Artikler om Serbien

31. maj 2011 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Serbien

Serbiske reaktioner på tilfangetagelse af Mladic

KOMMENTAR | Arrestationen af den tidligere serbiske general Ratko Mladic har affødt store reaktioner i den serbiske del af Bosnien, Republika Srpska. Men reaktionerne i selve Serbien har været mindre end frygtet, og peger på nationalisternes svækkelse i landet, skriver Arben Deliu.

28. maj 2011 EU, Rumænien, Serbien, Slovakiet, Polen, Samfund

Boykot af Warszawa-møde

TOPMØDE | I går og i dag (27/5-28/5) afholdtes det 17. topmøde for Øst- og Centraleuropæiske lande i Warszawa. Mødet blev i år boykottet af Serbien, Rumænien og Slovakiet. I mødet deltog til gengæld USA’s præsident Barack Obama.

26. maj 2011 Serbien, Bosnien-Hercegovina, Samfund, EU

Ratko Mladic arresteret

KRIGSFORBRYDELSER | Serbiens præsident Boris Tadic har i dag torsdag bekræftet, at den eftersøgte krigsforbryder Ratko Mladic er blevet arresteret i Serbien, og at processen for hans udlevering er sat i gang. Hermed er et af de mest mørke kapitler i landets historie afsluttet.

25. maj 2011 Bosnien-Hercegovina, Albanien, Serbien, Montenegro, EU

Mulighed for genindførelse af visumkrav for Vestbalkan

GRÆNSER | Nu, ca. halvandet år efter flere lande på Vestbalkan fik adgang til EU uden visumkrav, overvejer man nu fra EU’s side, om der skal være mulighed for hurtigt at kunne indskrænke visumfriheden.

20. maj 2011 Serbien, Samfund

Serbien kritiseres skarpt af FN-anklager

KRITIK | Hovedanklageren for den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ITCY) Serge Brammertz har, efter sit nylige besøg i Beograd, indleveret en vurderingsrapport af Serbiens samarbejde med Haag-tribunalet til FN’s sikkerhedsråd, som skal drøftes den 6. juni 2011.

20. maj 2011 Kosovo, Albanien, Serbien, EU, Samfund

Tiltrængt EU besøg til Serbien, Kosovo og Albanien

BESØG | I går (19/5) indledte kommissionsformand José Manuel Barroso ledsaget af Kommissæren for Udvidelse og EU’s Naboskabspolitik (ENP) Stefan Füle et besøg i Serbien, Kosovo og Albanien.

17. maj 2011 Debat, Serbien, Sydøsteuropa

Døden ved tærsklen til den serbiske drøm

ARTIKELSERIE | Magasinet rØST fokuserer i denne serie af artikler på mordet på den tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjic. I denne artikel fortæller Djindjics tidligere veninde og kollega, politikeren Vesna Pesic, om sine reaktioner på mordet og udpeger, hvem hun mener, er de skyldige bag.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

05. maj 2011 Makedonien, Serbien, Debat

Togtur, tobak og turbofolk I

REJSEBESKRIVELSE | Tag med Liv Holm Andersen på hendes første rejse igennem det tidligere Jugoslavien. Vi bringer hendes rejsebeskrivelse fra Thessaloniki i Grækenland til Ljubljana i Slovenien i tre afsnit. Her befinder vi os i toget igennem Makedonien til Beograd i Serbien.

26. april 2011 Debat, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, EU

Kroatisk utilfredshed med dommen over Gotovina

BAGGRUND | Fredag den 15. april blev den tidligere kroatiske general Ante Gotovina dømt til 24 års fængsel af den internationale krigsforbryderdomstol i Haag for sin rolle i udrensningen af serbere under krigen i Eksjugoslavien. Dennis Otte giver her et overblik over sagen, og et bud på dommens mulige konsekvenser i regionen.

23. april 2011 Serbien, Debat

»Én stor forbrydelse«

ARTIKELSERIE | Den myrdede tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjics søster og kone har lagt sag an imod den daværende præsident Vojislav Kostunica. I samarbejde med Pescanik.net bringer vi her et interview med familien Djindjics advokat Srdja Popovic.

18. april 2011 Serbien, Sydøsteuropa, Samfund

Serbisk oppositionsleder indlægges under sultestrejke

PROTEST | Tomislav Nikolic, lederen for Serbiens største oppositionsparti, de Progressive, begyndte sin sultestrejke ved en protest demonstration, lørdag den 16. april, mod regeringen under den siddende præsident Boris Tadic.

17. april 2011 Debat, Serbien, Bosnien-Hercegovina

Refleksioner over Danmarks rolle i krigen i Bosnien

ANALYSE | Modsat hovedparten af andre FN-enheder nød den danske kampvognseskadron DANSQN stor folkelig opbakning i Bosnien, og har været med til at øge respekten for dansk forsvarspolitik ude i verden. Arben Deliu analyserer her den danske krigsindsats i Bosnien.

11. april 2011 Debat, Kosovo, Serbien

Økonomisk vækst i Kosovo truet

BAGGRUND | Kosovos økonomiske vækst, der i flere år har ligger over 5 pct. ser nu ud til at falde. Baggrunden skal findes i politiske problemer og et handelsembargo fra Kosovos nabolande, skriver Fatos Kutllovci.

09. april 2011 Serbien, Sydøsteuropa, Debat

Djindjic-sagen: Budskab fra Serbiens svage borgerskab

ARTIKELSERIE | Magasinet rØST fokuserer i denne serie af artikler på mordet på den tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjic. Her er det den serbiske skuespillerinde Mirjana Karanovic, der i et stille opråb beskriver middelklassens sorg over tabet af Djindjic og beklager den politiske udvikling i sit land.

08. april 2011 Serbien, Kroatien, Slovenien, Sydøsteuropa, Samfund

Topmøde på Balkan

SAMARBEJDE | Den 1. april mødtes den kroatiske premierminister, Jadranka Kosor, med sin slovenske kollega, Borut Pahor, og den serbiske præsident, Boris Tadic, til en række drøftelser omkring hvordan de tre lande kunne forbedre deres samarbejde.

01. april 2011 Debat, Serbien

Sagen om Djindjic vågner påny

ARTIKELSERIE | Mordet på den reformvenlige serbiske premierminister Zoran Djindjic for otte år siden spøger nu igen i serbiske politik. Magasinet rØST sætter fokus på debatten i en serie af artikler om sagen. Ismar Dedovic åbner stafetten med lidt baggrund om Djindjic.

30. marts 2011 Debat, Kosovo, Serbien

Strid om Kosovos nordlige kommuner blokerer for forsoning

BAGGRUND | Beograd og Pristina bør bruge de EU-faciliterede samtaler til at overveje selvstyre for regionen i bytte for Serbiens anerkendelse af Kosovo som stat, skriver International Crisis Group i en ny rapport om konflikten.

27. marts 2011 Debat, Serbien, Kosovo, EU

Det nye Serbien

KOMMENTAR | Serbien er på ti år gået fra at være en truende nationalistisk stat til at være et moderne europæisk demokrati. De nationalistiske kræfter lurer dog fortsat i baggrunden, og det internationale samfund bør aktivt støtte den demokratiske proces i landet, skriver Jais Thomas Møller i denne kommentar.

25. marts 2011 Debat, Bosnien-Hercegovina, Sydøsteuropa, Kroatien, Serbien

Myten om det ældgamle had på Balkan

BAGGRUND | Mange forklarer de nuværende problemer på Balkan med et indgroet etnisk had, der har eksisteret mellem befolkningerne i området siden tidernes morgen. Arben Deliu ser her lidt nærmere på påstanden.

16. marts 2011 Serbien, Sydøsteuropa, Samfund

Serbisk regeringsrokade

POLITIK | Serbiens parlament godkendte mandag 14. marts 2011 en regeringsrokade (med stemmerne 129 for – 19 imod) som reducerer antallet af ministre fra hidtidige 27 til 21. Derudover nedskæres antallet af ministerier fra 24 til 17 via sammenlægninger.

09. marts 2011 Debat, Bosnien-Hercegovina, Serbien

Kontroversiel anholdelse af tidligere bosnisk general

KOMMENTAR | Tidligere general i den bosniske hær, Jovan Divjak, blev i torsdags anholdt i Wien på baggrund af en arrestordre fra Serbien. Ismar Dedovic sætter her sagen i perspektiv og giver et bud på baggrunden for anholdelsen.

08. marts 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Kosovo, Serbien

Kosovo og Serbien indleder forsigtig dialog

DIALOG | Repræsentanter fra regeringerne i Beograd og Pristina afholdte tirsdag det første i en række møder, der på sigt kan føre til en normalisering mellem de to lande.

06. februar 2011 Serbien, Samfund

Krav om nyvalg i Serbien

PROTEST | Serbiens oppositionspartier samlede lørdag (5/2) omkring 55.000 deltagere i en demonstration imod regeringen. Demonstrationen forløb roligt til trods for meldinger om deltagelse af over tusind hooligans.

25. januar 2011 Samfund, Albanien, Kosovo, Serbien, EU

Europarådet kræver undersøgelse af organhandel i Kosovo

UNDERSØGELSE | Europarådet parlamentariske forsamling i Strasbourg vedtog tirsdag eftermiddag en resolution, der opfordrer til efterforskning af anklagerne om ulovlig organhandel i Kosovo.

16. januar 2011 Kosovo, Serbien, Sydøsteuropa, Debat, EU

Det gule hus for enden af vejen

OPINION | Marty-rapporten er en stor udfordring for Serbien, skriver Ivan Kuzminovic i denne kommentar på den serbiske internetside Pescanik. Kuzminovic arbejder for Helsinki Kommitteen i Serbien, der beskæftiger sig med menneskerettighedsspørgsmål.

10. januar 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien

Serbien og Danmark indleder militært samarbejde

SAMARBEJDE | Den danske forsvarsminister var mandag i Beograd for at overvære underskrivelsen af en bilateral militær samarbejdsaftale mellem de to lande.

07. januar 2011 Debat, Sydøsteuropa, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Serbien

Serbien drømmer endnu engang om Kosovo

ANALYSE | Parlamentsvalget i Kosovo og de senere beskyldninger om premiereminister Hashim Thacis indblanding i kidnapninger og ulovlig organsmugling, har stor betydning også udenfor Kosovos grænser. Ismar Dedovic analyserer her begivenhederne i et regionalt perspektiv.

06. januar 2011 Samfund, Kosovo, Serbien, Montenegro

Ortodokse overhoveder deltager i debatten om Kosovo

RELIGION | Patriarken for den serbiske ortodokse kirke samt ærkebiskoppen i Montenegro har brugt den kommende ortodokse julehøjtid til at markere deres utilfredshed med situationen i Kosovo.

23. november 2010 Samfund, Sydøsteuropa, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro

NATO støtter tættere samarbejde med Balkan-lande

FORSVARSSAMARBEJDE | På weekendens NATO-topmøde i Lissabon erklærede NATO sig positive for det øgede samarbejde og åbnede for en mulig udvidelse på Vestbalkan.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<