Artikler om Rusland

20. september 2011 Samfund, Rusland

Oligark med næver

POLITIK | Forleden uge var forretningsmanden, avisejeren og en af Putins få offentlige kritikere, Aleksander Lebedev, gæst i et talkshow. Det kom der ikke kun ord ud af

14. september 2011 Samfund, Rusland

Russerne kommer

TURISME | Aldrig har russerne rejst så meget til udlandet som i 2011. Når året er omme, vil russiske turister have brugt 40 milliarder dollars på rejser i udlandet, forventer eksperter. Det kommer også den danske turistbranche til gavn

Illustration: Line Refstrup
26. august 2011 Kultur, Rusland, Østeuropa

Ud og se med De Russiske Statsbaner

BOGANMELDELSE | Natalja Kljutsjarjova: Russland rundt på tredje klasse. 176 sider. Oversat fra russisk til norsk af Alf B. Glad. Cappelen Damm. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

12. august 2011 Rusland

Strategi 31 på tæt hold

ØJENVIDNE | Sofie Dam Kofoed deltog i ”Strategi 31”-demonstrationen i Moskva, da den blev afholdt i Moskva 31. juli. Her følger fotodokumentation og en kort øjenvidneberetning.

03. august 2011 Debat, Rusland

Putins eneste akilleshæl

KOMMENTAR | Russerne skal vælge ny Duma i december 2011 og ny præsident i marts 2012. Kommentar fra Sofie Dam Kofoed om de hindringer oppositionen må kæmpe med.

29. juni 2011 Samfund, Rusland

Snyd ved eksamensbordet

EKSAMEN | Årets eksamen for gymnasieelever, som ønsker at komme ind på de russiske universiteter, er blevet til en national skandale.

24. juni 2011 Samfund, Sydøsteuropa, Moldova, Rumænien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Kosovo, Kroatien

Nye medlemslande stadig EUs suverænt fattigste

BNP-OVERBLIK | De nyeste tal fra Eurostat viser, at der stadig er et stykke vej, før de nyeste medlemslande er på indkomstniveau med 'de gamle'.

20. juni 2011 Moldova, Debat, Sydøsteuropa, EU, Rusland

Lokalvalg i Moldova: Ruslands indflydelse

ANALYSE | Koalitionen Alliancen for Europæisk Integration formåede ikke at sikre genvalget af deres borgmesterkandidat ved den første runde af lokalvalget i Moldova den 5. juni 2011. Ifølge magasinet Stratfor kan dette indikere, at Ruslands bestræbelser på at fremme interne magtkampe inden for den pro-europæiske koalition har virket.

03. juni 2011 Samfund, Rusland

"Dette er ikke et parlament"

PRAKTIKOPHOLD | Efter en uges praktik i den russiske Duma skrev en studerende et blogindlæg om rejsefusk, kortspil i salen og brugen af iPads - og blev sparket ud.

25. maj 2011 Debat, Rusland

Juristen og banditten

BAGGRUND | Siden 2003 har den russiske forretningsmand Mikhail Khodorkovskij siddet i fængsel. Men den oligark, systemet Putin spærrede inde, har forvandlet sig. I dag er han en messias, som flere og flere russere sætter deres lid til.

Vragstykker fra Smolensk-ulykken
21. maj 2011 Samfund, Rusland, Polen

Vil Rusland levere flyvraget fra Smolensk tilbage til Polen?

EFTERSPIL | Smolensk-tragedien og de efterfølgende undersøgelser har på godt og ondt præget forholdet mellem Polen og Rusland. Nu har Polens statsanklager Andrzej Seremet bekendtgjort, at russiske efterforskere er parate til at lade vraget af den præsidentielle Tu-154M blive transporteret tilbage til Polen.

© Pieter Van den Berghe (EBU)
13. maj 2011 Samfund, EU, Rusland, Estland, Litauen, Ukraine, Aserbajdsjan, Georgien, Slovenien, Moldova

Mange rØST-lande i finalen

EUROVISION | Så faldt de sidste finaledeltagere på plads i den årlige sangkonkurrence. Blandt de 25 finalister, som skal dyste om sejren i morgen i Düsseldorf, er der hele 13 rØST-lande. Men det er svært at høre. Her kommer en liste.

09. maj 2011 Debat, Rusland, Estland

Det svære ved at glemme

ERINDRING | I anledning af den russiske sejrsdag over fascismen, Den Pobedy, fortæller Louise Willemoes Poulsen, hvordan den russiske ungdomsorganisation Nasji holder liv i dens egen udgave af historien.

08. maj 2011 Rusland, Debat

Rundt om Fjodor

LITTERATUR | Lørdag den 30. april inviterede Magasinet rØST til Dostojevskij-seminar i Aarhus. Læs beretningen fra dagen her.

29. april 2011 Samfund, Rusland

Dostojevskij - Litteratur, eksistens og ideologi

SEMINAR | I morgen (30/4) åbnes dørene for seminaret "Dostojevskij - Litteratur, eksistens og ideologi" arrangeret af Magasinet rØST i Aarhus. Her kan du få en forsmag på hvad seminaret vil indeholde.

27. april 2011 Samfund, Rusland

Herskeren og købmanden

TOPMØDE | Ruslands premierminister, Vladimir Putin, var i går på kort visit i Danmark. Det kom der muligvis et par gode handler ud af, mens emner som menneskerettigheder og korruption blev gemt godt af vejen.

24. april 2011 Samfund, Rusland, Hviderusland

Hviderusland tæt på bankerot

ØKONOMI | Hvideruslands kontantreserver er næsten halveret på bare et halvt år og landet er nu på kanten af bankerot for anden gang på to år. Rusland ser ud til at være den eneste mulighed for hjælp.

15. april 2011 Rusland, Samfund

Rusland er ikke forbandet af olie

ØKONOMI | Analytikere peger ofte på Ruslands råstof-ressourcer som en væsentlig årsag til den haltende udvikling i landets andre sektorer. At udvinde og eksportere olie og gas er for god en forretning - og eliten tjener tykt på det. Men stemmer det billede?

12. april 2011 Samfund, Rusland

Medvedev kræver ministre fjernet fra bestyrelseslokalerne

POLITIK | I et nyligt underskrevet dekret kræver den russiske præsident, Dimitrij Medvedev, ministre erstattet med uafhængige bestyrelsesmedlemmer i 17 statskontrollerede virksomheder inden 1. juli 2011. Det rammer flere af Putins folk.

11. april 2011 Samfund, Østeuropa, Centraleuropa, Polen, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland

Velnæret verdensnært kvartalsmagasin

ØSTEUROPAUDGIVELSE | Med faste intervaller, hvert kvartal, dumper en tung gang intellektuel føde ind i vores postkasse. Således også i fredags, hvor det svenskproducerede Baltic Worlds for anden gang i 2011 forkælede sine læsere med 60 siders gratis, engelsksproget højoktan-brændstof om Østeuropa, skrevet af toppen af skandinavisk og europæisk intelligentsia.

Illustration: Line Refstrup
05. april 2011 Debat, EU, Sydøsteuropa, Moldova, Østeuropa, Centraleuropa, Tjekkiet, Ungarn, Rusland, Ukraine

Fest i øst og vest

ANALYSE | Månedsmagasinet NOTAT er netop udkommet med et tema om EU og oprørene i Nordafrika. På bladets bagside har Kenneth Haar kigget på alkoholforbrug i verden, og her ligger Europa og Østeuropa i særdeleshed rigtig lunt i svinget.

20. marts 2011 Kultur, Rusland

Tavse som graven

BOGANMELDELSE | Orlando Figes: Hviskerne. Forlaget Sohn. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

18. marts 2011 Samfund, Rusland

Putin mere end tilfreds med valgresultat

REGIONALVALG | Efter regionalvalget forleden udtalte premierminister Putin, at han er mere end tilfreds med resultatet. Hans parti Forenet Rusland gik frem med 0,2 procentpoint og endte på 46,2 procent af stemmerne. Men måske er resultatet alligevel ikke så imponerende.

14. marts 2011 Rusland, Samfund

Vold og høj stemmedeltagelse i Rusland

VALG | I går afholdtes valg i 13 russiske regioner. Der blev rapporteret om mere vold end under sidste års regionalvalg, men valgdeltagelsen steg. Særligt den meget yderlige Tjukotka-region nød et højt stemmetal på omkring 70 pct.

13. marts 2011 Rusland, Kultur

Verdensrevolutionens spydspids

BOGANMELDELSE | Niels Erik Rosenfeldt: Verdensrevolutionens generalstab – Komintern og det hemmelige apparat. Gads Forlag. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

By Rita Willaert from Belgium [CC-BY-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
17. februar 2011 Debat, Rusland

- De regler gælder ikke for os. Erindringer fra Armenien

KOMMENTAR | Med udgangspunkt i en formiddagscognac tager Thomas Petersen os med på en tur ind i den armenske historie, hvor både landets selvforståelse, forholdet til barbarerne i nord og to danske sygeplejersker spiller en rolle.

01. januar 2011 Debat, Ukraine, Rusland, Hviderusland

Katastrofeturisme i Tjernobyl

ESSAY | Alle har hørt om Tjernobyl. Så hvorfor ikke tage dertil og se med egne øjne, hvor det hele skete? Hvorfor ikke fornemme det, der plejede at være, som ikke er mere? I denne artikel tager Rasmus Bertelsen os med på en turisttur gennem området Tjernobyl.

28. december 2010 Samfund, Rusland

Khodorkovskij og Lebedev dømt

NYHEDSOVERBLIK | Den hovedrige Mikhail Khodorkovskij og hans daværende partner i olie- og gasselskabet Jukos, Platon Lebedev, blev i går, mandag 27. december - som forventet - fundet skyldige i pengevask og underslæb ved byretten i Moskva. Straffen bliver udmålt i midten af januar.

19. december 2010 Samfund, Rusland

Mens de venter på straffen

PROCES | Igen er tidsplanen i sagen mod Mikhail Khodorkovskij og Platon Lebedev blevet ændret.

07. december 2010 Samfund, Rusland

Polsk kød til russerne

HANDEL | Ruslands vej ind i verdenshandelsorganisationen WTO er nu banet, efter at EU og Rusland i dag blev enige at gøre noget ved de sidste uoverensstemmelser.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<