Artikler om Rusland

28. november 2014 Debat, Rusland, Ungarn, Østeuropa, Sydøsteuropa, Centraleuropa

Historien med stort H endte i ’89

TRANSITIONSDEBAT VI | Uffe Østergaard, professor i europæisk historie, CBS, tager os med op og betragter debatten om årsagerne til, og betydningen af, Murens fald i fugleperspektiv. Hvorfor var der ingen, der havde forudset begivenhederne?

20. oktober 2014 Kultur, Rusland

Prisen for stilhed

FOTOPRIS | Prisen for stilhed - sådan lyder forordene til dette års vinder af Carmignac Fondens eftertragtede fotojournalistpris. Vinderen, Davide Monteleone, tager os med på en rejse til Tjetjenien, i en søgen efter en tjetjensk identitet. ”Spasibo” er titlen på udstillingen: Tak. Spørgsmålet som står tilbage, er - tak, tak for hvad?

19. oktober 2014 Debat, Rusland

Kender vi overhovedet russerne?

KOMMENTAR | Rusland er andet og mere end præsident Putin, skriver Philip Sviatchenko, netop hjemvendt fra en tur til Moskva. Rusland er også hjertevarme og gæstfrihed. Konflikten i Ukraine forpester vores syn på hinanden, men sådan behøver det ikke være. Vi burde stoppe op en gang og droppe den indgroede skepsis for en stund i stedet for at male os op i hvert vores mediesk...

13. oktober 2014 Samfund, Rusland

8 års fængsel for at forsvare almindelige menneskers rettigheder

INTERVIEW | Omsider er en positiv udvikling i gang i sagen om den russiske jurist, Artur Prel. Men justitsmordet på den unge advokat udstiller de katastrofale mangler i det russiske retssystem. Jens Malling har mødt Prel.

06. oktober 2014 Kultur, Rusland

Sand fra et dødt hav

REJSEREPORTAGE | Aralsøen i Centralasien var engang verdens 4. største sø. Nu er den en af verdens største menneskeskabte miljøkatastrofer og en skygge af sin fordums storhed. rØSTs Centralasien kender, Mia Tarp Hansen, har været på besøg i spøgelsesbyen Aralsk, hvor sandet møder havnens rustne kraner.

24. september 2014 Kultur, Rusland

Dampens åbenbaringer

SAUNA | I en tid med kolde vinde mellem Rusland og Europa er det værd at minde om, at Rusland er andet og mere end Præsident Putin. Ruslandskender Caroline Bilde Krogh-Jensen har besøgt en russisk badstue i Moskva og rapporterer her om et mytisk sted, omspundet af stærke traditioner og sære historier

03. september 2014 Østeuropa, Rusland, Ukraine, Samfund

Energisikkerhed: Østeuropa har sovet i timen

ENERGI | Mens Vesteuropa har sikret sig alternativer til russisk energi, har energisikkerhed og alternative forsyningskilder ligget nederst på listen af reformer i Østeuropa.

19. maj 2014 Debat, Rusland

Den sjette Duma: En løbsk printer

RUSLAND | Den sjette Duma har vist sig at være den mest produktive parlamentssamling nogensinde i Ruslands historie. Love, forbud og udtalelser strømmer ud, som var den en løbsk printer. Jesper Gormsen tegner et portæt fra 2011 til i dag. Forbudsmaskinen trykker stadig.

16. maj 2014 Kultur, Østeuropa, Rusland

90 års kærlighed til Rusland

VENSKAB | D. 23. april fejrede Dansk-Russisk Forening sit 90 års jubilæum. Det gør foreningen til den ældste af sin slags i verden. Kim Frederichsen tager os igennem venskabets fascinerende historie.

15. maj 2014 Samfund, Østeuropa, Rusland

Heksejagt på immigranter i Ruslands gader

FREMMEDHAD | Hver måned myrdes næsten to immigranter i Rusland. Volden mod immigranter er på fremmarch, konkluderer organisationen SOVA-Centeret. Mia Tarp Hansen kommer her med historier om fremmedhad fra dagens Rusland.

11. maj 2014 Debat, Rusland, Østeuropa

Sejren over nazismen samler ikke længere Østeuropa

SEJRSDAGEN | Følelserne er i højsædet, når det kommer til den sovjetiske sejr over nazismen. Tidligere kunne sejren samle Østeuropa. Men de seneste måneders begivenheder i Ukraine har haft betydning. Anders Malle Hjortshøj giver her et indblik.

11. april 2014 Østeuropa, Samfund, Rusland, Ukraine

Her er Putins trumfer i spillet om Ukraine

UKRAINE | Udviklingen i Ukraine ser ud til at køre fuldstændig efter Vladimir Putins køreplan. Krimscenariet gentager sig, nu i Ukraines østlige provinser, Donetsk, Luhansk og Kharkiv, men ikke som optakt til annektering. Uroen skal derimod sikre Putin en plads ved bordet når Ukraines fremtid skal forhandles

19. marts 2014 Debat, Ukraine, Rusland

Forsvar mod Putins propaganda

RESPONS | Vesten er i fare for at for sluge Putins propaganda om Ukraine råt. Det er en farlig udvikling og der er brug for reel information om, hvordan russisk og ukrainsk sprog og identitet er sammenblandet i Ukraine. Sådan skriver Valentine Gladkykh, PhD og politisk rådgiver i denne analyse.

17. marts 2014 Debat, Østeuropa, Rusland

Det nye Ruslands storhed og forfald

TRANSITIONSDEBAT III | Chokreformerne der skabte oligarkvældet i Rusland i årene efter Sovjets fald, var nødvendige, og lagde grunden for Putins succes. Men nu er Rusland ved at forfalde, og Putin er desperat. Lektor i statskundskab på AU, Mette Skak redegør for Ruslands op- og nedtur i transitionen.

08. marts 2014 Samfund, Ukraine, Rusland

Der er langt fra Maidan til Krim

AUTONOMI | Hvad har indbyggerne i byen Sevastopol på Krim egentligt at sige om udviklingen og om tilhørsforholdet til Rusland? Læs rØST-journalist Kristian Foss Brandts oplevelser på Krim fra de dage, hvor russerne rykkede ind og hvor rygterne om krig begyndte at flyde.

07. februar 2014 Rusland, Kultur, Ukraine

Indtryk fra en kold, grå årstid

MINORITETSRETTIGHEDER | Seksuelle minoriteter i flere tidligere sovjetlande er i de seneste år stærkt blevet lagt for had og udstillet som afvigere eller ligefrem som trussel for samfundene mod øst. Inge Christensen beretter her om de seneste udviklinger i Ukraine og Rusland.

03. februar 2014 Debat, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Aserbajdsjan

Når en ideologi pludselig forsvinder

TRANSITIONSDEBAT | Fotojournalist Jens Malling dokumenterer forfaldet efter Sovjets sammenbrud i sine billeder. Kommunismens fald har ikke medbragt demokrati i Rusland og andre eks-sovjetrepubliker, men i stedet diktatur og korruption.

03. december 2013 Rusland, Kultur

En russisk forfatter nægter

LITTERATURDEBAT | Den russiske forfatter Mikhail Sjisjkin lægger afstand til sit hjemland, samtidig med at han lægger et fornyet men kritisk blik på forfatterens rolle som kunstner og systemkritiker. Signe van Zundert beretter her om betydningen af Sjisjkins litterære aktivisme.

29. november 2013 Rusland, Litauen, Ukraine, EU, Debat

Ukraine: Penduldiplomatiets yderste grænse

ANALYSE | Forberedelserne til topmødet i Vilnius og underskrivelsen af associeringsaftalen er sat i bero i 11. time og de afgørende reformer påkrævet for underskrivelse er ikke vedtaget i Radaen. Rusland skal nu involveres i nye trepartsforhandlinger om en associeringsaftale med EU, lyder det pludselig fra Kiev i en monumental kovending. Peter Zacho Søgaard analyserer.

06. november 2013 Østeuropa, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Utopisten, der ændrede historien

BOGANMELDELSE | Kurt Jacobsen: Lenin – En biografi. 382 sider. Informations Forlag (2013). 349 kr. Anmeldt af Jens Geisler.

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

21. oktober 2013 Debat, Ukraine, Rusland, EU

Sådan taber Putin Ukraine

ANALYSE | Historien vælger til tider besynderlige hovedpersoner - undseelige præsident Janukovitj fra Donetsk kan blive manden, der bringer Ukraine ud af Ruslands skygge. Peter Zacho Søgaard analyserer.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

06. september 2013 Rusland, Debat

Homohad i Rusland

ANALYSE | Ruslands lov mod homoseksuel propaganda har givet fokus på de homoseksuelles rettigheder i Rusland. Magasinet rØST ser på, hvorfor det er svært at være homoseksuel i Rusland.

04. september 2013 Kultur, Rusland

Ind på livet af en verdensmand

BOGANMELDELSE | Mikhail Gorbatjov: M. S. Gorbatjov – Min egen historie. 552 sider. På dansk ved Lars Peder Poulsen-Hansen. Lindhardt og Ringhof (2013). Pris 399,95.

20. august 2013 Ukraine, Rusland, Debat

Chokoladekrigen – Putin øger presset på Ukraine

ANALYSE | Rusland har optrappet sin offensiv imod Ukraine forud for en aftale om tættere økonomisk tilknytning til EU, hvilket er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise. Peter Zacho Søgaard har set på Ukraines udenrigspolitiske dilemma.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

27. maj 2013 Rusland, Samfund

Navalnij – En udfordret kæmper for retfærdighed

RUSSISK RETSSAG | Superbloggeren Aleksij Navalnij er for tiden midt i en retssag. Han er anklaget i en større bedragerisag og for skatteunddragelse. Navalnij selv har afvist alle beskyldninger og kritiserer hele retsprocessen mod ham. Han kalder det hævn fra de russiske autoriteter på baggrund af hans offentliggørelse af korruption langt inde i det russiske magtcenter.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<