Artikler om Rusland

15. april 2011 Rusland, Samfund

Rusland er ikke forbandet af olie

ØKONOMI | Analytikere peger ofte på Ruslands råstof-ressourcer som en væsentlig årsag til den haltende udvikling i landets andre sektorer. At udvinde og eksportere olie og gas er for god en forretning - og eliten tjener tykt på det. Men stemmer det billede?

12. april 2011 Samfund, Rusland

Medvedev kræver ministre fjernet fra bestyrelseslokalerne

POLITIK | I et nyligt underskrevet dekret kræver den russiske præsident, Dimitrij Medvedev, ministre erstattet med uafhængige bestyrelsesmedlemmer i 17 statskontrollerede virksomheder inden 1. juli 2011. Det rammer flere af Putins folk.

11. april 2011 Samfund, Østeuropa, Centraleuropa, Polen, Rusland, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland

Velnæret verdensnært kvartalsmagasin

ØSTEUROPAUDGIVELSE | Med faste intervaller, hvert kvartal, dumper en tung gang intellektuel føde ind i vores postkasse. Således også i fredags, hvor det svenskproducerede Baltic Worlds for anden gang i 2011 forkælede sine læsere med 60 siders gratis, engelsksproget højoktan-brændstof om Østeuropa, skrevet af toppen af skandinavisk og europæisk intelligentsia.

Illustration: Line Refstrup
05. april 2011 Debat, EU, Sydøsteuropa, Moldova, Østeuropa, Centraleuropa, Tjekkiet, Ungarn, Rusland, Ukraine

Fest i øst og vest

ANALYSE | Månedsmagasinet NOTAT er netop udkommet med et tema om EU og oprørene i Nordafrika. På bladets bagside har Kenneth Haar kigget på alkoholforbrug i verden, og her ligger Europa og Østeuropa i særdeleshed rigtig lunt i svinget.

20. marts 2011 Kultur, Rusland

Tavse som graven

BOGANMELDELSE | Orlando Figes: Hviskerne. Forlaget Sohn. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

18. marts 2011 Samfund, Rusland

Putin mere end tilfreds med valgresultat

REGIONALVALG | Efter regionalvalget forleden udtalte premierminister Putin, at han er mere end tilfreds med resultatet. Hans parti Forenet Rusland gik frem med 0,2 procentpoint og endte på 46,2 procent af stemmerne. Men måske er resultatet alligevel ikke så imponerende.

14. marts 2011 Rusland, Samfund

Vold og høj stemmedeltagelse i Rusland

VALG | I går afholdtes valg i 13 russiske regioner. Der blev rapporteret om mere vold end under sidste års regionalvalg, men valgdeltagelsen steg. Særligt den meget yderlige Tjukotka-region nød et højt stemmetal på omkring 70 pct.

13. marts 2011 Rusland, Kultur

Verdensrevolutionens spydspids

BOGANMELDELSE | Niels Erik Rosenfeldt: Verdensrevolutionens generalstab – Komintern og det hemmelige apparat. Gads Forlag. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

By Rita Willaert from Belgium [CC-BY-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
17. februar 2011 Debat, Rusland

- De regler gælder ikke for os. Erindringer fra Armenien

KOMMENTAR | Med udgangspunkt i en formiddagscognac tager Thomas Petersen os med på en tur ind i den armenske historie, hvor både landets selvforståelse, forholdet til barbarerne i nord og to danske sygeplejersker spiller en rolle.

01. januar 2011 Debat, Ukraine, Rusland, Hviderusland

Katastrofeturisme i Tjernobyl

ESSAY | Alle har hørt om Tjernobyl. Så hvorfor ikke tage dertil og se med egne øjne, hvor det hele skete? Hvorfor ikke fornemme det, der plejede at være, som ikke er mere? I denne artikel tager Rasmus Bertelsen os med på en turisttur gennem området Tjernobyl.

28. december 2010 Samfund, Rusland

Khodorkovskij og Lebedev dømt

NYHEDSOVERBLIK | Den hovedrige Mikhail Khodorkovskij og hans daværende partner i olie- og gasselskabet Jukos, Platon Lebedev, blev i går, mandag 27. december - som forventet - fundet skyldige i pengevask og underslæb ved byretten i Moskva. Straffen bliver udmålt i midten af januar.

19. december 2010 Samfund, Rusland

Mens de venter på straffen

PROCES | Igen er tidsplanen i sagen mod Mikhail Khodorkovskij og Platon Lebedev blevet ændret.

07. december 2010 Samfund, Rusland

Polsk kød til russerne

HANDEL | Ruslands vej ind i verdenshandelsorganisationen WTO er nu banet, efter at EU og Rusland i dag blev enige at gøre noget ved de sidste uoverensstemmelser.

Komorowski, Medvedev og Tusk, sommer 2010
05. december 2010 Samfund, Polen, Rusland

Polakkerne forbereder sig på Medvedev

STATSBESØG | For første gang i otte år besøger en russisk præsident Polen på mandag. Dmitrij Medvedev skal blandt andet mødes med Polens statsminister Donald Tusk og præsident Bronislaw Komorowski.

30. november 2010 Samfund, Rusland, Polen

Geschichtsbewältigung

HISTORIE | I fredags udsendte den russiske Duma en deklaration, der fordømmer massakren i Katyn. For første gang anklages Josef Stalin direkte for mordene i 1940 på 20.000 polske officerer.

24. november 2010 Kultur, Rusland

Udskrab af virkeligheden

BOGANMELDELSE | Mikhail Jelizarov: Neglene. 120 sider. Oversat fra russisk af Jon Kyst. Forlaget Vandkunsten (2010). Pris. 199 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen

19. november 2010 Samfund, Rusland

Ofre for den røde terror får museum

HISTORIE | I Kovalevskij skoven uden for Sankt Petersborg er der planlagt et erindringscenter for ofrene af den røde terror. Det er det første af slagsen i Rusland.

06. november 2010 Kultur, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Livslang læring

BOGANMELDELSE | Thomas Petersen: Min vej østover. 332 sider. Udgivet af Books on Demand (2009). Pris 299 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen

02. november 2010 Samfund, Rusland

Khodorkovskij klar til at dø i fængslet

Enten vil den tidligere chef for Yukos, Mikhail Khodorkovskij, der nu i syv år har siddet fængslet, aldrig komme til at opleve friheden igen. Eller også vil Rusland ændre sig.

30. oktober 2010 Samfund, Polen, Rusland

Polsk-russisk gasaftale

ENERGI | Polen og Ruslands økonomiministre underskrev fredag en aftale om faste russiske gasleverancer til Polen indtil 2022. Aftalen kommer efter en længere periode med polsk-russiske tilnærmelser.

29. oktober 2010 Samfund, Rusland

Slut for russisk Newsweek

PRESSE | Den 18. oktober kom det sidste russiske Newsweek på gaden. Den tyske Springer-koncern stopper magasinet, efter sigende på grund af dårlig økonomi.

18. oktober 2010 Rusland, Samfund

Ny borgmester i Moskva

POLITIK | Efter Lusjkovs exit for nogle uger siden, har Moskva nu fået en ny borgmester. Den i offentligheden ukendte Sergej Sobjanin blev godkendt af byrådet i dag.

16. oktober 2010 Kultur, Rusland

Med cement skal land bygges

BOGANMELDELSE | Fjodor Gladkov: Cement. 384 sider. Oversat fra russisk af Anja Tschemerinsky-Cohn & Louis Levy. Forlaget Medusa (1978). Anmeldt af Jens Geisler

29. september 2010 Samfund, Rusland

Moskvas borgmester fyret

POLITIK | Manden med læderhatten, milliardæren med den endnu rigere kone og indtil i går borgmester i Moskva, Jurij Lusjkov, er blevet fyret.

29. september 2010 Debat, Rusland

Den femte magt

BLOGS | Pressefriheden har det ikke godt i Rusland. Til gengæld blogger russerne som aldrig før, også om kontroversielle emner, som ikke tages op i den etablerede presse. Spørgsmålet er, hvor længe de får lov til det.

Sortehavet. Illustration af Line Refstrup
28. september 2010 Debat, Rusland, Ukraine, Bulgarien, Hviderusland, Rumænien, Georgien

Sortehavets geostrategiske arkitektur

BAGGRUND | Ciprian Pânzaru, der er PhD. og forelæser på West University of Timisoara, giver i denne artikel en oversigt over landene omkring sortehavet fra et geostrategisk og geopolitisk perspektiv.

Vladimir Sorokin. Illustration: Line Refstrup
17. september 2010 Kultur, Rusland

Udsyret samfundsdystopi

BOGANMELDELSE | Vladimir Sorokin: En opritjniks dag. 176 sider. Oversat fra russisk af Tine Roesen. Forlaget Vandkunsten (2009). Pris 249 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

14. september 2010 Samfund, Rusland

Forenede kræfter

POLITIK | På torsdag vil en koalition bestående af russiske, oppositionelle organisationer blive udråbt. Koalitionen planlægger at stille op til parlamentsvalget i 2011 og - måske mere afgørende - foreslå en fælles kandidat til præsidentvalget i 2012, skriver Gazeta.ru.

06. september 2010 Samfund, Rusland

Dyrere morgenmad i Rusland

ØKONOMI | Skovbrandene, der hærgede det centrale Rusland i august, har ødelagt en femtedel af landets hvedeproduktion. Verdensmarkedsprisen på hvede er steget til det dobbelte, og i Rusland stiger brødpriserne. Men der bliver holdt nøje øje med priserne.

24. august 2010 Kultur, Rusland

Russisk for begyndere

BOGANMELDELSE | Aleksej Slapovskij: De er overalt. 414 sider. Oversat fra russisk af Tine Roesen. Forlaget Vandkunsten. Pris 299. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<