Artikler om Rusland

05. november 2013 Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Georgien, Kultur

Hippie under hammer og segl

HIPPIEKULTUR | Der var også blomsterbørn bag Jerntæppet. Jo strengere systemets kontrol var, jo mere fanatiske var hippierne i deres søgen efter frirum. Kunsthistoriker og Ph.D-studerende, Kristian Handberg, har set på fænomenet.

21. oktober 2013 Debat, Ukraine, Rusland, EU

Sådan taber Putin Ukraine

ANALYSE | Historien vælger til tider besynderlige hovedpersoner - undseelige præsident Janukovitj fra Donetsk kan blive manden, der bringer Ukraine ud af Ruslands skygge. Peter Zacho Søgaard analyserer.

16. oktober 2013 Moldova, Rumænien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Østeuropa, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Kultur

Patriarkernes kamp

BAGGRUND | Østeuropas patriarker mødtes for nylig i Serbien og Montenegro for at fejre sig selv og den ortodokse kirke. Guld, røgelse og festivitas kunne dog ikke dække over de slagsmål, der udspiller sig mellem de ortodokse kirker. Emil B. H. Saggau beretter om fængslede biskopper og bizarre retssager i kirkens navn.

06. september 2013 Rusland, Debat

Homohad i Rusland

ANALYSE | Ruslands lov mod homoseksuel propaganda har givet fokus på de homoseksuelles rettigheder i Rusland. Magasinet rØST ser på, hvorfor det er svært at være homoseksuel i Rusland.

04. september 2013 Kultur, Rusland

Ind på livet af en verdensmand

BOGANMELDELSE | Mikhail Gorbatjov: M. S. Gorbatjov – Min egen historie. 552 sider. På dansk ved Lars Peder Poulsen-Hansen. Lindhardt og Ringhof (2013). Pris 399,95.

20. august 2013 Ukraine, Rusland, Debat

Chokoladekrigen – Putin øger presset på Ukraine

ANALYSE | Rusland har optrappet sin offensiv imod Ukraine forud for en aftale om tættere økonomisk tilknytning til EU, hvilket er ved at udvikle sig til en diplomatisk krise. Peter Zacho Søgaard har set på Ukraines udenrigspolitiske dilemma.

12. august 2013 Bulgarien, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Samfund

Selskabsskat i Østeuropa – et kapløb mod nul?

SELSKABSSKAT | I Østeuropa går det stærkt med at sænke selskabsskatten. Også set i global sammenhæng. Der er væsentlige fordele i de lave skatter, men det er vigtigt at være opmærksom på mange øvrige forhold i landene, fortæller eksperter i regionen. Emir Jevric har undersøgt emnet.

04. juli 2013 Sydøsteuropa, Østeuropa, Centraleuropa, Serbien, Kroatien, Kosovo, Bulgarien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Rumænien

Rapport: Demokratiet i krise i Øst

ANALYSE | Transition er ikke en lineær proces fra diktatur til demokrati. Processen kan også gå i stå eller tilbage. Det fremgår af dette års tilstandsrapport fra Freedom House over den tidligere østblok. Peter Zacho Søgaard har læst rapporten.

26. juni 2013 Debat, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet, Ungarn, Serbien

Vi vil have vores borgere tilbage

LEDER | En lav fødselsrate og høj dødsrate samt massive udvandringer truer med at lægge Østeuropa øde. Men nu er det nok. Politiske initiativer skal sikre flere børn og lokke de landflygtige hjem igen.

27. maj 2013 Rusland, Samfund

Navalnij – En udfordret kæmper for retfærdighed

RUSSISK RETSSAG | Superbloggeren Aleksij Navalnij er for tiden midt i en retssag. Han er anklaget i en større bedragerisag og for skatteunddragelse. Navalnij selv har afvist alle beskyldninger og kritiserer hele retsprocessen mod ham. Han kalder det hævn fra de russiske autoriteter på baggrund af hans offentliggørelse af korruption langt inde i det russiske magtcenter.

12. april 2013 Ukraine, Rusland, Hviderusland, Georgien, Serbien, Makedonien, Tyrkiet, Samfund

Langt færre nabolande skal have dansk støtte

NY NABOSKABSSTRATEGI | Mindre Balkan og mere Østeuropa. Antallet af lande lige uden for EU's grænser, der får dansk støtte, skal halveres. Det skal give mere gennemslagskraft, mener regeringen. Ekspert beklager, at støtten til Rusland forsvinder. Artiklen er skrevet af Kasper Frandsen og bringes i samarbejde med netavisen Altinget | Udvikling.

20. marts 2013 Rusland, Hviderusland, Ukraine, Kultur

Animationsnostalgi fra det tidligere Sovjet

BAGGRUND | I mange tidligere sovjetlande finder man i dag en stærk nostalgi for sovjetisk tegnefilm og animation. På nogle måder kan de minde om populære tegne- og animationsfilm vi kender fra vesten, men sovjetanimationen adskiller sig på sin egen unikke måde.

Pussy Riot
14. februar 2013 Østeuropa, Rusland, Samfund

Pussy Riot og magtalliancen mellem Putin og kirken

MAGTPOLITIK I RUSLAND | I februar sidste år udførte fem medlemmer af det Putin-kritiske punkrock-kollektiv Pussy Riot en protest mod Ruslands præsident i en af Moskvas centrale katedraler. En såkaldt punkbøn, hvor de bad til jomfru Maria om at befri Rusland for Vladimir Putin, der på daværende tidspunkt var præsidentkandidat.

11. december 2012 Rusland, Kultur

Englebyen i Nordossetien

BOGANMELDELSE | Erika Fatland: Englebyen: Historier fra Beslan. 256 sider. Oversat fra norsk af Peter Nielsen. Lindhardt og Ringhof (2012.). Pris: 249,95kr (E-bog 149kr). Anmeldt af Tenna Jensen.

18. oktober 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland, Litauen

"Jeg har ham hverken levende eller død"

FILMANMELDELSE | Hvis ikke det var fordi, Barzakh skildrer Tjetjeniens krigsofre og menneskers møde med ligegyldig vold, ville filmen udelukkende være en smuk skildring af tid, der er gået i stå. Rikke Sofie Møller anmelder dokumentarfilmen Barzakh, som vises i Cinemateket lørdag den 20. oktober kl. 14:15.

11. oktober 2012 Rusland, Debat, Østeuropa

Ondskabens pol - Stalins guldlejre i Kolyma

BAGGRUND | Kolyma fangelejren i Sibirien var for Stalin hvad Auschwitz var for Hitler og så alligevel ikke. Nazisterne dokumenterede deres forbrydelser til mindste detalje, kommunisterne ødelagde bevidst beviserne for deres. Jens Alstrup giver her en introduktion til Kolyma: Det Hvide Krematorium.

19. september 2012 Rusland, Kultur

Russisk roulette på Østfronten

BOGANMELDELSE | Niklas Zetterling & Anders Frankson: Slaget om Moskva - Hitlers første nederlag. 350 sider. Oversat fra svensk af Lise Schmidt Mahler. Informations Forlag (2012). Pris 299 kr. Anmeldt af Jens Geisler

11. september 2012 Samfund, Rusland

Blogger angriber Ruslands næststørste bank

KORRUPTION | Ruslands mest læste blogger, Aleksej Navalnij, beskylder storbanken VTB for ”tvivlsomme metoder”. VTB er primært statsejet, og udmeldingen ses som et angreb på selve Kreml.

27. august 2012 Samfund, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Rusland, Aserbajdsjan

Østeuropæiske muslimer mest sekulariserede

RELIGION | En ny undersøgelse udført af Pew Research Center med 38.000 deltagere i 39 lande beskriver de østeuropæiske muslimer som de mest moderate. Særligt Albanien har et afslappet forhold til Islam.

Leningrad
07. august 2012 Kultur, Østeuropa, Rusland

Besættende belejringsmareridt

BOGANMELDELSE | Anna Reid: Leningrad - tragedien om en by under belejring 1941-44. 508 sider. Oversat af Jacob Levinsen. Rosinante (2012). Anmeldt af Jens Geisler

04. august 2012 Moldova, Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Rusland, Letland, Litauen, Ukraine, Polen, Slovakiet

Den østeuropæiske vækst er mere stabil

INTERVIEW | Det er billigt at investere i Østeuropa og væksten er mere stabil end i Vesteuropa, vurderer Senior Portfolio Manager Morten Lund Ligaard hos Danske Invest. Magasinet rØST har talt med ham om Østeuropas Økonomi set fra en dansk investors vinkel.

01. august 2012 Rumænien, Bulgarien, Montenegro, Serbien, Grækenland, Cypern, Rusland, Litauen, Ukraine, Slovenien

Østeuropa i Juli

TILBAGEBLIK | Magasinet rØST byder velkommen til en ny sæson efter sommerpausen med et overblik over julis vigtigste begivenheder.

15. juni 2012 Samfund, Østeuropa, Rusland

Rusland strammer grebet om ”illegale” demonstrationer

FORSAMLINGSFRIHED | Ruslands ledende politikere, der før og efter årsskiftet blev rystet af massedemonstrationer i Moskva og St. Petersborg imod Ruslands ”kontrollerede demokrati”, har strammet grebet om folkets muligheder for protest.

13. juni 2012 Rusland, Debat

Internettet undergraver den russiske stats informationsmonopol

KOMMENTAR | Den russiske regerings forsøg på at styre informationsstrømmen ved at kontrollere TV og aviser får stærk konkurrence af en fri internetkultur, der ikke kender magen i vestlige lande. Kalle Kniivilä, der er udenrigsredaktør på dagbladet Sydsvenskan og ivrig blogger om russisk politik, forklarer her fænomenet.

01. juni 2012 Rumænien, Bulgarien, Grækenland, Rusland, Aserbajdsjan, Georgien, EU, Ungarn

Kampen imod gasmonopolet

ANALYSE | I juni afgøres det, hvem der skal udfordre Ruslands monopol på gasleverancer til Europa. Dette kan blive det EU-støttede Nabucco-projekts endeligt.

23. maj 2012 Debat, Rusland

Russerne får flere penge mellem hænderne

ERHVERV | I disse år vokser en købestærk middelklasse frem i Rusland. Det er gode nyheder for danske eksportvirksomheder, for russerne er vilde med vestlige brands. Men russerne køber ikke hvad som helst.

18. maj 2012 Kultur, Rusland

Stærk genoplivelse af Stalingrad

BOGANMELDELSE | Antony Beevor: Stalingrad. 496 sider. Oversat fra engelsk af Ole Steen Hansen. Lindhardt & Ringhof . Pris 199.95 Anmeldt af Jens Geisler

09. maj 2012 Rusland, Kultur

En postapokalyptisk rundvisning i Moskvas atomsikre metrosystem

BOGANMELDELSE | Dmitry Glukhovskij: Metro 2033. 450 sider. Oversat fra russisk af Jan Hansen. Ciceros forlag. 299.95 kr. Anmeldt af Signe van Zundert.

30. april 2012 Debat, Rusland

Rusland - Nærmarkedet som danskerne ikke kan få øje på

ERHVERV | Rusland er Danmarks største nærmarked, men sjovt nok har danske virksomheder svært ved at få øje på det. Tendensen er dog ved at ændre sig, skriver Mette Bærbach Bas

27. april 2012 Østeuropa, Rusland, Samfund

Selvmord er ny trend blandt unge russere

TENDENS | I februar begyndte en bølge af selvmord blandt teenagere i Rusland. Det er nu nået et så alvorligt niveau, at præsident Dmitrij Medvedev har anmodet medierne om at neddyse dækningen, da det frygtes, at flere unge vil lade sig inspirere af beretningerne om selvmordene.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<