19. november 2015 Kultur, Rusland

Ensidigt billede af en tandløs tiger

FILMANMELDELSE | ”Citizen Khodorkovsky” tegner et grumset billede af en magtfuld mands politiske martyrium, i sin kamp for at tænde op under det russiske civilsamfund. Carina Christiansen anmelder dokumentaren, der blev vist på årets CPH:DOX

12. november 2015 Samfund, Rumænien

Rumænsk politik i brand

FORANDRING? | Det startede med en brandulykke i en natklub og udviklede sig til en væltet regering. Ruxandra Lupu Dinesen giver her indblik i, hvad der sker i rumænsk politik lige nu. Er vi vidne til en ny kurs eller er det business as usual?

09. november 2015 Ungarn, Samfund

Ungarn: Hastigt på vej imod en åben investeringskultur

BUSINESS CULTURE | Det er en fordel at kende til den lokale kultur, når man investerer i Ungarn. Men de kulturelle forskelle imellem Danmark og Ungarn er blevet meget mindre på meget kort tid, lyder det fra erfarne aktører i Ungarn.

06. november 2015 Bulgarien, Samfund

Bulgarsk valg med få uregelmæssigheder

VALGOBSERVATION | Der er de seneste ti år sket en forbedring i korruptionen i Bulgarien. Men alligevel var der visse uregelmæssigheder ved både det lokalvalg og det referendum, der fandt sted for to uger siden i Bulgarien. Kristoffer Skovgaard Jakobsen giver her rapport på baggrund af egne observationer.

04. november 2015 Tyrkiet, Samfund

Status quo i Tyrkiet?

VALGRESULTAT | Erdogan og regeringspartiet AKP’s sejr ved søndagens parlamentsvalg i Tyrkiet manifesterede Erdogans store indflydelse på tyrkisk politik. Valget slog endnu engang fast, at oppositionelle kræfter i Tyrkiet har det svært.

04. november 2015 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Konference: Krig i fredens Europa – 20 år efter Dayton-aftalen

KONFERENCE | 20 år efter at krigen i Bosnien sluttede, oplever Europa endnu en gang en blodig krig i egen baghave med mange tusinde ofre til følge. Har EU – der fik Nobels fredspris i 2012 – ikke lært af sine erfaringer? I et samarbejde imellem Magasinet Europa og Magasinet rØST inviterer vi til konference i anledning af 20-året for Dayton-aftalen fredag d. 13.11.

03. november 2015 Kultur, Østeuropa, Rusland, Rumænien

Et vindue til en verden mod øst

DOKUMENTARFILMFESTIVAL | Verdens tredjestørste dokumentarfestival CPH:DOX byder på historiske og højaktuelle film om livet bag jerntæppet og på spekulationer og hemmelighedskræmmeri, der trækker tråde til det moderne Rusland anno 2015.

27. oktober 2015 Samfund, Makedonien, Montenegro, Serbien

Kun enhed kan frelse serberne

RELIGION IX | De nationale ortodokse kirker i Makedonien og Montenegro har været fastlåst i konflikter med den serbiske kirke i årtier. Alt imens er den serbiske kirke blevet kørt stadig længere ud på et politisk sidespor internt i Serbien. Emil B. H. Saggau analyserer de tre krigeriske kirker.

22. oktober 2015 Samfund, EU, Centraleuropa, Polen

Magtskifte i Polen?

VALG I POLEN | Det moderat-konservative regeringsparti PO frygter at miste magten til national-konservative PiS, når Polen går til valg søndag. Valgkampen har især handlet om de polakker, der endnu ikke mærker meget til de gode tider. Michael B. Lauritsen tegner et kort over det polske politiske landskab lige nu.

20. oktober 2015 Ukraine, Samfund, Rusland

Om at forstå et forsmået folk i et amputeret imperie

BOGANMELDELSE | Vibeke Sperling har i nogle kredse ry for at være ekstrem kritisk overfor Rusland. I bogen ”Russernes drømme” fortæller hun uden floromvunden diplomati om både det politiske menneskelige Rusland.

19. oktober 2015 Kultur, Rusland

Turist i Tomsk

REJSEBESKRIVELSE | Ruslands Stavanger. Tomsk er en velhavende og velrenoveret olieby i Sibirien. Krisen efter lave oliepriser har ikke vist sig endnu, men det har til gengæld en venlig rejsedestination. Lars Grønbjerg beretter fra Tomsk.

07. oktober 2015 Samfund, Polen

Når både flygtninge og EU bliver en trussel

FLYGTNINGE | Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet har afvist at modtage flygtninge som ikke er kristne. Med stor kritik fra EU til følge. Tine Toft Jørgensen undersøger Polens dilemma mellem EU-samarbejde og flygtningestrømme. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Atlas.

05. oktober 2015 Kultur, Moldova

Moldova og Moskva-patriarkatet

RELIGION VIII | I Moldova har Moskva-patriarkatet formået, hvad Sovjetunionen aldrig evnede – nemlig at imødekomme befolkningens krav om selvstændighed og moldovisk/rumænsk sprog og kultur. Således har patriarkatet siden 1992 vundet støtte fra skiftende moldoviske regeringer. Christoffer Størup forklarer hvorfor.

05. oktober 2015 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Forbud mod reality-programmer i Serbien?

KULTUR | I de seneste uger har der i Serbien raset en diskussion om reality-programmer, og en underskriftindsamling er sågar blevet gennemført for at få forbudt disse programmer. Her giver Dejan Ilic et kort overblik over debatten og sin vurdering af sagens indhold.

01. oktober 2015 Samfund, Ukraine

Ukraines muslimer i væbnet jihad mod Rusland

RELIGION VII | Før Euromaidan var Ukraine præget af en høj grad af islamofobi. Men under og efter demonstrationerne på Kievs Uafhængighedsplads har attituden over for ukrainske muslimer ændret sig drastisk. Denys Brylov analyserer.

30. september 2015 Debat

Tadsjikistan mellem religionsfrihed og tvangsbarbering

KRONIK | Islamismen vinder frem i Tadsjikistan og det øvrige Centralasien, hvor myndighederne svarer igen med undertrykkelse. I samarbejde med Magasinet Udvikling bringer vi denne kronik af Flemming Splidsboel Hansen.

28. september 2015 Kultur, Rumænien, Albanien, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien

Filmfest: Fanget af fortiden

FILMFESTIVAL | Livet bag Jerntæppet udgør tilsyneladende en uudtømmelig kilde til filmprojekter. Endnu en gang byder festivalen East by Southeast på en overdådig menu af øst- og centraleuropæiske kvalitetsfilm.

24. september 2015 Samfund, Tyrkiet, EU

Fem grunde til at Tyrkiet involverer sig i krigen mod Islamisk Stat

KRIG | Tyrkiet valgte i sommer at gå i krig mod IS. Anne Schøtt kommer her med fem grunde til, hvorfor Tyrkiet, som tidligere har støttet IS, nu har skiftet politisk kurs.

22. september 2015 Samfund, Serbien, EU

Kampen om asyl i Serbien

SYRISKE FLYGTNINGE | Serbien er transitland for hundredetusindvis af flygtninge på vej mod EU. Men flere og flere ansøger om asyl i Serbien, selv om blot få opnår asyl. Annika Maigaard Mogensen har talt med en af de heldige.

17. september 2015 Samfund, Slovakiet

Sådan bryder danske landmænd kulturbarrierer i Slovakiet

ERHVERVSKULTUR I | Efter Murens fald i 1989 så adskillige danske landmænd det ændrede politiske og økonomiske landskab som en mulighed for nye markeder i det centrale og østlige Europa. Anne Zachariassen fortæller her om, hvilke udfordringer mange danske landmænd mødte i etableringen af landbrug i Slovakiet.

15. september 2015 Centraleuropa, Ungarn, Debat

Forsvarer Ungarn Europas grænser?

DEBAT | Kritikken er haglet ned over det hegn, som Viktor Orbán lod bygge ved den ungarsk-serbiske grænse for at holde migranterne ude. Men har Ungarn i virkeligheden blot beskyttet europæisk territorium, mens andre EU-ledere først nu begynder at realisere omfanget af menneskestrømmene?

14. september 2015 Samfund, Hviderusland, Østeuropa

Valget uden vindere

PRÆSIDENTVALG | Hvideruslands præsident Aleksander Lukashenko står til endnu et genvalg i oktober. Men timingen uheldig med forværret økonomi og ustabile relationer med Rusland, hvilket kan påvirke valgkampen. Jonathan Nielsen analyserer.

11. september 2015 Samfund, Tyrkiet

Etniske kampe i tyrkisk ferieparadis

ØJENVIDNEBERETNING | De voldsomme spændinger mellem tyrkere og kurdere er på ny blusset op, og har krævet talrige liv de seneste dage. Ikke kun i den kurdiske by Cizre, hvor ekstreme kampe netop nu foregår, men også i resten af Tyrkiet. Ayse, en tyrkisk gift dansker, beretter fra Antalya-området.

26. august 2015 Samfund, Østeuropa, Rusland

Arv fra Sovjet eller russisk jerngreb?

RUSSISK MILITÆR I KAZAKHSTAN | Der er en del igangværende russiske militære aktiviteter i Kazakhstan. De militære aktiviteter er alle en arv fra Sovjetunionens tid, men der er voksende utilfredshed i den kazakhstanske befolkning, imod hvad de ser som en kolonial mentalitet der skader Kazakhstans interesser.

24. august 2015 Kultur, Albanien

”Jeg er sandheden” – sufi-mystik på albansk

RELIGION VI | Bektashierne, en sufi-orden der stammer fra middelalderens Anatolien, er ad historiens veje og vildveje endt med næsten kun at have overlevet op til vor tid blandt nutidens albanske befolkninger. Emil Saggau fortæller om den mystiske retning inden for islam, der tidligere var frontkæmpere for albansk nationalisme.

18. august 2015 Sydøsteuropa, Kultur

Mellem muslimsk folketradition og ortodoksi på Balkan

RELIGION V | Professor emeritus Jørgen Schøler Nielsen ser tilbage på post-kommunismens religiøse brydningstid i slut-1990’ernes Sydøsteuropa: Traditioner og dogmer blev udfordret, og der blev pustet nyt liv i gamle religiøse samfund.

10. august 2015 Georgien, Samfund

Georgiens vej tilbage til Europa

NATIONALITET | Georgien er en integreret del af Europa. Sådan lyder det blandt andet fra det georgiske udenrigsministerium. Men hvordan kan et land på den anden side af Sortehavet være europæisk? Og hvorfor vælger det lille eks-sovjetiske land at fokusere på integrationen med Europa når nabolandene ikke gør det?

28. juni 2015 Armenien, Samfund

Armeniens ungdom i elektrisk folkeoprør

OPRØR | Store demonstrationer er brudt ud i Armeniens hovedstad Yerevan. Folk er utilfredse med varslede elpris-stigninger. Men man kan ikke slippe tanken om at oprøret stikker dybere og får tankerne hen på Ukraines Maidan-oprør. De unge armeniere vil også have forandring.

23. juni 2015 Kultur, Rusland, Hviderusland

Ytringsfrihed? Det har vi mere af i Rusland end i Vesten

INTERVIEW | Ondřej Mrázek har talt med den russiske forfatter, oppositionelle avisredaktør og radikale aktivist Zachar Prilepin om en rasende Putin, om irrationel angst for Rusland, om ytringsfrihed og situationen i Luhansk og Donetsk.

19. juni 2015 Samfund, Grækenland

Religion uden nationalisme – ny græsk ortodoksi

RELIGION IV | Den græsk-ortodokse kirke har længe været forbundet med nationalisme, men en intern kritik af kirkens forståelse af sig selv som nationens vogter er vokset frem. Trine Stauning Willert analyserer.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<