22. januar 2016 Rusland, Samfund

1917 - nye perspektiver!

FORELÆSNINGSRÆKKE | Næste år erindres 100-året for den russiske revolution. Men allerede fra februar sætter Folkeuniversitet i København fokus på begivenhederne i 1917. Hvordan erindres 1917 i Moskva? Hvordan ser russerne i dag på begivenhederne i 1917?

12. januar 2016 Debat, Polen, EU

Polen: Ny magt, ny orden

PROTEST | Polens nye regering vedtager og underskriver nye upopulære reformer om natten og i ferierne. Efter det seneste valg er landet vågnet op til en helt ny politisk virkelighed. Tomasz Archutowski analyserer.

11. januar 2016 Samfund, Kroatien

En korrespondent krydser sit spor

DAYTON-TEMA | Thomas Ubbesen var i starten af 1990’erne korrespondent under krigene i ex-Jugoslavien. For første gang vender han i 2013 tilbage til den kroatiske by Vukovar, hvor han skal lave et indslag om landets forestående medlemskab af EU og fredens genkomst i et hadfyldt hjørne af Europa. Men ender i et skænderi.

08. januar 2016 Debat, Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, EU

Burkaforbud, brain drain og Baltikum

KONFERENCE | Mens flygtningekrisen var på sit højeste, diskuterede burkaforbud i de baltiske lande. Eftertanker ovenpå decemberkonference om europæisk migration i Riga.

05. januar 2016 Estland, Letland, Litauen, Kultur

Ny baltisk filmfestival i Aarhus

FILMFEST | 25 år efter de tre baltiske landes løsrivelse fra Sovjet sætter ny Århusiansk fokus på en lille region med en unik poetisk filmtradition. Dokumentarfilmfestivalen ’Baltic Frames: Documentaries Conversing with the Soviet Past’ åbner lørdag d. 9. januar med litauiske ’Master and Tatyana’.

18. december 2015 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

En slags retfærdighed

FORSONING | Det internationale retsopgør efter konflikten i det tidligere Jugoslavien gav stemme til ofrene for de uhyrlige krigsforbrydelser. Men var sandheden også nøglen til fred og forsoning? Tilbageblik af Frederik Harhoff, tidligere dommer ved tribunalet i Haag.

17. december 2015 Tema, Bosnien-Hercegovina, Samfund

TEMA: KRIG I FREDENS EUROPA - BOSNIEN 20 ÅR EFTER DAYTON

TEMA OM BOSNIEN | To årtier efter krigen i Bosnien sluttede oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave og en flygtningekrise, der ryster kontinentet og vækker minder om 90’erne på Balkan. I dette tema undersøger vi, hvad Dayton-aftalen har betydet for Bosnien og for Europa.

08. december 2015 Kultur, Polen

Nye jødiske toner

KONCERT | Klarinettisten Paweł Szamburski er en af de mest innovative skikkelser på den nutidige polske musikscene. Den 11. december besøger han Global med det psykedeliske jazz- og klezmerband Cukunft og giver ved samme lejlighed en solokoncert baseret på det liturgisk-inspirerede album Ceratitis Capitata. Artiklen bringes i samarbejde med Jazzhouse Global Magasin.

25. november 2015 Debat, Bosnien-Hercegovina

I kølvandet på Dayton-aftalen

STATUS | Hvad er resultatet af Dayton-aftalen, og hvad er perspektiverne og udfordringerne i dagens Europa? Det forsøgte en række eksperter at give bud på, da Magasinet Europa, Magasinet rØST samt Balkangruppen, Silba og EUtropolis afholdt konferencen ”Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen”

24. november 2015 Tema, Kultur

TEMA: RELIGION - KUN FRA ØST KOMMER LYSET

TEMA OM RELIGION | I 40 år under autoritære styrer i Østblokken fandtes én religion: socialismen. Til trods for dette findes en stor mangfoldighed af religiøse retninger med gamle traditioner i hele området. I denne udgivelse går vi på opdagelse i Østeuropas ukendte religiøse kulter, kringelkroge og konflikter.

19. november 2015 Kultur, Rusland

Ensidigt billede af en tandløs tiger

FILMANMELDELSE | ”Citizen Khodorkovsky” tegner et grumset billede af en magtfuld mands politiske martyrium, i sin kamp for at tænde op under det russiske civilsamfund. Carina Christiansen anmelder dokumentaren, der blev vist på årets CPH:DOX

12. november 2015 Samfund, Rumænien

Rumænsk politik i brand

FORANDRING? | Det startede med en brandulykke i en natklub og udviklede sig til en væltet regering. Ruxandra Lupu Dinesen giver her indblik i, hvad der sker i rumænsk politik lige nu. Er vi vidne til en ny kurs eller er det business as usual?

09. november 2015 Ungarn, Samfund

Ungarn: Hastigt på vej imod en åben investeringskultur

BUSINESS CULTURE | Det er en fordel at kende til den lokale kultur, når man investerer i Ungarn. Men de kulturelle forskelle imellem Danmark og Ungarn er blevet meget mindre på meget kort tid, lyder det fra erfarne aktører i Ungarn.

06. november 2015 Bulgarien, Samfund

Bulgarsk valg med få uregelmæssigheder

VALGOBSERVATION | Der er de seneste ti år sket en forbedring i korruptionen i Bulgarien. Men alligevel var der visse uregelmæssigheder ved både det lokalvalg og det referendum, der fandt sted for to uger siden i Bulgarien. Kristoffer Skovgaard Jakobsen giver her rapport på baggrund af egne observationer.

04. november 2015 Tyrkiet, Samfund

Status quo i Tyrkiet?

VALGRESULTAT | Erdogan og regeringspartiet AKP’s sejr ved søndagens parlamentsvalg i Tyrkiet manifesterede Erdogans store indflydelse på tyrkisk politik. Valget slog endnu engang fast, at oppositionelle kræfter i Tyrkiet har det svært.

04. november 2015 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Konference: Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen

KONFERENCE | 20 år efter at krigen i Bosnien sluttede, oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave med mange tusinde ofre til følge. Har EU – der fik Nobels fredspris i 2012 – ikke lært af sine erfaringer? I et samarbejde imellem Magasinet Europa og Magasinet rØST inviterer vi til konference i anledning af 20-året for Dayton-aftalen fredag d. 13.11.

03. november 2015 Kultur, Østeuropa, Rusland, Rumænien

Et vindue til en verden mod øst

DOKUMENTARFILMFESTIVAL | Verdens tredjestørste dokumentarfestival CPH:DOX byder på historiske og højaktuelle film om livet bag jerntæppet og på spekulationer og hemmelighedskræmmeri, der trækker tråde til det moderne Rusland anno 2015.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

22. oktober 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Magtskifte i Polen?

VALG I POLEN | Det moderat-konservative regeringsparti PO frygter at miste magten til national-konservative PiS, når Polen går til valg søndag. Valgkampen har især handlet om de polakker, der endnu ikke mærker meget til de gode tider. Michael B. Lauritsen tegner et kort over det polske politiske landskab lige nu.

20. oktober 2015 Ukraine, Samfund, Rusland

Om at forstå et forsmået folk i et amputeret imperie

BOGANMELDELSE | Vibeke Sperling har i nogle kredse ry for at være ekstrem kritisk overfor Rusland. I bogen ”Russernes drømme” fortæller hun uden floromvunden diplomati om både det politiske menneskelige Rusland.

19. oktober 2015 Kultur, Rusland

Turist i Tomsk

REJSEBESKRIVELSE | Ruslands Stavanger. Tomsk er en velhavende og velrenoveret olieby i Sibirien. Krisen efter lave oliepriser har ikke vist sig endnu, men det har til gengæld en venlig rejsedestination. Lars Grønbjerg beretter fra Tomsk.

07. oktober 2015 Samfund, Polen

Når både flygtninge og EU bliver en trussel

FLYGTNINGE | Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet har afvist at modtage flygtninge som ikke er kristne. Med stor kritik fra EU til følge. Tine Toft Jørgensen undersøger Polens dilemma mellem EU-samarbejde og flygtningestrømme. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Atlas.

05. oktober 2015 Kultur, Moldova

Moldova og Moskva-patriarkatet

RELIGION VIII | I Moldova har Moskva-patriarkatet formået, hvad Sovjetunionen aldrig evnede – nemlig at imødekomme befolkningens krav om selvstændighed og moldovisk/rumænsk sprog og kultur. Således har patriarkatet siden 1992 vundet støtte fra skiftende moldoviske regeringer. Christoffer Størup forklarer hvorfor.

05. oktober 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Forbud mod reality-programmer i Serbien?

KULTUR | I de seneste uger har der i Serbien raset en diskussion om reality-programmer, og en underskriftindsamling er sågar blevet gennemført for at få forbudt disse programmer. Her giver Dejan Ilic et kort overblik over debatten og sin vurdering af sagens indhold.

01. oktober 2015 Samfund, Ukraine

Ukraines muslimer i væbnet jihad mod Rusland

RELIGION VII | Før Euromaidan var Ukraine præget af en høj grad af islamofobi. Men under og efter demonstrationerne på Kievs Uafhængighedsplads har attituden over for ukrainske muslimer ændret sig drastisk. Denys Brylov analyserer.

30. september 2015 Debat

Tadsjikistan mellem religionsfrihed og tvangsbarbering

KRONIK | Islamismen vinder frem i Tadsjikistan og det øvrige Centralasien, hvor myndighederne svarer igen med undertrykkelse. I samarbejde med Magasinet Udvikling bringer vi denne kronik af Flemming Splidsboel Hansen.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

24. september 2015 Samfund, Tyrkiet, EU

Fem grunde til at Tyrkiet involverer sig i krigen mod Islamisk Stat

KRIG | Tyrkiet valgte i sommer at gå i krig mod IS. Anne Schøtt kommer her med fem grunde til, hvorfor Tyrkiet, som tidligere har støttet IS, nu har skiftet politisk kurs.

22. september 2015 Samfund, Serbien, EU

Kampen om asyl i Serbien

SYRISKE FLYGTNINGE | Serbien er transitland for hundredetusindvis af flygtninge på vej mod EU. Men flere og flere ansøger om asyl i Serbien, selv om blot få opnår asyl. Annika Maigaard Mogensen har talt med en af de heldige.

17. september 2015 Samfund, Slovakiet

Sådan bryder danske landmænd kulturbarrierer i Slovakiet

ERHVERVSKULTUR I | Efter Murens fald i 1989 så adskillige danske landmænd det ændrede politiske og økonomiske landskab som en mulighed for nye markeder i det centrale og østlige Europa. Anne Zachariassen fortæller her om, hvilke udfordringer mange danske landmænd mødte i etableringen af landbrug i Slovakiet.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<