20. oktober 2014 Kultur, Rusland

Prisen for stilhed

FOTOPRIS | Prisen for stilhed - sådan lyder forordene til dette års vinder af Carmignac Fondens eftertragtede fotojournalistpris. Vinderen, Davide Monteleone, tager os med på en rejse til Tjetjenien, i en søgen efter en tjetjensk identitet. ”Spasibo” er titlen på udstillingen: Tak. Spørgsmålet som står tilbage, er - tak, tak for hvad?

19. oktober 2014 Debat, Rusland

Kender vi overhovedet russerne?

KOMMENTAR | Rusland er andet og mere end præsident Putin, skriver Philip Sviatchenko, netop hjemvendt fra en tur til Moskva. Rusland er også hjertevarme og gæstfrihed. Konflikten i Ukraine forpester vores syn på hinanden, men sådan behøver det ikke være. Vi burde stoppe op en gang og droppe den indgroede skepsis for en stund i stedet for at male os op i hvert vores mediesk...

17. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valgets taber er det bulgarske folk

VALG | Regeringsforhandlingerne efter forrige søndags parlamentsvalg i Bulgarien åbner efter nogen tøven op for dannelsen af en stor koalitionsregering. Det er på høje tid, for bulgarerne har hverken tålmodighed eller råd til endeløse politiske kævlerier. Helle Thomsen Dalgaard analyserer.

15. oktober 2014 Debat, Polen

Polen: EU's nye drivkraft

ANALYSE | Dagene hvor den franske præsident Jacques Chirac lavede tyste alliancer i korridorerne ved EU-topmøderne, for at mindske Schröders, Berlusconis og Tony Blairs magt i Europa, er ovre. For Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien er ikke længere de eneste lande, der styrer tingene i EU.

13. oktober 2014 Samfund, Rusland

8 års fængsel for at forsvare almindelige menneskers rettigheder

INTERVIEW | Omsider er en positiv udvikling i gang i sagen om den russiske jurist, Artur Prel. Men justitsmordet på den unge advokat udstiller de katastrofale mangler i det russiske retssystem. Jens Malling har mødt Prel.

11. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Valg i Bosnien-Hercegovina: ”Det føles, som om tiden er gået i stå”

VALG | I morgen er der valg i Bosnien-Hercegovina. Og endnu engang præsenteres valget om værende af afgørende betydning for landets fremtid. Befolkningen synes dog ikke at være overbevist. Meningsmålinger peger på, at valgdeltagelsen kan falde til et sted omkring 55-60 %. Ismar Dedovic analyserer.

10. oktober 2014 Samfund, Østeuropa, Letland

Konflikt og konsensus ved valget i Letland

VALG | Ved parlamentsvalget i Letland den 4. oktober var sikkerhedspolitik det helt store emne. Forholdet til Rusland og frygten for russisk indflydelse har igen sat gang i en diskussion om håndteringen af Letlands russiske mindretal. Trods politisk status quo har valget langt fra været kedeligt. Katrine Thorhauge Christensen rapporterer

09. oktober 2014 Kultur

Kontrolleret gypsy rave med lyrisk dybde

INTERVIEW | Anmelderroste og prisvindende TAKO LAKO er på banen igen med et nyt album, Pulse Riddle. I aften er der release–party på Lille VEGA. Magasinet rØST har mødt forsangeren, Ognjen Ćurčić, til en snak om bandets nye musikalske værk.

06. oktober 2014 Kultur, Rusland

Sand fra et dødt hav

REJSEREPORTAGE | Aralsøen i Centralasien var engang verdens 4. største sø. Nu er den en af verdens største menneskeskabte miljøkatastrofer og en skygge af sin fordums storhed. rØSTs Centralasien kender, Mia Tarp Hansen, har været på besøg i spøgelsesbyen Aralsk, hvor sandet møder havnens rustne kraner.

04. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien

Valg i Bulgarien: Frustration, inerti og håb

VALG | I morgen går Bulgarien til valg midt i en voldsom eksistentiel og politisk krise. Helle Thomsen Dalgaard analyserer begivenhederne, der har ledt op til valget.

03. oktober 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

På denne side af regnbuen

PRIDE | I søndags afholdtes for første gang i fire år Gay Pride i Beograd. Den serbiske stat besluttede endelig at give deltagerne den beskyttelse mod voldelige angreb, som har gjort det muligt at gennemføre Priden. Men er Priden en succes, når opbuddet af politi er større end deltagere? Artiklen bringes i samarbejde med Peščanik.net

30. september 2014 Samfund, Debat

Konference: Forandringer i Østeuropa - 25 år efter Muren (få pladser)

KONFERENCE | Østeuropa er kommet langt på 25 år. Så langt at man nemt kan glemme hvor stor en omvæltning revolutionerne i 1989 var, og hvor store forandringer befolkningerne i øst har måttet gennemleve på bare 25 år.

29. september 2014 Kultur, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina

Under overfladen

INTERVIEW | ”Lugten af stedet, af døden, trængte ind i tøjet, ind i kroppen. Men det mest skræmmende var oplevelsen af, at man vænner sig til alt. Det bliver en del af arbejdet, af livet.” – Dalila Tatarević har talt med kunstneren Ismar Čirkinagić om hans arbejde med massegrave i Bosnien.

26. september 2014 Kultur, Centraleuropa, Polen

Musikkens mytiske flod

MUSIKANMELDELSE | Der er god grund til, at ikke bare polske anmeldere, men også internationale medier er faldet i svime over Stara Rzeka fra Bydgoszcz. Albummet “Cień chmury nad ukrytym polem” ér en imponerende bedrift og en foruroligende smuk lytteoplevelse. Rasmus Steffensen anmelder.

24. september 2014 Kultur, Rusland

Dampens åbenbaringer

SAUNA | I en tid med kolde vinde mellem Rusland og Europa er det værd at minde om, at Rusland er andet og mere end Præsident Putin. Ruslandskender Caroline Bilde Krogh-Jensen har besøgt en russisk badstue i Moskva og rapporterer her om et mytisk sted, omspundet af stærke traditioner og sære historier

16. september 2014 Hviderusland, Samfund

Lukasjenkos stjernestund

DIPLOMATI | Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko øjner diplomatiske muligheder i sin nye rolle som mægler mellem Rusland og Ukraine. Han er stadig en russisk skødehund når det kommer til stykket, men mæglerrollen giver ham noget at handle med overfor donoren Rusland, og mulighed for et bedre forhold til EU.

08. september 2014 Samfund, Aserbajdsjan

Formandskabet for Europarådet fængsler kritikere

PARADOKSALT | Alt imens Aserbajdsjan holder formandskabet for menneskerettighedsinstitutionen Europarådet, så indskærpes menneskerettighederne på hjemmebane. Lige nu er der over 100 politiske fanger i landet, og i løbet af sommeren er flere kendte og prominente systemkritikere blevet arresteret.

05. september 2014 Samfund, Ukraine

Burde Ukraine opgive Donbas regionen?

KRIG | Ukraine har tre valgmuligheder i kampen mod Rusland om landets fremtid. Kæmpe, kapitulere eller opgive nogensinde at få Donbas eller Krim tilbage. Ingen af mulighederne er tillokkende.

03. september 2014 Østeuropa, Rusland, Ukraine, Samfund

Energisikkerhed: Østeuropa har sovet i timen

ENERGI | Mens Vesteuropa har sikret sig alternativer til russisk energi, har energisikkerhed og alternative forsyningskilder ligget nederst på listen af reformer i Østeuropa.

02. september 2014 Kultur

Ekkoet fra civilisationen

REJSEREPORTAGE (3/3)| rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia Tarp Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser på rejse gennem de to lande. I sidste del tager Mia os blandt andet med på verdens...

22. august 2014 Kultur

På tomlen over grænsen til Tadsjikistan

REJSEREPORTAGE (2/3)| rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia Tarp Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser. I anden del tager hun os med på blaffe-tur over grænsen til Tadsjikistan.

22. august 2014 Kultur

Ad hullede grusveje og smalle bjergpas

REJSEREPORTAGE (1/3) | rØST tager dig med på rejse i Kirgistan og Tadsjikistan. To eks-sovjetisk centralasiatiske lande, der sjældent besøges af danskere på trods af storslået natur og gæstfrie indbyggere med fantastiske historier. Mia T. Hansen tegner et livligt billede af sine oplevelser. Første del går gennem Kirgistan.

21. august 2014 Kosovo, Debat

EU rapport kaster mørk skygge over Kosovo

KOMMENTAR | Ny EU-rapport anklager tidligere højtstående medlemmer af Kosovos Befrielseshær, der i dag menes at bestride ledende politiske positioner, for forbrydelser mod etniske minoriteter i Kosovo efter NATO’s intervention i Jugoslavien i 1999. Jais Thomas Møller kommenterer.

20. august 2014 Debat, Georgien

Stalinstatuen i Gori – mere end bare Sovjetnostalgi

TRANSITIONSDEBAT V | Helt frem til 2010 stod der en statue af Josef Stalin i den georgiske by Gori. Statuen var for mange et symbol på Sovjet-nostalgi og en ufuldstændig transition i Georgien. Katrine Gotfredsen debatterer her, hvad der ligger bag Stalin-nostalgien i Gori og konkluderer, at nostalgien måske i stedet kan forstås som et ønske om en anden demokratisk udviklin...

18. august 2014 Kultur, Østeuropa

Østeuropas bedste øl i Nansensgade

NYT VENUE | Med Østeuropa pumpende i blodet har Michel Dziadul åbnet den første bar i Danmark, der fokuserer bredt på hele regionen som tema. Gorki Café skal først og fremmest være stedet, hvor man mødes om de gode østeuropæiske øl, som kun udskænkes få andre steder i Norden.

06. august 2014 Rumænien, Letland, Østeuropa, Sydøsteuropa, Polen, Samfund

Mangel på reformer tømmer Letland og Rumænien for arbejdskraft

AFFOLKNING | Flere østeuropæiske EU-lande har det seneste årti lidt af hastigt svindende befolkninger. Arbejdsstyrken søger mod vest for bedre arbejdsforhold. I de værst ramte lande, Rumænien og Letland, er der brug for store reformer, hvis blødningen skal standses, lyder det fra landenes fagbevægelser.

03. juli 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk civilsamfund under pres

UNGARN EFTER VALGET III | I den tredje og sidste analyse af Ungarn efter valget har Kristina Vas Nørbæk set på konsekvenserne for civilsamfundet i landet. En sag om "norske fonde" lægger pres på NGO'ernes frihed i Ungarn.

02. juli 2014 Samfund, Polen

Aflytningsskandale ryster den polske regering

AFLYTNING | Polen er bragt i international forlegenhed af en aflytningsskandale, der har rystet den politiske top. Premierminister Donald Tusk har indtil videre redet stormen af, men Polens omdømme er skadet af optagelserne, der afslører rævekager, korruption og bagtalelser i magtens inderste cirkler. Tomasz Archutowski har kigget på polsk politiks største sag lige nu.

30. juni 2014 Debat, Ungarn

Ungarsk centralisering: Orbáns regering 3.0

UNGARN EFTER VALGET II | Viktor Orbán har ikke flyttet meget rundt på ministerposterne efter genvalget. Men den nye regeringssammensætning betyder alligevel en endnu mere centraliseret magt. Kristina Vas Nørbæk giver et overblik.

28. juni 2014 Samfund, Debat, Kultur, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien

Tyranmorder eller terrorist? - Gavrilo Princips første 100 år

HISTORIE | 100 år efter Gavrilo Princip skød Ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo, er der på Balkan mere uenigihed end nogensinde om, hvordan man skal forstå manden og hans handling. Ismar Dedovic forklarer her hvorfor.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<