12. november 2014 Kultur, Bosnien-Hercegovina

Suset fra Sarajevo

REJSE I BOSNIEN I | Magasinet rØST’s (ene) Sydøsteuropa-redaktør foretog i den forgangne sommer en rundrejse i Bosnien-Hercegovina. I en serie på tre artikler skildres rejsen gennem temaerne: Krigsturisme, historiens vingesus og troens kraft. I denne den første artikel starter vi i Sarajevo en helt særlig, eller almindelig, junidag i 2014…

11. november 2014 Tema, Ukraine, Samfund

TEMA: EUROPAS HISTORIE SKRIVES I UKRAINE

TEMA OM UKRAINE | Det er et år siden revolutionen begyndte i Ukraine. Folkemasserne strømmede til Uafhængighedspladsen i Kijev, men ingen vidste, hvad der ventede det store østeuropæiske land. Magasinet rØST ser tilbage på et begivenhedsrigt år med analyser, reportager, rejsebeskrivelser og meget mere.

10. november 2014 Kultur, Ukraine

Ind bag ikonet

CPH:DOX | Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen. (Artiklen bringes i samarbejde med Magasinet Europa).

06. november 2014 Debat, Ungarn

Orbáns internetskat har øget utilfredsheden med hele hans system

INTERNETSKAT | Efter massive folkelige demonstrationer trak Viktor Orbán for nylig sin annoncerede internetskat tilbage. Det kaotiske forløb har givet civilsamfundet fornyet håb om, at det nytter at kæmpe for sine frihedsrettigheder.

03. november 2014 Kultur, Centraleuropa, Østeuropa, Sydøsteuropa

Dokumentar om jerntæppets fald er bevægende og medrivende

ANMELDELSE | Anders Østergaards '1989' åbner dette års CPH:DOX filmfestival. Natalie Yahya Rosendahl anmelder.

01. november 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Rumænien

Valg i Rumænien: Efter ti år med Băsescu

INTERVIEW | I morgen afholdes første runde af præsidentvalget i et korruptionsplaget Rumænien. Magasinet rØST har talt med Ruxandra Lupu Dinesen om afgående præsident Traian Băsescu og hans mulige efterfølgere.

30. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Østeuropa

Religiøs pluralisme på tilbagetog i Østeuropa

RELIGION | Mangel på religionsfrihed og -pluralisme er et tiltagende problem i Østeuropa. Statsmagten forsøger stadigt mere hårdhændet at kontrollere de religiøse samfund, mens disse til gengæld søger støtte udefra og således øger konflikten med deres egne stater. Emil Saggau analyserer.

29. oktober 2014 Debat, Ukraine, Østeuropa

Ukraines demokrati kræver Europas støtte

KOMMENTAR | Journalist Keld Broksø har været international observatør ved parlamentsvalget i Ukraine for organisationen SILBA. Han beretter her om ukrainernes forhåbninger om bedre tider og håb om mere end tomme støtteerklæringer fra EU og NATO.

27. oktober 2014 Samfund, Ukraine, Østeuropa

Rusland har tabt Ukraine

VALG | OPDATERET Et historisk pro-europæisk parlament er blevet valgt i Ukraine. Petro Porosjenkos blok fik den forventede valgsejr og ukrainerne afviste de mest nationale kræfter til fordel for ubesmittede antikorruptionspartier. Men kan det nye parlament indfri befolkningens høje forventninger? Det afgående kunne ikke.

25. oktober 2014 Samfund, Polen

Kopacz’ udfordringer

ANALYSE | At den polske premierminister Donald Tusk har forladt landet til fordel for posten som rådsformand i EU har betydet, at kortene igen er blevet blandet i regeringen i Warszawa. Tomasz Archutowski giver et overblik over den nye polske regering.

20. oktober 2014 Kultur, Rusland

Prisen for stilhed

FOTOPRIS | Prisen for stilhed - sådan lyder forordene til dette års vinder af Carmignac Fondens eftertragtede fotojournalistpris. Vinderen, Davide Monteleone, tager os med på en rejse til Tjetjenien, i en søgen efter en tjetjensk identitet. ”Spasibo” er titlen på udstillingen: Tak. Spørgsmålet som står tilbage, er - tak, tak for hvad?

19. oktober 2014 Debat, Rusland

Kender vi overhovedet russerne?

KOMMENTAR | Rusland er andet og mere end præsident Putin, skriver Philip Sviatchenko, netop hjemvendt fra en tur til Moskva. Rusland er også hjertevarme og gæstfrihed. Konflikten i Ukraine forpester vores syn på hinanden, men sådan behøver det ikke være. Vi burde stoppe op en gang og droppe den indgroede skepsis for en stund i stedet for at male os op i hvert vores mediesk...

17. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valgets taber er det bulgarske folk

VALG | Regeringsforhandlingerne efter forrige søndags parlamentsvalg i Bulgarien åbner efter nogen tøven op for dannelsen af en stor koalitionsregering. Det er på høje tid, for bulgarerne har hverken tålmodighed eller råd til endeløse politiske kævlerier. Helle Thomsen Dalgaard analyserer.

15. oktober 2014 Debat, Polen

Polen: EU's nye drivkraft

ANALYSE | Dagene hvor den franske præsident Jacques Chirac lavede tyste alliancer i korridorerne ved EU-topmøderne, for at mindske Schröders, Berlusconis og Tony Blairs magt i Europa, er ovre. For Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien er ikke længere de eneste lande, der styrer tingene i EU.

13. oktober 2014 Samfund, Rusland

8 års fængsel for at forsvare almindelige menneskers rettigheder

INTERVIEW | Omsider er en positiv udvikling i gang i sagen om den russiske jurist, Artur Prel. Men justitsmordet på den unge advokat udstiller de katastrofale mangler i det russiske retssystem. Jens Malling har mødt Prel.

11. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Valg i Bosnien-Hercegovina: ”Det føles, som om tiden er gået i stå”

VALG | I morgen er der valg i Bosnien-Hercegovina. Og endnu engang præsenteres valget om værende af afgørende betydning for landets fremtid. Befolkningen synes dog ikke at være overbevist. Meningsmålinger peger på, at valgdeltagelsen kan falde til et sted omkring 55-60 %. Ismar Dedovic analyserer.

10. oktober 2014 Samfund, Østeuropa, Letland

Konflikt og konsensus ved valget i Letland

VALG | Ved parlamentsvalget i Letland den 4. oktober var sikkerhedspolitik det helt store emne. Forholdet til Rusland og frygten for russisk indflydelse har igen sat gang i en diskussion om håndteringen af Letlands russiske mindretal. Trods politisk status quo har valget langt fra været kedeligt. Katrine Thorhauge Christensen rapporterer

09. oktober 2014 Kultur

Kontrolleret gypsy rave med lyrisk dybde

INTERVIEW | Anmelderroste og prisvindende TAKO LAKO er på banen igen med et nyt album, Pulse Riddle. I aften er der release–party på Lille VEGA. Magasinet rØST har mødt forsangeren, Ognjen Ćurčić, til en snak om bandets nye musikalske værk.

06. oktober 2014 Kultur, Rusland

Sand fra et dødt hav

REJSEREPORTAGE | Aralsøen i Centralasien var engang verdens 4. største sø. Nu er den en af verdens største menneskeskabte miljøkatastrofer og en skygge af sin fordums storhed. rØSTs Centralasien kender, Mia Tarp Hansen, har været på besøg i spøgelsesbyen Aralsk, hvor sandet møder havnens rustne kraner.

04. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valg i Bulgarien: Frustration, inerti og håb

VALG | I morgen går Bulgarien til valg midt i en voldsom eksistentiel og politisk krise. Helle Thomsen Dalgaard analyserer begivenhederne, der har ledt op til valget.

03. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

På denne side af regnbuen

PRIDE | I søndags afholdtes for første gang i fire år Gay Pride i Beograd. Den serbiske stat besluttede endelig at give deltagerne den beskyttelse mod voldelige angreb, som har gjort det muligt at gennemføre Priden. Men er Priden en succes, når opbuddet af politi er større end deltagere? Artiklen bringes i samarbejde med Peščanik.net

30. september 2014 Samfund, Debat

Konference: Forandringer i Østeuropa - 25 år efter Muren (få pladser)

KONFERENCE | Østeuropa er kommet langt på 25 år. Så langt at man nemt kan glemme hvor stor en omvæltning revolutionerne i 1989 var, og hvor store forandringer befolkningerne i øst har måttet gennemleve på bare 25 år.

29. september 2014 Kultur, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Under overfladen

INTERVIEW | ”Lugten af stedet, af døden, trængte ind i tøjet, ind i kroppen. Men det mest skræmmende var oplevelsen af, at man vænner sig til alt. Det bliver en del af arbejdet, af livet.” – Dalila Tatarević har talt med kunstneren Ismar Čirkinagić om hans arbejde med massegrave i Bosnien.

26. september 2014 Kultur, Centraleuropa, Polen

Musikkens mytiske flod

MUSIKANMELDELSE | Der er god grund til, at ikke bare polske anmeldere, men også internationale medier er faldet i svime over Stara Rzeka fra Bydgoszcz. Albummet “Cień chmury nad ukrytym polem” ér en imponerende bedrift og en foruroligende smuk lytteoplevelse. Rasmus Steffensen anmelder.

24. september 2014 Kultur, Rusland

Dampens åbenbaringer

SAUNA | I en tid med kolde vinde mellem Rusland og Europa er det værd at minde om, at Rusland er andet og mere end Præsident Putin. Ruslandskender Caroline Bilde Krogh-Jensen har besøgt en russisk badstue i Moskva og rapporterer her om et mytisk sted, omspundet af stærke traditioner og sære historier

16. september 2014 Hviderusland, Samfund

Lukasjenkos stjernestund

DIPLOMATI | Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko øjner diplomatiske muligheder i sin nye rolle som mægler mellem Rusland og Ukraine. Han er stadig en russisk skødehund når det kommer til stykket, men mæglerrollen giver ham noget at handle med overfor donoren Rusland, og mulighed for et bedre forhold til EU.

08. september 2014 Samfund, Aserbajdsjan

Formandskabet for Europarådet fængsler kritikere

PARADOKSALT | Alt imens Aserbajdsjan holder formandskabet for menneskerettighedsinstitutionen Europarådet, så indskærpes menneskerettighederne på hjemmebane. Lige nu er der over 100 politiske fanger i landet, og i løbet af sommeren er flere kendte og prominente systemkritikere blevet arresteret.

05. september 2014 Samfund, Ukraine

Burde Ukraine opgive Donbas regionen?

KRIG | Ukraine har tre valgmuligheder i kampen mod Rusland om landets fremtid. Kæmpe, kapitulere eller opgive nogensinde at få Donbas eller Krim tilbage. Ingen af mulighederne er tillokkende.

03. september 2014 Østeuropa, Rusland, Ukraine, Samfund

Energisikkerhed: Østeuropa har sovet i timen

ENERGI | Mens Vesteuropa har sikret sig alternativer til russisk energi, har energisikkerhed og alternative forsyningskilder ligget nederst på listen af reformer i Østeuropa.

02. september 2014 Kultur

Ekkoet fra civilisationen

REJSEREPORTAGE (3/3)| rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia Tarp Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser på rejse gennem de to lande. I sidste del tager Mia os blandt andet med på verdens...

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<