Artikler om Serbien

14. marts 2014 Samfund, Lande, Sydøsteuropa, Serbien

Valg i Serbien: Stærke mænd, svage institutioner og hårde reformer

VALG | På søndag går serberne til parlamentsvalg. Alt tyder på en jordskredssejr til det siddende regeringsparti SNS, som derved vil få et stærkt mandat til at gennemføre hårde reformer i de kommende år. Magasinet rØST’s sydøsteuroparedaktør er taget med organisationen SILBA til Beograd for at observere valget og bringer her en indledende analyse.

13. marts 2014 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Den mest betændte sag i nyere serbisk politik

MORDGÅDE | Serbiske politikere har igen i år skulle forholde sig til sagen om attentatet på tidligere premierminister Zoran Djindjic. Denne gang er affæren dog nået hele vejen til Bruxelles, der ønsker mordgåden opklaret inden videre forhandlinger.

29. januar 2014 Samfund, Debat, Sydøsteuropa, Montenegro, Serbien

Historie på det politiske menukort - en samtale med Dubravka Stojanovic

INTERVIEW | I dette interview forklarer historiker Dubravka Stojanovic, hvordan historie bruges og misbruges i Serbien samt hvorfor landet har så svært med at komme videre fra det 20. århundredes nationale programmer.

14. november 2013 Georgien, Serbien, Samfund

Valg i Georgien: Velspillet kamp uden større betydning

PRÆSIDENTVALG | Under det nyligt afholdte præsidentvalg i Georgien holdt magthaverne sig inden for de demokratiske spilleregler. Men valgobservatør Louise Løhde Mikkelsen, fra den danske organisation SILBA, fortæller her hvorfor, der ikke var nogen reel magt i spil og derfor intet incitament til valgfusk.

14. november 2013 Sydøsteuropa, Serbien, Kultur

Djokovic vinder ATP World Tour Finals

TENNIS | Den serbiske tennisstjerne Novak Djokovic sikrede sig mandag aften titlen i Barclays ATP World Tour Finals med en overbevisende sejr på 6-3, 6-4 over den spanske verdensetter Rafael Nadal i en medrivende kamp, der strakte sig over 1 time og 37 minutter i Londons O2 Arena.

13. november 2013 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, Kultur

På Balkan er vi dygtige til at udarbejde papirer

INTERVIEW | Kosovos vicepremierminister Edita Tahiri og EU diplomaten Robert Cooper var centrale i forhandlingerne mellem Kosovo og Serbien i 2011-2012. For nylig var de i København i anledning af verdenspremieren på den danske dokumentarfilm Forhandleren, som skildrer den nervepirrende vej til en aftale. Magasinet rØST talte ved den lejlighed med dem begge.

08. november 2013 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, Kultur

Konflikt og diplomati på lærredet

INTERVIEW | I aften får dokumentarfilmen Forhandleren premiere på den københavnske festival CPH:DOX. Filmen giver et indblik i de forhandlinger, der fandt sted mellem Serbien og Kosovo i slutningen af 2011 og begyndelsen af 2012. Magasinet rØST har mødt instruktør Karen Stokkendal Poulsen til en snak om filmens tilblivelse.

22. oktober 2013 Rumænien, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Estland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Georgien, Kultur

Østeuropa-filmfest trodser filmmarkedskrisens junglelov

FILM | Filmfestivalen East by Southeast råder bod på det kedelige faktum, at alt for få film fra Central- og Østeuropa ser dagens lys i biografmørket i Danmark. East by Southeast løber af stablen i Cinemateket i København 24. oktober-7. november. Allan Sørensen introducerer.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

24. juni 2013 Serbien, Kultur

Kulturkamp fra en hemmelig bar på anden sal

INTERVIEW | Dette års kulturbudget i Serbien er det laveste nogensinde, og fra alle kulturinstitutioner og –producenter protesteres der højlydt. Men hvad er situationen for de mindre kulturelle organisationer, der allerede længe – både økonomisk og politisk – har været under pres? Tine Møller Sørensen har mødt Marko Miletić fra det Beograd-baserede Kontekst Kolektiv.

25. maj 2013 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Kroatien, Kosovo

Har Beograd opgivet støtten til Republika Srpska? (Del II)

DEBAT | Den serbiske præsident, Tomislav Nikolics, nylige undskyldning for Serbiens ansvar for folkemordet i Srebrenica samt Serbiens positive signaler overfor Kosovo og Kroatien har sendt, primært positive, rystelser i regionen og synes at have skabt en ny dynamik i serbisk udenrigspolitik. Denne dynamik og dens betydninger for regionen og især for forholdet mellem Beogra...

23. maj 2013 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien

Har Beograd opgivet støtten til Republika Srpska?

DEBAT | Den serbiske præsident, Tomislav Nikolics, nylige undskyldning for Serbiens ansvar for folkemordet i Srebrenica samt Serbiens positive signaler overfor Kosovo og Kroatien har sendt, primært positive, rystelser i regionen og synes at have skabt en ny dynamik i serbisk udenrigspolitik. Denne dynamik og dens betydninger for regionen og især for forholdet mellem Beogra...

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

01. april 2013 Sydøsteuropa, Serbien

Ost, rock og fredagsbøn

REPORTAGE | Emir Jevrić har besøgt eks-Jugoslaviens koldeste by Sjenica – et mærkværdigt stykke Balkan, der ligger i en isoleret tidslomme i Serbiens sydvestlige region Sandžak. Han har mødt den lokale NGO-aktivist Sedat Vrcić til en snak om musik, ost og betydningen af Jugoslaviens opbrud for folks identitet i Sjenica.

22. marts 2013 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Genudsendelse af Djindjics begravelse

Mindehøjtideligheden for Zoran Djindjic var sidste uges helt store begivenhed i Serbien. Dog var ikke alle tilfredse med den officielle ceremoni, da de mener, at den mere handlede om at samle stemmer end at hylde den afdøde premierminister. Nedenstående teksts forfatter var en af kritikerne.

05. februar 2013 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Kosovo

Hvad er der egentlig sket i Serbien?

ANALYSE | Den politiske udvikling siden sidste valg i Serbien har, ifølge Vesna Pesic, været præget af stor forvirring. Forfatteren forsøger her at give en analyse af situationen og forklarer hvorfor de før så frygtede nationalister kan lette Serbiens vej mod EU.

03. februar 2013 Serbien, Sydøsteuropa

Djokovic vinder historisk triumf Down Under

TENNIS | Serbiske Novak Djokovic skrev søndag d. 27. januar tennishistorie, da han besejrede briten Andy Murray 6-7(2), 7-6(3), 6-3, 6-2 i finalen i årets første Grand Slam turnering Australian Open. Med sejren blev den 25-årige serbiske verdensetter den første mand, der har vundet Grand Slam turneringen i Melbourne tre år i træk.

10. januar 2013 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Følelsen af at høre hjemme

UDSTILLING | Fotoudstillingen HJEM.DOM.HOME undersøger de skrøbelige følelser, der knytter sig til at være og føle sig hjemme. Kurator Tine Møller Sørensen skriver her om baggrunden for projektet, der viser værker af en række kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. Udstillingen kan ses på Immigrantmuseet i Farum fra d. 11. januar til d. 1. juni 2013.

21. december 2012 Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Serbien, Montenegro, Debat

Tak Sverige fordi vi fik en ny fremtid

KOMMENTAR | 50 svenskere med rødder i det tidligere Jugoslavien fortæller: Vi er de flygtninge i tog imod i 90’erne. I anledning af 20-året for udbruddet af krigen i Bosnien-Hercegovina viser de deres taknemmelighed for hjælpen fra Sverige til de 80.000 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien som dengang ankom.

28. november 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Beograds borgmester ny leder for demokraterne

LEDERSKIFTE | Beograds stærke mand, Dragan Djilas, vandt en overvældende sejr ved søndagens formandsvalg i Serbiens største oppositionsparti, det Demokratiske Parti. Han erstatter Boris Tadic, som har tegnet partiet siden 2004, og skal nu stå i spidsen for at føre partiet tilbage til regeringsmagten.

20. november 2012 Serbien

»The king is dead, long live the king«

TENNIS | Novak Djokovic er stadig kongen af tennis. I samarbejde med den nye dybdegående sportsblog "Sport Fortalt" bringer vi Anders Høeg Lammers beretning om den serbiske tennismester: The king is dead, long live the king.

15. november 2012 Sydøsteuropa, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU-lande vil suspendere visumfrihed for Balkan

EU-UDVIDELSE | Flere og flere statsborgere fra Balkan søger asyl i EU for at undslippe fattigdom. Udviklingen får flere EU-medlemsstater til at udtrykke stadig stærkere utilfredshed med visumliberaliseringen fra 2009, og dermed er den største enkeltbedrift for EU’s udvidelsesproces på Balkan i risiko for at blive rullet tilbage.

08. november 2012 Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Fornyet engagement i dialogen mellem Beograd og Pristina

DIALOG | EU’s Høje Repræsentant, Cathrine Ashton, mødtes i går i Bruxelles med regeringslederne fra Serbien og Kosovo til anden runde af den genstartede dialog mellem de to parter. Ashton understregede efter mødet, at diskussionerne havde været åbenhjertige og ærlige.

05. november 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Studenterprotester i Beograd mangler forankring i samfundet

STUDENTERPROTEST | Beograds studerende protesterer mod nye nedskæringer i Serbiens hårdt pressede uddannelsessystem, som de mener skyldes landets tilpasning til EU-standarder. Protesterne kobles dog ikke med bred samfundskritik og savner folkelig forankring. Tine Møller Sørensen ser nærmere på protesterne.

11. oktober 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

EU præsenterer Udvidelsespakken 2012

EU-UDVIDELSE | Den europæiske Kommission lancerede i går d. 10. oktober Udvidelsespakken 2012. Louise Buxbom var til stede, da pakken blev præsenteret på Kommissionens Repræsentation i Danmark.

05. oktober 2012 Serbien, Sydøsteuropa, Debat

Beograd afventer EU’s fremskridtsrapport

ANALYSE | Spekulationerne er begyndt at florere i Serbien omkring indholdet af EU’s årlige fremskridtsrapport om landets medlemskabspotentiale. Rapporten offentliggøres onsdag d. 10. oktober, og interessen retter sig særligt mod annonceringen af en mulig dato for start af optagelsesforhandlinger. Det er dog usandsynligt at Kommissionen vil give sin anbefaling til en sådan,...

04. oktober 2012 Serbien, Litauen, Polen, Slovakiet, Kroatien

Hyldest til Østeuropas filmkultur

FILMFESTIVAL | Mange danskere ved kun lidt om lande som Letland, Polen eller Rumænien. Og trods en stærk filmtradition og stort potentiale finder ganske få film fra Øst- og Mellemeuropa vej til danske biografer. Cinematekets programmedarbejder, Allan Sørensen, præsenterer her festivalen East by Southeast, der åbnede i går (3/10).

02. oktober 2012 Debat, Serbien, Sydøsteuropa

To prinser eller to prinsesser

KOMMENTAR | Igen i år ønsker LGBT-grupper at afholde en Pride parade i Beograd. Og igen i år overvejer regeringen, presset af nationalistiske grupper og emd henvisning til urolighederne i 2010, at forbyde dette. Jelisaveta Blagojevic fra Pescanik.net giver her et bud på hvorfor paraden alligevel burde afholdes. Artiklen bringes i samarbejde med Pescanik.net

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<