26. september 2014 Kultur, Centraleuropa, Polen

Musikkens mytiske flod

MUSIKANMELDELSE | Der er god grund til, at ikke bare polske anmeldere, men også internationale medier er faldet i svime over Stara Rzeka fra Bydgoszcz. Albummet “Cień chmury nad ukrytym polem” ér en imponerende bedrift og en foruroligende smuk lytteoplevelse. Rasmus Steffensen anmelder.

24. september 2014 Kultur, Rusland

Dampens åbenbaringer

SAUNA | I en tid med kolde vinde mellem Rusland og Europa er det værd at minde om, at Rusland er andet og mere end Præsident Putin. Ruslandskender Caroline Bilde Krogh-Jensen har besøgt en russisk badstue i Moskva og rapporterer her om et mytisk sted, omspundet af stærke traditioner og sære historier

16. september 2014 Hviderusland, Samfund

Lukasjenkos stjernestund

DIPLOMATI | Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko øjner diplomatiske muligheder i sin nye rolle som mægler mellem Rusland og Ukraine. Han er stadig en russisk skødehund når det kommer til stykket, men mæglerrollen giver ham noget at handle med overfor donoren Rusland, og mulighed for et bedre forhold til EU.

08. september 2014 Samfund, Aserbajdsjan

Formandskabet for Europarådet fængsler kritikere

PARADOKSALT | Alt imens Aserbajdsjan holder formandskabet for menneskerettighedsinstitutionen Europarådet, så indskærpes menneskerettighederne på hjemmebane. Lige nu er der over 100 politiske fanger i landet, og i løbet af sommeren er flere kendte og prominente systemkritikere blevet arresteret.

05. september 2014 Samfund, Ukraine

Burde Ukraine opgive Donbas regionen?

KRIG | Ukraine har tre valgmuligheder i kampen mod Rusland om landets fremtid. Kæmpe, kapitulere eller opgive nogensinde at få Donbas eller Krim tilbage. Ingen af mulighederne er tillokkende.

03. september 2014 Østeuropa, Rusland, Ukraine, Samfund

Energisikkerhed: Østeuropa har sovet i timen

ENERGI | Mens Vesteuropa har sikret sig alternativer til russisk energi, har energisikkerhed og alternative forsyningskilder ligget nederst på listen af reformer i Østeuropa.

02. september 2014 Kultur

Ekkoet fra civilisationen

REJSEREPORTAGE (3/3)| rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia Tarp Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser på rejse gennem de to lande. I sidste del tager Mia os blandt andet med på verdens...

22. august 2014 Kultur

På tomlen over grænsen til Tadsjikistan

REJSEREPORTAGE (2/3)| rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia Tarp Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser. I anden del tager hun os med på blaffe-tur over grænsen til Tadsjikistan.

22. august 2014 Kultur

Ad hullede grusveje og smalle bjergpas

REJSEREPORTAGE (1/3) | rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia T. Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser. Første del går gennem Kirgistan.

21. august 2014 Kosovo, Debat

EU rapport kaster mørk skygge over Kosovo

KOMMENTAR | Ny EU-rapport anklager tidligere højtstående medlemmer af Kosovos Befrielseshær, der i dag menes at bestride ledende politiske positioner, for forbrydelser mod etniske minoriteter i Kosovo efter NATO’s intervention i Jugoslavien i 1999. Jais Thomas Møller kommenterer.

20. august 2014 Debat, Georgien

Stalinstatuen i Gori – mere end bare Sovjetnostalgi

TRANSITIONSDEBAT V | Helt frem til 2010 stod der en statue af Josef Stalin i den georgiske by Gori. Statuen var for mange et symbol på Sovjet-nostalgi og en ufuldstændig transition i Georgien. Katrine Gotfredsen debatterer her, hvad der ligger bag Stalin-nostalgien i Gori og konkluderer, at nostalgien måske i stedet kan forstås som et ønske om en anden demokratisk udviklin...

18. august 2014 Kultur, Østeuropa

Østeuropas bedste øl i Nansensgade

NYT VENUE | Med Østeuropa pumpende i blodet har Michel Dziadul åbnet den første bar i Danmark, der fokuserer bredt på hele regionen som tema. Gorki Café skal først og fremmest være stedet, hvor man mødes om de gode østeuropæiske øl, som kun udskænkes få andre steder i Norden.

06. august 2014 Rumænien, Letland, Østeuropa, Sydøsteuropa, Polen, Samfund

Mangel på reformer tømmer Letland og Rumænien for arbejdskraft

AFFOLKNING | Flere østeuropæiske EU-lande har det seneste årti lidt af hastigt svindende befolkninger. Arbejdsstyrken søger mod vest for bedre arbejdsforhold. I de værst ramte lande, Rumænien og Letland, er der brug for store reformer, hvis blødningen skal standses, lyder det fra landenes fagbevægelser.

03. juli 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk civilsamfund under pres

UNGARN EFTER VALGET III | I den tredje og sidste analyse af Ungarn efter valget har Kristina Vas Nørbæk set på konsekvenserne for civilsamfundet i landet. En sag om "norske fonde" lægger pres på NGO'ernes frihed i Ungarn.

02. juli 2014 Samfund, Polen

Aflytningsskandale ryster den polske regering

AFLYTNING | Polen er bragt i international forlegenhed af en aflytningsskandale, der har rystet den politiske top. Premierminister Donald Tusk har indtil videre redet stormen af, men Polens omdømme er skadet af optagelserne, der afslører rævekager, korruption og bagtalelser i magtens inderste cirkler. Tomasz Archutowski har kigget på polsk politiks største sag lige nu.

30. juni 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk centralisering: Orbáns regering 3.0

UNGARN EFTER VALGET II | Viktor Orbán har ikke flyttet meget rundt på ministerposterne efter genvalget. Men den nye regeringssammensætning betyder alligevel en endnu mere centraliseret magt. Kristina Vas Nørbæk giver et overblik.

28. juni 2014 Samfund, Debat, Kultur, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien

Tyranmorder eller terrorist? - Gavrilo Princips første 100 år

HISTORIE | 100 år efter Gavrilo Princip skød Ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo, er der på Balkan mere uenigihed end nogensinde om, hvordan man skal forstå manden og hans handling. Ismar Dedovic forklarer her hvorfor.

27. juni 2014 Debat, Ungarn

Fidesz-valgstrategi var en succes

UNGARN EFTER VALGET I | Oppositionen fortsætter med at smuldre i Ungarn, og alternativerne til Viktor Orbán er få. Selv nationalistpartiet Jobbik er holdt op med at vokse. Krisztina Vas Nørbæk gør status på parlaments- og EU-valg i Ungarn. Dette er den først artikel om Ungarn i en serie på tre.

24. juni 2014 Debat, Ukraine

Om Ukraine og konfliktens identiteter

INTERVIEW | Det kan lyde ligetil når vestlige medier fortæller om de “prorussiske kræfter” i Ukraine og horder af seperatister der raserer landet og dets befolkning. I sådanne tilfælde må vesten selvfølgeligt støtte befolkningen og dets regering. Men er billedet af konfliktens identiteter og den klare politiske løsning nu også så ligetil?

11. juni 2014 Samfund, Rumænien

Rumænien til salg – II

PROTEST | Udenlandske landbrugsinvestorer og det amerikanske gasselskab Chevron forcerer i øjeblikket deres opkøb af rumænsk jord. Mange rumænere mener, at det vil få store sociale og miljømæssige konsekvenser. Johannes Eske Andersen rapporterer fra et Rumænien i offensiven. Denne er den anden af to artikler. Den første artikel blev bragt i går.

10. juni 2014 Rumænien, Samfund

Rumænien til salg - I

PROTEST | Den rumænske befolkning har fået nok af udenlandske virksomheders rovdrift på deres lands naturressourcer. Massive protester har det seneste år rejst sig mod virksomhederne og den rumænske regering. Johannes Eske Andersen rapporterer fra et Rumænien i offensiven.

05. juni 2014 Samfund, Ukraine

Maidan skal leve videre i ånden

KIJEV | Teltene på den centrale uafhængighedsplads i Kijev er ikke længere fyldt med aktivister, men pladsen lader sig ikke sådan rydde af den grund. Det har Kijevs nye borgmester, Vitalji Klitskjo måtte sande

03. juni 2014 Ukraine, Samfund

Hvem er hvem i Østukraine?

ØSTUKRAINE | De selvudråbte magthavere i Donetsk har tabt styringen til en ny professionel gruppe, der ligner dem selv. Hvem er hvem hos separatisterne i øst? Philip Sviatchenko har set på ”Bataljon Vostok” og hvem der reelt kontrollerer den selvudnævnte "Folkerepublik Donetsk"

02. juni 2014 Ukraine, Samfund

Petro Porosjenkos 100 dage

KRIGSPRÆSIDENT | Den nyvalgte præsident i Ukraine, Petro Porosjenko, står overfor en hårrejsende dagsorden. Østukraine er i kaos, økonomien i ruiner og hans politiske opbakning kan forsvinde, før han aner det, hvis der ikke leveres resultater omgående. Han får brug for Vestens hjælp, hvis det skal lykkes.

29. maj 2014 Kultur, Makedonien

Skopjes sjæls vogter

SKOPJES UNDERGRUND | PMG Recordings har som mål at forhindre åndelig krise i Makedonien. De dokumenterer undergrundsscenen og sørger for kulturel kontinuitet. Musikken og festerne er blevet en livsstil og en måde at håndtere virkeligheden for mange unge Skopjeboer. Vi har talt med folkene bag.

29. maj 2014 Samfund

Kasakhstan slår ned på aktivister

MUNDKURV | I Kasakhstans hovedstad, Astana, underskrives der i dag, d. 29. maj den afgørende traktat for skabelsen den Eurasiske Økonomiske Union mellem Kasakhstan, Rusland og Hviderusland. Men mange kasakher er kritiske overfor unionen med Rusland og har ikke fået mulighed for protest. De er smidt i fængsel på forhånd.

28. maj 2014 Samfund, Ukraine

24 timers stemmeoptælling senere

VALG | Valgdeltagelsen var høj og folk ventede i helt op mod 6 timer for at få lov at sætte deres kryds ved søndagens valg i Ukraine. Valget var præget af ønsket om, at alt skulle foregå korrekt. Men det levede ikke op til standarderne. Den danske observatør Anders Gydesen fortæller om det første præsidentvalg efter revolutionen i Ukraine.

27. maj 2014 Slovakiet, Samfund

Politiske efterveer i Slovakiet

PRÆSIDENTVALG | Den 29. marts 2014 stemte den slovakiske befolkning imod en yderligere magtcentralisering, da premierminister Robert Fico tabte anden runde af præsidentvalget. På trods af at Fico ikke var overbevisende, overraskede det alligevel, at den stærke politiker i sidste ende ikke formåede at vinde valget.

24. maj 2014 Samfund, Ukraine

Mens Kiev er i venteposition

VALGOPTAKT | Der er historisk præsidentvalg i Ukraine d.25.maj 2014. De to valgobservatører Kamilla og Kristian beretter fra stemningen og forventningerne i Kiev i dagene op til valget. Hvad forventes der at ske efter valget?

23. maj 2014 Bosnien-Hercegovina, Serbien, Debat

Serbien og Bosnien efter syndfloden

ANALYSE | Oversvømmelserne i Serbien og Bosnien-Hercegovina har efterladt voldsomme materielle skader, og 40 har mistet livet. Ismar Dedovic analyserer, hvordan den lokale befolkning, politikere og medier har håndteret situationen.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<