Aserbajdsjans voldelige valgkamp

09. oktober 2013

Heydar Alijev, plakat i Baku. Foto: Yuri Boyanin

ANALYSE | I dag afholdes valg i den kaukasiske republik Aserbajdsjan. Et valg, som er gennemsyret af vold og korruption. Den herboende aserbajdsjaner Güllü Djangirova analyserer valgkampen og de mange brud på menneskerettigheder, som foregår i den olierige republik.

ANALYSE | I dag afholdes valg i den kaukasiske republik Aserbajdsjan. Et valg, som er gennemsyret af vold og korruption. Den herboende aserbajdsjaner Güllü Djangirova analyserer valgkampen og de mange brud på menneskerettigheder, som foregår i den olierige republik.

Den aserbajdsjanske opposition har stillet op med én fælles kandidat – Jamil Hasanli. Hasanli er 62 år gammel og professor i historie. Han er forfatter, og har undervist på Baku Statsuniversitet i mange år. Nogle har håb for ham, men vejen til demokrati i Aserbajdsjan er lang og hård.

Kuppede sig til magten
Aserbajdsjan fik sin uafhængighed i 1991. Et år efter omvæltningerne blev Abulfaz Elchibey, dissident, videnskabsmand og firsernes frihedsbevægelses leder, valgt til præsident.

Dette var situationen, indtil Elchibey i juni 1993 blev væltet ved et kup. Magten overgik til Geydar Alijev. Siden da har Aserbajdsjans suverænitet kun været på papiret. Før 1991 var Aserbajdsjan afhængig af resten af Sovjetunionen. Nu er Aserbajdsjan afhængig af én familie - med efternavnet Alijev.

Der er gået 20 år siden den demokratisk valgte præsident Elchibey blev kuppet. Siden da er der blevet afholdt fire præsidentvalg. Og under alle fire valg fik Alijev-familien magten. Først faderen Geydar Alijev, efter ham sønnen, Ilham Alijev.

Regeringen påstår at valgene var fair. Men på trods af, at borgerne i Aserbajdsjan stemte på én kandidat, kom et andet navn ud af stemmeboksene. Alijev. Mærkelige ting sker i Aserbajdsjans såkaldte demokrati.

Fører valgkamp med vold og trusler
Der er talrige eksempler på trusler, som politiske aktivister under valgkampen udsættes for. Således blev Ali Gulalijev, sønnen af oppositionskandidatens medhjælper Oktay Gulalijev, angiveligt gennembanket og stukket med kniv af ukendte gerningsmænd.

Ali Kerimli er leder af Aserbajdsjans førende oppositions parti, Aserbajdsjansk Folkeparti. Hans søn, Tural Kerimli, blev arresteret sammen med to venner. De er tiltalt for hooliganisme.

Sønnen af den politiske aktivist Matanat Azizova, blev stoppet på gaden. Sønnen fik at vide, at han skulle videresige til sin mor, at hun skulle holde sin mund og ikke agitere for oppositionskandidaten, ellers han blive straffet.

Parviz Gashimli er journalist, og arbejder for en oppositionsavis. Han fik at vide, at han skulle samarbejde med regeringen og propagandere for Ilham Alijev. Gashmili nægtede, og derfor blev han angiveligt gennembanket og anholdt.

Trusler mod kandidaterne på TV
Under den seneste Tv-transmitterede debat truede en regeringsrepræsentant en oppositionskandidat med anholdelse. Desuden har en regeringskandidat sagt i TV, at folk ustraffet kan kaste sten og mudder på oppositionskandidaten.

Fotojournalisten og bloggeren Mehman Huseynov er angiveligt blevet anholdt og er derefter forsvundet. Han udgav tidligere en satirisk video om valgkampen i Aserbajdsjan. Derefter blev Huseynov arresteret. Ingen ved, hvor han er henne. Desværre er dette kun begyndelsen.

Uærlig valgkamp
Den seneste uge har aserbajdsjanerne – igen – oplevet omfattende brud på almindelig demokratisk praksis. Ifølge Aserbajdsjans grundlov, må den samme person ikke genopstille til præsidentposten efter to siddende valgperioder. Men Ilham Alijev stiller nu op for tredje gang.

Unge, som agiterer for oppositionskandidaten er blevet anholdt af politiet. Mange af dem bliver sat i arrest op til 20-30 dage.

Møder og demonstrationer i provinsområder bliver også saboteret fra regeringens side. Folk bliver angiveligt truet med at blive fyret fra deres arbejdsplads, hvis de går til møder med oppositionen.

Oppositionen kvæles
Mange forlag nægter at printe oppositionskandidatens plakater og løbesedler, fordi de bliver truet med nedlukning af deres forretning. Og oppositionens valgplakater bliver revet ned.

Når der bliver afholdt demonstrationer for oppositionen, bliver metrostationer i nærheden af demonstrationerne lukket, og hverken toge eller busser standser i nærheden.

Før og efter demonstrationer bliver folk på arbejdspladsen og studerende indkaldt til samtaler, hvor de bliver beordret strengt til at ikke komme til demonstrationer.

Nogle politiske fanger bliver presset for at agitere for Ilham Alijev, mod at opnå amnesti.

Aserbajdsjanerne er blevet desillusionerede
Aserbajdsjanerne tror ikke længere på et demokratisk valg. De ved, at selv om de stemmer på Jamil Hasanli, vil Ilham Alijev vinde valget igen. Stemningen i landet er meget pessimistisk. For folk føler, at der ingen vej er ud af situationen.

Derfor opfordrer vi aserbajdsjanere som bor i udlandet, Europas politikere til at stramme deres kontrol over Aserbajdsjan, og ikke lukke øjnene for de brud på menneskerettighederne, som foregår til fordel for billig olie og gas fra Aserbajdsjan.

Frygt for repressalier
Det der mest frygtes, er, at efter valget bliver der total repression i Aserbajdsjan. Mange vil blive fængslet, fyret og ekskluderet fra deres skoler og universiteter.

Det sociale og politiske liv i Aserbajdsjan vil blive forværret. Det kan skabe en stor bølge for politiske flygtninge til de europæiske lande.

 

Güllü Djangirova er 43 år gammel, født og opvokset i Baku, Aserbajdsjan. Hun er uddannet datamatiker fra Baku Statsuniversitet. Arbejder som IT konsulent hos NNIT A/S i Danmark. Güllü kom til Danmark i 1995 og er nu bosiddende i Malmø.

Har du relevante kommentarer til artiklen, eller interessante iagttagelser omkring valget i Aserbajdsjan, er du velkommen til at sende dit input til Mia Tarp Hansen på mia(a)magasinetroest.dk

Af Güllü Djangirova


comments powered by Disqus
Søg

Vælg land
Østeuropa
RSS
Få nyheder og analyser fra Magasinet rØST som RSS-feed, læs mere her.
Nyhedsbrev

<