18. december 2014 Rusland, Kultur, Østeuropa

En øjenåbnende fortælling fra Stalintiden

BOGANMELDELSE | Morten Møller, Ellen og Adam. 375 sider. Gyldendals Forlag 2014. 249,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler: Hvordan kan to velstillede mennesker blive opslugt af Stalins kommunisme? Hvordan kan man, midt i Stalins udrensninger forblive trofast mod en ideologi, som i sidste ende truer med at blive en dødsdom?

16. december 2014 Østeuropa, Samfund

Kazakhstans december-traume

TILBAGEBLIK | I den sene sovjetperiode blev Kazakhstan ramt af omfattende demonstrationer, og historien om disse begivenheder er skrevet i blod, politivold og politiske intriger, der rakte helt til Moskva. Mia Tarp Hansen giver os baggrunden for landets december-traume.

11. december 2014 Rusland, Samfund

Gigantomaniens pris

ANALYSE | Statskassen knager, og energisektoren klynker. De lave oliepriser og vestens sanktioner har sendt den russiske industri til tælling og rublen ud i frit fald. Men at verdens største olieselskab, Rosneft, i disse dage kæmper for livet skyldes ikke kun ydre faktorer. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa.

06. december 2014 Debat, Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa

Den store transformation – Østeuropa siden 1989

TRANSITIONSDEBAT VII | Vi bringer nu Sabrina P. Ramets oplæg fra Magasinet rØST’s konference ”Forandringer i Østeuropa – 25 år efter Muren”. Oplægget er oversat fra engelsk.

03. december 2014 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Serbien mellem Moskva og Bruxelles

KOMMENTAR | Da det storalbanske flag i oktober dalede ned over Partizan Stadion i Beograd og udløste uro under EM-kvalifikationskampen Albanien-Serbien, tegnedes et velkendt billede i medierne af aggressive og afstumpede serbere. Michael Poulsen fortæller her en anden og mere kompleks historie om Serbien.

28. november 2014 Debat, Rusland, Ungarn, Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa

Historien med stort H endte i ’89

TRANSITIONSDEBAT VI | Uffe Østergaard, professor i europæisk historie, CBS, tager os med op og betragter debatten om årsagerne til, og betydningen af, Murens fald i fugleperspektiv. Hvorfor var der ingen, der havde forudset begivenhederne?

25. november 2014 Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa, Debat

Arven efter Muren

REPORTAGE | Gik du glip af vores Østeuropakonference - "25 år efter Muren"? Fortvivl ikke for rØSTs Kristian Foss Brandt har skrevet en udførlig rapportageartikel, så man nærmest var der selv. Bare uden duften af ungarsk gullasch. Læs med her om konklusionerne fra en indholdsrig dag i Alexandersalen.

21. november 2014 Debat, Østeuropa

Forandringer i Østeuropa: 25 år efter Muren

KONFERENCE | Magasinet rØST er pavestolte over at byde velkommen til konferencen: Forandringer i Østeuropa 25 år efter Muren. Et så afgørende jubilæum skal fejres med et brag så læs med her, hvilken perle af et program vi har sat sammen. Vi håber du fik sikret dig din billet inden det går løs d. 22. november!

20. november 2014 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

Ringe udsigter til forandringer i Bosnien

REGERINGSDANNELSE | Jais Thomas Møller var international observatør for den danske organisation SILBA ved valget i Bosnien-Hercegovina den 12. oktober i år. Her analyserer han valgresultatet og dets mulige indflydelse på landets nærmeste fremtid.

19. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lost in Bosnia – mellem modstridende målsætninger

FILM | Hvorfor laver vi film? Dette spørgsmål behandles i dokumentarfilmen Lost in Bosnia, som blev screenet på dette års CPH:DOX. Filmen giver anledning til at diskutere dokumentarens rolle og potentialer i en bosnisk kontekst.

18. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Er Jomfru Maria en postmester?

REJSE I BOSNIEN III | Efter at have opsøgt historiens vingesus i Sarajevo og Centralbosnien, besluttede jeg at tilføje min rejse et åndeligt tema. Så jeg lagde vejen forbi pilgrimsstedet Medjugorje i Hercegovina. Dette er tredje og sidste del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

17. november 2014 Samfund, Rumænien

Outsideren Iohannis ny præsident i Rumænien

PRÆSIDENTVALG | Det blev en nervepirrende slutspurt ved det rumænske præsidentvalgs anden runde i går. Men i sidste ende slog outsideren Klaus Iohannis med 54,5 % af stemmerne overraskende den siddende premierminister Victor Ponta fra Socialdemokratiet.

14. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lutva’s Kaffehus og Titos konference

REJSE I BOSNIEN II | Efter at have dyrket krigsturismen i Sarajevo fortsatte jeg min rejse i historiens og de store fortællingers fodspor ind i Centralbosnien - med Ivo Andrić under armen. Læs her anden del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

12. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Suset fra Sarajevo

REJSE I BOSNIEN I | Magasinet rØST’s (ene) Sydøsteuropa-redaktør foretog i den forgangne sommer en rundrejse i Bosnien-Hercegovina. I en serie på tre artikler skildres rejsen gennem temaerne: Krigsturisme, historiens vingesus og troens kraft. I denne den første artikel starter vi i Sarajevo en helt særlig, eller almindelig, junidag i 2014…

11. november 2014 Tema, Ukraine, Samfund

TEMA: EUROPAS HISTORIE SKRIVES I UKRAINE

TEMA OM UKRAINE | Det er et år siden revolutionen begyndte i Ukraine. Folkemasserne strømmede til Uafhængighedspladsen i Kijev, men ingen vidste, hvad der ventede det store østeuropæiske land. Magasinet rØST ser tilbage på et begivenhedsrigt år med analyser, reportager, rejsebeskrivelser og meget mere.

10. november 2014 Kultur, Ukraine

Ind bag ikonet

CPH:DOX | Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen. (Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa).

06. november 2014 Debat, Ungarn

Orbáns internetskat har øget utilfredsheden med hele hans system

INTERNETSKAT | Efter massive folkelige demonstrationer trak Viktor Orbán for nylig sin annoncerede internetskat tilbage. Det kaotiske forløb har givet civilsamfundet fornyet håb om, at det nytter at kæmpe for sine frihedsrettigheder.

03. november 2014 Kultur, Centraleuropa, Østeuropa, Sydøsteuropa

Dokumentar om jerntæppets fald er bevægende og medrivende

ANMELDELSE | Anders Østergaards '1989' åbner dette års CPH:DOX filmfestival. Natalie Yahya Rosendahl anmelder.

01. november 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Rumænien

Valg i Rumænien: Efter ti år med Băsescu

INTERVIEW | I morgen afholdes første runde af præsidentvalget i et korruptionsplaget Rumænien. Magasinet rØST har talt med Ruxandra Lupu Dinesen om afgående præsident Traian Băsescu og hans mulige efterfølgere.

30. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Religiøs pluralisme på tilbagetog i Østeuropa

RELIGION | Mangel på religionsfrihed og -pluralisme er et tiltagende problem i Østeuropa. Statsmagten forsøger stadigt mere hårdhændet at kontrollere de religiøse samfund, mens disse til gengæld søger støtte udefra og således øger konflikten med deres egne stater. Emil Saggau analyserer.

29. oktober 2014 Debat, Ukraine, Østeuropa

Ukraines demokrati kræver Europas støtte

KOMMENTAR | Journalist Keld Broksø har været international observatør ved parlamentsvalget i Ukraine for organisationen SILBA. Han beretter her om ukrainernes forhåbninger om bedre tider og håb om mere end tomme støtteerklæringer fra EU og NATO.

27. oktober 2014 Samfund, Ukraine, Østeuropa

Rusland har tabt Ukraine

VALG | OPDATERET Et historisk pro-europæisk parlament er blevet valgt i Ukraine. Petro Porosjenkos blok fik den forventede valgsejr og ukrainerne afviste de mest nationale kræfter til fordel for ubesmittede antikorruptionspartier. Men kan det nye parlament indfri befolkningens høje forventninger? Det afgående kunne ikke.

25. oktober 2014 Samfund, Polen

Kopacz’ udfordringer

ANALYSE | At den polske premierminister Donald Tusk har forladt landet til fordel for posten som rådsformand i EU har betydet, at kortene igen er blevet blandet i regeringen i Warszawa. Tomasz Archutowski giver et overblik over den nye polske regering.

20. oktober 2014 Kultur, Rusland

Prisen for stilhed

FOTOPRIS | Prisen for stilhed - sådan lyder forordene til dette års vinder af Carmignac Fondens eftertragtede fotojournalistpris. Vinderen, Davide Monteleone, tager os med på en rejse til Tjetjenien, i en søgen efter en tjetjensk identitet. ”Spasibo” er titlen på udstillingen: Tak. Spørgsmålet som står tilbage, er - tak, tak for hvad?

19. oktober 2014 Debat, Rusland

Kender vi overhovedet russerne?

KOMMENTAR | Rusland er andet og mere end præsident Putin, skriver Philip Sviatchenko, netop hjemvendt fra en tur til Moskva. Rusland er også hjertevarme og gæstfrihed. Konflikten i Ukraine forpester vores syn på hinanden, men sådan behøver det ikke være. Vi burde stoppe op en gang og droppe den indgroede skepsis for en stund i stedet for at male os op i hvert vores mediesk...

17. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valgets taber er det bulgarske folk

VALG | Regeringsforhandlingerne efter forrige søndags parlamentsvalg i Bulgarien åbner efter nogen tøven op for dannelsen af en stor koalitionsregering. Det er på høje tid, for bulgarerne har hverken tålmodighed eller råd til endeløse politiske kævlerier. Helle Thomsen Dalgaard analyserer.

15. oktober 2014 Debat, Polen

Polen: EU's nye drivkraft

ANALYSE | Dagene hvor den franske præsident Jacques Chirac lavede tyste alliancer i korridorerne ved EU-topmøderne, for at mindske Schröders, Berlusconis og Tony Blairs magt i Europa, er ovre. For Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien er ikke længere de eneste lande, der styrer tingene i EU.

13. oktober 2014 Samfund, Rusland

8 års fængsel for at forsvare almindelige menneskers rettigheder

INTERVIEW | Omsider er en positiv udvikling i gang i sagen om den russiske jurist, Artur Prel. Men justitsmordet på den unge advokat udstiller de katastrofale mangler i det russiske retssystem. Jens Malling har mødt Prel.

11. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Valg i Bosnien-Hercegovina: ”Det føles, som om tiden er gået i stå”

VALG | I morgen er der valg i Bosnien-Hercegovina. Og endnu engang præsenteres valget om værende af afgørende betydning for landets fremtid. Befolkningen synes dog ikke at være overbevist. Meningsmålinger peger på, at valgdeltagelsen kan falde til et sted omkring 55-60 %. Ismar Dedovic analyserer.

10. oktober 2014 Samfund, Østeuropa, Letland

Konflikt og konsensus ved valget i Letland

VALG | Ved parlamentsvalget i Letland den 4. oktober var sikkerhedspolitik det helt store emne. Forholdet til Rusland og frygten for russisk indflydelse har igen sat gang i en diskussion om håndteringen af Letlands russiske mindretal. Trods politisk status quo har valget langt fra været kedeligt. Katrine Thorhauge Christensen rapporterer

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<