Artikler om Serbien

12. september 2012 Serbien, Samfund

Krisemøde i Serbiens største oppositionsparti

POLITIK | Serbiens største oppositionsparti, DS, holdt i weekenden hovedbestyrelsesmøde i Beograd . Partiet har været i krise efter nederlagene i forårets parlaments- og præsidentvalg, og gensidige beskyldninger har siden da føget frem og tilbage i partitoppen.

04. september 2012 Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Tid til en union på Balkan

KOMMENTAR | Der er lang vej til, at hele Sydøsteuropa er del af EU. Men et større samarbejde imellem landene på Balkan allerede nu, vil styrke regionen betydeligt, mener Kristoffer Hecquet i dette indlæg.

09. august 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Serbiens nye regering giver panderynker i EU

ANALYSE | Den serbiske sommer har i år været sydende i mere end én forstand. Vindere og tabere ved forårets valg har kæmpet indædt om regeringsmagten fra maj til regeringsdannelsen d. 27. juli. Magasinet rØST ser nærmere på udfaldet af valget, kampen om magten og den nye regering i Serbien.

06. august 2012 Serbien, Debat, Kultur

Hvordan er vi nået hertil?

BOGUDDRAG | Den tidligere top-oppositionspolitiker i Serbien, Vesna Pesic, gør status på nationens tilstand i en ny bog. Og hun holder ikke kritikken tilbage. Uddraget bringes i samarbejde med den serbiske netavis Pescanik.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

09. juni 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Serber ny præsident for FN

DIPLOMATI | Serbiens udenrigsminister Vuk Jeremic fra det demokratiske parti (DS) blev fredag valgt som ny præsident for FN’s generalforsamling.

05. juni 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Tomislav Nikolic – det usikre valg

VALG I SERBIEN | Ingen ved endnu, hvilken vej Serbien vil bevæge sig med en tidligere ultranationalist som præsident. Jais Thomas Møller, der var udsendt som valgobservatør i Serbien igennem den danske organisation SILBA, kommenterer her valgets mulige konsekvenser.

30. maj 2012 Serbien, Debat

Derfor tabte Tadic

KOMMENTAR | Det er ifølge kommentatoren Boris Tadic egen skyld at han tabte præsidentvalget. Han skulle have været en bedre præsident. Artiklen bringes i samarbejde med den derbiske netavis Pescanik.

21. maj 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Nationalist vinder præsidentvalget i Serbien

PRÆSIDENTVALG | Den tidligere ultranationalist og nuværende leder af Det serbiske Fremskridtsparti Tomislav Nikolic har overraskende vundet præsidentvalget i Serbien søndag.

15. maj 2012 Bosnien-Hercegovina, Serbien

Serbiens dobbeltspil i Bosnien-Hercegovina

ANALYSE | Det er i år 20 år siden krigen i Bosnien-Hercegovina brød ud. Jesper Lindholm har set på hvorledes Serbiens relationer til Bosnien har udviklet sig i denne periode. Beograds rolle er spaltet.

10. maj 2012 Serbien, Tema

TEMA: DYBERE IND I SERBIEN

TEMA OM SERBIEN | Magasinet rØST går i dette tema dybere ind i Serbien. Læs analyser om serbernes jugoslaviske fortid, om relationer med EU, om tennisstjernen Novak Djokovic og vi har en hel sektion om den snigmyrdede premierminister Zoran Djindjic. Hent udgivelsen som PDF til print eller til at læse på skærmen.

07. maj 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Stadig spænding efter valg i Serbien

VALGRESULTAT | Det Progressive Parti fik flest stemmer, mens Socialistpartiet blev valget største overraskelse og kan blive tungen på vægtskålen i en kommende regeringsdannelse. I præsidentvalget skal lederne af de to største partier ud i en anden valgrunde.

06. maj 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Valg i Serbien: Hvor mange gange kan en præsident genopstille?

ANALYSE | I dag, søndag, afholdes der både præsident-, parlaments- og lokalvalg i Serbien. Magasinet rØST giver i denne artikel et kort indblik i den politiske arv fra Serbiens tidligere valg samt de ændringer i love og praksisser, der kommer til at præge valget.

28. april 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Valg i Serbien: Fire års parløb med EU står ved en skillevej

ANALYSE | Når serberne går til valg den 6. maj, kan de se tilbage på fire års tæt parløb mellem deres nuværende regering og EU, kulminerende med tildelingen af kandidatstatus til Serbien d. 1. marts i år. Det er dog langt fra sikkert, at samarbejdet vil gå lige så glat efter valget. Det skriver Louise Buxbom i denne analyse.

25. april 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Valg i Serbien: De nye nationalister kan tage magten

ANALYSE | Når der den 6. maj skal afholdes valg i Serbien, vil de fleste vælgere stemme på et af de to største partier, det regeringsbærende social-liberale DS og det kun godt tre år gamle nationalkonservative oppositionsparti SNS. Magasinet rØST har set nærmere på, hvad forskellen mellem de to partier reelt er, og hvilken retning de vil tage Serbien efter valget.

24. marts 2012 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Større og mindre onder – igen?

KOMMENTAR | Den tidligere politiker Vesna Pesic kommenterer her et initiativ i Serbien, der opfordrer befolkningen til at stemme blankt ved det kommende parlamentsvalg. Den nuværende regerings argument om at være det mindre onde, imponerer ikke forfatteren.

13. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Parlamentsvalg udskrevet i Serbien

VALG | Serberne skal til stemmeurnerne til både parlaments- og lokalvalg den 6. maj. I en kontroversiel beslutning, har man valgt at inkludere Kosovo i lokalvalgene, og risikerer derved at sætte det gode forhold til EU på spil.

07. marts 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Bulgarien, Rumænien, Serbien, EU

Ingen nye Schengen-forhandlinger før september

SCHENGEN | Holland blokerede endnu engang for Rumænien og Bulgariens optagelse i Schengen-samarbejdet ved det seneste EU-topmøde. Næste forhandlingsrunde bliver tidligst til september.

02. marts 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Perspektiver på serbisk kandidatstatus

INTERVIEW | I anledning af, at Serbien i går (1/3) opnåede status som kandidatland til EU ved topmødet i Bruxelles, bringer rØST et interview med lektor på Sydøsteuropastudier på Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen om de udfordringer, Serbien endnu står overfor.

24. februar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Støtte til serbisk EU-kandidatur

EU-UDVIDELSE | Den positive udvikling i forholdet mellem Kosovo og Serbien i de sidste uger, har fået en række store EU-lande til officielt at støtte Serbiens kandidatur til EU op til topmødet 1. marts.

22. februar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien, Kosovo, EU

Nicolai Wammen på inspektionsrejse på Balkan

EU-UDVIDELSE | Den danske europaminister var mandag og tirsdag på besøg i Serbien og Montenegro for at følge udviklingen forud for næste EU-topmøde, hvor spørgsmålet om Serbiens kandidatstatus igen skal diskuteres.

17. februar 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Konstruktionen af en nationalidentitet i Kosovo

ANALYSE | I dag er fire år siden, at Kosovo erklærede sig selvstændigt fra Serbien. I den anledning bringer vi her Fatos Kutllovcis analyse af opbygningen af den nationale identitet i Kosovo.

14. februar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Kontroversiel afstemning i Kosovo

FOLKEAFSTEMNING | Serbere i de fire nordligste provinser i Kosovo skal i dag (14/2) og i morgen onsdag tage stilling til, om de anerkender myndighederne i Pristina. Valget er blevet kritiseret både internationalt og i Beograd.

10. februar 2012 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien

Cedomir Jovanovic, forræderen fra Beograd

KOMMENTAR | Den serbiske liberale politiker Cedomir Jovanovic’s udtalelser om, at Republika Srpska er grundlagt på folkemord, har skabt et ramaskrig i Serbien. Forfatteren Gojko Beric kommenterer på situationen.

01. februar 2012 Debat, Sydøsteuropa, Kroatien, Serbien

Nye vinde i Kroatien

ANALYSE | Den nye regering i Kroatien har gjort et opgør med nationalismen i landet til én af sine mærkesager. Andre vigtige sager bliver optagelsen i EU og forholdet til nabolandet Serbien. Per Jacobsen analyserer den politiske situation i Kroatien.

31. januar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Djokovic slår Nadal i historisk finale

TENNIS | På trods af nederlag til det danske håndboldlandshold søndag, kunne serbiske sportsentusiaster glæde sig over resultatet i Australian Open.

Norman Davies
19. januar 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen, Centraleuropa, Polen, Sydøsteuropa, Montenegro, Slovakiet, Slovenien

Når lande forsvinder

BOGANMELDELSE | Norman Davies: Vanished Kingdoms – The History of Half-forgotten Europe. 848 sider. Penguin Books (2011), London. Anmeldt af Mathias Strand

14. januar 2012 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Politi og demonstranter i sammenstød i Kosovo

KONFLIKT | En række demonstrationer arrangeret af oppositionsbevægelse Vetëvendosje (Selvbestemmelse), endte lørdag eftermiddag i voldelige sammenstød med politistyrker. Der meldes om flere sårede og mange anholdte.

Lemonade Joe
09. januar 2012 Debat, Østeuropa, Centraleuropa, Sydøsteuropa, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Rusland, Litauen

De red mod øst – røde westernfilm i Cinemateket

FILM | Cinemateket i København byder i januar på en sjælden mulighed for at se westernfilm produceret i Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Østtyskland. Bortset fra dens ideologiske indhold elskede kommunistdiktaturerne i øst nemlig den amerikanske westerngenre.

Ljubljana
08. januar 2012 Debat, Centraleuropa, Slovenien, Sydøsteuropa, Serbien, EU

Slovenien - et idols forfald?

KOMMENTAR | Hvorfor er Slovenien idol for resten af eks-jugoslavien, og hvor længe bliver det ved at være sådan, spørger Milutin Mitrovic i denne kommentar, som Magasinet rØST bringer i samarbejde med den serbiske avis Pescanik.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<