28. januar 2015 Samfund, Polen

Året der gik i polsk politik

ANALYSE | På trods af de enkelte politiske skandaler som eksempelvis aflytningsskandalen eller skandalen omkring nogle politikers rejseudgifter, var 2014 generelt et godt år for Polen, skriver Tomasz Archutowski.

27. januar 2015 Samfund, Bulgarien, Rusland

Bulgariens gas-skandale

ENERGIPOLITIK | Det kuldsejlede russiske energiprojekt South Stream har medvirket til en kraftig udtynding af Kreml-venlige stemmer i Bulgarien. Yuri Boyanin analyserer her landets rolle i projektet, som lige fra starten var omgærdet af mystik og hemmeligheder.

26. januar 2015 Ukraine, Rusland, Debat

Russisk-sponsoreret terror i Østukraine

ANALYSE | Våbenhvilen, der ikke var en våbenhvile, er slut – nu er krigen tilbage for alvor i Østukraine. Rusland fraskriver sig forsat ansvaret for de prorussiske separatisters handlinger – men hvor ligger ansvaret, når de terrorbomber civile som i Mariupol? Hvor kommer de tunge våben fra – hvis ikke fra Rusland?

23. januar 2015 Samfund, Grækenland

Derfor vil hver tredje græker stemme på SYRIZA

VALG | Det venstreorienterede parti SYRIZA står til at vinde det græske parlamentsvalg på søndag. Partiet forårsager mange panderynker udenfor Grækenland. Men hvad får grækerne til at søge til det tilsyneladende kompromisløse protestparti, som er blevet en hovedaktør på den politiske scene i Grækenland? Jonas Madsen analyserer.

22. januar 2015 Kultur, Polen

Arven fra en fremmed fortid

FILMANALYSE | Pawel Pawlikowski reflekterer over komplekse eksistentielle forhold gennem minimalistisk filmkunst. IDA er hans prisbelønnede fortælling om en ung kvinde, hvis identitet oprodes, da hun konfronteres med en ukendt fortid. Dalila Tatarević analyserer.

21. januar 2015 Samfund, Rusland, Armenien, EU

Kærlighed eller tvangsægteskab?

TOLDUNION | Ved årsskiftet trådte den Eurasiske Økonomiske Union i kraft, og med den begyndte en ny virkelighed for de fire medlemslande Rusland, Hviderusland, Kasakhstan og Armenien. Armenien er nyeste medlem i klubben, og stemte så sent som i december for indlemmelse i den kontroversielle Union. rØST’ analyserer.

21. januar 2015 Debat

Live: Ukraine - der hvor historien skrives

DEBATMØDE | I samarbejde med Café Gorki arrangerer Magasinet rØST oplæg og debat om Ukraine. Mød Hanne Severinsen, Maya Zakhovaiko og rØSTs egen Peter Zacho Søgaard.

19. januar 2015 Samfund, Østeuropa, Rusland

Kreml overvurderer ISIS-trussel i Centralasien

ISIS OG RUSLAND | Oprustning på hvilke præmisser? Maler Moskvas embedsmænd fanden på væggen? Blander de uklogt deres geopolitiske problemer sammen, når de maner til frygt og våben i tvetydige udtalelser om ISIS i et russisk og centralasiatisk perspektiv? Joshua Kucera beretter fra EurasiaNet.org.

15. januar 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Forbud som universalmiddel

FORBUD | En kritisk artikel om den serbiske regerings forslag om at forbyde unge at køre bil om natten udviklede sig til en diskussion internt i rØST’s Sydøsteuropa-redaktion. rØST bringer her sin første artikel med tilhørende kommentarspor om den serbiske regerings (måske) totalitære tilbøjeligheder.

08. januar 2015 Kultur, Rusland

Leviathan – Russisk film når det er bedst

FILMANMELDELSE | Den Russiske instruktør Andrej Svjagintsev har skabt et filmisk mesterværk. Leviathan regnes som favorit til titlen som årets udenlandske film ved den kommende Oscar-uddeling. Det er historien om korruption, kærlighed og menneskelig magtesløshed - som den kun kan udspille sig i en russisk fortælling.

05. januar 2015 Debat, Rusland

Homopolitisk public service i Sovjet

TRANSITIONSDEBAT VIII | Radiojournalist Brita Kvist Hansen tager os med tilbage til 1989. Tilbage til Perestrojkatiden da hun rejste med Next Stop og for første gang stiftede bekendtskab med Sovjetunionen og Moskvas diskrete homomiljø.

22. december 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Rumænien

Det skete i de dage: At man henrettede en diktator for åben skærm

EUROPAHISTORIE | Den 22. december 1989 forlod Nicolae og Elena Ceaușescu med helikopter taget af den kommunistiske centralkomite i Bukarest. Få rumænere forventede på det tidspunkt, at diktatoren og hans kone tre dage senere ville være døde og borte. Lucian Ștefănescu beskriver de dramatiske decemberdage. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa.

18. december 2014 Rusland, Kultur, Østeuropa

En øjenåbnende fortælling fra Stalintiden

BOGANMELDELSE | Morten Møller, Ellen og Adam. 375 sider. Gyldendals Forlag 2014. 249,95 kr. Anmeldt af Jens Geisler: Hvordan kan to velstillede mennesker blive opslugt af Stalins kommunisme? Hvordan kan man, midt i Stalins udrensninger forblive trofast mod en ideologi, som i sidste ende truer med at blive en dødsdom?

16. december 2014 Østeuropa, Samfund

Kazakhstans december-traume

TILBAGEBLIK | I den sene sovjetperiode blev Kazakhstan ramt af omfattende demonstrationer, og historien om disse begivenheder er skrevet i blod, politivold og politiske intriger, der rakte helt til Moskva. Mia Tarp Hansen giver os baggrunden for landets december-traume.

11. december 2014 Rusland, Samfund

Gigantomaniens pris

ANALYSE | Statskassen knager, og energisektoren klynker. De lave oliepriser og vestens sanktioner har sendt den russiske industri til tælling og rublen ud i frit fald. Men at verdens største olieselskab, Rosneft, i disse dage kæmper for livet skyldes ikke kun ydre faktorer. Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa.

06. december 2014 Debat, Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa

Den store transformation – Østeuropa siden 1989

TRANSITIONSDEBAT VII | Vi bringer nu Sabrina P. Ramets oplæg fra Magasinet rØST’s konference ”Forandringer i Østeuropa – 25 år efter Muren”. Oplægget er oversat fra engelsk.

03. december 2014 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Serbien mellem Moskva og Bruxelles

KOMMENTAR | Da det storalbanske flag i oktober dalede ned over Partizan Stadion i Beograd og udløste uro under EM-kvalifikationskampen Albanien-Serbien, tegnedes et velkendt billede i medierne af aggressive og afstumpede serbere. Michael Poulsen fortæller her en anden og mere kompleks historie om Serbien.

28. november 2014 Debat, Rusland, Ungarn, Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa

Historien med stort H endte i ’89

TRANSITIONSDEBAT VI | Uffe Østergaard, professor i europæisk historie, CBS, tager os med op og betragter debatten om årsagerne til, og betydningen af, Murens fald i fugleperspektiv. Hvorfor var der ingen, der havde forudset begivenhederne?

25. november 2014 Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa, Debat

Arven efter Muren

REPORTAGE | Gik du glip af vores Østeuropakonference - "25 år efter Muren"? Fortvivl ikke for rØSTs Kristian Foss Brandt har skrevet en udførlig rapportageartikel, så man nærmest var der selv. Bare uden duften af ungarsk gullasch. Læs med her om konklusionerne fra en indholdsrig dag i Alexandersalen.

21. november 2014 Debat, Østeuropa

Forandringer i Østeuropa: 25 år efter Muren

KONFERENCE | Magasinet rØST er pavestolte over at byde velkommen til konferencen: Forandringer i Østeuropa 25 år efter Muren. Et så afgørende jubilæum skal fejres med et brag så læs med her, hvilken perle af et program vi har sat sammen. Vi håber du fik sikret dig din billet inden det går løs d. 22. november!

20. november 2014 Samfund, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa

Ringe udsigter til forandringer i Bosnien

REGERINGSDANNELSE | Jais Thomas Møller var international observatør for den danske organisation SILBA ved valget i Bosnien-Hercegovina den 12. oktober i år. Her analyserer han valgresultatet og dets mulige indflydelse på landets nærmeste fremtid.

19. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lost in Bosnia – mellem modstridende målsætninger

FILM | Hvorfor laver vi film? Dette spørgsmål behandles i dokumentarfilmen Lost in Bosnia, som blev screenet på dette års CPH:DOX. Filmen giver anledning til at diskutere dokumentarens rolle og potentialer i en bosnisk kontekst.

18. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Er Jomfru Maria en postmester?

REJSE I BOSNIEN III | Efter at have opsøgt historiens vingesus i Sarajevo og Centralbosnien, besluttede jeg at tilføje min rejse et åndeligt tema. Så jeg lagde vejen forbi pilgrimsstedet Medjugorje i Hercegovina. Dette er tredje og sidste del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

17. november 2014 Samfund, Rumænien

Outsideren Iohannis ny præsident i Rumænien

PRÆSIDENTVALG | Det blev en nervepirrende slutspurt ved det rumænske præsidentvalgs anden runde i går. Men i sidste ende slog outsideren Klaus Iohannis med 54,5 % af stemmerne overraskende den siddende premierminister Victor Ponta fra Socialdemokratiet.

14. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Lutva’s Kaffehus og Titos konference

REJSE I BOSNIEN II | Efter at have dyrket krigsturismen i Sarajevo fortsatte jeg min rejse i historiens og de store fortællingers fodspor ind i Centralbosnien - med Ivo Andrić under armen. Læs her anden del af Deres Sydøsteuroparedaktørs rejseberetning fra Bosnien.

12. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Suset fra Sarajevo

REJSE I BOSNIEN I | Magasinet rØST’s (ene) Sydøsteuropa-redaktør foretog i den forgangne sommer en rundrejse i Bosnien-Hercegovina. I en serie på tre artikler skildres rejsen gennem temaerne: Krigsturisme, historiens vingesus og troens kraft. I denne den første artikel starter vi i Sarajevo en helt særlig, eller almindelig, junidag i 2014…

11. november 2014 Tema, Ukraine, Samfund

TEMA: EUROPAS HISTORIE SKRIVES I UKRAINE

TEMA OM UKRAINE | Det er et år siden revolutionen begyndte i Ukraine. Folkemasserne strømmede til Uafhængighedspladsen i Kijev, men ingen vidste, hvad der ventede det store østeuropæiske land. Magasinet rØST ser tilbage på et begivenhedsrigt år med analyser, reportager, rejsebeskrivelser og meget mere.

10. november 2014 Kultur, Ukraine

Ind bag ikonet

CPH:DOX | Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen. (Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa).

06. november 2014 Debat, Ungarn

Orbáns internetskat har øget utilfredsheden med hele hans system

INTERNETSKAT | Efter massive folkelige demonstrationer trak Viktor Orbán for nylig sin annoncerede internetskat tilbage. Det kaotiske forløb har givet civilsamfundet fornyet håb om, at det nytter at kæmpe for sine frihedsrettigheder.

03. november 2014 Kultur, Centraleuropa, Østeuropa, Sydøsteuropa

Dokumentar om jerntæppets fald er bevægende og medrivende

ANMELDELSE | Anders Østergaards '1989' åbner dette års CPH:DOX filmfestival. Natalie Yahya Rosendahl anmelder.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev





<