15. september 2015 Centraleuropa, Ungarn, Debat

Forsvarer Ungarn Europas grænser?

DEBAT | Kritikken er haglet ned over det hegn, som Viktor Orbán lod bygge ved den ungarsk-serbiske grænse for at holde migranterne ude. Men har Ungarn i virkeligheden blot beskyttet europæisk territorium, mens andre EU-ledere først nu begynder at realisere omfanget af menneskestrømmene?

14. september 2015 Samfund, Hviderusland, Østeuropa

Valget uden vindere

PRÆSIDENTVALG | Hvideruslands præsident Aleksander Lukashenko står til endnu et genvalg i oktober. Men timingen uheldig med forværret økonomi og ustabile relationer med Rusland, hvilket kan påvirke valgkampen. Jonathan Nielsen analyserer.

11. september 2015 Samfund, Tyrkiet

Etniske kampe i tyrkisk ferieparadis

ØJENVIDNEBERETNING | De voldsomme spændinger mellem tyrkere og kurdere er på ny blusset op, og har krævet talrige liv de seneste dage. Ikke kun i den kurdiske by Cizre, hvor ekstreme kampe netop nu foregår, men også i resten af Tyrkiet. Ayse, en tyrkisk gift dansker, beretter fra Antalya-området.

26. august 2015 Samfund, Østeuropa, Rusland

Arv fra Sovjet eller russisk jerngreb?

RUSSISK MILITÆR I KAZAKHSTAN | Der er en del igangværende russiske militære aktiviteter i Kazakhstan. De militære aktiviteter er alle en arv fra Sovjetunionens tid, men der er voksende utilfredshed i den kazakhstanske befolkning, imod hvad de ser som en kolonial mentalitet der skader Kazakhstans interesser.

24. august 2015 Kultur, Albanien

”Jeg er sandheden” – sufi-mystik på albansk

RELIGION VI | Bektashierne, en sufi-orden der stammer fra middelalderens Anatolien, er ad historiens veje og vildveje endt med næsten kun at have overlevet op til vor tid blandt nutidens albanske befolkninger. Emil Saggau fortæller om den mystiske retning inden for islam, der tidligere var frontkæmpere for albansk nationalisme.

18. august 2015 Sydøsteuropa, Kultur

Mellem muslimsk folketradition og ortodoksi på Balkan

RELIGION V | Professor emeritus Jørgen Schøler Nielsen ser tilbage på post-kommunismens religiøse brydningstid i slut-1990’ernes Sydøsteuropa: Traditioner og dogmer blev udfordret, og der blev pustet nyt liv i gamle religiøse samfund.

10. august 2015 Georgien, Samfund

Georgiens vej tilbage til Europa

NATIONALITET | Georgien er en integreret del af Europa. Sådan lyder det blandt andet fra det georgiske udenrigsministerium. Men hvordan kan et land på den anden side af Sortehavet være europæisk? Og hvorfor vælger det lille eks-sovjetiske land at fokusere på integrationen med Europa når nabolandene ikke gør det?

28. juni 2015 Armenien, Samfund

Armeniens ungdom i elektrisk folkeoprør

OPRØR | Store demonstrationer er brudt ud i Armeniens hovedstad Yerevan. Folk er utilfredse med varslede elpris-stigninger. Men man kan ikke slippe tanken om at oprøret stikker dybere og får tankerne hen på Ukraines Maidan-oprør. De unge armeniere vil også have forandring.

23. juni 2015 Kultur, Rusland, Hviderusland

Ytringsfrihed? Det har vi mere af i Rusland end i Vesten

INTERVIEW | Ondřej Mrázek har talt med den russiske forfatter, oppositionelle avisredaktør og radikale aktivist Zachar Prilepin om en rasende Putin, om irrationel angst for Rusland, om ytringsfrihed og situationen i Luhansk og Donetsk.

19. juni 2015 Samfund, Grækenland

Religion uden nationalisme – ny græsk ortodoksi

RELIGION IV | Den græsk-ortodokse kirke har længe været forbundet med nationalisme, men en intern kritik af kirkens forståelse af sig selv som nationens vogter er vokset frem. Trine Stauning Willert analyserer.

17. juni 2015 Samfund, Estland, Letland

Nationsbygning og ortodoks kristendom i Estland og Letland

RELIGION III | Estland og Letland er to af verdens mest sekulariserede lande. Sebastian Rimestad fra Erfurt Universitet analyserer den lutherske og ortodokse kirkes roller i de to lande såvel som den russiske påvirkning i historisk lys.

15. juni 2015 Litauen, Kultur

Litauens tatarmuslimer gennem 700 år

RELIGION II | Siden det 14. århundrede har en minoritet af tatarmuslimer levet i det, der i dag er nationalstaten Litauen. De er anerkendt som et traditionelt trossamfund, er stærkt sekulariserede og udgør 50 % af Litauens muslimer. Egdūnas Račius ser her nærmere på deres rolle i det litauiske samfund.

10. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Østeuropa

Østeuropas religiøse fantom

RELIGION I | I Vesten tegnes et billede af Østeuropas religioner som roden til konflikt, vold og chauvinistisk nationalisme. Men Emil Saggau mener, at Vesten har stirret sig blind på religion som forklaringsmodel for alt, hvad der er ondt.

Josip Broz Tito
02. juni 2015 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Montenegro, Slovenien

”Systemet er det samme, men livet anderledes”

35 ÅR EFTER TITO | Magasinet rØST bringer denne analyse af tilstanden i Serbien i dag i forhold til for 35 år siden i anledning af årsdagen for Tito's død den 4. juni 1980. Bringes i samarbejde med Pescanik.net

26. maj 2015 Samfund, Polen

Polen drejer mod højre

PRÆSIDENTVALG | Polens vælgere har valgt et nyt ansigt til præsidentposten. Efter otte år med Borgerplatformen ved roret i Polen ønsker polakkerne forandring og Andrzej Duda har overrasket alle ved at slå den etablerede Bronisław Komorowski af pinden. Nye vinde blæser i polsk politik

25. maj 2015 Debat, Ungarn, Centraleuropa

Orbán - diktator eller konservativ demokrat?

DEBAT | Viktor Orbán er efterhånden en velkendt mand i Europa. Han er Ungarns ministerpræsident og leder af det konservative parti, Fidesz, i Ungarn. Men hvorfor nyder Orbán stor opbakning blandt den ungarske befolkning, når nærmest samtlige vestlige medier stempler ham som diktator, løgner, udemokratisk?

21. maj 2015 Makedonien, Samfund

Internationalt perspektiv på den makedonske krise

MAKEDONSK KRISE IV | Søndag den 17. maj var der store demonstrationer mod regeringen og dagen efter en moddemonstration til støtte for regeringen. Makedoniens politiske krise fortsætter, fortæller Klaus Bjerre.

20. maj 2015 Samfund, Polen

Det polske præsidentvalg efter første valgrunde

VALG | Søndag den 10. maj stemte polakkerne ved første runde af forårets præsidentvalg. Resultatet tegner et delvist uventet billede af det politiske landskab i Polen. Carina Christiansen analyserer valget forud for anden runde den 24. maj.

19. maj 2015 Ukraine, EU, Debat

EU tøver med at hjælpe reformivrige Ukraine

UKRAINES ØKONOMI | Ukraines økonomi kollapsede i 2014, og landet står over for en truende bankerot. Det er ikke kun Donbaskonflikten, der tynger budgettet, men et akut behov for reformer. Nu er der endelig nogle i Kijev der tager fat om problemernes rod - men lederne i EU er mistroiske og holder på pengene.

Premierminister Laimdota Straujuma, EU-Rådspræsident Donald Tusk, Letlands præsident Andris Berzinš og EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker
18. maj 2015 Samfund, Letland, Østeuropa, EU

Lettisk formandskab og russisk gas

EU-FORMANDSKAB | Letlands første EU-formandskab lakker mod enden efter en indtil videre vellykket proces. EU's energipolitik og forholdet til Rusland har været blandt de centrale emner.

13. maj 2015 Debat, Makedonien

På knivsæggen mellem demokrati og diktatur

MAKEDONSK KRISE III | Der gisnes i disse dage om årsager til og konsekvenser af den seneste tids uro i Makedonien. Emil Saggau vurderer ikke, at en ny krig er under opsejling, men mener, at det makedonske demokrati kan blive offer for premierminister Gruevskis ambitioner og et storpolitisk spil mellem Rusland og NATO.

12. maj 2015 Samfund, Makedonien

Demokratisk forår eller etnisk borgerkrig?

MAKEDONSK KRISE II | Hændelserne i Kumanovo, hvor 22 meldes dræbt, ligner et etnisk opgør mellem den makedonske stat og albanske oprørere. Men handler det snarere om en desperat afledningsmanøvre fra en presset premierminister? Qëndrim Fazliu forklarer.

11. maj 2015 Samfund, Makedonien

Frygt for etnisk konflikt i Makedonien

MAKEDONSK KRISE I | I de seneste uger har den politiske situation i Makedonien været på kogepunktet som følge af alvorlige korruptionsanklager mod regeringen. I weekenden kulminerede situationen med sammenstød mellem politi og ukendte bevæbnede grupper i byen Kumanovo. Belkisa Selmani analyserer forløbet.

08. maj 2015 Rusland, Ukraine, Samfund

Ruslands Sejrsdag

9. MAJ | Når Rusland fejrer sin vigtigste nationale helligdag, sejrsdagen d. 9. maj, bliver det med flere soldater og militært isenkram end nogensinde før. Tanks og atommissiler vil rulle i en magtdemonstration, der viser at Ruslands forhold til fortiden stadig handler om de store følelser, der bringer russerne sammen mod fælles fjender

05. maj 2015 Samfund, Serbien

Er det serbiske demokrati dødt?

DEMOKRATI | Det serbiske demokrati er godt i gang med at afvikle sig selv, i hvert fald hvis man spørger blandt journalister og NGO’er. De skyder skylden på en uskøn blanding af en særlig politisk kultur, apati og afmagt samt manglende tiltag fra EU. Tine Møller Sørensen rapporterer fra Beograd.

30. april 2015 Ukraine, Debat

Ukraines demografiske bolværk

NATION | Fantasierne om en snarlig russisk invasion af Ukraine er stærkt overdrevne, skriver Ivan Nestor Nielsen. Ukraines byer er i dag højborge for ukrainsk nationalisme, og den udvikling har mere end noget andet sikret Ukraines selvstændighed.

29. april 2015 Tema, Debat, Østeuropa

TEMA: BUMLET VEJ TIL DEMOKRATI

TEMA OM TRANSITION | Hvordan forstår vi transitionen, og hvad er det for forandringer, den tidligere østblok har gået igennem? Magasinet rØST gør status og evaluerer på 25 års udvikling i Østeuropa.

28. april 2015 Samfund, Østeuropa

Kazakhstans præsident genvalgt

VALG I STEPPELANDET | Søndag den 26 april bød på en ikke overraskende sejr på 97.7% af de afgivne stemmer til siddende præsident Nursultan Nazarbajev. Mia Tarp Hansen beretter fra Almaty, Kazakhstan.

22. april 2015 Samfund, Serbien

Hjemvendt Seselj skaber uro i Beograd

FORTID | Den serbiske nationalist Vojislav Šešelj brændte for nylig det kroatiske flag af midt i Beograd og erklærede, at han før eller siden vil returnere til Kroatien på toppen af en tank for at befri de dele af landet, der ifølge ham retteligt tilhører serberne. Kroaterne trak straks deres ambassadør hjem. Michael Poulsen beretter.

14. april 2015 Samfund, Polen

Præsidentvalg i Polen

PRÆSIDENTVALG | Søndag den 10. maj skal polakkerne bestemme, hvem der bliver Polens præsident de næste fem år. På trods af at præsidenten ikke har meget reelt politisk magt i Polen, er embedet repræsentativt og prestigefuldt og valgkampen er i fuld gang.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<