana Aleksijevitj sat sig for at beskrive.

03. februar 2016 Kultur, Polen

Tomasz Stanko – Polens lyriske avantgardist

PORTRÆT | På jagt efter enkeltheden og den lyrisk/melodiske skønhed i musikken. Den polske stjernetrompetist og pionér Tomasz Stanko optræder til Vinterjazz 2016 både med det nye internationale projekt The Tomasz Stanko Experience og det banebrydende Globe Unity Orchestra, som i år kan fejre 50 års jubilæum.

01. februar 2016 Samfund, EU, Polen

Polsk opfattelse af danskerne: Kolde og kyniske

ERHVERVSKULTUR | Den polsk-danske kulturspecialist Marcin Nowakowski mener, at kulturaspektet er undervurderet i tværnationale virksomhedsrelationer. Det kan betyde, at man går glip af de rigtige samarbejdspartnere.

27. januar 2016 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro

Efter Tito, Tito

BAGGRUND | Mange har forsøgt at forklare krigen og Jugoslaviens sammenbrud med urgammelt had mellem befolkningsgrupperne. Det holder ikke. Det er nok så oplagt at kaste et kritisk blik på den nyere historie, og især tiden under Tito. Efter hans død opstod valget mellem et Jugoslavien uden demokrati, eller et demokrati uden Jugoslavien.

25. januar 2016 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Kosmopolitternes sidste bastion

SARAJEVO | Blandt historieinteresserede er Sarajevo ensbetydende med den by, hvor et par berømte skud blev begyndelsen til Første Verdenskrig. Men Sarajlijaernes hjem er også en moderne hovedstad, hvor efterdønningerne fra flere krige har sat sine spor i det urbane landskab. Annemarie Majlund Jensen rapporterer.

22. januar 2016 Rusland, Samfund

1917 - nye perspektiver!

FORELÆSNINGSRÆKKE | Næste år erindres 100-året for den russiske revolution. Men allerede fra februar sætter Folkeuniversitet i København fokus på begivenhederne i 1917. Hvordan erindres 1917 i Moskva? Hvordan ser russerne i dag på begivenhederne i 1917?

12. januar 2016 Debat, Polen, EU

Polen: Ny magt, ny orden

PROTEST | Polens nye regering vedtager og underskriver nye upopulære reformer om natten og i ferierne. Efter det seneste valg er landet vågnet op til en helt ny politisk virkelighed. Tomasz Archutowski analyserer.

11. januar 2016 Samfund, Kroatien

En korrespondent krydser sit spor

DAYTON-TEMA | Thomas Ubbesen var i starten af 1990’erne korrespondent under krigene i ex-Jugoslavien. For første gang vender han i 2013 tilbage til den kroatiske by Vukovar, hvor han skal lave et indslag om landets forestående medlemskab af EU og fredens genkomst i et hadfyldt hjørne af Europa. Men ender i et skænderi.

08. januar 2016 Debat, Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, EU

Burkaforbud, brain drain og Baltikum

KONFERENCE | Mens flygtningekrisen var på sit højeste, diskuterede burkaforbud i de baltiske lande. Eftertanker ovenpå decemberkonference om europæisk migration i Riga.

05. januar 2016 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Ny baltisk filmfestival i Aarhus

FILMFEST | 25 år efter de tre baltiske landes løsrivelse fra Sovjet sætter ny Århusiansk fokus på en lille region med en unik poetisk filmtradition. Dokumentarfilmfestivalen ’Baltic Frames: Documentaries Conversing with the Soviet Past’ åbner lørdag d. 9. januar med litauiske ’Master and Tatyana’.

18. december 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

En slags retfærdighed

FORSONING | Det internationale retsopgør efter konflikten i det tidligere Jugoslavien gav stemme til ofrene for de uhyrlige krigsforbrydelser. Men var sandheden også nøglen til fred og forsoning? Tilbageblik af Frederik Harhoff, tidligere dommer ved tribunalet i Haag.

17. december 2015 Tema, Bosnien-Hercegovina, Samfund

TEMA: KRIG I FREDENS EUROPA - BOSNIEN 20 ÅR EFTER DAYTON

TEMA OM BOSNIEN | To årtier efter krigen i Bosnien sluttede oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave og en flygtningekrise, der ryster kontinentet og vækker minder om 90’erne på Balkan. I dette tema undersøger vi, hvad Dayton-aftalen har betydet for Bosnien og for Europa.

08. december 2015 Kultur, Polen

Nye jødiske toner

KONCERT | Klarinettisten Paweł Szamburski er en af de mest innovative skikkelser på den nutidige polske musikscene. Den 11. december besøger han Global med det psykedeliske jazz- og klezmerband Cukunft og giver ved samme lejlighed en solokoncert baseret på det liturgisk-inspirerede album Ceratitis Capitata. Artiklen bringes i samarbejde med Jazzhouse Global Magasin.

25. november 2015 Debat, Bosnien-Hercegovina

I kølvandet på Dayton-aftalen

STATUS | Hvad er resultatet af Dayton-aftalen, og hvad er perspektiverne og udfordringerne i dagens Europa? Det forsøgte en række eksperter at give bud på, da Magasinet Europa, Magasinet rØST samt Balkangruppen, Silba og EUtropolis afholdt konferencen ”Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen”

24. november 2015 Tema, Kultur

TEMA: RELIGION - KUN FRA ØST KOMMER LYSET

TEMA OM RELIGION | I 40 år under autoritære styrer i Østblokken fandtes én religion: socialismen. Til trods for dette findes en stor mangfoldighed af religiøse retninger med gamle traditioner i hele området. I denne udgivelse går vi på opdagelse i Østeuropas ukendte religiøse kulter, kringelkroge og konflikter.

19. november 2015 Kultur, Rusland

Ensidigt billede af en tandløs tiger

FILMANMELDELSE | ”Citizen Khodorkovsky” tegner et grumset billede af en magtfuld mands politiske martyrium, i sin kamp for at tænde op under det russiske civilsamfund. Carina Christiansen anmelder dokumentaren, der blev vist på årets CPH:DOX

12. november 2015 Samfund, Rumænien

Rumænsk politik i brand

FORANDRING? | Det startede med en brandulykke i en natklub og udviklede sig til en væltet regering. Ruxandra Lupu Dinesen giver her indblik i, hvad der sker i rumænsk politik lige nu. Er vi vidne til en ny kurs eller er det business as usual?

09. november 2015 Ungarn, Samfund

Ungarn: Hastigt på vej imod en åben investeringskultur

BUSINESS CULTURE | Det er en fordel at kende til den lokale kultur, når man investerer i Ungarn. Men de kulturelle forskelle imellem Danmark og Ungarn er blevet meget mindre på meget kort tid, lyder det fra erfarne aktører i Ungarn.

06. november 2015 Bulgarien, Samfund

Bulgarsk valg med få uregelmæssigheder

VALGOBSERVATION | Der er de seneste ti år sket en forbedring i korruptionen i Bulgarien. Men alligevel var der visse uregelmæssigheder ved både det lokalvalg og det referendum, der fandt sted for to uger siden i Bulgarien. Kristoffer Skovgaard Jakobsen giver her rapport på baggrund af egne observationer.

04. november 2015 Tyrkiet, Samfund

Status quo i Tyrkiet?

VALGRESULTAT | Erdogan og regeringspartiet AKP’s sejr ved søndagens parlamentsvalg i Tyrkiet manifesterede Erdogans store indflydelse på tyrkisk politik. Valget slog endnu engang fast, at oppositionelle kræfter i Tyrkiet har det svært.

04. november 2015 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Konference: Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen

KONFERENCE | 20 år efter at krigen i Bosnien sluttede, oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave med mange tusinde ofre til følge. Har EU – der fik Nobels fredspris i 2012 – ikke lært af sine erfaringer? I et samarbejde imellem Magasinet Europa og Magasinet rØST inviterer vi til konference i anledning af 20-året for Dayton-aftalen fredag d. 13.11.

03. november 2015 Kultur, Østeuropa, Rusland, Rumænien

Et vindue til en verden mod øst

DOKUMENTARFILMFESTIVAL | Verdens tredjestørste dokumentarfestival CPH:DOX byder på historiske og højaktuelle film om livet bag jerntæppet og på spekulationer og hemmelighedskræmmeri, der trækker tråde til det moderne Rusland anno 2015.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

22. oktober 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Magtskifte i Polen?

VALG I POLEN | Det moderat-konservative regeringsparti PO frygter at miste magten til national-konservative PiS, når Polen går til valg søndag. Valgkampen har især handlet om de polakker, der endnu ikke mærker meget til de gode tider. Michael B. Lauritsen tegner et kort over det polske politiske landskab lige nu.

20. oktober 2015 Ukraine, Samfund, Rusland

Om at forstå et forsmået folk i et amputeret imperie

BOGANMELDELSE | Vibeke Sperling har i nogle kredse ry for at være ekstrem kritisk overfor Rusland. I bogen ”Russernes drømme” fortæller hun uden floromvunden diplomati om både det politiske menneskelige Rusland.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<