Artikler om Rusland

Komorowski, Medvedev og Tusk, sommer 2010
05. december 2010 Samfund, Polen, Rusland

Polakkerne forbereder sig på Medvedev

STATSBESØG | For første gang i otte år besøger en russisk præsident Polen på mandag. Dmitrij Medvedev skal blandt andet mødes med Polens statsminister Donald Tusk og præsident Bronislaw Komorowski.

30. november 2010 Samfund, Rusland, Polen

Geschichtsbewältigung

HISTORIE | I fredags udsendte den russiske Duma en deklaration, der fordømmer massakren i Katyn. For første gang anklages Josef Stalin direkte for mordene i 1940 på 20.000 polske officerer.

24. november 2010 Kultur, Rusland

Udskrab af virkeligheden

BOGANMELDELSE | Mikhail Jelizarov: Neglene. 120 sider. Oversat fra russisk af Jon Kyst. Forlaget Vandkunsten (2010). Pris. 199 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen

19. november 2010 Samfund, Rusland

Ofre for den røde terror får museum

HISTORIE | I Kovalevskij skoven uden for Sankt Petersborg er der planlagt et erindringscenter for ofrene af den røde terror. Det er det første af slagsen i Rusland.

06. november 2010 Kultur, Rusland, Ukraine, Østeuropa, Estland, Letland, Litauen

Livslang læring

BOGANMELDELSE | Thomas Petersen: Min vej østover. 332 sider. Udgivet af Books on Demand (2009). Pris 299 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen

02. november 2010 Samfund, Rusland

Khodorkovskij klar til at dø i fængslet

Enten vil den tidligere chef for Yukos, Mikhail Khodorkovskij, der nu i syv år har siddet fængslet, aldrig komme til at opleve friheden igen. Eller også vil Rusland ændre sig.

30. oktober 2010 Samfund, Polen, Rusland

Polsk-russisk gasaftale

ENERGI | Polen og Ruslands økonomiministre underskrev fredag en aftale om faste russiske gasleverancer til Polen indtil 2022. Aftalen kommer efter en længere periode med polsk-russiske tilnærmelser.

29. oktober 2010 Samfund, Rusland

Slut for russisk Newsweek

PRESSE | Den 18. oktober kom det sidste russiske Newsweek på gaden. Den tyske Springer-koncern stopper magasinet, efter sigende på grund af dårlig økonomi.

18. oktober 2010 Rusland, Samfund

Ny borgmester i Moskva

POLITIK | Efter Lusjkovs exit for nogle uger siden, har Moskva nu fået en ny borgmester. Den i offentligheden ukendte Sergej Sobjanin blev godkendt af byrådet i dag.

16. oktober 2010 Kultur, Rusland

Med cement skal land bygges

BOGANMELDELSE | Fjodor Gladkov: Cement. 384 sider. Oversat fra russisk af Anja Tschemerinsky-Cohn & Louis Levy. Forlaget Medusa (1978). Anmeldt af Jens Geisler

29. september 2010 Samfund, Rusland

Moskvas borgmester fyret

POLITIK | Manden med læderhatten, milliardæren med den endnu rigere kone og indtil i går borgmester i Moskva, Jurij Lusjkov, er blevet fyret.

29. september 2010 Debat, Rusland

Den femte magt

BLOGS | Pressefriheden har det ikke godt i Rusland. Til gengæld blogger russerne som aldrig før, også om kontroversielle emner, som ikke tages op i den etablerede presse. Spørgsmålet er, hvor længe de får lov til det.

Sortehavet. Illustration af Line Refstrup
28. september 2010 Debat, Rusland, Ukraine, Bulgarien, Hviderusland, Rumænien, Georgien

Sortehavets geostrategiske arkitektur

BAGGRUND | Ciprian Pânzaru, der er PhD. og forelæser på West University of Timisoara, giver i denne artikel en oversigt over landene omkring sortehavet fra et geostrategisk og geopolitisk perspektiv.

Vladimir Sorokin. Illustration: Line Refstrup
17. september 2010 Kultur, Rusland

Udsyret samfundsdystopi

BOGANMELDELSE | Vladimir Sorokin: En opritjniks dag. 176 sider. Oversat fra russisk af Tine Roesen. Forlaget Vandkunsten (2009). Pris 249 kr. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

14. september 2010 Samfund, Rusland

Forenede kræfter

POLITIK | På torsdag vil en koalition bestående af russiske, oppositionelle organisationer blive udråbt. Koalitionen planlægger at stille op til parlamentsvalget i 2011 og - måske mere afgørende - foreslå en fælles kandidat til præsidentvalget i 2012, skriver Gazeta.ru.

06. september 2010 Samfund, Rusland

Dyrere morgenmad i Rusland

ØKONOMI | Skovbrandene, der hærgede det centrale Rusland i august, har ødelagt en femtedel af landets hvedeproduktion. Verdensmarkedsprisen på hvede er steget til det dobbelte, og i Rusland stiger brødpriserne. Men der bliver holdt nøje øje med priserne.

24. august 2010 Kultur, Rusland

Russisk for begyndere

BOGANMELDELSE | Aleksej Slapovskij: De er overalt. 414 sider. Oversat fra russisk af Tine Roesen. Forlaget Vandkunsten. Pris 299. Anmeldt af Rasmus Bertelsen.

19. august 2010 Samfund, Polen, Tjekkiet, Rusland

Polen og Tjekkiets universiteter rangerer lavt

UDDANNELSE | På den seneste ranking af verdens universiteter, på listen 'Academic Ranking of World Universities' (ARWU), er både Polen og Tjekkiet lavt placerede. Rusland topper de tidligere Sovjetlande med en 74. plads.

17. august 2010 Samfund, Rusland

Tre måneder mere til Khodorkovskij og Lebedev

DOM | En domstol i Moskva forlængede i dag den tidligere Yukos-chef, Mikhail Khodorkovskij, og hans forretningspartner Platon Lebedevs fængselsophold med tre måneder.

04. august 2010 Debat, Georgien, Rusland

Udsigt til Georgiens spæde demokrati fra første parket

VALGREPORTAGE | Den danske organisation SILBA, der arbejder på at udbrede demokrati i Østeuropa og bl.a. foretager valgobservationer, havde flere observatører til stede ved lokalvalgene i Georgien i maj. Følgende er SILBAs vurdering af situationen i Georgien op til og under valget.

24. juli 2010 Debat, Estland, Rusland

En bronzesoldat og en ungdomsbevægelse

Det begyndte i 2007. Man havde næppe fra Tallinns bystyre forestillet sig den nationale betydning, som flytningen af en enkelt statue ville forårsage.

27. juni 2010 Rusland

Rusland måske snart med i WTO?

NATO | Den russiske præsident Dimitrij Medvedev har netop afsluttet sit første besøg hos Barack Obama i det Hvide Hus. Forholdet mellem de to supermagter er bedre end længe set, og Rusland ser ud til at være meget tæt på et WTO-medlemsskab

09. juni 2010 Samfund, Polen, Rusland, Ukraine, Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Slovakiet, Tjekkiet

Ufred i Rusland og Georgien

FRED | Global Peace Index har siden 2007 årligt forsøgt at sætte tal på, hvor fredelige verdens lande er. På det seneste indeks fra 8. juni 2010 ligger Georgien og Rusland i bunden som nummer 142 og 143 ud af 149 lande (på en liste, hvor nummer et er toppen).

Den hvide garde
17. maj 2010 Kultur, Rusland, Ukraine

Rigor Mortis

BOGANMELDELSE | Endelig, endelig, endelig! Så kom den endelig: Mikhail Bulgakovs (1891-1940) debutroman Den Hvide Garde (1924-25) – og så endda i en uovertruffen oversættelse ved Jan Hansen.

Planlagte og eksisterende russiske olie- og gasledninger til EU-landene
16. maj 2010 Samfund, Rusland, Ukraine

Putin til Janukovitj: Lad os fusionere gasselskaber

ENERGI. Den russiske premierminister Vladimir Putin foreslog på et pressemøde 30. april en fusion mellem det russiske Gazprom og Ukraines gasselskab Naftohaz. Forslaget om at miste national kontrol med det strategisk vigtige gasselskab til gengæld for et profitabelt partnerskab er imidlertid blevet mødt med skepsis hos både præsident og premierminister i Ukraine, men kan m...

Røde stjerne
14. maj 2010 Debat, Rusland

Nallerne væk fra vores historie!

BAGGRUND | Fra Sovjetunionen brød sammen til i dag med Rusland under Vladimir Putin har den russiske historie været brugt og fortalt på forskellige måder af forskellige aktører. I disse dage forsøger et samarbejde mellem ungdomsorganisationen Nasji og Moskvas Universitet at tilbageerobre historien om Sovjetunionens 2. Verdenskrig. Nærværende analyse af Louise Willemoes Pou...

12. maj 2010 Samfund, Polen, Rusland, Ukraine, Hviderusland, Moldova, Armenien, Aserbajdsjan, Georgien

Åbne grænser mod øst

VISUMFRIHED | EU tager formodentlig et stort skridt mod visumfrihed med Rusland på et topmøde 31. maj. Polen og andre presser på for også at inkludere Ukraine og andre Post-sovjetiske lande.

Veteraner kigger på Sejrsparade
09. maj 2010 Samfund, Rusland

Sejrsdagen

PARADE. 65-års-dagen for Hitlertysklands overgivelse på østfronten i Den Store Fædrelandskrig, blev søndag 9. maj fejret overalt i Rusland med parader og fest.

I Bruxelles var flaget på halv i anledning af den polske tragedie
02. maj 2010 Samfund, Polen, Rusland

Rusland offentliggør Katyń-dokumenter – polsk-russisk tøbrud undervejs

TRAGIK-POLITIK-OPTIMIK. Rusland har offentliggjort centrale dokumenter fra Katyń-massakren på polske officerer under Anden Verdenskrig. Polens statsminister Donald Tusk kalder offentliggørelsen for en mulig ”katalysator for fornyet samarbejde”. Ruslands præsident Dmitrij Medvedev kaldte beslutningen for ”en pligt” på et pressemøde under sit besøg i Danmark.&...

29. april 2010 Samfund, Rusland

Det sidste besøg

DIMITRIJ MEDVEDEV. For første gang i 46 år besøger et russisk statsoverhoved Danmark. Besøget varsler et tættere samarbejde med den store nation i Øst. Den russiske præsident ønsker at involvere danske virksomheder i moderniseringen af Rusland. Det sidste besøg forløb noget anderledes.

Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<