19. oktober 2015 Kultur, Rusland

Turist i Tomsk

REJSEBESKRIVELSE | Ruslands Stavanger. Tomsk er en velhavende og velrenoveret olieby i Sibirien. Krisen efter lave oliepriser har ikke vist sig endnu, men det har til gengæld en venlig rejsedestination. Lars Grønbjerg beretter fra Tomsk.

07. oktober 2015 Samfund, Polen

Når både flygtninge og EU bliver en trussel

FLYGTNINGE | Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet har afvist at modtage flygtninge som ikke er kristne. Med stor kritik fra EU til følge. Tine Toft Jørgensen undersøger Polens dilemma mellem EU-samarbejde og flygtningestrømme. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Atlas.

05. oktober 2015 Kultur, Moldova

Moldova og Moskva-patriarkatet

RELIGION VIII | I Moldova har Moskva-patriarkatet formået, hvad Sovjetunionen aldrig evnede – nemlig at imødekomme befolkningens krav om selvstændighed og moldovisk/rumænsk sprog og kultur. Således har patriarkatet siden 1992 vundet støtte fra skiftende moldoviske regeringer. Christoffer Størup forklarer hvorfor.

05. oktober 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Forbud mod reality-programmer i Serbien?

KULTUR | I de seneste uger har der i Serbien raset en diskussion om reality-programmer, og en underskriftindsamling er sågar blevet gennemført for at få forbudt disse programmer. Her giver Dejan Ilic et kort overblik over debatten og sin vurdering af sagens indhold.

01. oktober 2015 Samfund, Ukraine

Ukraines muslimer i væbnet jihad mod Rusland

RELIGION VII | Før Euromaidan var Ukraine præget af en høj grad af islamofobi. Men under og efter demonstrationerne på Kievs Uafhængighedsplads har attituden over for ukrainske muslimer ændret sig drastisk. Denys Brylov analyserer.

30. september 2015 Debat

Tadsjikistan mellem religionsfrihed og tvangsbarbering

KRONIK | Islamismen vinder frem i Tadsjikistan og det øvrige Centralasien, hvor myndighederne svarer igen med undertrykkelse. I samarbejde med Magasinet Udvikling bringer vi denne kronik af Flemming Splidsboel Hansen.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

24. september 2015 Samfund, Tyrkiet, EU

Fem grunde til at Tyrkiet involverer sig i krigen mod Islamisk Stat

KRIG | Tyrkiet valgte i sommer at gå i krig mod IS. Anne Schøtt kommer her med fem grunde til, hvorfor Tyrkiet, som tidligere har støttet IS, nu har skiftet politisk kurs.

22. september 2015 Samfund, Serbien, EU

Kampen om asyl i Serbien

SYRISKE FLYGTNINGE | Serbien er transitland for hundredetusindvis af flygtninge på vej mod EU. Men flere og flere ansøger om asyl i Serbien, selv om blot få opnår asyl. Annika Maigaard Mogensen har talt med en af de heldige.

17. september 2015 Samfund, Slovakiet

Sådan bryder danske landmænd kulturbarrierer i Slovakiet

ERHVERVSKULTUR I | Efter Murens fald i 1989 så adskillige danske landmænd det ændrede politiske og økonomiske landskab som en mulighed for nye markeder i det centrale og østlige Europa. Anne Zachariassen fortæller her om, hvilke udfordringer mange danske landmænd mødte i etableringen af landbrug i Slovakiet.

15. september 2015 Centraleuropa, Ungarn, Debat

Forsvarer Ungarn Europas grænser?

DEBAT | Kritikken er haglet ned over det hegn, som Viktor Orbán lod bygge ved den ungarsk-serbiske grænse for at holde migranterne ude. Men har Ungarn i virkeligheden blot beskyttet europæisk territorium, mens andre EU-ledere først nu begynder at realisere omfanget af menneskestrømmene?

14. september 2015 Samfund, Hviderusland, Østeuropa

Valget uden vindere

PRÆSIDENTVALG | Hvideruslands præsident Aleksander Lukashenko står til endnu et genvalg i oktober. Men timingen uheldig med forværret økonomi og ustabile relationer med Rusland, hvilket kan påvirke valgkampen. Jonathan Nielsen analyserer.

11. september 2015 Samfund, Tyrkiet

Etniske kampe i tyrkisk ferieparadis

ØJENVIDNEBERETNING | De voldsomme spændinger mellem tyrkere og kurdere er på ny blusset op, og har krævet talrige liv de seneste dage. Ikke kun i den kurdiske by Cizre, hvor ekstreme kampe netop nu foregår, men også i resten af Tyrkiet. Ayse, en tyrkisk gift dansker, beretter fra Antalya-området.

26. august 2015 Samfund, Østeuropa, Rusland

Arv fra Sovjet eller russisk jerngreb?

RUSSISK MILITÆR I KAZAKHSTAN | Der er en del igangværende russiske militære aktiviteter i Kazakhstan. De militære aktiviteter er alle en arv fra Sovjetunionens tid, men der er voksende utilfredshed i den kazakhstanske befolkning, imod hvad de ser som en kolonial mentalitet der skader Kazakhstans interesser.

24. august 2015 Kultur, Albanien

”Jeg er sandheden” – sufi-mystik på albansk

RELIGION VI | Bektashierne, en sufi-orden der stammer fra middelalderens Anatolien, er ad historiens veje og vildveje endt med næsten kun at have overlevet op til vor tid blandt nutidens albanske befolkninger. Emil Saggau fortæller om den mystiske retning inden for islam, der tidligere var frontkæmpere for albansk nationalisme.

18. august 2015 Sydøsteuropa, Kultur

Mellem muslimsk folketradition og ortodoksi på Balkan

RELIGION V | Professor emeritus Jørgen Schøler Nielsen ser tilbage på post-kommunismens religiøse brydningstid i slut-1990’ernes Sydøsteuropa: Traditioner og dogmer blev udfordret, og der blev pustet nyt liv i gamle religiøse samfund.

10. august 2015 Georgien, Samfund

Georgiens vej tilbage til Europa

NATIONALITET | Georgien er en integreret del af Europa. Sådan lyder det blandt andet fra det georgiske udenrigsministerium. Men hvordan kan et land på den anden side af Sortehavet være europæisk? Og hvorfor vælger det lille eks-sovjetiske land at fokusere på integrationen med Europa når nabolandene ikke gør det?

28. juni 2015 Armenien, Samfund

Armeniens ungdom i elektrisk folkeoprør

OPRØR | Store demonstrationer er brudt ud i Armeniens hovedstad Yerevan. Folk er utilfredse med varslede elpris-stigninger. Men man kan ikke slippe tanken om at oprøret stikker dybere og får tankerne hen på Ukraines Maidan-oprør. De unge armeniere vil også have forandring.

23. juni 2015 Kultur, Rusland, Hviderusland

Ytringsfrihed? Det har vi mere af i Rusland end i Vesten

INTERVIEW | Ondřej Mrázek har talt med den russiske forfatter, oppositionelle avisredaktør og radikale aktivist Zachar Prilepin om en rasende Putin, om irrationel angst for Rusland, om ytringsfrihed og situationen i Luhansk og Donetsk.

19. juni 2015 Samfund, Grækenland

Religion uden nationalisme – ny græsk ortodoksi

RELIGION IV | Den græsk-ortodokse kirke har længe været forbundet med nationalisme, men en intern kritik af kirkens forståelse af sig selv som nationens vogter er vokset frem. Trine Stauning Willert analyserer.

17. juni 2015 Samfund, Estland, Letland

Nationsbygning og ortodoks kristendom i Estland og Letland

RELIGION III | Estland og Letland er to af verdens mest sekulariserede lande. Sebastian Rimestad fra Erfurt Universitet analyserer den lutherske og ortodokse kirkes roller i de to lande såvel som den russiske påvirkning i historisk lys.

15. juni 2015 Litauen, Kultur

Litauens tatarmuslimer gennem 700 år

RELIGION II | Siden det 14. århundrede har en minoritet af tatarmuslimer levet i det, der i dag er nationalstaten Litauen. De er anerkendt som et traditionelt trossamfund, er stærkt sekulariserede og udgør 50 % af Litauens muslimer. Egdūnas Račius ser her nærmere på deres rolle i det litauiske samfund.

10. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Østeuropa

Østeuropas religiøse fantom

RELIGION I | I Vesten tegnes et billede af Østeuropas religioner som roden til konflikt, vold og chauvinistisk nationalisme. Men Emil Saggau mener, at Vesten har stirret sig blind på religion som forklaringsmodel for alt, hvad der er ondt.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

26. maj 2015 Samfund, Polen

Polen drejer mod højre

PRÆSIDENTVALG | Polens vælgere har valgt et nyt ansigt til præsidentposten. Efter otte år med Borgerplatformen ved roret i Polen ønsker polakkerne forandring og Andrzej Duda har overrasket alle ved at slå den etablerede Bronisław Komorowski af pinden. Nye vinde blæser i polsk politik

25. maj 2015 Debat, Ungarn, Centraleuropa

Orbán - diktator eller konservativ demokrat?

DEBAT | Viktor Orbán er efterhånden en velkendt mand i Europa. Han er Ungarns ministerpræsident og leder af det konservative parti, Fidesz, i Ungarn. Men hvorfor nyder Orbán stor opbakning blandt den ungarske befolkning, når nærmest samtlige vestlige medier stempler ham som diktator, løgner, udemokratisk?

21. maj 2015 Makedonien, Samfund

Internationalt perspektiv på den makedonske krise

MAKEDONSK KRISE IV | Søndag den 17. maj var der store demonstrationer mod regeringen og dagen efter en moddemonstration til støtte for regeringen. Makedoniens politiske krise fortsætter, fortæller Klaus Bjerre.

20. maj 2015 Samfund, Polen

Det polske præsidentvalg efter første valgrunde

VALG | Søndag den 10. maj stemte polakkerne ved første runde af forårets præsidentvalg. Resultatet tegner et delvist uventet billede af det politiske landskab i Polen. Carina Christiansen analyserer valget forud for anden runde den 24. maj.

19. maj 2015 Ukraine, EU, Debat

EU tøver med at hjælpe reformivrige Ukraine

UKRAINES ØKONOMI | Ukraines økonomi kollapsede i 2014, og landet står over for en truende bankerot. Det er ikke kun Donbaskonflikten, der tynger budgettet, men et akut behov for reformer. Nu er der endelig nogle i Kijev der tager fat om problemernes rod - men lederne i EU er mistroiske og holder på pengene.

Premierminister Laimdota Straujuma, EU-Rådspræsident Donald Tusk, Letlands præsident Andris Berzinš og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker
18. maj 2015 Samfund, Letland, Østeuropa, EU

Lettisk formandskab og russisk gas

EU-FORMANDSKAB | Letlands første EU-formandskab lakker mod enden efter en indtil videre vellykket proces. EU's energipolitik og forholdet til Rusland har været blandt de centrale emner.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<