Artikler om Serbien

21. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Nøglen til serbisk EU-medlemskab ligger i Kosovo

KLUMME | Serbiens hører, som resten af Balkan, hjemme i EU. Men der er endnu en række områder, der skal afklares før Serbien kan træde ind i Unionen. Her er spørgsmålet om Kosovo den største knast, skriver Zeb Meier Watz i denne klumme.

16. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

En tabers fantasier

INTERVIEW | I et interview med den serbiske historiker Dubravka Stojanovic, kommenterer hun bl.a. på forskellene mellem serbisk og ”europæisk” forståelse af statens rolle og argumenterer for vigtigheden i at udøve sin demokratiske ret.

11. december 2011 Kultur, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Kroatien, Serbien

Skandinavisk Balkan-undergrund

KONCERTANMELDELSE | Lørdag d. 26. november spillede de to Aarhusbands Kurve og Blue Shadow Caravan, begge med bosniske rødder, på spillestedet Moriskan i Malmø. En del af initiativet Urban Balkan Rock Club, der skal vise Balkan fra en anden side.

08. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Tyrkiet, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Intet nyt om Vestbalkans EU-udsigter

REPORTAGE | Mange håndtryk, men få løfter, blev givet da ministre for europæisk integration fra lande på Vestbalkan og repræsentanter fra Kommissionen afholdte den elvte Balkan Konference i Bruxelles, organiseret af Friends of Europe. Fatos Kutllovci var med.

07. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien

Til den sidste premierminister

PORTRÆT | I anledning af Jugoslaviens sidste premierminister Ante Markovics død den 28. november bringer Magasinet rØST i samarbejde med den serbiske avis Pescanik et politisk portræt af manden og hans tid som premierminister.

06. december 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Det internationale samfunds rolle i krisen i Kosovo

KOMMENTAR | NATO og EU har nu i en længere periode taget parti for den kosovo-albanske part i den komplicerede konflikt i det nordlige Kosovo. Det er højst uheldigt da det ikke bidrager til en fredelig og varig løsning, men tværtimod medvirker til en forværring af krisen. Det mener Jais Thomas Møller i denne kommentar.

01. december 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Bruxelles: Serbien får ikke kandidatstatus i december

UDVIDELSE | Kilder i Bruxelles afslører, at Serbien ikke vil få kandidatstatus ved topmødet den 9. december. EU, med Tysklands kansler Angela Merkel i spidsen, mener tilsyneladende ikke, at Serbien har gjort nok for at løse problemerne i Nordkosovo.

30. november 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Blodige sammenstød på grænsen til Kosovo

KONFLIKT | 25 fredsbevarende NATO-soldater og op mod 50 kosovo-serbere er såret i en konfrontation mellem NATO-soldater og demonstranter i det serbisk dominerede nordlige Kosovo.

23. november 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Serbien og Kosovo tilbage ved forhandlingsbordet

DIALOG | Forhandlere fra Beograd og Pristina genoptog i denne uge de EU-sponsorerede forhandlinger i Bruxelles efter flere måneders boykot fra begge sider.

20. november 2011 Debat, Serbien, EU

Der skal to til tango

INTERVIEW | Kosovo-spørgsmålet kan ikke fornægtes, men samtidig må Kosovo ikke aktivt kunne blokere Serbiens vej imod EU, lyder det fra Kommissionen. Magasinet rØST har bedt Lars-Erik Forsberg fra Kommissionens Serbien-enhed forklare Kosovos rolle i Serbiens optagelsesproces.

20. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Om Kosovo, hindbær og homoparaden

KOMMENTAR | Spørgsmålet om Kosovo bremser for al demokratisk og politisk udvikling i Serbien, som det har været tilfældet i århundreder, og bliver kynisk brugt af magthavere til at fastholde magten. I stedet bør man erkende at nøglen til demokrati er respekt for minoriteter, skriver Dubravka Stojakovic i denne kommentar.

15. oktober 2011 Debat, Sydøsteuropa, Montenegro, Serbien, EU

Valglove, sprog og identiteter i Montenegro

ANALYSE | Montenegro har hurtigere end de fleste Balkanlande bevæget sig i retning mod EU. Men en stor del af befolkningen i landet føler sig klemt i processen, og modsætter sig Montenegros distancering fra Serbien. Ismar Dedovic giver her et overblik over situationen.

12. oktober 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kroatien, Makedonien, Serbien, EU

Kommisionsrapport vil anbefale serbisk kandidatstatus

UDVIDELSE | En rapport fra Europa-Kommissionen, som offentliggøres i morgen, vil anbefale at give Serbien kandidatstatus, erfarer Balkan Insight.

30. september 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Vold eskalerer på grænsen mellem Kosovo og Serbien

KONFLIKT | Tirsdag (27. september) blussede volden på ny ud mellem kosovo-serbere og NATO’s KFOR-styrker på grænsen til Serbien. Iagttagere vurderer, at det kan skade Serbien i forhandlingerne om at blive medlem af EU.

Novak Djokovic
24. september 2011 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Novak Djokovic – Den nye konge

SPORT-POLITIK-ANALYSE | Den serbiske tennisspiller Novak Djokovic har overtaget tronen som verdens bedste tennisspiller, bl.a. ved at hjemføre tre ud af fire mulige Grand Slam-titler. Jais Thomas Møller kigger nærmere på det serbiske fænomen.

21. september 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Angelas stempel

KOMMENTAR | Ivan Kuzminovic, fra den serbiske afdeling af Helsinkikomiteen, skriver i denne kommentar om Angela Merkels besøg i Serbien i august. Han mener, at Serbien må vælge: Kosovo eller EU. De kan ikke få dem begge.

18. september 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Postkort fra Kosovo

KOMMENTAR | Grænsestriden mellem Kosovo og Serbien handler om mere end nationale interesser. Der er en blomstrende sort økonomi i grænseområdet, der vil blive hårdt ramt af øget grænsekontrol. Det skriver Ivan Kuzminovic fra den serbiske afdeling af Helsinkikomiteen.

07. september 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Handelsaftale opnået mellem Beograd og Pristina

ENIGHED | Forhandlere fra Serbien og Kosovo er nået frem til en aftale, der skal ophæve handelsembargoen imellem de to lande. Aftalen forventes at kunne forbedre det spændte forhold mellem de to parter.

28. august 2011 Serbien, EU, Samfund

Merkel til Tadic: Opgiv Nordkosovo

BESØG | Tidligere på ugen besøgte den tyske kansler Angela Merkel Beograd for første gang. Hendes budskab var klart. Serbien skal opgive det nordlige Kosovo får at komme med i EU.

20. august 2011 EU, Serbien, Kosovo, Bosnien-Hercegovina

Boris Tadics svære sommer

KOMMENTAR | Beograd har også haft interesser i grænsestriden i det nordlige Kosovo, skriver Ismar Dedovic. Her sættes begivenhederne i relation til Boris Tadic’ udenrigspolitik generelt.

19. august 2011 Debat, Sydøsteuropa, Serbien

Serbiens mange ansigter

REPORTAGE | At forsøge sig som turist i Serbien kan byde på stærkt varierede oplevelser. Spekteret rækker lige fra fattigdom og forfald til renskuret idyl og ungdommelig party-kultur, skriver Tine Møller Sørensen i denne reportage.

16. august 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien, EU

Kilde: EU vil give øget autonomi til Nordkosovo

KOMPROMIS | Efter ugers uro og voldelige sammenstød mellem kosovo-albanere og serbere ved grænsen mellem Kosovo og Serbien, er diplomater i EU i gang med at udarbejde en plan, der skal sikre udbredt autonomi for det etnisk serbisk-dominerede nordlige Kosovo, erfarer Kosovos største dagblad.

11. august 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Hvad får albanerne ud af grænsestriden i Kosovo?

KOMMENTAR | De igangværende stridigheder mellem Serbien og Kosovo over lukningen af flere grænseposter mellem de to lande, skal ses i et større perspektiv. Kernen i striden handler i virkeligheden om Kosovos frygt for Serbiens optagelse i EU, skriver Arben Deliu i denne kommentar.

09. august 2011 Kroatien, Kultur, Serbien

Flugten fra din egen krig

ANMELDELSE | Birgithe Kosović: Det dobbelte land. 264 sider. Gyldendal. Pris: 299 kr. Anmeldt af Brian Hjære Andersen

04. august 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Kosovokrisen og dens implikationer

KOMMENTAR | Den nuværende politiske krise mellem Serbien og Kosovo skader regeringerne i begge lande. Men det internationale samfund har også et del af ansvaret, og må være en del af løsningen, skriver Jais Thomas Møller i denne kommentar.

Novak Djokovic
27. juni 2011 Debat, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Novak Djokovic – Serbiens ambassadør

TENNISDARLING | Novak Djokovic møder i disse minutter franske Michaël Llodra i Wimbledon-turneringens fjerde runde (27. juni kl. 18). Turneringen kan blive et højdepunkt i karrieren. Djokovic er elsket overalt i Serbien; som tenniselegantier, humorist og serber med stort S.

25. juni 2011 Serbien, Debat, Sydøsteuropa

Serbernes jugoslaviske arv

BAGGRUND | 1990’ernes krige på Balkan præger vores billede af Serbien. Tine Møller Sørensen trækker nogle linjer tilbage til Titos Jugoslavien for at forklare serbernes apati og mistillid til både deres egne magthavere og resten af verden.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

16. juni 2011 Debat, Sydøsteuropa, Serbien, Bosnien-Hercegovina, EU

Fra nationalisme til patriotisme

ARTIKELSERIE | Magasinet rØST fokuserer i denne serie af artikler på mordet på den tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjic tilbage i 2003. Seriens sidste artikel er et uddrag af den sidste tale Djindjic holdt før sin død. Her taler han om udfordringer og fremtiden for Serbien.

07. juni 2011 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien

Balkan på forsiden

KOMMENTAR | Med anholdelsen og udleveringen af den krigsforbrydertiltalte Ratko Mladic til domstolen i Haag er Balkan igen kommet mediernes søgelys. Jakob Brink Rasmussen giver her et overblik over de danske dagblades dækning og vinkling af begivenheden.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<