Artikler om Rusland

15. december 2011 Debat, Rusland

Damagecontrol fra Kreml

EFTERSPIL | Efter flere dages protester, tumult og anholdelser i kølvandet på Ruslands fabrikerede valgresultat d. 4. december, skete der lørdag noget overraskende positivt i Moskva.

Marat Safin
09. december 2011 Samfund, Østeuropa, Rusland

Tidligere tennisstjerne valgt ind i det russiske parlament

PUTENNIS | Den tidligere tennisstjerne og verdensetter Marat Safin er blevet valgt ind i russiske parlament, Dumaen, ved det netop overståede parlamentsvalg i Rusland.

06. december 2011 Debat, Østeuropa, Rusland

Begyndelsen på enden

VALG | I søndags gik russerne til valg, og igen vandt Putins parti, Forenet Rusland, en sikker sejr. Alt således ved det gamle i Rusland? Ikke helt.

Dina Yafasova
03. december 2011 Kultur, Østeuropa, Rusland

At overleve det umenneskelige

BOGANMELDELSE | Dina Yafasova: Kald mig ikke offer! Oversat fra russisk af Sten Jacobsen. Gyldendal. Anmeldt af Tenna Jensen

22. november 2011 Samfund, Rusland

Rusland på vej mod WTO medlemskab

VERDENSHANDEL | I kølvandet på 18 års forhandlinger tyder alt nu på, at Rusland, som den sidste største økonomi på sidelinjen, snarligt kan indtræde i Verdenshandelsorganisationen WTO.

06. november 2011 Rusland, Debat

Gud er vendt tilbage til Rusland

KOMMENTAR | Louise Willemoes Poulsen kigger i denne kommentar nærmere på Ruslands nye religiøsitet, og hvordan den bliver brugt politisk.

Vladimir Lenin
05. november 2011 Kultur, Østeuropa, Rusland

Fra håb til katastrofe

FAGLITTERATUR | Erik Kulavig: Den Russiske Revolution 1917. 320 sider. Gyldendal. Anmeldt af Jens Geisler.

Vladimir Putin
01. november 2011 Samfund, Østeuropa, Rusland

Putin opfordrer til skabelsen af en Eurasisk Union

STORRUSLAND | Ruslands premierminister og efter alt at dømme kommende præsident, Vladimir Putin, har præsenteret sin vision for fremtidens internationale samarbejde i den postsovjetiske region.

23. oktober 2011 Samfund, Rusland

Igen fuldt hus til Dostojevskij

LITTERATUR | I går afholdt Magasinet rØST seminar om Fjodor Dostojevskij. Ligesom ved det første seminar, som fandt sted i Aarhus i foråret, trak den store russiske forfatter sammen med et spændende og kompentent line-up af de største danske Dostojevskij-eksperter igen fulde huse. Her vises en række impressioner fra den smukke Alexandersal.

07. oktober 2011 Samfund, Østeuropa, Rusland, Litauen

Rusland og Litauen bygger bro

TRANSPORT | Tirsdag den 10. oktober underskrev Den Russiske Føderations transportminister, Igor Levitin og Litauens udenrigsminister, Audronius Ažubalis, i Klaipeda en fælles deklaration om påbegyndelsen af et nyt broprojekt over floden Neman, der flyder mellem Kaliningrad og Litauen.

Dmitrij Bavikskij
01. oktober 2011 Debat, Østeuropa, Rusland

Livet er per definition uudholdeligt, og kunsten er slet ikke den dårligste trøst.

INTERVIEW | Dmitrij Bavilskij er forfatter og én af Ruslands mest respekterede litteraturkritikere. Rasmus Bertelsen mødte ham til en samtale, da Bavilskij denne sommer besøgte København. Vi bringer her anden og sidste del af interviewet.

28. september 2011 Samfund, Rusland

Medvedev fyrer minister

POLITIK | I går besluttede den russiske finansminister Alekseij Kudrin at trække sig fra sin post efter et sammenstød med præsident Medvedev. Dermed har Rusland mistet en af sine mest kompetente ministre. Samtidigt står det nu helt klart, hvem der bliver Ruslands næste præsident.

Dmitrij Bavilskij
25. september 2011 Debat, Østeuropa, Rusland

»Der sker ikke noget i livet, som ikke ligeså godt ikke kunne være sket!«

INTERVIEW | Dmitrij Bavilskij er forfatter og én af Ruslands mest respekterede litteraturkritikere. Rasmus Bertelsen mødte ham til en samtale, da Bavilskij denne sommer besøgte København. Vi bringer her første af to dele af interviewet.

20. september 2011 Samfund, Rusland

Oligark med næver

POLITIK | Forleden uge var forretningsmanden, avisejeren og en af Putins få offentlige kritikere, Aleksander Lebedev, gæst i et talkshow. Det kom der ikke kun ord ud af

14. september 2011 Samfund, Rusland

Russerne kommer

TURISME | Aldrig har russerne rejst så meget til udlandet som i 2011. Når året er omme, vil russiske turister have brugt 40 milliarder dollars på rejser i udlandet, forventer eksperter. Det kommer også den danske turistbranche til gavn

Illustration: Line Refstrup
26. august 2011 Kultur, Rusland, Østeuropa

Ud og se med De Russiske Statsbaner

BOGANMELDELSE | Natalja Kljutsjarjova: Russland rundt på tredje klasse. 176 sider. Oversat fra russisk til norsk af Alf B. Glad. Cappelen Damm. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

12. august 2011 Rusland

Strategi 31 på tæt hold

ØJENVIDNE | Sofie Dam Kofoed deltog i ”Strategi 31”-demonstrationen i Moskva, da den blev afholdt i Moskva 31. juli. Her følger fotodokumentation og en kort øjenvidneberetning.

03. august 2011 Debat, Rusland

Putins eneste akilleshæl

KOMMENTAR | Russerne skal vælge ny Duma i december 2011 og ny præsident i marts 2012. Kommentar fra Sofie Dam Kofoed om de hindringer oppositionen må kæmpe med.

29. juni 2011 Samfund, Rusland

Snyd ved eksamensbordet

EKSAMEN | Årets eksamen for gymnasieelever, som ønsker at komme ind på de russiske universiteter, er blevet til en national skandale.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

20. juni 2011 Moldova, Debat, Sydøsteuropa, EU, Rusland

Lokalvalg i Moldova: Ruslands indflydelse

ANALYSE | Koalitionen Alliancen for Europæisk Integration formåede ikke at sikre genvalget af deres borgmesterkandidat ved den første runde af lokalvalget i Moldova den 5. juni 2011. Ifølge magasinet Stratfor kan dette indikere, at Ruslands bestræbelser på at fremme interne magtkampe inden for den pro-europæiske koalition har virket.

03. juni 2011 Samfund, Rusland

"Dette er ikke et parlament"

PRAKTIKOPHOLD | Efter en uges praktik i den russiske Duma skrev en studerende et blogindlæg om rejsefusk, kortspil i salen og brugen af iPads - og blev sparket ud.

25. maj 2011 Debat, Rusland

Juristen og banditten

BAGGRUND | Siden 2003 har den russiske forretningsmand Mikhail Khodorkovskij siddet i fængsel. Men den oligark, systemet Putin spærrede inde, har forvandlet sig. I dag er han en messias, som flere og flere russere sætter deres lid til.

Vragstykker fra Smolensk-ulykken
21. maj 2011 Samfund, Rusland, Polen

Vil Rusland levere flyvraget fra Smolensk tilbage til Polen?

EFTERSPIL | Smolensk-tragedien og de efterfølgende undersøgelser har på godt og ondt præget forholdet mellem Polen og Rusland. Nu har Polens statsanklager Andrzej Seremet bekendtgjort, at russiske efterforskere er parate til at lade vraget af den præsidentielle Tu-154M blive transporteret tilbage til Polen.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

09. maj 2011 Debat, Rusland, Estland

Det svære ved at glemme

ERINDRING | I anledning af den russiske sejrsdag over fascismen, Den Pobedy, fortæller Louise Willemoes Poulsen, hvordan den russiske ungdomsorganisation Nasji holder liv i dens egen udgave af historien.

08. maj 2011 Rusland, Debat

Rundt om Fjodor

LITTERATUR | Lørdag den 30. april inviterede Magasinet rØST til Dostojevskij-seminar i Aarhus. Læs beretningen fra dagen her.

29. april 2011 Samfund, Rusland

Dostojevskij - Litteratur, eksistens og ideologi

SEMINAR | I morgen (30/4) åbnes dørene for seminaret "Dostojevskij - Litteratur, eksistens og ideologi" arrangeret af Magasinet rØST i Aarhus. Her kan du få en forsmag på hvad seminaret vil indeholde.

27. april 2011 Samfund, Rusland

Herskeren og købmanden

TOPMØDE | Ruslands premierminister, Vladimir Putin, var i går på kort visit i Danmark. Det kom der muligvis et par gode handler ud af, mens emner som menneskerettigheder og korruption blev gemt godt af vejen.

24. april 2011 Samfund, Rusland, Hviderusland

Hviderusland tæt på bankerot

ØKONOMI | Hvideruslands kontantreserver er næsten halveret på bare et halvt år og landet er nu på kanten af bankerot for anden gang på to år. Rusland ser ud til at være den eneste mulighed for hjælp.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<